241

(313 replies, posted in Slachtoffers)

Dit vind ik een moeilijke; de voornaamste aanwijzingen dat Finné geen toevallig slachtoffer is, zijn de verhalen van een aantal getuigen onder wie de Britse dame + alle verhalen rond de man.

Ik denk dat we hier moeten verwijzen naar berichten van voormalig forum lid 'the end'. Van alle auteurs en forumgebruikers zat deze persoon naar mijn mening het dichtste bij de waarheid mbt '85. Als je sommige van zijn posts leest moet ik haast besluiten dat hij wist hoe het in elkaar zit. Deze 'end' stelde met zekerheid dat Eigenbrakel en Overijse voor een duidelijk gedefinieerd motief zijn gebeurd en dat de slachtoffers bijgevolg willekeurig waren. Ik snapte er destijds niets van maar denk nu wel te begrijpen wat deze persoon bedoelde. En dan zou het inderdaad zo zijn dat Finné een toevallig slachtoffer was.

Let wel, een eerder grijze verklaring ipv zwart/wit is hier mogelijk. Het is best mogelijk dat een uitvoerder een auto of bestelwagen op de parking herkent en hij deze persoon liever uitgeschakeld ziet. Ik denk dan ook aan de verklaringen die Hilde Geeens recentelijk deed mbt Bozidar.

242

(107 replies, posted in Hypotheses)

Bedankt om jouw hypothese te delen.

Ik heb ook lang gedacht dat Bouhouche en Beijer de spil waren, met hun detective bureau en chantage trucjes. Voor de periode '82 en '83 is het nog steeds een mogelijkheid, maar voor '85 zijn het imo maar koorknaapjes in verhouding tot de respectievelijke opdrachtgevers van de drie overvallen.

Echter, voor '82 en '83, is het best plausibel en wat je schrijft, daar is zeker evidentie voor te vinden. Ik ben het met je eens dat de motieven voor deze daden erg uiteenlopend waren, dat lijkt me ook klaar als een klontje. Persoonlijk zou ik deze hypothese wel stop zetten na Anderlues. Eigenbrakel/Overijse en Aalst moeten apart worden bekeken.

Dat De Staerke geen ezel is die zijn kop zomaar zou tonen in Aalst is evident, maar voor mij de enige mogelijkheid dat hij hiertoe werd verplicht. Ik denk ook niet dat hij daar per toeval met vrouw en kind was. Volgens mij één van de vele macabere spelletjes van de opdrachtgevers van Aalst.

En wat als we jouw hypothese nu eens gebruiken om Aalst nog beter te begrijpen? Die foto die bij Beijer werd gevonden? Bouhouche die kort voor de overval werd gesignaleerd in café t Christoffelken? Bouhouche en Beijer zijn ook geen ezels, zou het misschien zo kunnen zijn dat zij net als PDS, Bultot en anderen met hun rug tegen de muur stonden? En dat zou dan meteen betekenen dat ze ook een rol(letje) hadden in Eigenbrakel/Overijse. Over Bouhouche werd gezegd dat hij auto's heeft geprepareerd. En dan het figuur dat samen met Bouhouche in het café werd gesignaleerd? Die is te situeren in het drugs bureau waarover je spreekt en is ook verre van onbesproken.

Je zegt dat er niet echt sprake is van een groot complot, maar ik weet niet wat mensen nog verstaan onder 'groot complot' met betrekking tot dit dossier.

243

(15 replies, posted in Speurders)

Tiens wrote:

Met andere woorden, je hebt dus geen concrete argumentatie en alleen maar dat ik/dat wij de puzzelstukken niet goed gelegd zou/den hebben.

Wat zijn de argumenten dat Bajrami wél deelgenomen heeft en waarom zijn de vele argumenten die de Deltacel had tegen Philippe De Staerke niet waar volgens jou?

Als je denkt dat ik zomaar wat vertel, waarom dan blijven vissen. Ik ben van mening dat ik hier al meer dan genoeg concrete aanwijzingen heb gegeven. Stel dat ik de namen van opdrachtgevers Aalst zou kennen, wat niet zo is, dan zou ik deze nooit noemen, om voor de hand liggende redenen. Je verdraait mijn woorden dat het een lieve lust is, nergens maar dan ook nergens beweer ik dat de argumenten van Delta tegen Philippe De Staerke niet waar zouden zijn.

Je kijkt naar concepten, in dit geval 'bekentenis' en je gooit ze op een hoop. Zo komt je nergens, want het zijn niet concepten maar mechanismes die achterliggende motieven kunnen bloot leggen. Dat heb ik gedaan met de bekentenis van Philippe De Staerke en de vondst in Ronquières.

Bajrami heeft die bekentenis afgelegd toen hem het vuur aan de schenen werd gelegd door een speurder. De gangster voelde de bui hangen en was bang te moeten opdraaien voor een kindermoord. Daar zijn de echte gangsters niet zo happig op. Hij heeft daarop zijn aanwezigheid bekend in de hoop enkel voor verre medeplichtigheid te moeten boeten. Het is ondenkbaar dat Bajrami zomaar gaat zeggen Hé ik was bij de Overval van Overijse betrokken, zomaar voor de lol. Zo werkt het gangsterbrein niet.

Het probleem is dat als je niet weet hoe 1985 in elkaar zit, je ook geen idee hebt wat Bajrami daar deed. En aangezien hij begon te praten wist de man mogelijk zelf niet wat hij daar deed. Blijkbaar besefte hij niet dat het spoor toch niet kon worden onderzocht, dus veel maakte het ook niet uit. Het door fenix gedeelde artikel sluit hierbij prima aan als achtergrond materiaal. Je zou kunnen besluiten dat Bajrami niet de meest koelbloedige is, andere gangsters waren blijven zwijgen, zelfs als de kindermoord ter sprake kwam.

De bekentenis van Philippe De Staerke is iets helemaal anders, dit is een out of the blue bekentenis na jaren van iemand die nota bene erom bekend staat te kunnen zwijgen. Het is moeilijk voor te stellen dat daar geen meer duistere motieven spelen. Vanuit het verhaal van 1985 heb ik daarvoor een zeer plausibele verklaring geboden. Ik zeg niet dat het de juiste is, plausibel is ze wel.

Dit zou concreet genoeg moeten zijn.

244

(15 replies, posted in Speurders)

Zoals ik al zei, als je meer vragen hebt dan antwoorden, heb je de puzzelstukken niet juist gelegd.

Dat je jezelf verwondert over het feit dat ze zwijgen is bizar, vermits je hier al meermaals liet vallen dat de daders onder ons, zelfs op het forum, zijn. Mensen zwijgen en weten waarom. Mensen zijn verder gegaan met hun leven en kunnen oprecht spijt hebben van zottigheden waaraan ze in de jaren '80 hebben meegewerkt.

245

(15 replies, posted in Speurders)

Bajrami spreekt voor zich, als hij zegt dat hij erbij was, dan was hij erbij.

Philippe De Staerke, zoals ik reeds eerder schreef; gebeurt hier hetzelfde als in Ronquières. De enige reden die ik kan bedenken is dat iemand rond die tijd onderzoeksdaden stelde waardoor het wat te warm werd onder de voeten van de daders van Aalst. Dan maar nogmaals pretenderen dat de Bende van Nijvel bestaat en nogmaals Philippe De Staerke laten opdraven om een riedeltje te verkondigen dat Aalst net zoals voorgaande een Bende overval met politiek motief was.

246

(1,219 replies, posted in 1985)

Wanneer is iets bewezen? Als je mbt Aalst meer vragen dan antwoorden hebt, dan heb je de puzzelstukken misschien niet juist gelegd. Leg ze nog eens op tafel, haal er de meest relevante uit, gooi de mist weg, verbind wat moet worden verbonden en ontkoppel wat dient ontkoppeld te worden. Kijk naar patronen en mechanismes. Concreet zal ik de vraag over Haemers beantwoorden, omdat je dit element onbewezen acht.

Patrick Haemers is herkend door David. Zelf zal ik de laatste zijn om betrouwbaarheid van getuigen te overschatten, maar ik geloof ook dat er nog iets bestaat als menselijke intuïtie. Een kind die door angst wordt overvallen na het zien van een foto valt hieronder.
De foto's van Aalst zijn U wellicht bekend. Bekijk ook eens die van Verviers op 4 november. Op beide foto's zie je sporen van buitensporig geweld. Verviers = Haemers. Dat wil niet zeggen dat Aalst ook Haemers is, maar ik denk niet dat er in België op dat moment 100 gangsters rond liepen die dergelijke zware geweldsdelicten pleegden.

Nog belangrijker in deze is de verklaring van Bajrami mbt Overijse. Ik ga er vanuit dat U bekend bent met dit cruciaal onderzoekselement. Basri, zoals alle 'echte gangsters', was bang te worden veroordeeld voor kindermoord en bekende spontaan aanwezigheid in Overijse. Nu wordt het toch meer dan statistisch significant. Een kind herkent een gangster in een tijdschrift en die naam blijkt op te duiken in het dossier voor een misdrijf van die zogenaamde bende.

Dan laat ik nog andere elementen, zoals onder andere signalisatie van Haemers met Elnikoff nabij Aalst achterwege. Het is dus niet zo dat het louter om een vage herkenning van een kind gaat, zoals sommigen ons graag laten geloven. Voor Toumaniantz kan je eens een gelijkaardige oefening doen.

Nog iets; als je me quote, doe het dan juist en niet selectief. Als ik schrijf dat de meeste gangsters in Aalst met tegenzin rondliepen, is dat niet hetzelfde als alle gangsters liepen er met tegenzin rond. De opdrachtgevers wensten in Aalst het zwaarste kaliber op het terrein, de foto's spreken voor zich, dus bij de schutters is het goed mogelijk dat er enkele gedoodverfde psychopaten zaten die genoten van hun daden.

highonprozac wrote:

Het idee dat de familie Van den Steen werd afgeslacht voor de uitgang van de Delhaize om duistere; onderliggende redenen is ronduit absurd. Want dit zou betekenen dat voor de gangsters niet alleen de vader een potentiële getuige kon zijn maar ook de moeder, alsook dochter Rebeca, en mogelijk ook David. Het feit dat de moordenaars hun wapens in de aanslag hielden veronderstelt dat het ook bij deze raid weer hun bedoeling was om ook reeds op de parking in Aalst - zonder aarzelen - mensen ad random te beschieten.

Hoe konden de gangsters weten dat de familie Van den Steen net op dat moment naar buiten zou komen? David heeft - naar de gangsters toe - geen namen ter herkenning horen roepen en de familie verwachtte op geen enkel moment zulke aanslag. Bij mijn weten voelde de familie zich vooraf ook niet geviseerd of bedreigd, want indien dit het geval zou zijn had men de kinderen afgezet bij hun grootouders aan de overkant van de straat.

Ik zal ook hierop nog eens terug komen, omdat wat je schrijft niet juist is. Ik doe dit liever hier dan onder de naam van een slachtoffer.

Het is wel eens geopperd dat Thérèse of Rebecca één van de daders hebben herkend. Toegegeven, de ondersteuning voor dit argument is flinterdun. Maar, David heeft het wel degelijk gehad (ook op dit forum) over bedreigingen van ene Podevijn naar zijn familie toe. Er speelde daar toch wel één en ander.

Ik heb geen idee of de familie een moedwillig gekozen doelwit was in Aalst. Het hoofdmotief van Aalst was afpersing en de idee dat een modelgezin moest sterven om dit motief kracht bij te zetten is best mogelijk. Anderzijds zijn er ook aanwijzingen dat er meer was dan toeval, dus deze vraag blijft onbeantwoord.

247

(1,219 replies, posted in 1985)

Kenza dat is toch allemaal veel te ingewikkeld. Wat zouden die beroemde overvallers daar allemaal zomaar lopen doen aan de Delhaize? En dan plots nog eens een andere bende die verschijnt. Nee, zoiets geloof ik niet. De Delhaize van Aalst was een winkel zoals een andere, er lag daar geen goud verborgen, dus waarom zouden slimme bekende gangsters daar moedwillig hun kop tonen, nota bene in volle Bende tijd of zich laten wijs maken dat de kip met de gouden eieren daar stond?

Dat het los staat van de andere overvallen is juist, maar weinig gangsters waren met volle goesting aanwezig in Aalst. Dat Toumaniantz bij de schutters was acht ik niet onwaarschijnlijk, samen met Haemers.

248

(110 replies, posted in Andere Personen)

Bultot: 'De daders van Aalst willen er extreem rechts voor laten opdraaien' en 'Extreem rechts weet wie de daders zijn'.

Uit punt 1 volgt het aanleggen van dwaalsporen. Daarvoor hadden we de verklaring van Bultot zelfs niet nodig. Is er werkelijk iemand die gelooft dat een slimme gangster zich zomaar ongemaskerd vertoont enkele uren voor de feiten voor het oog van alles en iedereen op het plaats delict? Of dat een gangster een auto in brand steekt en een paar honderd meter verder zijn eigen briefjes vergeet? Of dat een gangster zijn auto laat staan aan het plaats delict vol verwijzingen naar zichzelf?

Uit punt 2 volgt dat als extreem rechts weet wie de daders zijn, evenzeer het omgekeerde geldt. De daders van Aalst, door onze Franstalige forumvriend de Bende van Aalst genoemd, kenden dus Bultot, Toumaniantz en de hele kliek. Niet in kennen als persoonlijk kennen, maar in kennen als weten wat ze op hun kerfstok hadden. 

Als de hele kliek chanteerbaar was, zal het niet zijn geweest omwille van individuele zwaktes. Ze waren collectief schuldig aan een zwaar misdrijf. Daarover rept Bultot uiteraard met geen woord.

Het is oktober '85. Niemand wil bekennen. En vooral, niemand wil betalen. Het gevolg: 9 november 1985.

249

(110 replies, posted in Andere Personen)

steinerprag wrote:

Toumaniantz zat veel dichter bij Bultot en Baugniet, en dan krijg je meteen een geheel ander verhaal.

Klopt. Lees vooral de verklaring van Bultot aan Delsaut van 10 november. Dat is een verklaring van een schurk in paniek, en er is geen woord van gelogen. Er wordt wel een belangrijk deel verzwegen, en dat is waarom de Aalsterse opdrachtgevers alles in handen hebben en extreem rechts ervoor willen laten opdraaien. Die verklaring is te vinden in het door jou genoemde boek van Popolino. Voor Aalst zaten Bultot en Toumaniantz, en wellicht ook Bender en nog -tal anderen in hetzelfde schuitje. Het mes tegen de keel door figuren waartegen Bultot maar een klein kereltje is (was). De zenuwachtigheid en fight or flight angst van zoveel Bende verdachten rond die periode, laag en minder laag, spreekt voor zich.

250

(110 replies, posted in Andere Personen)

HIPA, dit feit moet je in hetzelfde licht bekijken als het verbrande briefje van Bultot in diezelfde dagen.