11

(278 replies, posted in 1982)

De exacte buit is niet precies bekend. Hij werd door de heer Piot zelf tijdens zijn hoorzitting achteraf geschat op 3 blikken thee, enkele halve flessen champagne en een paar andere flessen.

Een inventarisatie werd voltooid op 31 juli 1982 voorafgaand aan de vakantiesluiting en een andere werd opnieuw gedaan na de heropening op 17 augustus 1982. Het lijkt erop dat deze inventaris pas begin september is afgerond en geen rekening houdt met de verkopen die zijn gedaan tussen de heropening van de winkel. Dus een deel van de lijst hieronder was niet gestolen maar veel verkopen na de heropening van het winkel.

Tussen 24 en 30 flessen champagne van grote merken, 13 halve flessen champagne, 7 flessen whisky, tussen 12 en 48 flessen goede wijnen, blokken foie gras, enz. Ook moet worden opgemerkt dat in de uitputtende lijst van gestolen producten die door de werknemer is verstrekt, "1 valisette" (plastiek zak) wordt genoemd. Dit onbeduidende detail kan al zijn belang krijgen wanneer wordt opgemerkt dat vuilniszakken of andere items werden gebruikt om de buit weg te voeren bij latere wandaden.

Concluderend kan worden gesteld dat de buit per definitie niet van belang is in relatie tot het geweld dat tegen de politie wordt ingezet. Of de werkelijke buit minder is dan wat is aangegeven, moet als secundair worden beschouwd.

12

(7 replies, posted in 1980-1989)

Pure coïncidence, natuurlijk:

Dit artikel betreft het diefstal van de BMW van "Titi" Delpierre. Hij was lid van de Sudistes en familielied van de uitbater van de camping "La Cala" in Braine. 

Un couple étrange

Il était 12H30 environ lorsqu’un in individu vola une BMW type 728, à l’avenue de la Gare, au lieu-dit "Sart-Moulin", à Braine-l’Alleud. Chose étrange, cette avenue se trouve à une encablure à peine de la chaussée d’Alsemberg où avait été retrouvée la fameuse Saab qui avait permis aux gangsters de Nivelles de … [partie manquante]…matin ma femme avait vu un homme barbu sur une moto genre du enduro, faire la navette entre l’avenue de la Gare et l’avenue d’Alconval. Sans doute répérait-il les lieux?

La BMW volée fut très rapidement prise en chasse par une Volvo de la police communale de Wavre. Celle-ci perdit sa trace à proximité du cimetière pour chiens de Bierges (le long de l’autoroute E 40), La BSR de Wavre également sur les dents l'aperçut à nouveau s'engouffrer dans le bois de Mérode à Limal, sans doute pour rejoindre Rixensart. L'adjudant Campine pénètre avec ses hommes dans une allée du bois où il aperçut, immobilise, le véhicule recherché. Il vit aussi non loin un couple enlacé, à côté d'un vélomoteur. L'attention était surtout à la BMW qui fut entourée avec mille précautions: elle était vide!

C'est alors que les gendarmes wavriens virent disparaitre le couple sur le deux-roues. On fit immédiatement le rapprochement entre le voleur et l’amoureux qui avait semblait avoir un regard très dur, l’œil rouge. De Corpulence moyenne et âgé d'une trentaine d'années, les cheveux mi-longs, cet homme devint vite un suspect dans la mesure où il semblait plutôt tenir la jeune fille (25 ans environ, les cheveux blonds, assez grande) en ... otage.

Bron Vers L'Avenir | André Jacques | 20 September 1983

13

(370 replies, posted in Andere Personen)

Thierry was niet de bende leider, hij was een soort vrij-elektron, een oncontroleerbaar "franc-tireur".

Zijn broer Xavier was "kouder". Hij was veroordeeld in Frankrijk voor wapenhandel en wapenbezit, bedreigingen, geweld, enz.

Er moet alleen rekening worden gehouden met de aantrekkingskracht van winst, het onmiddellijke genot en hun voorliefde voor geweld.

Ze weten wat ze willen en waar ze het naartoe moeten brengen. Ze plannen alleen de overval en vertrouwen op hun wapens om ermee weg te komen, want er is geen echt ontsnappingsplan. Ze hebben fouten gemaakt en zijn altijd weggekomen met extreem geweld.

14

(68 replies, posted in Bende Haemers)

Die witte Porsche 924 met nummer plaat BEL 310 van het echtpaar Van Camp was in Sint-Lambrechts-Woluwe rond 28 maart 1983 gestolen, en in Molenbeek een paar dagen later teruggevonden. Twee platen gestolen op een VW Golf in Molenbeek een paar dagen vroeger waren in dit voortuig teruggevonden.

15

(21 replies, posted in Bewijsstukken)

Ben, dit is een goed voorbeeld van het verspreiden van verkeerde informatie!

Misschien wist de journalist het in '84 niet, maar nu weten we wel dat het een van de twee FN 7.65 was die van de gendarmes van Nijvel werden gestolen en die Jacques Van Camp doodden.

16

(74 replies, posted in Filière Boraine)

https://i89.servimg.com/u/f89/19/86/44/34/20220625.jpg

De aanklacht tegen de Borains was in wezen gebaseerd op het gebruik van Cocu's Ruger .38 revolver voor verschillende daden, maar deze revolver, van het Security Six-model (of het exportequivalent daarvan), is uitgerust met een 4-inch (+ of – 10 cm) loop, terwijl de getuigenissen van de verschillende feiten die bekend zijn in '82/'83 altijd melding maken van "een lange loop".

In het specifieke geval van de Delhaize Ukkel wordt in het dossier vermeld: [een .38 SP of .357 magnum kaliber revolver uitgerust met een 6-inch loop + of – 15 cm lang. Het zou een Smith & Wesson kunnen zijn, gemaakt in de VS].

Alleen al op deze basis, en temeer daar de ballistische deskundigen nooit in staat zijn geweest om het model van het wapen of het exacte type munitie dat is gebruikt precies te bepalen, had de aanklacht tegen de borains nooit mogen plaatsvinden en zouden dus de kosten van een hof van assisen, waar gerechtigheid in de persoon van een IR en een PdK belachelijk is gemaakt, zijn vermeden.

17

(75 replies, posted in Bewijsstukken)

Zie ook » Forum

18

(3 replies, posted in Wagens)

@edd

Neen, het is waarschijnlijk de rode Golf GTI (opnieuw zwart gespoten) van Mademoiselle Van Camp die werd gebruikt op de Delhaize in Beersel. Op de kentekenplaat die die dag werd gebruikt, stonden de letters AUN of AVN of AYN.

We kunnen echter niet 100% positief zijn, want in augustus 1983 werd in Leuven nog een zwarte Golf GTI met kenteken ARN 008 gestolen.

19

(3 replies, posted in Wagens)

ONTDEKKING VAN EEN RODE GOLF GTI

Op vrijdag 18 november 1983 werd een nieuwe rode GOLF GTI, die op 7 oktober 1983 in Antwerpen was gestolen, volledig gedemonteerd en in vier delen gesneden, teruggevonden in het Bois de la Houssière in Braine-le-Comte, op een hondertaal meter van de plaats genaamd "Mon Idée".

BALOO BECKER

Hoe werd Robert Becker, bekend als "BALOO", achterdochtig? Op 1 december 1983, in de late namiddag, gingen Robert Becker en twee andere mensen naar de depanneur die het wrak had verwijderd en informeerden naar het bestaan van de documenten van het voertuig...

De chauffeur van de sleepwagen herkende BECKER formeel en noteerde het kenteken van zijn voertuig: DZC 763.

BECKER en drie andere medeplichtigen werden op 14 december 1983 gearresteerd op grond van een aangifte door twee van de leden van de bende Borains, Michel Baudet en Michel Cocu. De medeplichtigen in kwestie waren DRAMAIX (chauffeur), NARDELLA (garagehouder) en FRANCOIS (gevangenisbewaker).

Pas zes maanden later (07/03/1984) dachten de twee getuigen uit Temse die de Saab zagen, dat ze BECKER herkenden...

20

(75 replies, posted in Bewijsstukken)

De reproductie van de nummerplaat EXA 146 stond nog op de verbrande auto in het bos van Hourpes.

De drie eerste letters van de plaat van de Golf in Beersel waren AUN of AVN of AYN, de drie laatste cijfers waren onbekend.

NB: Een andere zwarte Golf met nummerplaat ARN 008 was in augustus '83 in Leuven gestolen. Het is echter twijfelachtig of het in Beersel werd gebruikt.