111

(753 replies, posted in 1985)

Ikzelf geloof niet in een executie van Finné. Ik heb na al dat gelees en gestudeer over dit probleem zoiets van “je moet weten wanneer het genoeg geweest is”. Maar net daarom dat ik het wel nuttig vindt van o.a. Insider dat die er blijft voor gaan. Hij draagt argumenten bij voor zijn stelling. Net daarom wil ik in de optiek van de executie discussie toch nog iets bijdragen.

Zoals Lacroix al zei: “We zijn steeds bereid om onze bevindingen opnieuw in vraag te stellen.”

  • Alle argumenten gebaseerd op de achtergronden va Finné zeggen absoluut niets over wat er die avond is gebeurd. Ze doen enkel het vermoeden ontstaan dat hij misschien wel es geëxecuteerd zou zijn. Daar moeten we dus niet verder in zoeken, zo’n gegevens zijn er inderdaad genoeg.

  • Een scenario waarbij een tweede team Finné volgt en hem dan als eerste neerschiet op die parking kunnen we uitsluiten, tenzij we de verklaringen van de CVP plakkers naast ons neer leggen.

  • Gegevens over zijn juiste kwetsuren zouden ons ook niet noodzakelijk verder brengen. Zelfs indien zou blijken dat hij één of meerdere schoten .22 in het hoofd had gekregen, zou dit weer op verschillende manieren kunnen verklaard worden, “genadeschot” of “overkill” door één van de daders op de parking.

  • De getuigenis van de verpleegster is een argument, maar de betrouwbaarheid is vatbaar voor gegronde twijfel (van wat ze dacht, niet zijzelf). Zelfs het rapport van een lijkschouwer kan moeilijk op een half uur na bepalen wanneer iemand is gestorven vrees ik. Dus die discussie brengt ons ook niet verder.

  • Dat Finné nog leefde in Zaventem schijnt vast te staan, blijkbaar had hij onderweg nog getelefoneerd naar zijn? Ik heb helaas zelf niet het boek van Patricia Finné gelezen maar iets meer detail over zijn laatste uren zijn welkom.

  • Of Finné nu al dan niet gewapend was is eigenlijk niet relevant voor wat er met hem gebeurd is. Absolute zekerheid hierover laat niet toe te besluiten dat hij geëxecuteerd is.

  • Teruggevonden hulzen van Finné in zijn witte Ford eventueel wel. Het ontbreken van zulke hulzen zegt dan weer niets.

  • Bloedsporen IN de witte Ford Sierra zou ook iets anders betekenen. Die wagen stond er, en het is blijkbaar wel degelijk de wagen van Finné. Maar bij mijn weten is er geen vondst van bloedsporen in die wagen. Maar ook hier, indien GEEN bewijs van bloedsporen IN de witte Ford blijft de mogelijkheid dat het lijk werd vervoerd in de wagen van dat tweede team. Dus, een tweede team moet de witte Ford mee ter plaatse gebracht hebben. Dat tweede team moet dan minstens met twee geweest zijn. Dat tweede team, met twee wagens, kan alleen maar toegekomen zijn NADAT de CVP plakkers gevlucht waren, o.a. naar de Carwash en VOOR de de heer Macau met zijn wagen geparkeerd had en beschoten werd door de buitenkomende daders. Topargument voor een tweede team blijft de raadselachtige uitspraak van Basjrami “wij waren in Overijse aanwezig, maar hebben dat kind niet neergeschoten”. Uitspraak waar men nooit verder op in is gegaan. Voor zover ik weet leeft Basjrami nog en doet lustig verder waar hij goed in is.

  • De tijd verlopen tussen de vlucht van de plakkers en het buitenkomen van de eerste klanten is niet bekend. De enige exacte timings kunnen zijn; het eerste telefoontje naar de politie en de aankomst van de eerste hulpploegen en/of politie. Alle andere timings zijn inschattingen. Hoelang de daders in het warenhuis zijn gebleven zijn dan ook slechts inschattingen, moeilijk te gebruiken voor het bewijzen van de executie.

Besluit: heeft ooit iemand gezien dat de witte Ford toekwam, gevolgd door een andere wagen, tussen de vlucht van de CVP plakkers en de aankomst van Macau? Heeft iemand tussen Zaventem en Overijse de wagen gezien, eventueel gevolgd? Quid uitspraak Basjrami?

112

(731 replies, posted in 1982)

Vermeulen wrote:

Zou het kunnen dat het ding dat men absoluut moest hebben (vaak worden de Ingrams naar voren geschoven, maar dat geloof ik niet) een wapen was dat gewoon in de toog lag. Geen nieuw wapen, maar een occasie of een wapen in consignatie voor verkoop. (wat heel veel gebeurde en gebeurt bij wapenhandelaars).

Een "very hot" gun, zonder dat de wapenhandelaar het wist, want die kon ook niet één of andere databank inkijken.

Dit is toch een bruikbare hypothese en laat toe het geheel eens van een andere kant te bekijken. Het is best mogelijk dat de onderzoekende rijkswacht van de Ingram en Beretta diefstal eigenlijk profiteerde om eens uitgebreid te onderzoeken in het milieu van het wapen voor drugs milieu mbt Libanon.

Ook de verdienste om te kijken wat niet gebeurde, wat soms als eens meer zegt dan wat wel gebeurde. Ook in het uitstalraam zien we nogal wat "hardware" die interessant was; nog shotguns en nog een FNC M3. Ook de "rommel" die meegenomen werd doet toch de wenkbrouwen fronsen; MP40, gedemilitariseerde Lee Enfield revolvers, de .45 Colt Long Tom single action?!?

Of ze nu de Ingram/Beretta moesten hebben of een ander wapen, in beide gevallen was er dan toch tijdsdruk mee gemoeid, en is dat misschien de reden waarom ze toch bereid waren om bepaalde risico's te lopen (éénrichtingsstraat, volle dag, vluchtroute langs BOB lokalen, ...).

Het kan gaan om een wapen dat zijzelf hadden gebruikt, of ze werden misschien onder druk gezet door een ander om het te recuperen. Trouwens uit de verslagen blijkt dat men nog problemen gehad heeft met de lijst, niet gezegd dat Dekaise alles heeft aangegeven, of misschien wel teveel.

the end wrote:

De daders hebben bij de overval 3 aktetassen meegedaan en zijn in de privévertrekken geweest.

Ik dacht dat het over de portefeuilles (brieventassen) van de beide klanten en Dekaise zelf ging? Zijn ze in de privévertrekken geweest?

113

(753 replies, posted in 1985)

De route Eigenbrakel-Overijse werd door een forumlid op "tueries" ooit afgelegd en gefilmd. Hij deed dit op 18 minuten » YouTube Dit is min of meer de “Route B” ooit op de kaart gepost door Boemerang. Voor de feiten '82/'83 denk ik eerder aan een Bende van "maar" drie man. Voor 85 hoeft dit echter niet zo geweest te zijn

  • De timing vertrek in Eigenbrakel en aankomst in Overijse zijn geschatte tijden die niet noodzakelijk op 5 minuten na nauwkeurig zijn. In die tijd stonden horloges ook niet noodzakelijk gelijk. In het beste geval (voor de daders) is er een speling tot 10 minuten extra. De route afleggen is dus zeer wel mogelijk, zeker als er op de snelweg aan maximum snelheid werd gereden.

  • De aanwezigheid EN gebruik van dezelfde wapens in Eigenbrakel en Overijse zijn een onomkeerbaar gegeven. Op beide plaatsen werden genoeg Legia hulzen, en 9 mm teruggevonden om een goede ballistische analyse te maken. In de loop der jaren werden die niet één, maar talloze keren herdaan.

  • afwijkingen in daderbeschrijvingen zijn perfect normaal en mogen niet volledig doorwegen in een analyse. Er is wel echter wel een scenario mogelijk waarbij onderweg de wapens werden doorgegeven aan een tweede team.

  • Het team E (Eigenbrakel) vertrekt en duikt een cache in dicht bij de overval. De wapens worden meegenomen door 1 of 2 daders met een totaal andere wagen (Team transport). Team E is veilig en kan niet onderschept worden, Team transport is ook redelijk veilig want er wordt uitgekeken naar een VW Golf. Team E telefoneert vanuit de cache naar team O (Overijse).

  • Team transport neemt de snelste route: afrit 27 of 28 Noor Waterloo, ring O, dan afslag ter hoogte van Hoeilaart en de Welriekende Dreef in.

  • Team Transport komt toe op de cache van Team O, deze ligt nabij de volgweg en dichter bij de Delhaize Overijse. De drie daders daar hebben min of meer gelijkaardige vermommingen en min of meer een gelijkaardige fysionomie en beschikken over een gelijkaardige VW Golf. Het team vertrekt zodra de wapens toekomen, kwestie van seconden. In het slechtste geval (transport duurt te lang) kan de operatie alsnog afgeblazen worden. Een mogelijke lokatie is het gebied ten zuiden van de Welriekende dreef. Vandaar kan men ook via de afrit in Jezus Eik de Brusselsesteenweg op richting Delhaize.

  • Het team transport kan met zijn onverdachte wagen vooruit rijden en dienen als "spotter".

Voor dit scenario spreken we dan al over 7 of 8 man. Wat best mogelijk kan zijn.

Samengevat: ik denk dat een "dubbeloverval" door één team het meest simpele en meest logische is maar een"drie team overval" biedt zekere voordelen, is ook mogelijk en kan dan duiden op een planning die OF opzettelijk een neus wil maken naar de politiediensten EN/OF een grotere impact veroorzaken op de bevolking via de media. Het is echter evenzeer mogelijk dat dit enkel op ene uitgekookte manier werd uitgevoerd alleen maar om het risico op onderschepping te minimaliseren.

114

(0 replies, posted in Bibliografie)

Een Franse film uit 2015 over een "Bendeke". Gisteren gezien op Netflix. Het gaat niet over de Bende van Nijvel, maar geeft wel inspiratie. Ik moest eigenlijk denken aan "se sont des des predateurs!" van Procureur Deprètre. In brand steken van voertuigen na een overval, hoe drugbendes een roofbende onder druk zet, moordpartijen als gevolg, ...

Ondanks het gewelddadige en eigenlijk droevig onderwerp, toch een filmke om eens te bekijken voor wie gebeten is door het 3bende virus".

» fr.wikipedia.org

115

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Eye wrote
Ik meen te begrijpen dat dit een foto is van de overzijde waar de genie van burcht aan het duiken is, dus de ‘alternatieve’ duik.  De deductie lijkt me juist, alleen dit laatste is een onzekere parameter...

Juist ja een vrij waarschijnlijke deductie. Ik wil je absoluut niet bekritiseren, ik probeer enkel streng te zijn voor mezelf ; in theorie kan men zich nog vergissen mbt de identificatie op "tueries". Mijn excuus desgevallend natuurlijk.

Om duidelijk te zijn : het gaat over de foto's annex journaalbeelden genomen aan de Westzijde, en gezien de schaduwen op verschillende beelden, genomen in de namiddag, waarschijnlijk de late namiddag. Ik heb nergens foto's gevonden van 86 die genomen zijn vanaf de Oostzijde (vermoedelijke woning dame).

Ik denk dat de beelden genomen zijn op de tweede dag, de Vrijdag 6 Nov dus, van de duik in 86. Op één ervan is een hele meute toeschouwers en vermoedelijk pers te zien  op het talud.

Het bewuste R4 tje heeft zich op een moment verplaatst ; te zien geparkeerd netjes op de beton, naast de rand van de toagangsweg parking en en iets verder verwijderd van de aansluiting met het jaagpad. Op dat ogenblik staan er twee voertuigen achter met als laatste de Toyota van de duiker die in de modder naast de berm staat. De zwaailamp en de hijskraan achteraan in dit voertuig lijken inderdaad erop te wijzen dat de eigenaar garagist is, zoals Hilde Geens schreef. Op dezelfde beelden zijn de voertuigen van 11 Gn te zien ; die waren dus wel degelijk al aan de Westkant.

Later (of vroeger dat is niet te bepalen) staat de R4 op het gras in de hoek toegangsweg parking/jaagpad. Er staat dan een groepje personen voor de R4, waaronder twee rijkswachters in uniform, één is een kapitein of commandant.

Op een bepaald ogenblik stapt één van de vermoedelijke BOB Soignies leden (de lange man met pet en snor) in de R4. OP dat ogenblik staat dat groepje personen er niet (of niet meer).

Heel veel kunnen we hieruit niet afleiden, wel dat de duiker  ook in de namiddag aanwezig was , in gezelschap van heel wat personen die in 85 ook betrokken waren.

Ik zit nog steeds met een probleempje om foto's te posten, vandaar de helaas wat langere uitweiding.

116

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Eye wrote :
Trek ik een foute conclusie door volgende te stellen: de rijkswachters die bij de duik in 86 bij de duiker en assistent aanwezig waren, , zijn ook de mannen uit 85 van Soignies, cfr artikel en bevestigd obv de foto’s.  Zij hadden weet vd stroming en hebben de jute zak boven gehaald... dan kunnen zij toch bevestigen wat hierin zat?

Dat de rijkswachters van Soignies aanwezig waren is niet helemaal 100 % bevestigd ; dit is deels door redenering, deels gebaseerd op posts tueries.

Opgelet : nergens staat echter dat zij de jute zak gevonden hebben. Het artikel gaat enkel over de hoe de getuigenissen in 85 tot stand kwamen. Maar als zij de rijkswachters zijn met het R4 tje op de journaalbeelden van 86 voelen zij zich misschien wel onterecht verdacht gemaakt door de onthullingen van de "onbekende duik" en de vondst van de jute zak in 86 zoals in de VTM reportage onthuld. Het is opvallend dat het relaas van de getuigenissen hier voor de eerste keer gedetailleerd uit de doeken wordt gedaan, daar waar voordien het in stukken en brokken in artikels en boeken naar voor kwam, en waarbij de indruk werd gewekt dat alles startte met Frank O, de frituuruitbater.

Het is echter wel opvallend dat in het artikel van Dupon met geen woord wordt gerept over de affaire "jutte zak". Het is ook hij die in een vorig artikel duidelijk een verband legt tussen de R4 van de reportage en de R4 op de journaalbeelden van 86. Het zou me niet verbazen dat mijnheer Dupon al best weet hoe het in mekaar steekt,  alles zal spreiden over meerder artikels en misschien de "pointe" tot het laatst houdt. Ik ben benieuwd

ddd wrote
In ieder geval men duikt in 85 en vindt niets. Waren de zakken er alweer uitgehaald intussen!?
Om ze nadien terug te dumpen nadien misschien zelfs met een andere inhoud? De kans dat men nog eens op dezelfde plek gaat zoeken is immers miniem.

Ik denk dat in 85 vooral de kanten waren afgespeurd. Goossens lijkt dat toch te impliceren. Misschien lagen de zakken meer naar het midden en waar het mogelijk dieper was ? Ik heb al zitten zoeken naar dwarsdoorsnedes van het kanaal daar maar nog niet gevonden.

Eerst zakken droppen in 85 om ze er nadien weer uit te halen vergt op zijn minst weer duikpogingen. Daar is niets over bekend en het lijkt me nogal ondoenlijk om dit ongezien te doen.

117

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Vertaling artikel gepost door Mero hierboven.

Dupon begint met te stellen dat géén van beiden hun naam wil bekend maken (1). Hij schrijft dat de vondst van de zakken in Ronquières eigenlijk vooral hun verdienste is.

(...) Wij hebben niet gedroomd. In 85 werden wij niet gemanipuleerd”. De oproep tot getuigen door het Federaal parket heeft hen “enorm verbaasd”. (...)

(...) Alles begint met een telefoontje van een dame (2) die zich niet wil bekendmaken bij de Gendarmerie van ’s Gravenbrakel ; In de nacht van 10 op 11 Nov 85, ongeveer half één ’s nachts, zijn er mannen met voertuigen aangekomen bij het Large des Fauquez. Ze hebben zakken in het water gegooid en zijn dan vertrokken.

Omdat deze info weinig specifiek is en verloren zou kunnen gaan stuurt Gd ’s Gravenbrakel dit door naar de BOB van Soignies. Zonder dit zou het onderzoek gestopt zijn. Idem indien de BOB van Soignies zou besloten hebben deze info niet verder te behandelen. Twee maal geluk ; op de briefing wordt besloten dat Louis D en Thiery G ter plaatse zullen gaan.

“We waren met een R4. We parkeerden bovenaan omdat we geen sporen wilden vernielen. Dan zijn we het talud afgedaald en zagen onmiddellijk stukken koord die zich bevonden op de weg au bord de la berge. Tevens zagen we stukjes karton die ik onmiddellijk herkende – ik ben ook jager – als strookjes van verpakkingen Legia & Remington Cal 12. Maar op die plaats jaagt men niet.”
Hun aanwezigheid trekt de aandacht van de uitbater  van het frituur dat daar toen vlakbij geinstalleerd was. Frank O is eerst wantrouwig en vraagt de rijkswachters hun identificatiekaart. Dan vertelt hij dat hij ’s nachts zich voorvallen hebben voorgedaan. Hij was slachtoffer geworden van een inbraak voordien en hield de wacht in zijn frituur. Rond half één ’s nachts kwamen er personen aan in een voertuig. Hij heeft zich niet laten zien, maar kon hen wel horen praten en zag hen later met gedoofde lichten vertrekken in de richting van Ronquières. Later zou hij het hebben over een VW Golf en een licht kleurig voertuig, wit.

Beide rijkswachters beslissen de onbekende dame te identificeren die getelefoneerd had naar de Gendarmerie zonder haar naam te geven. Door vergelijking en deur aan deur onderzoek vinden ze haar. Ze bevestigt dat zij het was die telefoneerde en verklaart haar wens anoniem te blijven omdat ze bang is. Ze is immers helemaal geïsoleerd daar.

Het slaan van portieren had haar doen buiten kijken. Ze was in haar badkamer  waar ze goed zicht had op het “Large de Fauquez”. Ze heeft toen drie of vier personen gezien die zakken in het water wierpen. Minstens één zak was niet meteen gezonken maar bleef een poosje drijven, en is mogelijk meegevoerd door de stroming (3). De individuen bleven die in het oog houden, schijnbaar misnoegd hierover.

Beide rijkswachters onderzoeken dan de oevers stroomafwaarts tot aan de sluis van Virginal, F5. Des foies qu’il se serait echoué. Ze vinden echter niets behalve een kolf van een geweer dat volgens hen niets met de feiten te maken heeft. De houten kolf is totaal bedekt met waterslakken en is dus te oud om ermee overeen te komen.

De rijkswachters van de BOB hebben nu twee onafhankelijke getuigen met coherente verklaringen, maar ze zijn voorzichtig. Het zouden evengoed stropers kunnen geweest zijn die dierlijk kadavers ontdeden.
Maar het verband is natuurlijk wel mogelijk. De rijkswachters leggen de administratieve complicaties naast zich neer (zij hangen af van Mons, en het onderzoek gebeurt in Nijvel) en ze mogen zich begeven naar het Justitiepaleis van Nijvel waar alleen Procureur Deprètre kan beslissen over wat moet volgen.(4)

Uit dit alles trekken de rijkswachters drie conclusies;
•Wij werden niet gemanipuleerd. Twee getuigen die elkaar niet kennen doen hetzelfde relaas ; op dezelfde nacht, op hetzelfde uur, zien zij individuen zakken in het kanaal werpen op dezelfde plaats.
•De munitielabels gevonden in 85 komen overéén met de munitiedozen gevonden in de zakken die in 86 op dezelfde plaats werden opgevist. Men kon in 85 niet weten wat er in 86 zou gevonden worden.(5)
•Zonder verschillende toevalligheden, gunstig voor het onderzoek zou er geen enkele zak gevonden geweest zijn ; het anonieme telefoontje, de gendarmerie van ’s Gravenbrakel en dan die van Soignies die hun job tot op het bot doen.
•Dus ;  deze individuen wilden niet dat men hen vond. (6).

Opmerkingen
(1)    De namen van beiden werden al gepubliceerd in een artikel van Douglas De Coninck in 2013 en gepost door Mero. Op de site "tueries" wordt één van de aanwezigen op de duikplaats in in 86 - kalend voorhoofd, bruin haar en licht grijs vestje - geïdentificeerd als "LD", een ex-BOB van Soignies. Hij staat bij een lange man met een blauwe wit gestreepte trainingsbroek, blauwe bodywarmer, pet en snor. Deze stapt op een bepaald ogenblik in het witte R4-tje. Deze tweede man zou best wel eens één van de vernoemde Gd collega’s van BOB Soignies kunnen zijn. Dus was niet alleen de duiker van 85 aanwezig, maar zeer waarschijnlijk ook de beide rijkswachters die aan de basis van de bewuste PV’s lagen, en de vondsten in 85 deden. Als Louis D en Thiery G inderdaad diegenen waren die met het witte R4-tje in 86, te zien op de journaal beelden, ter plaatse waren , komen zij misschien in het interview naar voor om zich te verdedigen.
Tenslotte legt Dupon het er nogal dik op dat de vondsten in 86 eigenlijk moeten toegewezen worden aan deze beide plichtsgetrouwe rijkswachters.

(2) De hele reeks gebeurtenissen rond de vondsten vinden dus bij deze dame haar oorsprong en niet bij de getuigenis van Frank O. Deze dame zou dan moeten gewoond hebben ofwel in het witte huis aan de Westkant, of het huis ernaast. Het groepje huizen/loodsen helemaal aan het noordeinde ligt tussen bomen en andere begroeiing. Uit de rest van het artikel blijkt dat zij dus ook de mannen met voertuig ter hoogte van het ponton heeft gezien, of althans zo interpreteerden de rijkswachters haar getuigenis.

(3) Indien dit zo in de PV staat is het dus inderdaad logisch dat men in 86 testen zou doen. Als de individuen in 85 aan het ponton de zakken in het water wierpen moesten die dan Noordwaards afdrijven, dus richting “punt van de zwaaikom”, waar men in Faroeks reportage het opvissen van de jutte zak in 86 ongeveer situeert, en waar de duiker ook al in 85 was beginnen zoeken. Het is dan inderdaad “onverklaarbaar” dat men in 85 niets vond, tenzij die zakken uiteindelijk in een dieper gedeelte waren gezonken, meer naar het midden toe. Ik weet helaas niet waar de vondsten in 86 juist gedaan werden.

(4) Omgekeerd kon iemand in 86 wel weten wat er in 85 gevonden was, maar dan moet die wel “inside” info gehad hebben.
(5) De eerste duik moet dus een tijdje na 12 November gebeurd zijn, gezien het relaas.
(6) Weinig tegen in te brengen ; indien de daders wisten dat Frank O in zijn frituur zat (mogelijk Lammers & Co) zou men nog kunnen twijfelen of het niet met opzet was. Voorzien dat de dame aan de overkant alles in gang zou zetten lijkt op basis van dit relaas zeer onwaarschijnlijk.

118

(5 replies, posted in Magistraten)

Uit toespraak Ignacio de la Serna op 1 December 2015:

Monsieur Georges Demanet, né en juin 1935, Procureur général honoraire, est décédé le 20 janvier 2015.

C’est le 15 juillet 1957 qu’il obtient son diplôme de docteur en droit et en juillet 1958, une licence en notariat. Il s’inscrit au Barreau de Bruxelles en 1959 et au Barreau de Charleroi en 1960. Avocat, il assure également la fonction de juge de paix suppléant. Lorsqu’il postule une place dans la magistrature, son bâtonnier dira de lui qu’il est "un avocat consciencieux et de bonne conduite".

En mai 1970 il devient substitut de l’auditeur du travail à Charleroi et par A.R. Du 9 mars 1978, il est nommé substitut du Procureur général près la cour d’appel de Mons. Il y deviendra Procureur général par A.R. du 25 mai 1984. C’est le 1er février 1997 qu’il est admis à la retraite.

Monsieur le Procureur général Demanet était passionné par le monde judiciaire et était un travailleur infatigable, il continuera à être très actif notamment comme président de la commission de probation de Charleroi et de Tournai, vice-président de la commission de défense sociale de Charleroi. Il était également président d’honneur du comité Saint Roch de sa ville de Thuin, vice-président et administrateur des Musées Roy aux de l’armée et a aussi été administrateur de la Fédération de balle pelote. Soucieux du bienêtre d’autrui, il s’est engagé auprès des enfants défavorisés et notamment en faveur de l’école d’enseignement spécialisé Pierre Danau.

Bron » www.om-mp.be (PDF)

119

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Merovinger wrote:

In zijn verklaring van 2013 zegt Goossens dat hij samen met de duiker in de ochtend opnieuw begonnen is waar ze in 1985 gedoken hadden. Ze begonnen opnieuw in de hoek van de zwaaikom en hadden er snel resultaat. De juten zak werd snel opgevist. Goossens verklaart daarbij: “Ik moet verduidelijken dat op dat ogenblik aan de andere oever een ganse groep duikers van de Genie stonden. Die gingen beginnen duiken, ze waren er met hun voertuigen. Nadat wij onze eerste zak op het droge hadden, moesten we stoppen. De rijkswachters zeiden dat ze hadden wat ze zochten, namen foto’s van het pak en legden er nadien een doek of een zeil over. Wij moesten dan stoppen, dit was zeker nog in de voormiddag. De Genie heeft dan de zoekactie voortgezet en hebben hun materiaal ook naar de oever langs de zijde van de frituur gebracht.”

Op de toenmalige televisiebeelden van 6 november 1986 is de wagen van de duiker te zien samen met de wagens van de genie en de rijkswacht. Er is zelfs een bleke R4 te zien. De bewuste R4 waar Goossens het over heeft?

Merovinger: is de wagen van de duiker de witte Toyota landrover met zwaailicht? Of is dit het voertuig van Goossens de kanaalbeheerder? Op de journaalbeelden van die dag is ook (vermoed ik) Eric Sack te zien, samen met een ander Rijkswachter, beiden in uniform. Die beelden zijn van in de (late) namiddag, te zien aan de schaduwen.

120

(753 replies, posted in 1985)

FreCR, ja dat klopt, was een lapus, bedankt. Ter verduidelijking, haar boek heb ik helaas niet en dus ook niet kunnen lezen. Misschien staan daar nog elementen in?