1

(76 replies, posted in Speurders)

Bossi wrote:

Tot veroordelingen zal het nooit komen. Daarvoor zijn er opzettelijke daden gesteld die als procedure fouten in aanmerking moeten genomen worden. Een bijzonder jong stagiair advocaat weet bij voorrang al wat te pleiten en te betwisten.

In dit dossier zou het mij alleszins niet verbazen indien men de vraag zou stellen: "Bewijs ons eens dat jij het hebt gedaan."

Mee eens. Het onderzoek hoeft vandaag waarschijnlijk niet meer actief gemanipuleerd te worden om het vast te laten zitten. De destructieve sabotage is mogelijk al lang geleden gebeurd. En vlak onder de neus van mensen die enkel machteloos konden toezien. Geen wonder dat je zoiets, en alle frustratie die erbij komt kijken, tot je laatste dag meedraagt.

2

(76 replies, posted in Speurders)

Of misschien totdat ze voldoende hard bewijs hebben om die mensen aan te houden en in verdenking te stellen. Bewijsmateriaal dat ook stand kan houden in een rechtzaal. En als dat er vandaag nog niet ligt dan heb ik er sterk mijn twijfels bij of dat er ooit nog gaat komen, tenzij er iemand begint te praten (of aan het praten is). Zonder dat is die lijst slechts een werklijst.

3

(59 replies, posted in Journalisten)

FreCR wrote:

Over de uitspraak van Paul Ponsaers en het artikel:

Rudi Van Doorslaer die betrokken was in het onderzoek bij Lahaut door CegeSoma is ongetwijfeld een bekwaam professor. In een artikel rond de hypothetische vraag tot onderzoek van het Bendedossier kwam het bij mij wel over (maar mogelijks heb ik dat verkeerd geïnterpreteerd) alsof men dan het dossier vanuit één bepaalde invalshoek met een op voorhand bepaalde richting naar daders of motief zou aanpakken. In dat geval zou het resultaat misschien eerder "alles of niets" zijn, ik weet het niet.

De reden waarom de historici van het Lahaut-dossier zelf de link leggen naar het dossier Bende van Nijvel heeft niet meteen te maken met de manier waarop ze de daders van de moord op Lahaut hebben gevonden. Het gaat erom dat ze een beschermingsnetwerk hebben blootgelegd dat het onderzoek naar de moord in het honderd liet draaien. Heel wat mensen en instanties die tot dit beschermingsnetwerk - dat een aardig loopje nam met de scheiding der machten - behoorden waren begin jaren '80 nog steeds zeer invloedrijk en machtig. Je vind er hiervan trouwens een aantal met naam en toenaam op het forum.

Eén van hun hypotheses is dat hetzelfde netwerk actief is geweest in de obstructie van het Bendedossier, omdat de werkwijze op het eerste zicht zeer gelijkaardig is. Die hypothese zou dus zeker een uitgangspunt zijn. Het lijkt mij uiteraard wel verkeerd om daar alleen al je middelen op in te zetten.

Als student geschiedenis ben ik in de jaren '90 voor een groot stuk 'gevormd' in het CegeSoma. Daar heb ik in ieder geval geleerd dat de 'historische waarheid' meestal een complex geheel is van allerlei factoren die op elkaar inspelen, gekoppeld aan de tijdsgeest. Een genuanceerd beeld dus. Ik heb veel vertrouwen in die mensen!

4

(59 replies, posted in Journalisten)

bkv: Emmanuel Gerard en Rudy Van Doorslaer kan je bezwaarlijk linkse historici noemen, dat zijn serieuze en juist zeer genuanceerde wetenschappers.

coconut: 'daders' zijn wat mij betreft alle medeplichtigen, dus ook zij die voor obstructie van het onderzoek zorgden. Sommige bronnen van militaire aard en geheime diensten zullen pas over lange tijd openbaar worden. Maar het archief van het gerechtelijk onderzoek alleen al (wat er geproduceerd werd, wat er nog geproduceerd wordt momenteel) zal al een hele uitdaging zijn om mee te beginnen. Het zal er dan op aankomen om daarin de losse eindjes bloot te leggen en daar verder mee aan de slag te gaan. Ik zeg niet dat een onderzoeksteam van historici ook niet tegen enkele muren kan botsen, maar er zal tenminste meer duidelijkheid komen. Er zal een dynamiek worden gecreëerd die nu niet bestaat.

We moeten ons ook geen illusies maken dat één allesomvattend onderzoek de waarheid helemaal gaat boven brengen. Nieuwe historici zullen in de loop der jaren beginnen waar anderen vastliepen. Het kan een proces van decennia zijn vooraleer er genoeg tipjes van de sluier zijn opgelicht om 'de volledige waarheid' bloot te leggen.

De essentie is eigenlijk dit: zodra het dossier verjaart en de stukken worden vrijgegeven zullen historici hier sowieso heel snel mee aan de slag gaan, ook al is er geen officiële opdracht. Op dat moment gaat het proces dat ik hierboven heb geschetst in gang. De vraag is gewoon of we hier nog 10 of 15 jaar mee moeten wachten. Tegen dan zijn veel speurders van het eerste uur hoogbejaard of gestorven. De groep van waardevolle getuigen dunt uit en velen nemen hun geheimen mee in het graf.

5

(59 replies, posted in Journalisten)

Ik ben zelf historicus en vind het een interessante piste die Ponsaers voorstelt. Wat mij opvalt op dit forum en bij de berichtgeving rond de Bende in het algemeen is dat we van de speurders eigenlijk nu al min of meer verwachten dat ze zich als historici gedragen: dat ze alle feiten en gegevens bovenhalen en daaruit de 'waarheid' naar boven halen, zodat die eindelijk mag geweten worden.

Maar zo werkt een gerechtelijk onderzoek niet. Speurders zoeken in functie van een vervolging voor het gerecht. Je kan als speurdersteam een berg indirecte aanwijzingen tegen een verdachte in het Bendedossier verzamelen, tot op het punt waar het hele team waarschijnlijk overtuigd is dat de persoon in kwestie er 'iets' mee te maken heeft. Wel, zolang daar niets tussenzit dat stand houdt in een rechtszaal sta je nergens en zit je in se voor het gerecht op een dood spoor. Volgens mij bulkt dit dossier uit van zulke 'dode sporen'.

Historici hebben dat probleem niet. Hun resultaten worden afgerekend op de bronnen die ze gebruikten en de methodologie.
Diep vanbinnen hoop ik van ganser harte dat de daders alsnog voor het gerecht kunnen worden gebracht en dat de slachtoffers gerechtigheid krijgen. De kans dat dit echter nog zal gebeuren slinkt zienderogen, om nog maar te zwijgen van alle fouten en onregelmatigheden in het dossier. Elke procedurepleiter zou ervan gaan watertanden.

Het alternatief zou dus ook kunnen zijn: dossier afsluiten, zeer forse schadevergoedingen voor de bendeslachtoffers en hun nazaten en een onafhankelijk historisch onderzoek/waarheidscommissie om voor die iedereen alsnog aan het licht te brengen wat er al die jaren echt heeft gespeeld. Laat de daders met naam en toenaam de geschiedenisboeken ingaan. Op de lange termijn is dat dan toch nog een vorm van gerechtigheid.

6

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Voor wat het waard is: Bouhouche was een fervent sportduiker. Aangezien je die sport de facto nooit alleen uitoefent, zal hij zeker contacten gehad hebben in het 'duikersmilieu'. Uit ervaring kan ik zeggen dat als je een beetje regelmatig duikt, je heel snel andere duikers leert kennen.

7

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik zie ook niet in waarom die man zou liegen. En volledig eens met Ben, die man was assistent. Als die zak zonder boe of ba werd meegegeven was dat ten laste van de duiker. Dat wijst erop dat de actie tussen de duiker in kwestie en de 'BOB'ers' goed was afgesproken. Helaas is de persoon in kwestie (duiker) weer iemand die niet meer kan worden ondervraagd. Twee dingen zou ik wel eens willen zien:

  1. Een duidelijke tijdslijn. Wanneer was Delta ter plaatse en waar. Wanneer was het duikteam dat de juttezak vond ter plaatse en waar. Zonder die gegevens is al de rest zuivere speculatie.

  2. Robotfoto's van die 3 'BOB'ers'

8

(41 replies, posted in Bewijsstukken)

Hallo allen, los van de inhoudelijke discussie, wil ik hier even de omgang met bewijsstukken aankaarten. Na de Farouk-docu te hebben was Ik was nogal geschokt door de manier waarop het bewijsmateriaal wordt behandeld en bewaard.

  • Een degelijk en transparant inventarisatiesysteem met gestandaardiseerde containers (elke soort materiaal vraagt om een andere verpakking) is duidelijk totaal afwezig.

  • Vondsten bewaren in kartonnen dozen en enveloppen kan enkel in een kurkdroge omgeving. Dat is in die kelder duidelijk niet het geval. Als er dan toch moet bewaard worden in kartonnen dozen: minstens in zakken voorzien van silicagel die regelmatig wordt vervangen.

  • Metaalvondsten dienen altijd luchtdicht bewaard te worden, droog en met silicagel.

  • Bewijsstukken vastnemen zonder wegwerphandschoenen? En dan nog metaalvondsten zwaar onderhevig aan degradatie!

Bon, ik ga ervan uit dat na 30 jaar heel wat bewijsstukken onder deze omstandigheden al onherstelbare schade hebben opgelopen. Ik zie dat in mijn beroep al met vergelijkbare zaken na 2 jaar ...

9

(903 replies, posted in Bende De Staerke)

Hallo, ik vind nergens iets over een vrijspraak, enkel over een buitenvervolgingstelling. Daarover lees ik in het handboek strafvordering het volgende (art. 1213):

"De buitenvervolgingstelling heeft gezag van gewijsde, in die zin dat de inverdenkinggestelde niet zonder meer voor het betreffende feit, eventueel onder een andere kwalificatie, voor het vonnisgerecht kan worden gebracht (...) Het gezag van gewijsde is echter ook precair, doordat de raadkamer enkel uitspraak doet over de bezwaren zoals deze bestaan op het ogenblik dat de zaak haar wordt voorgelegd. De buitenvervolgingstelling is in dit opzicht onderworpen aan het voorbehoud van het aan het licht kome van nieuwe bezwaren m.b.t. hetzelfde feit als dat waarvoor buitenvervolgingstelling werd verleend"

Ik leid hieruit af dat Philippe De Staerke opnieuw in verdenking kan worden gesteld als er voldoende nieuwe bezwaren opduiken.

10

(903 replies, posted in Bende De Staerke)

De Staerke is niet vrijgesproken maar in 2001 buiten vervolging gesteld. Ik ben geen jurist maar dat lijken mij toch 2 totaal verschillende dingen. Hij is nooit veroordeeld voor de bende-aanslagen maar is er ook nooit voor vrijgesproken.