21

(576 replies, posted in Onderzoeksdaden)

fenix wrote:

Dat klopt, je zou bijna gaan denken dat het met opzet was.

Dat heb ik ook al een tijdje gedacht.

22

(576 replies, posted in Onderzoeksdaden)

België loopt 25 jaar achter ten opzichte van bijvoorbeeld Nederland.

23

(14 replies, posted in Robotfoto's)

Wat een complete incompetentie! Geen wonder dat er geen enkel resultaat geboekt is en verwonderlijk dat deze speurders en onderzoeksrechter niet ter verantwoording zijn geroepen.

24

(384 replies, posted in Mededelingen)

Maggiore wrote:

Waarom wordt er in de "Forumregels" niet klaar en duidelijk vermeld dat 1 persoon geen meerdere accounts mag aanmaken? » Forumregels

Waarom stel je uberhaupt deze vraag?
Waarschijnlijk omdat je meerdere accounts hebt.

In aanvulling op hetgeen patrick111 schrijft; een persoon met meerdere accounts creeert ook een vervelende en onveilige sfeer op een forum waar ook slachtoffers aanwezig zijn.

25

(74 replies, posted in Filière Boraine)

Ex-politieman lid bende van Nijvel

De Belgische ex-politieman Michel Cocu (35), die vrijdag jl. werd gearresteerd, heeft bekend deel te hebben uitgemaakt van de "bende van Nijvel". Aan deze bende wordt een reeks van veertien bloedige overvallen op winkels, warenhuizen en supermarkten toegeschreven, waarbij 29 mannen, vrouwen en kinderen in koelen bloede werden vermoord en tientallen gewonden vielen.

Al op 27 november 1983, vijftien maanden nadat de bende voor het eerst van zich liet horen, werd Cocu samen met drie anderen gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan enkele, aan de bende van Nijvel toegeschreven overvallen. Cocu ooit politieman in het Waalse Boussu en in 1979 ontslagen wegens ernstige vergrijpen bleek toen op de hoogte van details die alleen aan de overvallers bekend konden zijn en legde een schriftelijke bekentenis af: "Ik was het inderdaad, maar ik was niet alleen."

"Mijn rol was steeds om de auto's te besturen, niet het doden van mensen." Later trok hij die bekentenis echter weer in. Zijn verdediger betwistte maandenlang de ballistische rapporten, volgens welke onder meer de beheerder van de Colruyt-supermarkt in Halle op maart 1983 met het aan Cocu toebehorende Rüger P-38-pistool werd vermoord. In mei 1985 werden Cocu en de drie anderen wegens gebrek aan voldoende bewijs weer vrijgelaten.

Vier maanden later, op 27 september, volgde de eerste van de drie achtereenvolgen de overvallen op Delhaize- supermarkt, die aan zestien mensen het leven zouden kosten. Het parket van Nijvel zou nu tot de hernieuwde arrestatie van Cocu zijn overgegaan op grond van een nieuw ballistisch onderzoek van het Rüger P-38-pistool.

De bekentenissen die Cocu dit weekeinde heeft gedaan schijnen de theorie van sommige speurders te bevestigen dat de bende zich op sluwe wijze van alibi's voorzag door enkele malen van samenstelling te veranderen. Zo werd de politie op een dwaalspoor gebracht door een overval op december 1983 terwijl Cocu dus al achter de tralies zat die alle kenmerken droeg van de bende van Nijvel en waarbij twee juweliers het leven verloren. Zo werd ook op november 1985 drie dagen voor de overval op de Delhaize-supermarkt in Aalst, waarbij acht doden vielen Serge Papadopoulos, bijgenaamd “de Griek" gearresteerd. Deze 1.94 meter lange man werd ervan verdacht "de reus" te zijn, die bij enkele eerdere overvallen deel uitmaakte van de bende. Bij de overval in Aalst was ook een lange man betrokken. Volgens getuigen echter was die kleiner dan de eerder gesignaleerde reus, terwijl die geen blond haar had en met het rechterbeen trok, zoals bij Papadopoulos en "de reus" wel het geval was.

Ondanks de stellige ontkenning door de justitiële autoriteiten leggen enkele Belgische kranten een verband tussen de aanhouding van Cocu en de eerdere arrestatie van vier zware jongens in Dendermonde. De leider van het viertal zou zijn medeplichtigheid hebben toegegeven aan de dubbele overval op Delhaize-winkels op 27 september jl. en tevens de betrokkenheid van Michel Cocu bij andere overvallen.

Bron: De Telegraaf | 24 Maart 1986

Vrijlating van bendelid gevraagd

De Raadkamer in België heeft gisteren bepaald dat Michel Cocu, die al sinds maart vastzit op verdenking van lidmaatschap van de beruchte bende van Nijvel, vrijgelaten moet worden. Minister van Justitie Gol is direct in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak, zodat Cocu voorlopig nog niet op vrije voeten zal komen.

Cocu is een gewezen agent die wegens zijn brutaal gedrag uit het korps werd gezet en vervolgens garagehouder werd in Boussu-Bois. Hij heeft al eerder gevangen gezeten omdat hij betrokken zou zijn geweest bij een overval van de bende, die ook wel de moordenaars van Waals Brabant wordt genoemd. Hij bekende toen met drie vrienden deelgenomen te hebben aan de overval op het warenhuis Delhaize in Genval, de enige raid die geen dodelijke slachtoffers eiste. Later trok hij de bekentenis weer in en kwam na twee jaar op vrije voeten.

Cocu werd opnieuw gearresteerd na de laatste overval van de bende op Delhaize in Aalst in november vorig jaar waarbij negen doden vielen. Justitie zegt over sterke aanwijzingen te beschikken dat Cocu aan deze bloedige overval heeft meegedaan. Maar de Raadkamer oordeelde gisteren anders. Ingewijden in België zeggen dat de uitspraak van dit rechtscollege er op wijst dat Justitie en politie in België wederom op een dood spoor zitten in het onderzoek naar de personen die schuil gaan achter de bende van Nijvel.

Bron: Het vrije volk l 16 Augustus 1986

26

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Xenophon wrote:

Als je dat artikel leest, had Bouhouche bovennatuurlijke krachten: iemand op een bepaalde locatie waar die geen binding mee had op de stoep laten wachten en het dan zo regelen dat hij daar net op dat moment voorbijraast en een plausibele uitleg had voor het ‘ongeval’.

Hij kan de man ook per toeval daar hebben gezien en besloten hem aan te rijden.

Misdaadcolumn: 'Het Mysterie Muller'

(...) Een ander verhaal dat meteen mijn aandacht trok was het ‘Mysterie Muller’. Mijn reportage over deze zaak begon, net als de gifmoord waarover ik vorige week schreef, met een knipsel dat Peter R. de Vries op mijn bureau had gelegd.

“Rijkswacht wellicht achter moord op Nederlandse zakenman,” kopte het artikel. Nu zou je beginnen met een zoekactie op Google, maar dat was er in die tijd nog niet bij. De research bestond uit een telefoontje naar knipseldienst Matla in Den Haag, waar twee bejaarde dames al decennialang volgens een onnavolgbaar systeem stukjes uit de kranten knipten en in enveloppen stopten. Een redelijk antieke werkwijze, maar voor die tijd werkte het prima en iedere journalist wist de weg naar de dames Hubers en Kortekaas te vinden. Ook ik werd weer niet teleurgesteld; de dames hadden een mooi bundeltje knipsels over het moordcomplot voor me klaargelegd.

Het kwam erop neer dat een Vlaamse politicus zo z’n twijfels had bij de dood van de Nederlandse zakenman John Muller.

De man was in de jaren 80 op de stoep voor een hotel aan de Louiselaan in Brussel door een aanstormende politieauto aangereden. Opzettelijk, zo leek het. De bestuurder had niet geremd, maar tot een onderzoek was het nooit gekomen, ondanks dat slachtoffer Muller de aanrijding niet had overleefd. Jaren later waren getuigen gaan praten. Zo bleek de rijkswachter niemand minder te zijn dan Madani Bouhouche, een twijfelachtig type dat later verwikkeld was geraakt in allerlei louche zaken, waaronder zelfs de moordpartijen van de Bende van Nijvel. Volgens enkele tipgevers zouden Muller en Bouhouche elkaar hebben gekend. Muller zou te veel hebben geweten van een wapenroof waarbij de ex-rijkswachter betrokken was geweest en daarom uit de weg zijn geruimd.

Via via kwam ik in contact met een broer van John Muller.

De man ontving mij in zijn huis in Nieuwegein en was stomverbaasd dat zijn broer werd genoemd als slachtoffer van een moordcomplot. John was vertegenwoordiger, leefde inderdaad in België en was overleden aan de gevolgen van kanker. De man trok een lade open en haalde wat paperassen tevoorschijn, waaronder een paspoort, afsprakenkaarten van een ziekenhuis en een agenda. “Gekregen van het ziekenhuis in Luxemburg waar John is overleden,” sprak de broer.

Dit klonk minder spannend dan het krantenstukje. Ik bladerde door de paperassen en zag niets dat mijn argwaan wekte. Maar diep van binnen waarschuwde een stemmetje mij dat dit allemaal onderdeel kon zijn van een geraffineerde samenzwering. Wat zouden ze in het Luxemburgse ziekenhuis over de zaak te zeggen hebben? “Nooit bellen,” had Peter R. de Vries me geleerd, “erop af.” Na vier uur rijden stapte ik het ziekenhuis binnen. In de afsprakenkaarten van Muller had ik een naam zien staan: “M. Di Cato, oncoloog.” Tot mijn opluchting liet de arts me binnen en niet gehinderd door het medisch geheim vertelde hij me wat er was gebeurd. De heer Muller was inderdaad in het ziekenhuis opgenomen geweest en uiteindelijk overleden aan de gevolgen van maagkanker.

Ik wist genoeg, het complotverhaal kon de prullenbak in.

Maar ergens bleef ik zitten met de vraag hoe het verhaal de wereld in was geholpen. Een verzinsel? Waren feiten en namen door elkaar gehaald? We zullen het nooit weten, want vrijwel alle betrokkenen in het verhaal zijn inmiddels overleden.

Bron: Panorama | 23 Oktober 2021 | panorama.nl

27

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Rijkswacht wellicht achter moord op Nederlandse zakenman

De Belgische senator Wllly Kuijpers vermoedt dat de rijkswacht in Brussel zeven jaar geleden de Nederlandse zakenman John Muller heelt vermoord. Kuypers (Volksunie) baseert die veronderstelling op verklaringen van drie tipgevers c.q. getuigen en op copieën van documenten van de gerechtelijke politie in Brussel.

In deze nieuwe geruchtmakende zaak staat weer de naam centraal van de ex-rijkswachter Madani Bouhouche, die de laatste jaren in alle mogelijke louche zaken in België is opgedoken, zoals bij de moordpartijen van de beruchte Bende van Nijvel en in andere spectaculaire moordzaken waarbij meestal wapenhandelaren het slachtoffer waren. Bouhouche en zijn helper en collega-rijkswachter Robert Beijer worden ook genoemd in diverse schandalen waarin de naam van ex-premier Vanden Boeynants (VDB) opduikt.

VDB wordt woensdag in België ondervraagd door de parlementaire onderzoekscommissie betreffende banditisme en terrorisme en over verhalen over een complot tot staatsgreep in België in 1981, waarbij hij en andere hooggeplaatsten betrokken zouden zijn. Senator Kuijpers heeft aan minister Wathelet (justitie) opheldering gevraagd over de zaak-Muller. Met name wil hij uitgezocht zien of Bouhouche destijds aan het stuur van de rijkswachtauto zat, die met hoge snelheid en blauw zwaailicht op de Brusselse Louiselaan Muller doodreed terwijl hij op de stoep stond te wachten. Een getuige heeft deze toedracht bevestigd.

Volgens de tipgevers van Kuijpers kenden Bouhouche en Muller elkaar. Muller had belangen in de NV Cobrief en deed aan in- en export. Volgens documenten van de Brusselse politie speelde de Nederlander een rol in de miljardenoplichting rond de Waalse raffinaderij van Feluy en zou hij teveel hebben afgeweten van een reusachtige wapenroof bij de Groep Diane, het spéciaal interventie-eskadron van de Belgische rijkswacht.

Sommige van die wapens werden door Bouhouche gebruikt bij latere moorden en mogelijk ook door de Bende van Nijvel. Een deel van de wapens werd teruggevonden in een garagebox in het Brusselse voorstadje Sint-Stevens Woluwe. Bouhouche zit in Brussel gevangen in afwachting van zijn berechting op verdenking van de moord op een Libanese wapenhandelaar in Antwerpen.

Bron: Algemeen Dagblad | 19 Februari 1990

28

(1,168 replies, posted in Andere Personen)

Scaramouche wrote:

Michel Leurquin van het franstalige bendeforum heeft die posts niet verwijderd. Misschien heeft hij deze nog niet zelf opgemerkt.

Waarom zou hij dit moeten doen? Zijn dochter heeft dit toch zelf op Facebook geplaatst.

29

(1,168 replies, posted in Andere Personen)

Scaramouche wrote:

Op het franstalige bendeforum van Michel Leurquin kan men de de volledige naam en voornaam lezen van die persoon (F. K.). Ook een foto van zijn grafsteen (met geboortedatum en sterfdatum) is er te zien.

Ik heb de berichten gelezen, heftige bekendmaking!

30

(29 replies, posted in Robotfoto's)

Merovinger wrote:

Gaat het om deze man, die 'de Chinees' werd genoemd? » www.goens-pourbaix.be | www.goens-pourbaix.be

Paul Pourbaix?