21

(200 replies, posted in Bibliografie)

Club Le Happy Few wrote:

Een schaamteloze promostunt voor hun programma. Er gebeuren rare dingen bij de vrt sinds bepaalde partijen daar aan de vetpotten zitten. Een propagandamachine op z'n Poetins in de maak? Vroeger roder dan rood waar je bedenkingen kan bij hebben. Maar nu helt het compleet de andere kant over, en extremen en destabilisering zijn nooit goed voor het gewone volk.

Of het Federale Parket in nauwe samenwerking met de Thaise autoriteiten speciaal de aanhouding, rogatoire commissie en huiszoeking bij Beijer opgezet hebben als promostunt voor een TV serie durf ik toch te betwijfelen. Me dunkt dat Eyeworks toch zo een macht niet heeft. Dat iemand uit gerechtelijke of politionele kringen het nieuws gelekt heeft om de lancering van de serie een ruggesteuntje te geven kan je dan weer niet uitsluiten. Zeker niet als je de achtergrond van de scenarioschrijver kent.

Willem Wallyn, de scenarioschrijver, is de zoon van Luc Wallyn, destijds de penningmeester van de SP die de Agusta smeergelden niet wou verbranden, ondanks de orders van Van den Broucke. Zoon Willem is lange tijde de partner van Freya Vandenbossche geweest, met wie hij een kind heeft.

Veel dichter in het rode milieu kan je niet komen me dunkt. Wat de man zijn politieke denkbeelden zijn weet ik niet, en wie zijn vader is kan je hem ook niet euvel duiden.

Wat zijn “boodschap” is met de serie 1985 zegt hij echter zelf in een uitgebreid interview:

“Dat is wat ik wilde vertellen: democratie is erg fragiel, en dat aan de hand van een coming of age verhaal van drie jongeren—en ook nog andere personages die in de reeks voorkomen. En als jonge mens weet je niet altijd precies wat nu juist het goede en kwade is. Wat als het kwade vanuit de maatschappij zelf komt? Is het dan nog kwaad? Als je baas of je minister je zegt, ‘Je bent goed bezig,’ is het dan nog het kwade? Daar wou ik op wijzen, maar dan via een verhaal van drie jonge gasten. Dat is hetgeen dat ons moet boeien. Ik sta niet graag met mijn vinger in de lucht om te zeggen, ‘Pas op, pas op, pas op, hé.’ Daar dient het medium niet voor en ik heb niet het talent om dat goed te doen. Het was gewoon de bedoeling om te zeggen, ‘Het is fragiel en denk daarom beter na als je zomaar dingen achterna gaat lopen, want je zou wel eens iets kunnen veroorzaken dat veel groter is dan je beseft.’"

"Toen de reeks was gemaakt en ik zag op 6 januari vorig jaar de bestorming van het Capitool, toen dacht ik nog, ‘Dat is exact wat zou kunnen gebeuren.’ Stel je voor dat het helemaal misliep en dat al die mensen binnengeraakten? Mensen die in de war zijn of dingen geloven waarvan je denkt, ‘Wat gebeurt hier?’ De periode van de Koude Oorlog was ook zo’n tijd, of in Italië toen ze een station hadden opgeblazen waar tachtig mensen stierven die op de trein stonden te wachten. Dan denk je toch, ‘Maar wat gebeurt hier allemaal?!’ Of je was bang om naar een grootwarenhuis te gaan, en dan kwamen er nog, en nog, en zelfs twee op één avond… En ze konden die mensen niet oppakken of tegenhouden; er werd gezegd dat er rijkswachters bij waren, er werd gezegd dat ze wisten hoe de rijkswacht functioneerde. Omdat ze nooit werden gepakt, kreeg je het gevoel, ‘Ze kunnen ons niet beschermen, ze kunnen ons niet verdedigen.’ Met zo’n angstwekkende periode moet je heel voorzichtig zijn, want dat gaat rap. Je hebt maar een paar mensen nodig om zoiets in gang te zetten.”

Bovenstaande lijkt me toch allerminst “een propagandamachine op zen Poetins”. Hij zegt het niet letterlijk, maar zijn boodschap is eerder; loop niet mee met extreem rechts.

Verder uit zijn interview:

Los daarvan kwam er allicht ook nog heel wat research bij, neem ik aan?

"Ja, maar daar had ik al wat voorsprong op de anderen omdat ik die periode zelf had meegemaakt. Ik was jurist, ik heb veel gelezen en heb ook actief meegewerkt aan de voorbereiding van de eerste Bende-commissie. Dus dat gaf me wel wat background. En dan nog… er is een onderzoekscommissie geweest waarvan hun verslag op de site van het parlement staat. Als je die verslagen leest, dan weet je alles. Dat is in totaal een tweehonderdtal bladzijden en die lezen zeer gemakkelijk. Maar ik wilde geen serie maken over de Bende. De Bende is de arena waarbinnen zich het verhaal afspeelt met de VUB en de rijkswacht. Dat is de arena en het waren ook bijzondere tijden toen de democratie zeer wankel was.”

Over hoe de serie tot stand kwam:

Hoe raakte je bij de reeks betrokken?

"Erg banaal. Peter Bouckaert, de producent van Eyeworks, heeft mij gewoon gebeld toen ik nog bezig was met de voorbereidingen van “All of Us.” Hij zei, ‘Ik heb een film gemaakt, “Niet schieten” [2018]. Ik ga je hem tonen, maar ik wil ook een ander beeld van die periode. Niet vanuit het perspectief van de slachtoffers, maar vanuit mensen die het van heel dichtbij hebben meegemaakt. Kun jij een reeks schrijven over mensen die in die periode leefden en die de loden jaren tachtig hebben meegemaakt?’ Ik was 20 in 1980 en heb het toen ook allemaal zelf meegemaakt—ik zat op de VUB, tegenover de rijkswachtkazerne. Ik zei hem, ‘Peter, ik ga nu eerst een film maken, en dan begin ik er direct aan te schrijven.’"

"Dat schrijftraject duurde een tweetal jaren en nadien moest er gekeken worden naar een regisseur, casting, de mogelijkheden die er waren, wat kon wel, wat kon niet. Ik heb vaak problemen met machtsrelaties, maar tussen Peter en mij klikte het meteen en dat werkte perfect. We waren echt een équipe; binnen Eyeworks waren er enkele mensen die er rond werkten, met Wouter [Bouvijn] en ik. Met productie, regie en scenario zaten we allen op dezelfde lijn en we beseften dat we iets aan het maken waren dat groter was dan we verwachtten. Maar zo is het dus begonnen, gewoon met een telefoon.”

Voor wie het gehele interview wil lezen » filmtalk.be

22

(169 replies, posted in Bibliografie)

Believer Murcielago, weet U de plaats, liefst het adres van het vroegere politiecommissariaat in Aalst, anno 1985, en de locatie van de rijkswachtkazerne? Ik zou graag mijn kaartjes verder aanvullen daarmee.

Ik weet dat het vertrek van Nevens gesitueerd was aan de Nationale bank. Tenzij ik me vergis was dat aan het Keizersplein 42.

Vriendelijke groet

23

(169 replies, posted in Bibliografie)

Believer, maar het is me heel duidelijk beste man. Ik zal het zo beleefd mogelijk uitdrukken.

  1. Ik heb nergens geschreven dat wat U beweert over het dispositief dat U gezien zou hebben, dat dat NIET waar zou zijn, integendeel, ik heb zelf al minstens 2 maal geschreven over het R4 tje dat U aanduidt als "met de rode" streep. Dat is namelijk ook gezien door Nevens en René De Witte. De 2 gewapende mannen aan de residentie, het beige BOB r4'tje; ik heb nergens geschreven dat dat ONWAAR zou zijn. Dat kan best allemaal zo zijn, en duidt er dan op dat het rijkswachtdispositief aan de Parklaan nog groter was dan al geweten.

  2. Ik schreef een bedenking uit over of de dadergroep al dan niet verspieders zouden gebruikt hebben ivm het dispositief van de ordediensten OP DE ACHTERPARKING van de Delhaize. Wat zich dan in de Parklaan bevond is daar totaal IRRELEVANT voor!

Legt U me trouwens eens uit waarom ze absoluut zouden willen weten of al dan niet een rijkswacht R4 al vertrokken was vanuit de parking achteraan, maar dat ze zich zich dan blijkbaar geen LOR aantrokken van het dispositief op de Parklaan? O ja, dat waren allemaal mededaders volgens U? Ik heb in een eerdere post al uitgeschreven waarom ik dat minder waarschijnlijk acht.

EN ja, ik geef toe, helemaal uitgesloten is het niet. Maar het is vast en zeker niet het evangelie over de raid op Aalst omdat U dingen heeft gezien die U toen raar achtte.

Maar nu mag Haemers nog 20 keer langs voor zijn binnen gegaan, dat is IRRELEVANT voor de vraag of de daders een verspieder hadden (of niet) voor de rijkswacht situatie aan de achterzijde. Ook Haemers kon niet dwars door muren kijken om te zien of de rijkswacht R4 achteraan er nog was of niet. Of het kon ook hem geen lor schelen.

Ik weet ook niet wat daar dan niet duidelijk aan is.

Mijn punt was, misschien zijn er zoveel doden gevallen op de parking OMDAT het de daders NIET kon schelen of daar nu nog een rijkswacht R4 was of niet en dan maar schoten op elk voertuig dat bewoog. En of nu heel het Mobiel Legioen, en het SIE in de Parklaan stonden opgesteld of niet, al dan niet "in cohoots" met de Bende van Nijvel o.l.v blonde Hamers himself is daar totaal irrelevant voor.

Tot genoegen.

O ja, iets wat me opviel; die Taunus stond dus aan Nr 199 ?

Bossi, dank U wel voor de verduidelijking.

24

(169 replies, posted in Bibliografie)

Pyrénéen

Hoe wisten ze dat de rijkswacht R4 vertrokken was?

Om absoluut zeker te zijn dat de Rijkswacht R4 de parking achteraan de Delhaize verlaten had, moesten ze gebruik maken van een waarnemer. Immers, afluisteren van de radioboodschappen was niet waterdicht; wat als de Patrouille zijn vertrek NIET meldde in het radionet? Of dat in code zou doen? Of dat ze hun vertrek aankondigden, maar nog op de parking bleven (platte band, panne voertuig, klant vraagt hulp voor iets anders...)?

Absolute zekerheid kon enkel verkregen worden door een waarnemer die zicht had op de plaats waar de Lokerenveldweg aansluit op de Ninovesteenweg.

Dat kan ALLEEN maar geweest zijn aan of in het café “Roberts Place” recht tegenover die uitgang, OF het tankstation, OF ergens binnen de 20/50 meter daarvandaan. Merk op, het was reeds nacht, dus rijden wagens met hun koplampen aan, en is de kans groot dat je het Rijkswachtvoertuig net niet opmerkt indien je veel verder opgesteld staat.

Ofwel beschikten ze over zendapparatuur, ofwel, zeker als de verspieder in een café zat, kon gewoon getelefoneerd worden naar het overvalteam dat de kust veilig was. (Maar dan moet de afwachtingspositie van het overvalteam ook over telefoon beschikt hebben.)

Of die zendapparatuur zat dan in een wagen, maar dan moesten ze daar ergens in de buurt gepakeerd zijn (en dus binnen de +/- 50 meter), OF ze hadden walkie talkies, maar dan zou dat toch te opvallen dzijn, EN dan zou het overvalsteam niet al te ver verwijderd zijn.

Ik denk dat ze een verspieder hadden; de parking van de Delhaize Aalst was de enige die ze ooit overvallen hebben waar maar 1 in/uitgang was. ALLE andere die ooit overvallen zijn geweest, hadden meerdere in/uitgangen.

Waar wachtte het overvalteam?

Indien ze met een verspieder werkten, dan moet natuurlijk de Golf GTI met zijn drie bendeleden, gewapend en wel, ergens op een veillige lokatie hebben moeten wachten tot de kust veilig was. We weten zeker niet waar, maar kunnen een beredeneerde gok doen.

We weten dat de rijkswacht R4 om 19.30 Hr vertrok en dat OF ten vroegste omstreeks 19.33 Hr ten laatste ongeveer 19.36 Hr de Golf het parkeerterrein opreed. Dus 3 tot 6 minuten later.

Als je drie minuten neemt, dan gaat het over een straal van ongeveer 3 Km. Met andere woorden; bijvoorbeeld ergens ter hoogte van het industrieterrein (waar ze later ook verdwenen). Als ze 6 minuten later toekwamen, dan zit je al met een straal van ongeveer 6 Km, bijvoorbeeld het centrum van Denderleeuw.

Ik reken hierbij een normale onopvallende snelheid en ik denk niet dat ze langs de kant van Aalst zelf gekomen zijn. De kans om daar opgehouden te worden door verkeerslichten, ander verkeer, politiePatrouilles etc was daar immers groter.

In dit geval vermoed ik dat ze wel degelijk uit het Zuiden zijn gekomen, dus uit de richting Houten Hand. Natuurlijk is bovenstaande zeker niet waterdicht, en hoeft het zo ook niet gebeurd te zijn. Het is enkel beredeneerd speculeren.

Wisten ze wel dat De Rijkswacht R4 de parking had verlaten?

Het kllinkt een beetje zoals vloeken in de kerk, na al die jaren dat men er zomaar vanuit gegaan is dat de daders het wisten omdat ze “vlak nadat de Rijkswacht” verdwenen was, de parking opreden. Zet dit uit je geest, en besef dat dit voornamelijk geïntroduceerd is door spectaculaire krantenkoppen de dag nadien, om es even “out of the box” te denken; wisten ze wel dat de Rijkswacht de parking verlaten had?

  • Feit; aan de voorzijde, in de Parklaan was wel degelijk minstens 1 rijkswacht Patrouille aanwezig,

  • Feit; de rijkswacht Patrouille “die de parking net verlaten had” was op nog geen 2 minuten rijden van de Delhaize, mogelijk minder (Sirene, topsnelheid),

  • Feit: de Patrouille van Nevens was ook nog geen 2 minuten daar vandaan,

Wat als het de daders nu eens geen lor kon schelen dat er rijkswacht of politie op de parking zou zijn? Omdat ze zich hadden voorgenomen om snel en bij verassing die neer te maaien?

En is dat dan de reden waarom ze letterlijk op elk bewegend voertuig geschoten hebben vooraleer binnen te gaan, omat ze er voor de zekerheid van uitgingen dat dat rijkswachters, al dan niet in burger zouden kunnen zijn?

Vergeet niet, het was al donker, en tijd om op een halfduistere parking eerst goed te kijken of het om een rijkswachter in een anoniem voertuig of om klanten gaat, is er niet. Ze zijn immers zelfs de parking overgestoken om de BMW van Nijs onder vuur te nemen. (Diens motor draaide toen de politie nadien Nijs en zijn dochtertje vond, dus Nijs heeft ook getracht weg te rijden.)

Dat ze enorm koelbloedig waren bleek uit hun ontsnapping; het kon hen blijkbaar ook geen lor schelen dat aan de uitrit reeds een dispositief van politie/rijkswacht aanwezig was (volgens telling in de literatuur toch minstens 7 man met 2 pistolen, een riotgun, een Uzi, ...).

Dat er bij hun vertrek ordestrijdkrachten waren kon hen geen lor schelen, wat als het hun bij aankomst ook geen lor kon schelen? Geen verspieders in dat geval.

Het hoeft weer helemaal niet zo gebeurd te zijn. Maar kan dat helemaal uitgesloten worden?

Hoe wisten ze dat de rijkswacht R4 vertrokken was?

De simpelste methode van verspieder was ik nog vergeten; gewoon in een wagen op de parking zelf!

Geen zendapparatuur nodig; gewoon achter de R4 van de rijkswacht de parking verlaten, naar de afwachtingslokatie van het overvalsteam rijden, es knipperen met de lichten, en klaar is kees.

25

(169 replies, posted in Bibliografie)

Pyrénéen. Vooreerst dank voor Uw concrete vragen; dat doet een mens ernstig nadenken over zijn eigen denkpistes.

Vraag 1: twee bedenkingen.

Indien het klopt dat het ging om mobiele bewaking en de rijkswachters zelf konden beslissen wanneer ze weer vertrokken, zoals door geinterpelleerde ministers werd verklaard, dan was er inderdaad niets “voorzien”, en kon Millecamps dat dus ook zo niet verklaren. In het krantenartikel verklaart hij trouwens enkel en alleen dat die R4 (achter parking) inderdaad om 19hr30 was vertrokken.

Wat de krant schrijft dat Millecamps verklaarde, en wat Millecamps werkelijk heeft verklaard, zijn twee verschillende dingen, zoals ik eerder al betoogde.

Vraag 2: inderdaad dat zou kunnen

Ik beken dat ik vroeger ook dacht dat dat het R4-tje was dat achteraan was vertrokken en al was teruggekeerd aan de voorkant. Tot het artikel van DDC in 2017; de R4 die vertrokken was om 19hr30 had immers DRIE bemanningsleden (Rijkswachters Arys, De Vlieger en Cornelis)en in de PV wordt uitdrukkelijk gesteld dat zij bij het melden van de overval  zich in “nabijgelegen straten” bevonden. De R4 aan de Parklaan had bovendien TWEE bemanningsleden. Het gaat dus wel degelijk over TWEE verschillende ploegen!

René de Witte stelt duidelijk dat hij uit alle macht moest remmen voor één van de eerste klanten die uit de Delhaize kwam gevlucht en dat hij op dat ogenblik ook de R4 van de rijkswacht achteruit naar het ronde punt zag rijden. Hij vermeldt NIET uitdrukkelijk op welk tijdstip dat was. De meest betrouwbare gegevens zijn die van de briefing van de burgemeester; eerste melding bij de politie kwam om 19hr37 toe, van een omwonende die geschiet hoorde. Het kan bijna niet anders dan dat dat tijdstip werd gehaald uit het velddagboek van transmisies van de politie. Anders gaat een burgemeester zoiets niet ten stelligste verklaren op de gemeenteraad. (Vermeld in artikel De Voorpost van 29 Nov 85)

Het tijdstip 19hr40 komt dan weer uit het boek van Hilde Geens, en zou een bewering zijn van de veiligheidschef van Delhaize. Dat is dus een dubbele indirekte bron. (een duidelijke copy van dat kassaticket in een krant of boek zou al zwaarwichtiger bewijs zijn).

Voor mij is de overval dus gestart iets voor 19hr37, en verschenen de eerste vluchtenden uit de Delhaize rond die tijd in de parklaan, en DUS is het R4 tje aan de Parklaan aanwezig bij de start van de overval.

Het tijdstip 19hr33, telkens weer gebruikt door journalist DDC, komt uit dat berucht artikel van De Morgen van 13 Nov. Nergens, maar dan ook nergens is te vinden waarop dat gebaseerd is. Het wordt wel telkens opnieuw, en ook door DDC, weer gebruikt om te kunnen beweren dat “de daders de parking opreden, drie minuten nadat de rijkswacht daar vertrokken was!”. Me dunkt dat 19hr33 vooral gediend heeft om spectaculaire koppen in kranten te kunnen zetten.

In oktober en november 2017 kwam Mstr Vermassen met de ene spectaculaire tip na de andere. Dit is blijven duren totdat PG De Valkeneer van het onderzoek werd gehaald (of het zelf vroeg) en het federaal parket het overnam.

Eén van die “gouden tips” was “de bekentenis van Millecamp dat er bevelen van Brussel zouden gekomen zijn. Dat sloeg toen in als een bom, en de kranten stonden er vol van. Ook David VdS vertelde het verhaal. Later stelde die echter dat blijkbaar Millecamp zijn woorden had ingetrokken.

Ofwel klopt wat Millecamp aan David VdS had gezegd en is hij later door het parket onder druk gezet om dit weer te ontkennen

Ofwel heeft Millecamp zich om god weet welke reden interessant willen maken bij David VdS, niet beseffende dat die er via Vermassen bijna een “nationale zaak” zou van maken, en heeft dan natuurlijk bij verhoor met rode oortjes moeten toegeven dat het niet klopte. Een verhoor onder ede is immers niet hetzelfde als zotte verhalen vertellen aan de toog of in de media.

Besluit: we “weten” dus niet of er daar inderdaad bevelen gegeven geweest zijn om ploegen terug te trekken.

Wat ik echter WEL weet: de Rijkswacht was militair opgeleid en gestrucureerd.

Of Millecamp nu een telefoontje gekregen had van Brussel, of een fax, ALS er bevelen gegeven geweest zijn, dan was dat via de radio, EN hebben ALLE patrouilles die in dat radio netwerk zaten dat gehoord, dus OOK het R4-tje vooraan in de Parklaan, en mogelijk nog meerdere.

Zulk een bevel staat noodzakelijkerwijze genoteerd in het velddagboek van de de Radiopermanentie Mobiele Permanentie. De radiomensen in die permanentiekamer zouden trouwens ook op de hoogte moeten geweest zijn.

Dat velddagboek zou dan het eerste geweest zijn dat werd geraadpleegd bij onderzoek. Als dat spoorloos zou geweest zijn, of een blad verdwenen, zou al van in Nov 85 geweten zijn dat er iets zeer raar loos was!

Mijn conclusie: dat er bevolen geweest is aan de R4 om de parking te verlaten is heel waarschijnlijk een Aalsterse stadslegende. Maar ik geef toe, hier ben ik geen 100 % zeker van.

Au plaisir Pyrénéen

26

(169 replies, posted in Bibliografie)

pyrénéen wrote:

Bewijs dat de Gendarmerie eerder vertrok dan verwacht heb je op dit forum ( Aalst, 9 november, pagina 43, post 425)

Dit is wat ik noem “een aanwijzing” (Un indice) en geen bewijs (Preuve) omdat we op basis van dat artikel alleen niet echt weten of de journalist de bron wel correct heeft geciteerd. Het gaat trouwens over de R4 die zich achteraan op de Parking bevond. Dat die vertrokken was is echter bewezen want : DDC heeft een stuk van de PV van de bemanning geciteerd van die R4 en gepubliceerd in een artikel van 2017. Voordien was echter in een interpellatie van de minister in de kamer ook al gepubliceerd dat die R4 om 19Hr30 was vertrokken.

Dat alles samen “bewijst” dat de R4 op de parking achteraan vertrokken was om 19Hr30.

Ik had het echter over de Rijkswacht die aanwezig was in de Parklaan. Zelfs het artikel waarnaar U verwijst spreekt hierover, wanneer ze het hebben over “de met mittrailettes gewapende rijkswachters twee politiemannen de vuurlinie injoegen”, verwijzend naar een artikel in De Morgen van 13 Nov85. Dit is dus duidelijk een aanwijzing dat er NOG een Rijkswachtploeg aanwezig was.

Het is hier dat Agent Nevens trouwens over gesproken heeft : toen zij (als tweede combi) aankwamen moesten ze stoppen aan het ronde punt want er was zodanig veel vluchtend volk op de baan, dat ze te voet verder moesten. Het waren twee aanwezige rijkswachters, met R4, die aan het rond punt hen duidelijk maakten dat er geschoten werd op de parking achteraan de Delhaize. René De Witte had al getuigd dat hij die R4 net voordien had zien rijden van aan de ingang aan de Delhaize Parklaan tot aan het rond punt. Waar ze “postvatten”. Nevens getuigde dat diezelfde rijkswachters nadien achter hem waren komen te staan aan huisnummer 201, en niet schoten.

Zowel Troch als Pint verklaarden in de Bendecommissie dat de daders in Aalst bij vertrek in aanraking waren gekomen met één van de rijkswachtpatrouilles.

Dat alles samen is voor mij wel “bewijs” dat er minstens één echte Rijkswachtpatrouille was, die aanvankelijk aan de ingang vooraan in de Parklaan stond, en uiteindelijk met agent Nevens in de Ninovestraat terecht kwam.

Conclusie : toen de overval begon stond er één patrouille “echte” rijkswacht in de Parklaan. Met twee rijkswachters gewapend met Uzi, en een mobiele en draagbare radio. Een tweede patrouille was op dat ogenblik in de omgeving, waarschijnlijk de Villalaan.

Ik merk op dat dit feit alleen al - dat er wel degelijk een ploeg aan de ingang stond – schijnbaar niet erg consistent is met de piste dat de ploeg op de parking “opzettelijk” werd weggeroepen. Waarom immers de rijkswachtploeg achteraan (Parking Ninovestraat) bevelen te vertrekken, en die vooraan te laten staan (Parklaan)?

Tenzij...het de bedoeling van al dat geschiet voordien op de parking was om zo snel mogelijk zoveel mogelijk paniek te veroorzaken van klanten die naar de Parklaan vluchtten en alzo te verhinderen dat rijkswacht of politie van die richting de Delhaize zou binnenkomen.

Maar de tijd die ze verloren hebben door al dat geschiet vooraleer de Delhaize binnen te gaan, liet toe dat een politiecombi, twee rijkswachters en een zes tal politieagenten opgesteld waren vooraleer ze de parking konden afrijden. Dus zo een geweldig plan was dat dan toch niet. Wat als een trigger happy rijkswachter daar een 9 mm salvo los door die VW had geschoten vooraleer die kon vertrekken en er drie dode of zwaar gekwetstse daders lagen te bloeden op straat? Me dunkt dat de daders daar toch enorm veel risico genomen hebben, OF er moet iets heel erg mis gegaan zijn in de planning van de Bende.

Dat de rijkswacht stelde dat ze niet schoten om geen onschuldigen te raken is een zeer valabele uitleg. Ook als men het achteraf niet mee eens is.

Ik nodig éénieder uit, bij slechte verlichting, ’s nachts en onder stress eens een lader van een 9 mm Uzi leeg te schieten in een straat waar nog altijd tegenliggers passeeren en waar burgers aanwezig zijn. Ik kan me vergissen, maar een Uzi schiet enkel volautomatisch. Volgens mij heeft Nevens heel veel geluk gehad dat hij geen omstaanders geraakt heeft. Maar bon dat is een nutteloze discussie achteraf.

Dat de kranten, vooral de Vooruit en De Morgen, gebeten tegenstanders van al wat Rjkswacht was in die tijd, dit gebruikten om de rijkswacht te duvel aan te doen met spectaculaire stukken, is begrijpelijk, maar is daarom nog niet de objectieve waarheid.

Weet U wat nog in diezelfde De Morgen van 13 Nov stond? Dat Vader Van de Steen in zijn Renault GTL was doodgeschoten samen met zijn twee zonen en dat enkel de jongste van 9 jaar (David dus) het had overleefd !!!

Neen, wat in gazetten en kranten verschijnt is voor mij standaard geen “bewijs”. Het kan een “aanduiding” zijn, ok. Maar te bevestigen of te ontkrachten dan.

Weetjewel wrote:

Het verklaren vanuit de eerste persoon, verkleint in ieder geval het risico op onduidelijkheid over welke situatie stoelt op de eigen waarneming en die van een ander.

Inderdaad en dat vind ik een geweldige truk! Bedankt voor de tip. Ik zag ... Ik denk ... Ik meen dat ... Ik besef dat mijn “geleuter” over “aanwijzingen” en “bewijs” misschien onnozel overkomt, maar het is dit kader wat enorm helpt om logische constructies te maken, om te komen tot afgewogen besluiten en vooral, welke waarde je kan geven aan gegevens zodat je geen conclusies bouwt op “drijfzand”.

Weetjewel wrote:

Tot slot merk ik op dat ik denk dat zelfs de waarheid over wat er destijds is gebeurd en welke personen (daders) daarbij betrokken waren, niet meer als zodanig zal worden herkend, als er zich geen een of meer keiharde materiële bewijzen daarvoor hebben aangediend.

Daar ben ik het volledig mee eens. Mondelinge getuigenissen die na 37 jaar boven water komen zonder bevestiging door meerdere onafhankelijke getuigen noch materieel bewijs...

Te vrezen valt dat er nog ten eeuwige dage kan gediscussieerd worden over Strategie der spanning, Delhaize Rackets, Drugs baronnen, staatsgrepen, enz.

Weetjewel wrote:

Als er geen verdachten zijn, moet het federaal parket zo open en eerlijk zijn om dat zélf naar buiten toe te communiceren, in plaats van dat te laten doen door een journalist (Douglas De Coninck).

Volledig mee eens. Klein beetje een schande trouwens. Ofwel heeft DDC voor zijn beurt gesproken, tuk op de scoop van het jaar, ofwel is het Parket toch een klein beetje laf om op die manier het publiek voor te bereiden, ofwel heeft DDC bepaalde zaken misbegrepen en/of uit zijn context gerukt.

27

(169 replies, posted in Bibliografie)

Vermits dit een forum is, lijkt het me toch wel de bedoeling om kritisch te argumenteren, dus met argumenten pro en contra.

Over het grote internationale (rechtse) complot heb ik nog geen overtuigende, doorslaggevende aanwijzingen gezien. Zelfs Hilde Geens gelooft daar niet meer in.

Dat er één of meerder Rijkswachters zouden betrokken geweest zijn, dat is echter helemaal niet uitgesloten. Het hoeven zelfs geen uitvoerders geweest te zijn, maar lieden die in de klauwen van de misdaad zijn terecht gekomen.

Club Le Happy Few drukt dit op één van de mooiste manieren uit die ik al gelezen heb :

club_le-happy-few wrote:

De narcotica-afdeling van de rijkswacht heeft mede dankzij Farcy (en Zwarte Cobra) een aardige cent verdient. (...) Toen het feest niet meer doorging en ze van jetset terugkeerden naar een karig rijkswachtersloontje zijn brak de hel los en zijn er enkele losgeslagen!?

Over wat de Rijkswacht in Aalst allemaal deed of niet deed is al veel gezegd en geschreven. En er zijn publiek maar weinig gekende direkte getuigen. Er zijn er maar drie ; Agent Nevens, René De Witte en Murcielago. (Wat betreft de Parklaan toch)

Weetjewel wrote:

Mijns inziens verdient het de aanbeveling dat een getuige van een bepaald voorval zijn verklaring schrijft vanuit de eerste persoon (ik-vorm), opdat voorkomen wordt dat er onduidelijkheid ontstaat over wat hij of zij daadwerkelijk zelf heeft waargenomen.

Belangrijker nog is duidelijk onderscheid maken tussen wat hij objectief gezien heeft, en wat hij daarvan denkt, en /of wat anderen hem daarover gezegd hebben geconcludeerd te hebben. Ik merk op dat het “kleine beige wagentje, zeker geen Taunus of Mercedes” ondertussen al een “annonieme Taunus van de Rijkswacht” geworden is. Ik wil best geloven wat Murcielago gezien heeft, maar dat was dan geen wagen met daarop “ik ben een anonieme Taunus van de Rijkswacht!”.

Er is trouwens verschil tussen “een aanwijzing”, en “waterdicht bewijs”. Hele schokkende pistes gaan verdedigen op basis van gegevens die onduidelijk, onvolledig, verwarrend of alleszins niet gestaafd worden is weinig professioneel. (in het algemeen gesproken, niet in het bijzonder over de getuigenis van M.) Journalistiek kan dat natuurlijk wel. Zeker tegenwoordig.

Dat al dat Rijkswachtpersoneel plots verdwenen was, is alleszins niet correct, en daar zijn ook 2 getuigen van, die al veel vroeger daarover in het openbaar getuigd hebben. Waaronder Politieagent Nevens. 1 R4 met twee Rijkswachters was wel degelijk aanwezig voor de ingang aan de Parklaan, en heeft zich snel verplaatst naar het ronde punt, om uiteindelijk ook bij Nevens post te vatten aan huisnummer 201 in de Ninovestraat. Dat waren dan alleszins toch “echte” Rijkswachters. Nevens zal ze trouwens wel kennen.

Dat er die avond een aflossing zou gebeuren tussen politie en Rijkswacht is alleszins ook in contradictie met wat de burgemeester van Aalst, OR Troch , Kolonel Pint en twee ministers tijdens interpelaties in de kamer daarover verklaarden. Volgens deze versie wisselde de bewaking tussen Politie en Rijkswacht af op dagbasis, (dus de ene dag de ene en de andere dag de andere), was die enkel voorzien op Vrijdag en Zaterdag en ging het om mobiele patriulles, geen statische. Dus , waar is het doorslaggevende bewijs dat er die avond om 20.00Hr een aflossing tussen Rijkswacht en Politie in de Parklaan voorzien zou zijn geweest en DUS dat ze “te vroeg” waren vertrokken?

Na al de heisa rond de tussenkomst van de Rijkswacht in Aalst, meen ik dat men al lang heeft onderzocht wie van de Rijkswacht daar aan wezig was. Zeker na het geruchtmakende artikel van DDC in 2017 over het wedervaren van de R4 met onder andere Rijkswachter ARYS. Mocht het dispositief van de Rijkswacht in de Parklaan “plots” teruggetrokken zijn, zou dit al lang geweten zijn. En dat er die avond bewegingen waren in het dispositief van de Rijkswacht aan de Parklaan die vreemd overkwamen op de 15 jarige M wil ik best geloven. Maar dat is nog geen waterdicht bewijs dat de Parklaan vol liep met valse Rijkswachters.

Ik ben best bereid het verhaal van Murcielago, althans deels, te geloven, maar om te beweren dat een dispositief van de Rijkswacht, met in totaal zeven man, een officier, twee R4 tjes, waarvan één anoniem, en dan nog een anonieme Taunus (en dus van het SIE) allemaal “valse Rijkswachters waren, tsja, dat is wel een klein beetje te veel van het goede.

Samen met de drie inzittenden van de Taunus , en het drietal dat in de Delhaize huisgehouden heeft, komen we dan op een overvalploeg van 13 man, uitgerust met een VW Golf GTI, twee R4 tjes (waarvan één duidelijk herkenbaar als Rijkswacht) en een Taunus, twee riotguns, een Ingram, het Centaure jachtgeweer, en minstens 3 Uzi’s. Er moet dan nog ergens een commandopost geweest zijn ook, want de akties in de Parklaan en de achterste parking van de Delhaize moeten gecoördineerd worden. Dus zendapparatuur hadden ze dan ook.

Wie van de geachte forumleden ooit beroepsmatig de akties van 13 gewapende lieden met minstens vier voertuigen, op twee verschillende plaatsen heeft moeten coördineren, mag hier gerust uitleggen dat zulks geen kattepis is, en veel kans op mislukken heeft. Zeker als men zich moet hoeden voor eventueel echte aanwezige en gewapende Rijkswachters en politiemensen.

Het is niet door decenia later de boeken van Jef Geeraerts te lezen, dat men in staat is valse van echte Rijkswachters te onderscheiden. Ik vraag me dus af op basis waarvan M zo overtuigd raakte dat het valse Rijkswachters waren. Of is het door jarenlang mee te lezen op het forum, in boeken,kranten, en in bepaalde pistes te beginnen geloven, dat herinneringen beginnen te veranderen ? Neurologen hebben hier trouwens al op gewezen, dat het geheugen een “plastisch” iets is. Reden waarom sommigen dagboeken bijhouden.

Bovendien impliceert de aanwezigheid van al die valse Rijkswachters in de Parklaan namelijk dat twee ministers, een burgemeester van Aalst, OR Troch , Kolonel Pint, Agent Nevens, Journalist René De Witte enz, enz allemaal gelogen hebben. Zelfs dat kan waar zijn, maar dan zal men toch met zwaarwichtiger argumenten moeten bovenkomen dan de getuigenis van een 15-jarige die pas 37 jaar na de feiten zijn verhaal doet. Of na 25 jaar, volgens eigen zeggen. En die, ook naar eigen schrijven, daar zeer ernstig van onder de indruk was.

Ik wil zelfs rekening houden met het feit dat hij mogelijks Haemers gezien heeft. Maar dat dat 100% waar is durf ik niet te stellen. Ook naar eigen zeggen, herkende hij Haemers ook nog eens in New York, nadat die al dood was. Ook naar eigen zeggen, maanden zijn ouders hem toen aan “die obsessie” te laten rusten.

Dat maakt van de heer M geen leugenaar, absoluut niet. Als hij zelf absoluut overtuigd is dat hij Haemers zag, spreekt hij zijn waarheid. Wat helaas nog geen waterdicht bewijs is dat Haemers daar was.

Weetjewel wrote:

Op zichzelf beschouwd heeft uw verklaring meer dan de potentie om bijvoorbeeld in een programma als 'Faroek' over het voetlicht te worden gebracht

Ja Faroek, hij zou er nogal wat van maken. Hoe spectaculairder hoe beter! Meer nog ! Ik zou Stijn Coninx contacteren, die kan er meteen een film van maken. Of beter nog ; Adil & Bilal, die hebben tenminste ervaring in het maken van spannende aktiefilms.

Alle gekheid op een stokje, is het niet genoeg dat de heer M zijn getuigenis is gaan afleggen bij de speurders en daarmee zich gekwijt heeft van zijn burgerplicht?

Als zijn verhaal klopt kunnen we allicht binnenkort weer arrestaties verwachten ; de Rijkswachters die destijds in de Parklaan waren. Men heeft immers voor minder de ex-speurders van Delta opgepakt en een halve maand de lik ingedraaid. En natuurlijk Kaplan en Bajrami, beiden leven nog, dan zit er weer een rogatoire commissie naar Kosovo in.

Laat dan Faroek maar zijn reportage maken. En ofwel is het raadsel dan opgelost, ofwel hebben ze hun laatste tijd verloren, en laatste kruit verschoten. Dan mogen de wetenschappers eraan beginnen. Of verlenging tot 2035.

28

(169 replies, posted in Bibliografie)

Murcielago, dank U voor het prompte antwoord. Het was geenszins mijn bedoeling te intimideren of te “lullen”, wel om duidelijkheid te verkrijgen met betrekking tot discrepanties verschenen in de pers, zeker wanneer er nogal wat verschillen zijn tussen wat U 12 jaar geleden schreef, en wat er nu van in de pers verschijnt. Ik weet zeker dat U dat zal begrijpen.

Believer Murcielago wrote:

Wat David zegt over die Saab, daar kan ik niet voor instaan.

Overigens heeft U natuurlijk gelijk dat de woorden van de heer VdS U niet euvel kunnen geduid worden. Dat was ook mijn bedoeling niet. Het stukje diende ter illustratie van discrepanties zoals verschenen in de pers. Ik ben er overigens niet zeker van of het wel de accurate weergave was van wat de heer David VdS werkelijk gezegd heeft. Het was wel wat DDC schreef dat VdS zei.

Bossi wees er in het verleden meer dan eens op dat het oppassen geblazen is wat met in de pers verschijnt, verschijnsel dat ik zelf ook al eerdere malen heb mogen ondervinden.

Ik meen dus te begrijpen dat ;

U een voertuig gezien heeft waarvan U het merk en type niet echt herkende, maar U zich wel bepaalde details herinnerde die , na recente gesprekken met speurders/magistraten, deden besluiten dat het om een Taunus ging met mistlampen gemonteerd op de bumper.

Dat het een Taunus was is dus geen objectief vaststaand feit, maar een beredeneerde conclusie.

Geldt dat ook voor :

“Er stapt een man uit in een groene lange jas die bovenaan is dichtgeknoopt en met een pruik. Hij heeft zijn gezicht bruin geschminkt.”

Is dat wat U zag, of dat wat DDC ervan gemaakt heeft?

Bossi wrote:

Ik heb al meermaals in het verleden geschreven op te letten met de pers.

Ja inderdaad, zelf ook meermaals ondervonden. Dat U dit schreef was trouwens voor mij de aansporing om het over die discrepanties te hebben.

Bossi wrote:

Gisteren, in het krantenartikel "De Morgen" kwamen vier fouten voor. Niettegenstaande had de getuige in mijn aanwezigheid de juiste info doorgegeven.

Kan U weergeven welke gegevens dan foutief zijn? Kan U eventueel dan de juiste versie weergeven ?

Pyrénéen wrote:

Murcielago, laat je niet intimideren door mensen die op het forum zijn om ze te saboteren

Pyrénéen, na welgeteld één vragende post van mijnentwege komt U al tot het besluit dat het mijn bedoeling is te intimideren en te saboteren? Uw onderzoeksmethode bestaat er blijkbaar in alles klakkeloos te aanvaarden, zelfs als U discrepanties opmerkt? Zulk geloof heet niet kritisch onderzoek, waarde heer, maar “godsdienst”.

Of mag over het opduiken van Haemers in Aalst geen vraag gesteld worden, en moet iedereen die daar vragen bij stelt dan maar beschuldigd worden van intimidatie en sabotage? Zulks heet ook niet kritisch onderzoek, maar “aktivisme”.

Dat ik misschien wat ongelukkig was in de manier waarop ik mijn vragen verwoordde kan ik begrijpen en, indien zo, dan wil ik me best daarvoor verontschuldigen.

29

(169 replies, posted in Bibliografie)

Me dunkt dat Douglas De Coninck nogal graag bepaalde details “aanpast” om zijn proza wat “spectaculairder” te maken.

Zo verandert het voertuig waaruit Haemers zou gestapt zijn om aan de voorzijde de Delhaize Aalst binnen te gaan in de loop der jaren van een bruinachtig voertuig, “nee geen Golf, Mercedes of Taunus, misschien een Fiesta” in een Saab Turbo, en uiteindelijk in een beige Ford Taunus met mistlichten gemonteerd op de bumper.

Misschien kan Murcielago hierover uitsluitsel geven?

Versie 1, Murcielago - oktober 2009:

Ter hoogte van het huis naast het appartementsgebouw waar VDS woonde, stond een bruinachtig voertuig, het kan een golf geweest zijn, een fiesta maar zeker geen Mercedes. Daaruit is Patrick Haemers gestapt, de Parklaan over langs de middenberm om langs de voorzijde de winkel te betreden en te garanderen dat de fam. VDS in de val zat.

Oktober 2010:

Neen het was geen Golf, Mercedes of Taunus. Was het maar zo, dan had ik al 1 gedachte uit de weg.

Versie 2 : David VdS in De Morgen, Interview met Stijn Coninx en David VdS, 28 Sep 2018-Douglas De Coninck

Van de Steen: “Een jongen uit mijn buurt heeft Haemers die avond bij zijn aankomst op die parking recht in de ogen gekeken. Haemers kwam uit een Saab Turbo gestapt, met die lange jas. Eerst nog zonder pruik. Die gast is dat ooit aan de rijkswacht gaan vertellen. We spreken over 1988.

Versie 3, Marc Geeroms in artikel Douglas De Coninck 23 augustus 2022:

“Ik breng boodschappen naar boven en ga terug naar beneden voor de volgende. Daar zie ik een beige Ford Taunus komen aanrijden. Een opvallende auto, met op de bumper gemonteerde mistlichten. Er stapt een man uit in een groene lange jas die bovenaan is dichtgeknoopt en met een pruik. Hij heeft zijn gezicht bruin geschminkt. Net als die uitstapt, zie ik het beige R4’tje wegrijden. Het is dan halfacht, een kwartier vroeger dan altijd. Alsof de man met de pruik het signaal is om te vertrekken. Die vent keek naar mij.”

Zoals Marc Geeroms het vertelt zou minstens één dader niet per Golf GTI zijn gekomen, maar onder de ogen van rijkswachters - of mensen die er uitzagen als rijkswachters - tot daar zijn gebracht.

Mijn besluit : toch maar een beetje voorzichtig zijn vooraleer indrukwekkende pistes en hypotheses op te bouwen op basis van details verschenen in allerlei artikels (en boeken).

30

(169 replies, posted in Bibliografie)

Nacht na bloedbad Bende van Nijvel zag deze vrouw mannen zakken in kanaal dumpen: ‘Daarna reden ze met gedoofde lichten weg’

De nacht na het bloedbad in Aalst ziet een vrouw mannen nabij het hellend vlak van Ronquières zakken in het kanaal dumpen. Een jaar later vissen speurders er de Bende-wapens op en 3,6 kilo halve frankjes.

Op dinsdag 12 november 1985 rinkelt om 9 uur de telefoon bij de rijkswacht in ’s Gravenbrakel. Eerste wachtmeester Cestaro neemt op. Een damesstem meldt “bizarre feiten” in de nacht van zondag op maandag in de zwaaikom van Fauquez, een driehoek in het kanaal Brussel-Charleroi op een kilometer of twee van het hellend vlak van Ronquières. Ze heeft het over “een komen en gaan van mannen en auto’s”.

Lees hier het hele artikel » Nieuws