91

(1,141 replies, posted in 1985)

Eerlijk gezezgd heb ik erover getwijfeld dit te zeggen omdat ik niet zeker ben, dat eerste gezicht en confrontatie bij de overval, die eerste fractie van een seconde, dat beeld heb ik bij het verlaten van een hotel in New York opnieuw gezien. De voorbije 24 jaar ik heb redelijk veel gereisd, ook professioneel natuurlijk. Ik meende Patrick Haemers te hebben erkend in 1994 (dus na zijn zogezegd dood) op straat. Ik ben in alle bescheidenheid iemand met een sterke persoonlijkheid en bijgevolg is mijn fysieke verschijning opvallend.

Dus in NY loop ik de straat op en kruis op een bepaald ogenblik een man, een man waarmee ik heel even oogcontact had. Mijn gevoel alleen op dat moment was raar. Ik vertelde dat aan telefoon met mijn ouders, en kreeg de raad om dit te vergeten en los te laten. Maar blijkbaar zijn er nog mensen die die stelling geloven dat Patrick Haemers leeft.

Op raad van een vriend heb ik een aantal boeken gelezen, boeken waarin de modus-operandi van bepaalde systemen wordt beschreven. Bv. undercover acties die zodanig uit de hand lopen dat misdaad en veiligheid samen criminele zaken regelen. Komt aan het licht en wordt berecht. Zit in de gevangenis, en dan komt het verhaal. Iemand die veel weet, de vuile was van een systeem dreigt buiten te hangen, die ruimt men niet zomaar uit de weg. Hij zou praten zij hij, wel hij zal een tijdje in de safehouse verbleven zijn om dan met een andere id de wereld in te gaan. Het feit dat deze systemen gebruikt worden, waarom zou men dat bij Patrick Haemers niet gedaan hebben.

92

(1,141 replies, posted in 1985)

Jongens, manouches sont encores entre nous à Alost. Ik heb aan het station een schermutseling gezien, die uit de hand liep, doch kwam de politie tussenbeide. Enkel aangeven dat de gebroeders De Staerke misschien passiever zijn, maar de groepering bestaat nog hoor. Er zijn dingen bekend over slachtoffers die contacten hadden met defensie ... (valt hij?) Ja, juist VDB. De stelling van de enscenering van de ontvoering klopt. Mijn afkomst is van de rand rond Brussel. Achille Haemers zijn zus heeft een winkel in Jette. Patrick Haemers kwam in het verkeerde milieu terecht, een milieu dat hem gebruikte, beschermde, misbruikte en tenslotte in de val lokte. Hij kampte met een zware drugverslaving, het was hij die werkelijk op alles schoot, hij was een machine.

Dankzij die dubbele persoonlijkheid en zijn fysieke verschijning kon hij lang zijn gang gaan. Zijn zogezegde luitenant, is het brein achter de bende Haemers en is veel te intelligent om zich met de bende bezig te houden. Anderzijds, worden hier soms verbanden gelegd met de Albanese maffia. Wel dit is volgens mij het luik en het verband waar, voor zover ik het weet, geen onderzoek werd verricht. Toen Haemers kort voor zijn dood in de gevangenis te vorst zat, konden zijn vrienden ontsnappen uit Sint-Gillis. MK zijn de initialen, hij stal mijn wagen, legde documenten op de stoep ergens in Asse, werd zogezegd beschoten tijdens een achtervolging. Ik werd opgepakt want in het voertuig dat ze later in het kanaal onder de brug van Vilvoorde(Ring) terugvonden, zat het lijk van ene Elidrissi.

Vele BOB'ers wisten mij dit later te bevestigen dat deze feiten klopten. Wegens de zaak van anthonyken indertijd, was er weinig aandacht rond deze zaak. Waarom en waar haalt MK het lef en recht mij onder druk te zetten. Hij weet mij wonen, dus zijn vrienden ook. En zeg mij nu niet dat hij met deze bende mee mocht omdat hij ontsnappingskoning was hé. Je weet allemaal dat er in de gevangenis ook mensen werken en beïnvloedbaar zijn. Ik blijf zeggen dat er in die hoek moet verder gekeken worden.

93

(382 replies, posted in Getuigen)

Even een verduidelijking, want blijkbaar is er een misverstand Herr Flick. Niet op de parking maar aan de andere zijde, op straat dus liep een troosteloze maar gewapende man rond. Dit is na de overval nog gebeurd. Ofwel wist die man iets en wilde hij en anderen verdedigen of wreken. De wacht klopte op de seconde gedurende +/- 4 weken. Onopvallend en professioneel, en verzekerde een geruststelling in de buurt. Maar vanaf een bepaald ogenblik veranderde de strategie, toegegeven dat dit pas veel later tot me doordrong. De voertuigen werden anders geplaatst, de wacht en wapenvertoon werd veel sterker, doch met een vleugje amateurisme.

Meerdere mensen maakten nog grapjes dat de politie privébewaking had ingehuurd voor deze saaie job. Tijdens de week van de overval veranderde alles, en daar ben ik nu vrij zeker van, de handelingen waren heel opzichtig, het moest worden gezien. Ik kan enkel in naam van mijn familie en mezelf spreken, ik weet dat er bij vele handelingen grote vraagtekens werden geplaatst. Zoals u wellicht wel weet, heer Flick, zijn er in dit dossier wel meerdere mensen voor gek verklaard juist omdat ze dingen verklaard hebben die niet stroken met de algemene verklaring, wel er zijn meer onopgeloste vragen, dat er hypotheses worden gesteld, die door de tijd heen aangevuld worden met sensatie.

Wel, ik kan u zeggen dat ik op aanraden van mijn familie geen verklaring aflegde, want de stelling dat er 4 daders waren klopt, en neen hij kwam niet met anderen aan en begon mee te moorden. Als de kust veilig was, aan de straatkant, ging hij tegenstroom en onopvallend tussen het wegrennend publiek, naar binnen. De grote man werd herkend.

94

(1,141 replies, posted in 1985)

Op bestelling, dat is duidelijk. Ik heb ergens op het forum de hypotheses gelezen en de verbanden van Patrick Haemers met VDB. Die laatste is meer betrokken dan jullie vermoeden. De moorden bij de overval van Aalst, bewijst dat. Anderzijds is De Staerke inderdaad misleid, die militaire discipline had hij niet. Patrick Haemers is formeel herkend. En vanwege de link van Haemers met VDB is heel duidelijk. Tentijde van "le boucher Bruxellois" die een goed draaiende handel in vlees had, was Patrick Haemers en trawanten die de grote sommen naar la Suisse brachten.

95

(382 replies, posted in Getuigen)

Ik begrijp en respecteer jullie mening en geloof me dat ik me er bewust van ben dat het risico om gek verklaard te worden reëel is. Zoals ik reeds aangaf sta ik open voor een gesprek. Ik heb de overval van Aalst van dichtbij meegemaakt, bovendien is de familie Vandensteen, een familie waarmee mijn ma opgroeide. Ik hoop dat jullie mij nu beter begrijpen. Bij een privégesprek (persoonlijk en op mail) zal ik alles vertellen wat ik weet en ik zweer het je het is geen gewone koek.

Als le club le happy few beweert de gangster in kwestie te kennen, ben ik niet verwonderd en klopt zijn redenering. Nu ik eindelijk de stap gezet heb, wens ik hierover te praten met Renne of Kuros. Ik begrijp dat Kuros ook iets speciaals beleefde, wel we kunnen samen nieuwe ontdekkingen doen. Een advies naar Kuros, wees voorzichtig met een advocaat, want de teleurstelling is te groot als je moet vaststellen dat ze het niet volhouden, het blijft het bende dossier he mensen. Graag hoor ik jullie mening en eventueel de manier waarop we kunnen afspreken. Tot later

96

(382 replies, posted in Getuigen)

club_le-happy-few, Patrick Haemers stierf in 1993 +/- 10 jaar na de laatste overval, de omstandigheden van zijn dood geven een sterk signaal. Hij was verlaten, alleen en verloor bepaalde gunsten, waardoor zijn gevangenisregime ondraaglijk werd. Maar waarom voelde hij zich alleen? Op psychologisch vlak heeft men een duidelijk spel gespeeld. Enkel één straat scheidde Patrick Haemers van enkele zielsverwanten.

Een potentieel van +/-600 mensen, hij kwam en komt er nog steeds voor in aanmerking. Een naam waaraan nu niemand zal denken, maar hij en nog enkelen genieten. En denk niet aan zijn bendeleden, denk aan een gekend gangster met een aanzienlijk palmares. Hij werd nooit vernoemd, maar uitgerekend ik kom met hem in contact. Het was dit buitenbeentje dat le B met zijn daad mentaal de grond in boorde.

Ik heb misschien al te veel gezegd. Enfin, hier sta ik nu, mijn verhaal is deels verteld en publiek gemaakt en er blijkt niemand te zijn die mij verder helpt? Zo gaan we er nooit komen hoor, het enige is dat ik een risico neem, en zal de tijd weer zijn werk doen, waar sta ik dan?

97

(382 replies, posted in Getuigen)

Beste verwanten, nogmaals wees voorzichtig met namen. De Staerke was misschien aanwezig bij een overval, maar naar wat ik begrepen heb is hij te dom en opvliegend om de leiding te nemen. Eén klinkende naam uit de misdaad werd formeel door iemand. Maar de bezoeker waar ik mee geconfronteerd werd, is een andere klinkende naam. Bekend om een bepaalde specialisatie, en slaagde met kompanen van de andere klinkende naam, om +/- 10 jaar na de Bende van Nijvel voor een groter spektakel te zorgen. Denk na en je komt er. Ik beschouw dit niet als een spel, maar ik heb angst m.b.t. die persoon.

98

(382 replies, posted in Getuigen)

Renne & Kuros, alvast mijn dank voor de reactie, dit betekent veel voor mij maar het geeft aan dat jullie kenners zijn of van heel dichtbij betrokken. Wie weet kennen we elkaar wel, wees alleszins voorzichtig met namen te vernoemen via net, mail of andere berichten. Er is een detail in gans het dossier, dat mij een akelig gevoel geeft, het is niet het minste en ik ben ervan overtuigd dat jullie onmiddellijk het verband zullen begrijpen.

Renne, jij stelt vragen en trekt conclusies, vervolgens leg je verbanden die jouw dossierkennis bewijst. Je bent dichtbij. Nogmaals wees voorzichtig met beweringen en verklaringen via het net. Ik sta eventueel open om hierover persoonlijk te praten. Op een plaats die voor ons allen goed blijkt, want ook dat speelt een rol en spreek uit ondervinding. Ik hoop dat jullie beseffen dat sommige terechte opmerkingen een groot van de waarheid zou kunnen zijn. Wat het aantal betreft, twijfel ik sterk want de wacht die verdween was alleszins te opvallend aanwezig en opvallend weer weg. De bewering dat er verschillende mogelijkheden waren bestonden om wegen af te sluiten. Er is inderdaad veel geschoten, maar niet door de politie. althans moesten weten wie wie was. Ik handelingen, werkwijzen, communicaties tussen mensen op afstand.

Het was goed georganiseerd. Ik heb via Google een artikel van Renne gelezen, wel daar staat in grote lijnen de gebeurtenissen in. Lees het meermaals, op vrijdagavond veel volk en open tot 21u00. 9 doden zijn teveel, maar in vergelijking met de actie valt dit nog mee. Er werd naar mijn mening werkelijk gestructureerd te werk gegaan tot de sjampetters aankwamen en zij relatief rustig, te rustig wegreden richting Henegouwen. Daarvoor moet je aantal steden en gemeenten door en niemand dacht er aan dat er alsnog een kans bestond om de daders te vinden. Ik heb een aantal boeken maar spijtig ook in mijn leven een aantal heel merkwaardige dingen gezien.  Daarbij, er is één iemand formeel herkend, het is zijn luitenant waarmee ik geconfronteerd werd. Als dat geen indicatie is, maar er zijn er weinigen die dat begrijpen. Hopelijk kunnen we elkaar steunen want dit is moet levendig blijven.

Tot binnenkort!

99

(382 replies, posted in Getuigen)

Nog even dit, mocht er iemand op dit forum een advies hebben, dan hoor ik het graag.

100

(382 replies, posted in Getuigen)

Beste Forumlezers, ik heb de forumvoorwaarden gelezen en ben van plan mij aan de regels te houden. Maar in de overtuiging dat de wet op de privésfeer mij voorlopig beschermd zal ik een deel vertellen, zonder de plaats of namen te noemen.

Op het moment van de overval was ik bijna een twintiger, student en kende nagenoeg geen zorgen. Laat me stellen dat ik verschillende keren per week aanwezig was in de bewuste winkel. Het was de bewuste periode waarop mijn generatiegenoten weten na te vertellen dat ons land in de ban was van de Bende van Nijvel, en bekend bij het grote publiek voor de overvallen op grootwarenhuizen. Iedereen besefte dat hij of zij regelmatig ging winkelen in het warenhuis, doch verdring je dat gevoel en denk er niet meer bij na. Geruime tijd voor de overval, zag ik regelmatig zwaarbewapende mannen in donkere kledij. Blijkbaar manschappen van onze openbare veiligheidstroepen. Nu blijf ik even vaag omwille van ...

Je kunt het je op één manier voorstellen: de postbode die 's morgens je krant en post in de bus steekt, komt meestal rond een bepaald uur en na verloop van tijd sta je stil bij het feit dat hij 15 min. later komt. Wij mensen, lees dan letterlijk iedereen, hebben instinctief de reflex om daarbij vragen te stellen en ongerust te worden. Wel tijdens tijdens die 15 minuten barst de hel voor je neus los en dat kun je even niet vatten. Het gaat snel maar je beleeft het enorm intens, ik kan dat niet anders beschrijven. Mensen die zich op dat ogenblik in dezelfde situatie bevonden zoals ik, reageerden daar elkeen voor zichzelf anders op. Er zijn blikken van mensen die in mijn geheugen gegrift staan. Angst, paniek verwarring en later dankbaarheid voor de hulp, maar zonder deze mensen in de toekomst nog te ontmoeten.

In mijn sociaal leven van die tijd, vielen slachtoffers. En dan, dan begint het. Je slaapt niet meer, bij het minste ontploffingsgeluid gieren de zenuwen door je lichaam. Op school bleven de gevolgen niet uit, mijn resultaten gingen bergaf. Mijn ongeruste familie belde heel snel na de overval de politie, zij waren wellicht niet de enige. Enkele uren, lees daags nadien bij ochtend, werden de eerste berichten bekend. Het vervolg kent iedereen. Zoals reeds eerder vermeld was ik een getuige, op de eerste rij, maar minderjarig. Nooit werd mijn verklaring afgenomen. Ik zag onderzoekers, journalisten langskomen in mijn buurt maar nooit iemand die wat vroeg. Dit is geen verwijt, want ik werd beschermd door mijn familie. Zonder echt te beseffen wat komen zou. Er werd wel over gepraat thuis en mijn vader ondernam de nodige stappen, de gevolgen waren merkbaar.

De dag dat ik meerderjarig werd (21) - werkelijk de dag zelf - werd ik ontboden bij de verbaliserende overheid en kreeg ik een eerste prik, zogezegd een probleem met mijn handtekening (klinkt heel vaag maar ik heb nooit een zinnige uitleg gekregen). Mijn ouders en familie, die nooit aan een complot durfden te denken waren woest en vroegen uitleg. Desondanks werd ik 10 tallen keren werd voor ondervraging (zelfs de assistentie van mijn vader kan niet baten, hij werd gewoon aan de deur gezet).

Na mijn studies was ik verplicht een stage te vervullen en nadien mijn legerdienst. Juist na mijn legerdienst was het opnieuw raak. Er heerste opnieuw onrust in België want er was een gekende misdadiger ontsnapt. Enkele uren later werd mijn wagen gestolen en werd ik opnieuw opgepakt voor ondervraging, want de dief had bezittingen van mij op de stoep achtergelaten ergens in Vlaams-Brabant, met als gevolg dat dit als niet normaal werd beschouwd en dus was ik betrokken partij. Een maand daarvoor was er al eens een poging tot diefstal van mijn voertuig geweest. Het stuurwiel werd gestolen en dus kon ik de plaats waar ik parkeerde niet meer verlaten. Dat boezemde enorme angst in, ik ging 1 maand op verplaatsing slapen om even van mijn woonplaats weg te zijn en tot rust te komen. Ik was daarvoor nog nooit in aanraking gekomen met politie of gerecht (als ik daaraan terugdenk krijg ik een angstaanjagend beeld en gevoel over me).

De dag dat ik terug thuis kwam, was een zondag zomeravond. Ik stalde uitzonderlijk mijn wagen op de oprit met de bagage in het kofferruim. 's Ochtends was mijn voertuig verdwenen. Dus, moest ik andermaal klacht indienen, met alle gevolgen en vragen van dien. 3 weken later volgde een confrontatie met die bewuste gangster. Bij het verlaten van de kantoren zag hij mij duidelijk. Mijn voertuig werd teruggevonden in een kanaal, met bezwarend materiaal. Ik ben ontboden in Brussel, Antwerpen, Verviers en Charleroi voor die zaak. Vorig jaar werd er bij mij thuis ingebroken, een vierpuntslot werd vakkundig uitgeboord. Alle kasten, laden werden geopend. Kledij werd uit de kasten gerukt en gecontroleerd, maar op wat dan? Er werd niets gestolen maar het signaal kon tellen.

De dag daarna kreeg ik onderzoekers op bezoek. Zij voerden sporenonderzoek uit. Ik overdrijf niet als ik zeg dat je dat best met een scene uit een politieserie mag vergelijken. Nooit verder nieuws ontvangen. Dat zijn allemaal situaties die telkens weer voor veel zorgen en stress zorgden. Mocht ik nu namen noemen zouden er bij velen een belletje gaan rinkelen en dat wil ik vermijden. Want reken maar dat de man waarmee ik geconfronteerd werd tijdens het onderzoek van de diefstal van mijn wagen, leeft momenteel op vrije voeten. Wees eerlijk en geef kritiek indien je een vorm van aanstellerij zou lezen, maar ik vrees ervoor dat dit spijtig tot de werkelijkheid behoord. Familieleden van de dodelijke slachtoffers, vertelden mij rare dingen, en sluiten die mensen zichzelf letterlijk op.

Graag verneem ik jullie mening.