1

(111 replies, posted in 1982)

Ben wrote:

De eigenaar van de winkel, Joseph Cattaï, een Italiaanse sloddervos, had het jachtgeweer tijdelijk in bruikleen "voor een bijzondere tentoonstelling". Hij had de diefstal niet meteen opgemerkt. Zijn verkoopruimte was in tweeën verdeeld; je had het visgerei en je had de jachtspullen en daartussen was er een muur, en als je in de ene afdeling stond, had je geen zicht op wat er aan de andere kant gebeurde. Alle wapens stonden in de etalage. Als je er een wilde pikken, kon je op straat je keuze maken.

Wanneer je een wapen in bruikleen krijgt voor een bijzondere tentoonstelling, waarom plaats je dit wapen dan in je uitstalraam? Was de pré-bende op zoek naar dit specifiek wapen? Hadden zij reeds in gedachten om dergelijk wapen te stelen? Zo ja, hoe wisten zij dit wapen hier te vinden?

2

(8 replies, posted in Bende De Staerke)

Naast afpersing, financiële zwendel en het helen van gestolen juwelen is van deze persoon weinig of niets te vinden. Hij zal zéker iets weten te vertellen over de bende van Baasrode, maar over die van Nijvel heb ik een groot vraagteken.

3

(159 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Indien ik de artikels goed gelezen heb, zijn er onder andere hollow point kogels gevonden & ijzeren kisten met het logo van de rijkswacht op. Klinkt me toch enorm bekend in de oren ... Om zo maar te zeggen dat deze niets met de bende te maken hebben lijkt me toch wat vreemd.
Is de bende nadien op kleinere schaal actief geweest? Zijn er andere zaken die ze met deze vondsten kunnen oplossen?
Wat mij stoort is dat de onderzoekers niet volledig kunnen antwoorden. Of worden wij op een dwaalspoor gebracht en was de vondst net wel belangrijk.

4

(45 replies, posted in Filière Boraine)

Een zekere André Deville die wegens zijn betrokkenheid bij diefstal met geweldpleging opgesloten zat in de gevangenis van Jamioulx met een andere neef, Robert Becker, beweerde dat die hem op een dag het volgende zei: "Doden is niet erg. Als ik dood, dan heb ik plezier. Als men geld heeft, kan men zich toch altijd een alibi verschaffen. Ik zal hier uitkomen, want ze hebben geen bewijzen en ik zal me wreken door te doden, maar ik zal steeds door een alibi gedekt zijn."

Was dit reeds besproken?

5

(1,010 replies, posted in Bende De Staerke)

Kan iemand van de forum gebruikers mij bij onderstaande vraag helpen. Op welk moment heeft Philippe De Staerke aan Bouhouche leren kennen?

Ik kan er niet vanonder uit dat een deel van de proloog misdaden reeks eerder aan de clan De Staerke toe te wijzen zijn (modus operandi), dan aan de verder uitgegroeide bende. Daarom wil ik weten op welk 'moment' zij mogelijk met elkaar in contact gekomen zijn. De moord op de diamantair in Sint Genesius Rode + afrekening 14 dagen nadien, de wurging op de cafébazin, de diefstal van de wagen te Lembeek, de inbraak in Maubeuge,  ... eerder allemaal de clan De Staerke

6

(1,196 replies, posted in 1985)

Een andere Delhaize-klant herkende via een foto in Het Laatste Nieuws Philippe De Staerke als de man die hij kort voor de overval in een Mercedes zag zitten op het parkeerterrein aan de achterkant van het warenhuis. (Bron: Het Rattenkwartier)

Is het mogelijk dat Philippe De Staerke niet deelgenomen heeft aan de eigenlijke overval, maar een compagnon was van Haemers welke tijdens de overval langs de achterkant van het warenhuis binnengekomen is.

  • Haemers werd eveneens herkend als verkenner van het warenhuis door een kassierster.

  • Was dit filiaal van de warenhuisketen niet de enige waar je langs de achterkant kon binnenkomen, en was er daarom verkenning nodig?

  • Zowel Philippe De Staerke als Haemers (als overvaller) zijn door meerdere personen herkend.

7

(159 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Tru Dat, de duikers zijn dezelfde week op dezelfde plaats gaan zoeken, geen resultaat. De tieners gaan nadien meteen verder zoeken op diezelfde plaats, meer dan 1000 kogels komen naar boven ... Ik kan het enkel vreemd vinden....

8

(159 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Django68 wrote:

Na een vruchteloze zoektocht van de speurders vorig jaar halen de twee jonge magneetvissers opnieuw talloze wapens boven water. Tussen de wapens ook dozen met hollow point kogels!

Lees hier het hele artikel » Nieuws

Hoe is het mogelijk dat deze tieners munitie & wapens blijven vinden, en professionele duikers niets?!

9

(735 replies, posted in 1982)

(...) De drie jongens zijn vrienden uit het Pajottenland. De jongste is 18 jaren oud, de oudste 20. Echter, meer wouden de jongelingen niet vertellen aan Het Laatste Nieuws. “Eerlijk: we zijn bang”. Het nieuws van de afgelopen dagen en de sterke vermoedens van manipulatie in het dossier joegen de jongeren schrik aan. “Wie weet tot wat die gasten in staat zijn? Daarom, alstublieft: verzwijg onze namen”

Omwille van de sterke media-aandacht rond het dossier van de Bende van Nijvel de afgelopen dagen vonden de jongelingen het nodig om hun vondst aan de autoriteiten over te dragen. Procureur-generaal Christian De Valkeneer heeft reeds zijn dank uitgesproken ten aanzien van het drietal. Men onderzoekt nu of en wat de wapens te maken hebben met de Bende. De wapenkisten bevatten immers serienummers die men kan traceren. gevonden revolver toont dan weer een gelijkenis met een van de revolvers die gestolen zijn bij de ’82-overval op Wapenhandel Dekaise in Waver. “Deze wapens kunnen [inderdaad] van de Bende zijn”, aldus De Valkeneer. De kans op bruikbaar DNA is volgens de procureur-generaal echter “zeer klein”.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

10

(18 replies, posted in Plaatsen)

Ik ken deze streek zeer goed, gesitueerd op 10 min. van Sint-Genesius-Rode (waar ze een onderduikadres hadden), en 10 min. van Hoeilaart/Overijse (waar ze meerdere onderduikadressen hadden). In de eerste golf van overvallen kwam de driehoek (Waterloo - Hoeilaart/Overijse - Sint-Genesius-Rode) steeds in het vizier.