811

(223 replies, posted in Hypotheses)

Je zou er nog van versteld staan welke personen verantwoordelijkheid dragen in deze aanslagen. Hoe het onderzoek verloopt en welke tussenkomsten men zich daarbij allemaal veroorloofde, zegt meer dan voldoende. De tussenkomst van de minister van justitie in 1990. De, voor mij althans, bijzonder verdachte tussenkomsten van een goudvink binnen de Rijkswacht, de heer Lhost. Lt. Kol. Lemasson, met zijn verontrustende gegevens. Kol. Vernaillen dewelke verklaarde dat Procureur Generaal Victor Hoste opzettelijk verkeerd werd geïnformeerd  ivm de wapendiefstal bij de groep Dyane. Guy Dussart, BOB Waver, dewelke in 1984 tot een opmerkelijke vaststelling kwam waar de naam Lhost opnieuw werd vernoemd. De gegevens wat er zich afspeelde in het Meerdaelbos, inzonderheid, verwijzend naar een politieke tussenkomst met het verzoek tot overhandiging of vernietiging van een dossier. Wie probeerde Lhost telefonisch te bereiken kort voordat betrokkene door de onderzoekscommissie zou worden ondervraagd? Dat doorwinterde ervaren onderzoekers de pijp vrijwillig aan maarten geven zegt ook meer dan voldoende. Als gevolg van de ongeoorloofde tussenkomsten waartegen je buitengewoon machteloos staat. Om nog op te tornen tegen lekken die uw onderzoek volledig ondermijnen en pulveriseren.

812

(19 replies, posted in Westland New Post)

De Basis wrote:

Deze lijst is duidelijk opgesteld door een Franstalige of iemand die het Frans perfect beheerst (accenten, meervouden etc.). Zoek de persoon die dit kan bij de GP in Antwerpen en we zijn weer een stukje dichter bij de oplossing.

Was trouwens ook één van mijn waarde vrienden waarvoor ik een groot respect had. Robert Kinart, Eerste Substituut Procureur des Konings te Antwerpen. Met Franstalige opvoeding en waarbij je altijd terecht kon. Helaas overleden.

813

(19 replies, posted in Westland New Post)

luk paard wrote:

Dit is echt wel heel bizar! Tevens niet echt geloofwardig toch? Sjonge, wat een cinema allemaal lijkt het zo.

Dit is echt niet bizar, ongeloofwaardig of cinema in het kader van een onderzoek en uitwisseling van gegevens. Hier komt de naam Lammers onder andere te voorschijn dewelke nadien in aanmerking komt voor de feiten te Antwerpen en Zoersel in 1988. Wat wel heel bizar en ontoelaatbaar mag genoemd worden, zijn de dossierstukken die overal in het openbaar verschijnen.

De Basis wrote:

GP Antwerpen in het Frans?

Police Judiciaire Anvers. smile

814

(8 replies, posted in Bibliografie)

Merovinger wrote:

Van slachtofferhulp was simpelweg geen sprake. 'Ze hebben niks gedaan, ze hebben ons aan ons lot overgelaten. Dat neem ik hen kwalijk', zegt Ingrid Mulder, moeder van twee kinderen die de moorden meemaakten.

Fons Van Rie, Commissaris Gerechtelijke Politie, sprak er reeds over dat het spijtig was dat er weinig of niets gedaan werd voor de nabestaanden.

Op heden ogen de kleurrijke boekjes en informatiebrochures wel mooi wat slachtofferbejegening betreft. De praktijk leert dat het op veel vlakken nog heel wat te wensen overlaat.

815

(1,168 replies, posted in Andere Personen)

We beginnen ons stilaan te ergeren wat we hier soms lezen dat ontegensprekelijk omgeven is door rook en mist. Iedereen wenst dat het opgelost zou worden, de daders en mededaders gekend en gevat worden, maar anderzijds komt men aandraven met zwijgrecht, zwijgplicht, verschoningsrecht en verschoningsgronden. Op basis dat ik me niet alleen ernstige vragen stel bij sommige berichten.

Dan de getuigen die zelf naar buiten treden met openbare verklaringen om nadien te uitten dat ze zich bedreigd voelen. Men weet immers dat het een bijzonder delicate zaak is en waarin we het laatste nog niet hebben gehoord noch gezien. Uit de mededelingen van Mstr. Lessens blijkt zeer duidelijk dat hij op de hoogte was van de verdachte nadelige gevolgen in gans het dossier. Een reden te meer om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen en enige terughoudendheid aan te nemen met openbare verklaringen.

Dan voelt men zich bedreigd omdat men één week lang een voertuig met brandende binnenverlichting aantreft met twee inzittende personen. Ontgaat er mij iets dat men deze nummerplaat noteerde en ook werd nagetrokken? Wat de beweegredenen zijn geweest tot die aanwezigheid?

Ik kan me absoluut niet van de indruk ontdoen dat men ingevolge de toelichtingen die men via de pers aanreikt, beter zou zeggen aan de overlevende daders : "Neem jullie spullen, bagage en neem onmiddellijk de vlucht."

Het is alvast een vereiste om daders niet te verontrusten voor het optimaal welslagen in een onderzoek. Informatie dat uitlekt vanwege de getuigen zelf, werkt bijzonder demotiverend voor onderzoekers die hun taak nog zeer ter harte willen nemen om een positief eindresultaat te bekomen.

Men durft dan nog het geheim van het onderzoek op te werpen terwijl men her en der afschriften van P.V.'s aantreft. Waar ik me dan ook nog ernstige vragen bij stel waarop geen enkel uur vermelding voorkomt, noch uur vermelding waarop het proces verbaal is opgemaakt noch uur vermelding wanneer de inlichtingen zijn toegekomen. Geen enkele magistraat die daarover struikelt en daarvoor het nodig kantschrift uitschrijft. Over een goed ingekleed en sluitend proces verbaal gesproken vanwege een Kapt. Cdt bij de vroegere Rijkswacht.

Biggus Dickus wrote:

En wat vertelde Claude Dubois je dan juist?

Ik veronderstel dat deze vraag wat te gevoelig ligt voor Tru Dat. Hierover las ik al wat info uitgaande Tru Dat.

816

(1,168 replies, posted in Andere Personen)

Dit is geen redenen om hierin te berusten.

817

(1,168 replies, posted in Andere Personen)

FreCR wrote:

Wat is de bijnaam van politieagenten? Smurfen, en die wonen in een bos.

Het doet hier weinig of niets ter zake maar toch even een rechtzetting. De naam smurfen is toegekomen aan personen die deel uitmaakten van een politiekorps. Zij droegen uniformen van licht blauwere kleur. Hun hoofdtaak waren de parkeercontroles en verkeersregeling. Ze oefenden ook geen gewapende functie uit.

Tru Dat wrote:

Robert Beijer ondervragen heeft geen enkele zin.

Om redenen?

818

(1,168 replies, posted in Andere Personen)

Aubanel wrote:

Advocaat broer vermoedelijke Reus Bende van Nijvel: “Als ik morgen ongeval heb: het zal géén ongeval zijn”

Ook zelfmoord kwam ter spraak dat geen zelfmoord zal zijn. Ik leg hiermee al onmiddellijk het verband met Willy Acke wat bij zijn familieleden pas nadien vragen opwierp. Plaats van aantreffen brilmontuur en de afstand tot het aantreffen van het lichaam, vandalisme autobanden. Mstr. Lenssens verwijst meermaals naar zijn confrater, Mstr. Vermassen. Dit in verband met verder te onderzoeken pistes. Verder gaat het hem niet alleen over de uitspraken van Chris Bonkoffsky vanop zijn sterfbed. Andere uitspraken vanwege Chris Bonkoffsky dateren reeds van veel vroeger. Mstr. Vermassen deed recentelijk nog uitspraken zonder namen te vernoemen. Naar mijn gevoel hoogtijd om Robert Beijer eveneens van zijn pied de stal te halen en aan een grondig verhoor te onderwerpen.

Spijtig dat de familieleden van Chris Bonkoffsky een wrang gevoel hebben ingevolge de wijze waarop het onderzoek loopt. Hun moed en tussenkomst is alleszins bijzonder lovenswaardig te noemen.

Om alle objectiviteit nu te bekomen, zou ik het zelfs wenselijk achten om onderzoekers aan te stellen die nooit deel hebben uitgemaakt van het vroegere Rijkswachtkorps. Daarmee doel ik eveneens op de leden die deel uitmaken van het Comité P.

819

(1,168 replies, posted in Andere Personen)

Aubanel wrote:

En nu zal het snel gaan, als er al geen aanhoudingen gebeurd zijn. De nieuwe informatie kan immers niet zonder de goedkeuring van justitie kenbaar gemaakt zijn.

Laat ons eerst de eventuele voorleidingen afwachten alvorens we over verdere aanhoudingen kunnen spreken.

Tru Dat wrote:

Vergeet niet dat de kennissen en families van de daders ook ongewild slachtoffers zijn. En dat deze mensen ook in de problemen komen door zaken die zij nooit geweten en /of gewild hebben. Ook dit kan voor deze mensen hun hele leven overhoop halen.

Dit schrijven kan ik volledig delen en is ook naar waarheid. Op dit vlak zijn er nog heel wat tekorten om in die situaties de familieleden bij te staan en te ondersteunen. Toch voel je het verschil aan tussen familieleden die al vermoedens koesterden of familieleden die totaal onwetende waren.

bkv wrote:

En opmerkelijk, de familie heeft volgens de advocaat, op basis van wat Chris Bonkoffsky hen destijds vertelde, concreet aangegeven in welke richting de speurders moeten zoeken om de mogelijke andere daders te ontmaskeren

Heel slim en prachtig in het kader van het opsporingswerk. Onbegrijpelijk. Voor alle duidelijkheid, ik maak u geen verwijt bkv.

820

(1,168 replies, posted in Andere Personen)

FreCR wrote:

Belgische wetgevingen die van toepassing zijn kan je terugvinden in de publicaties van het staatsblad en in onze wetboeken. Een langer antwoord met voorbeelden en verwijzingen bespaar ik u.

Het is inderdaad een moeilijke materie, FreCR. Vandaar dat ik al verwees naar Prof. Chris Van den Wyngaert, Hoogleraar strafrecht, strafprocesrecht en internationaal strafrecht bij U.I. Antwerpen en rechter bij het Internationale Strafhof. Niet zelden dat je rechters aantreft in de gerechtelijke bibliotheek of dat ze in moeilijke materies de tussenkomst vragen aan de Hoofdgriffiers. Beroepshalve, zijn niet alleen voor mij sommige insinuaties, opmerkingen of toelichten verdacht. In deze zin ben ik dus niet alleen die zich hierover vragen stelt. Het zou me te ver leiden om te spreken dat er nog mogelijkheden bestaan door een bevel tot medebrenging of dat getuigen door de mand vallen door confrontaties die in het gerechtelijk onderzoek belangrijk werden geacht.

Ik reageer momenteel bitsig omdat ik moeilijk iets met de mantel der liefde kan toedekken met het aantal slachtoffers in het achterhoofd en de verwerpelijke voorgeschiedenis. Of nabestaanden die niet één maal maar meerdere malen op rij het slachtoffer zijn geworden. Getuigen die een wrange nasmaak blijven hebben voor de wijze hoe hun verhoor is verlopen.

Het is evident dat uit een aanvankelijke getuigenverklaring tips kunnen voortvloeien bij verdere ondervragingen. Tenminste, indien men zijn/haar taak ter harte neemt.