1

(1,141 replies, posted in 1985)

Dag, na het lezen van het boek ‘Beetgenomen’ van Hilde Geens, ben ik dit forum beginnen te lezen. Zoals vele anderen ben ik er min of meer van overtuigd dat er voor het dossier ‘Bende van Nijvel’ wellicht nooit nog iemand voor de rechtbank zal moeten verschijnen. Dit neemt echter niet weg dat we met z’n allen recht hebben op de waarheid. Ik vind dit forum dan ook een prachtig initiatief.

Ik ben geïntrigeerd door de ‘aankondiging’ van de aanslag in Aalst via het verzoekje aan de vrije radio Mi Amigo. Dit is in mijn ogen duidelijk een boodschap van de Bende van Nijvel. Twee zaken lijken mij belangrijk: degene voor wie de boodschap bestemd is ‘bende van Hofstade’, en het tijdstip. Over welke plaat het precies gaat, en of die ook echt gedraaid zou worden, lijkt mij minder van belang. Ik neem aan dat de aanvraag zelf niet rechtstreeks werd uitgezonden (?), maar dat de DJ rond kwart na zeven iets de lucht inzond dat de boodschap weergaf en vertelde dat hij het plaatje zelf helaas niet bij had.

Wat betreft ‘de bende van Hofstade’, las ik in het boek van Hilde Geens dat de broer van Philippe De Staerke, Julien De Staerke, zich in Hofstade ophield in die tijd. Zijn schoonfamilie woonde daar. Dat daar onfrisse praktijken georganiseerd werden, zou dus best eens kunnen. De boodschap is in mijn ogen dan ook gericht naar het lokale ‘misdaadmilieu’. Misschien past dit in een plan om dit milieu bij de aanslag te betrekken. Wat je als buitenstaander ergens ook doet, goedkeuring en/of medewerking van de plaatselijke ‘gelijkgezinden’ is steeds een goed idee. Wat de bijdrage dan wel was van de ‘locals’ weten we natuurlijk niet (hoewel het verhaal van Kuros een sinistere aanwijzing zou kunnen zijn, zwaar speculatief dit alles).

Belangrijkste element van het telefoontje is uiteraard het tijdstip. Om kwart na zeven draagt de bende van Nijvel iets op aan de bende van Hofstade. Wat er na kwart na zeven gebeurde is duidelijk.

Ik denk dat dit de idee moet zijn achter de aanvraag van het plaatje. Het gegeven is zeker niet essentieel voor de aanslag. Dit vindt hoe dan ook plaats. Als de DJ niet kan ingaan op het verzoek, om welke reden dan ook, dan is dit al bij al niet erg. De bende van Nijvel geeft de kans aan de bende van Hofstade om mee te doen en (ook) enkele interne klussen te klaren.

Da’s wat ik ervan maak. Het raadsel rond dit telefoontje oplossen zal het bendedossier niet veel verder helpen, vrees ik. Het kan enkel een aantal details ophelderen.