551

(316 replies, posted in Onderzoeksdaden)

tommy wrote:

Vreemd vind ik ook dat de cel Jumet nog steeds geloofd dat de "killer" wel eens dodelijk geraakt zou kunnen zijn in Aalst door rijkswachter Eddy Nevens. Terwijl die formeel zegt: "Ik heb dat nooit beweerd" (boek Guy Bouten blz.313).

Nevens zegt echter wel dat hij gelooft het "zwarte gat" aan de achterzijde van de auto te hebben getroffen. Wat dat voor "gat" was, is niet duidelijk. Volgens hem was de achterklep van de auto namelijk dicht en zat er geen killer. Maar tal van andere getuigen hebben wel gezien dat de klep open was. Het is dus maar wie je gelooft: één enkele politieagent of de andere getuigen (die niet door Guy Bouten zijn geïnterviewd). Natuurlijk weet Nevens niet zeker of hij de killer raakte, maar als hij de auto raakte zoals hij beweert, kan hij ook de killer hebben gepakt.

552

(316 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De Killer werd indertijd omschreven als 1 m 80 tot 1 m 85 lang, maar dat waren schattingen op basis van getuigenverklaringen en dus kan hij in werkelijkheid ook wel iets kleiner zijn geweest. Bovendien meen ik mij te herinneren dat de Bende-leden bij gelegenheid ook weleens schoenen of laarzen met verhoogde hakken droegen, een bekende truc om langer te lijken.

Het begint nu toch wel interessant te worden wie Daniel Blanchart was. Bijvoorbeeld, was hij bekend op de schietstand van Dour? Dat was destijds ook een van de pleisterplaatsen van Michel Cocu. Ik heb nooit geloofd in de piste van de Borains; de beschuldigingen tegen hen waren immers gebaseerd op een bewijsstuk dat er bij nader inzien geen was (de Ruger), maar nu lijken ze opeens toch in aanmerking te komen. De garagist van de Borains, François Nardella, woonde amper een paar kilometer van Elouges en zou gezien zijn beroep bijvoorbeeld een bekende kunnen zijn van Blanchart.

Het zal ook wel toeval zijn maar Jean-Claude Estiévenart, één van de ex-kompanen van Cocu, pleegde zelfmoord twee weken na dat Blanchart dood ging.

553

(316 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Bij graafwerken zijn altijd archeologen betrokken. Blijkbaar konden die aan de pas gevonden skeletten vrijwel meteen zien dat ze uit de Merovingische tijd stammen. Het feit dat over het eerstgevonden skelet zoiets niet gezegd is, doet vermoeden dat het van veel recentere datum is en dat schept toch hoop dat het iets met de Bende te maken heeft. 1 meter 73 is ook lang voor iemand uit de negende eeuw en 40 jaar was in die tijd al vrij oud, dus ook dat wijst op een lijk uit recentere tijden. Het is met die beschrijving wel zeker dat het niet om Francis Zwarts gaat want die was pas 25.

Ik ben wel geïnteresseerd wat de Franstalige pers over Blanchart schrijft. Ik ben zelf in het buitenland en kan de kranten niet lezen. Kan er iemand nog wat meer details geven? Het is voor ons allemaal waarschijnlijk wel interessant wat meer over deze mens te weten.

554

(316 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Biggus Dickus wrote:

Aangezien de spijtoptant bejaard is en niet bekend is bij het publiek, kan het hier nooit om Beijer draaien. We moeten er ook rekening mee houden dat de oude knar de speurders wel eens iets op de mouw zou hebben kunnen gespeld, en het lijk dus niets te maken heeft met de Bende.

In dit dossier valt zo goed als niets uit te sluiten maar toch. Waarom zou iemand op zijn sterfbed besluiten iemand een loer te draaien? Hij zal er al stervende hoogstwaarschijnlijk geen plezier aan beleven. Ik denk ook dat de speurders de beweringen van de man voor zover dat kon gecheckt hebben voor ze gingen graven. Graafwerken kosten veel geld, hè, en de Cel Waals-Brabant kan zich onderhand niet veel missers meer permitteren.

De stervende gangster is ook geen spijtoptant. Hij was er schijnbaar zelf niet bij betrokken. Klaarblijkelijk voelt hij zich nu, omdat hij toch weet dat het leven erop zit, veilig genoeg om zijn mond open te doen. Dat is eigenlijk precies waar de speurders op hoopten. Maar natuurlijk, een garantie dat het echt iets met de Bende van doen heeft is er natuurlijk (nog) niet.

555

(316 replies, posted in Onderzoeksdaden)

For what it's worth. Dour wordt in het Bende-dossier genoemd als de woonplaats van ex-gevangenenbewaarder Jean-Claude François, die één van de Borains zou zijn. Ook Michel Cocu zou voor korte of langere tijd als inwoner van Dour ingeschreven hebben gestaan. Blanchart scheen de schroothandel in 1979 te zijn gestart. Hij moet destijds 23-24 jaar zijn geweest.

Zijn uiterlijk vertoont inderdaad enige gelijkenissen met die van de Killer, maar zijn lichaamslengte komt overeen met die van de Reus. Daar zit dus een probleem, want hij kan natuurlijk niet alle twee zijn. Het is nochtans niet uitgesloten dat de beschrijvingen van de daders zijn aangetast door het geheugen van de getuigen en dat daardoor bepaalde gegevens zijn verward.

Soit, misschien was hij niet eens een actief lid van de Bende, maar hielp hij alleen met de wagens. Het lijkt me echter ondenkbaar dat de man niets wist van een lijk op zijn sloopterrein (tenzij het lijk al van voor 1979 dateert en dus niks met de Bende te maken heeft).

Ik heb hoe dan ook het gevoel dat de speurders een belangrijke vondst hebben gedaan, mogelijk de belangrijkste sinds de wapenzakken bij Ronquières. Ze hadden de zoekactie niet eens aangekondigd en zijn zeer discreet gebleven over wat ze zochten en waarom. Dat duidt er toch op dat ze het erg serieus nemen en dat de tipgever betrouwbaar zou kunnen zijn.

Maar allee, zelfs al is dat het lijk van de Killer dan zijn ze er nog niet. Het is heel erg moeilijk om een naam op een geraamte te plakken zeker als er onvoldoende gebitsgegevens zijn en het lijk er al lang ligt. Dan zijn er toch vaak bijkomende gegevens en getuigenissen nodig om de identiteit vast te stellen. Afwachten dus.