11

(352 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Het meest interessante stuk rond Beijer is imo die foto van de Delhaize in Aalst waarbij er twijfel bestaat omtrent de datum van het nemen van deze foto.

Beijer heeft verklaard dat deze foto kadert in zijn werk als privé detective ivm een echtscheiding. De datum is interessant, maar minstens zo interessant is de naam van de vermeende cliënt die Bob zou hebben aangesproken om zijn/haar partner te schaduwen. Ik vraag me af of er ooit is doorgevraagd naar dit (al dan niet) alibi van Beijer.

Waarom zou iemand Beijer onder de arm nemen voor een echtscheidingszaak? En waarom dan nog iemand uit het Aalsterse? Ik zie twee mogelijkheden: Bob vertelt onzin om zichzelf buiten spel te zetten/Bob vertelt geen onzin en er is een kans gemist om deze zaak te linken aan de overval in Aalst.

12

(1,070 replies, posted in 1983)

Scaramouche wrote:

Wie overval van Colruyt in Nijvel kraakt, kent Bende van Nijvel (P-Magazine). Ik kan het volledige artikel spijtig genoeg niet posten ...

Burgers hebben vandaag een verkeerd idee van de Bende van Nijvel en dat zal door de fictiereeks 1985 (vanaf zondag op de buis) niet verbeteren. De meeste mensen baseren zich immers op de ‘hold up’s’ van 1985 (Eigenbrakel, Overijse en Aalst), maar wie de Bende wil kraken, moet terug naar Nijvel, op zaterdag 17 september 1983 rond 01u25 ’s nachts meer bepaald.

» pnws.be

Als code staat voor methodiek, dan ben ik het volmondig eens Als code staat voor identificatie van de daders, dan ben ik het oneens.

Vanuit mijn optiek vormt Nijvel de blauwdruk van wat wij later de 'Bende van Nijvel' zijn gaan noemen. En dan heb ik het niet over de stad Nijvel, maar over de manier van opereren. Lees: georganiseerde misdaad, in België nog in de kinderschoenen in 1983, die start met enkele liquidaties door het ensceneren van wat voor de publieke opinie lukrake overvallen moeten voorstellen. Je zou kunnen discussiëren over het feit of Halle al dan niet het eerste geval is, maar in Nijvel lijkt deze methodiek al aardig geperfectioneerd.

13

(352 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

kenza wrote:

En het dossier verjaart niet meer m.a.w. iedereen kan op zijn beide oren slapen.

Dat zinnetje is heel erg waar. En viel ook perfect te voorspellen.

14

(538 replies, posted in Bende Haemers)

Etienne1420 wrote:

Een dader hield van chocololade, coffie en olie.

Gezwets; uitvoerders/personen die met de inbraak de aandacht trachtten af te leiden van de ware opdracht mochten de buit houden; eerste golf wellicht één of meerdere restauranthouders betrokken, vandaar keuze voor dergelijke buit.

15

(112 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Nog een nieuwe naam dan, precies nogal wat louche garagisten rond het Aalsterse in die tijd.

16

(112 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ja, maar... het wapen lag bij een Aalsterse garagist, bevriend met een Rijkswachter. Het zal toch niet... Enige info of deze garagist nog in leven is of een eventuele sterfdatum zou hier heel erg nuttig kunnen zijn.

» www.hln.be

17

(112 replies, posted in Onderzoeksdaden)

club_le-happy-few wrote:

Ze blijven hopen een wapen te vinden met dna van een derderangsgangster op zeker, zodat ze die als zondebok kunnen opvoeren voor alles wat gebeurt is? Waarom hebben we in de mainstream-pers geen letter gelezen over testament van le canard en de racket-piste? Dat sprookje van een reus, oude, killer en misschien ook nog een dwerg is al lang afgezaagd.

Dit dus. Great minds think alike. wink

18

(112 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Bonkoffsky was ook mijn eerste gedacht, al denk ik dat er wel meer mensen uit het Aalsterse betrokken waren bij de Bende. Stel dat ze dat wapen vinden, zie ik niet hoe dit ons kan helpen bij het begrijpen van het grotere plaatje. Dan waren de onthullingen van Canard imo interessanter.

19

(1,046 replies, posted in 1985)

''Door dezelfde  wapens te hergebruiken, wilden ze laten zien dat ze terug waren''

Trappen in de klassieke bende fout toch, dit? Ik denk niet dat 'ze' bestaan, ik denk dus ook niet dat 'ze' terug waren. Ik denk wel dat B&B nog steeds over de wapens beschikten waarmee 2 jaar eerder een aantal uiteenlopende afrekeningen waren gebeurd en voor hen hier een kans lag om deze te verspreiden onder kwaadwillige personen die op hun beurt een aantal afrekeningen en/of chantage plannen wensten af te handelen. Media en consoorten hadden de aanzet al gegeven door uiteenlopende feiten te groeperen onder naam Bende van Nijvel. Laten we dan maar die fictieve bende nog eens tot leven roepen en een aantal gangsters oude gebruikte wapens geven. B&B lachen in hun vuistje en de mythe bestaat 40 jaar later nog steeds. En dat allemaal door een ogenschijnlijk makkelijk trucje met wapens.

De link tussen golf 1 en 2?  B&B aan de logistiek, een steeds terugkerende tussenpersoon om verschillende mensen te ronselen in de persoon van De Schepper en een aantal afrekeningen onder de vorm van een warenhuis overval. En uitvoerders die hun taak mochten volbrengen en de bijkomende opbrengst van hun overvallen zelf houden, zie bijvoorbeeld frituurolie in Nijvel en het circuit van verdachte restauranthouders eerste golf.

Doel? Afrekeningen en chantage door opdrachtgevers, B&B die hun plezier halen uit het belachelijk maken van staat en Rijkswacht en voor de uitvoerders het geld.

(excuses bij voorbaat omdat dit weinig te maken heeft met 'proloog Aalst' maar enige duiding/bedenkingen bij bovenstaande posts leek me evenwel nodig)

20

(756 replies, posted in 1985)

Toumaniantz was officieel al jaren vermist dus daar ligt een mogelijkheid. En één van die gangsters van die Arabische piste destijds...