11

(99 replies, posted in Speurders)

Je zou vandaag beter gaan zoeken naar een Fransman met het (16 jaar oudere) uiterlijk van Bouhouche, ergens op het strand van de één of andere DOM-TOM.

Waarom dacht je dat Beijer kort na het dodelijk ongeval van Bouhouche een andere identiteit wou? En Bouhouche in zeven haasten gecremeerd werd in een uithoek van de Pyreneeën?

En onze ambassade niet eens ingelicht werd van zijn dood?

12

(99 replies, posted in Speurders)

Waarom denk je dat VRT en VTM zelfs geen melding meer maken van krachttoeren van het Federaal Parket zoals het opgraven van het zoveelste stoffelijk overschot (in casu van een extreemrechtse postbode)? Omdat ze weten waar de klepel hangt.

Benieuwd hoe ze gaan reageren wanneer wanneer Frédéric Van Leeuw, Marianne Capelle of Eric Bisschop komen aandraven met de ultieme Magic Bullet : een wonderbaarlijke DNA-match ...

13

(99 replies, posted in Speurders)

Ook Robert Beijer schrijft in in zijn memoires dat Goffinon niet het doelwit was; Achten al evenmin. Het ging om een dienstwagen die door heel wat rijkswachters kon gebruikt worden. Niemand kon voorzien wie dat zou zijn. Wat Beijer niet vermeldt is dat er 16 kilo stukken metaal (schroeven en bouten) verwerkt waren in de bom.

De bedoeling was duidelijk om zoveel mogelijk collateral damage aan te richten, want de bom zou lmet een afstandsbediening tot ontploffing gebracht worden buiten de kazerne, in de straten van Brussel. Het ging om blind terrorisme, dat bedoeld was om druk uit te oefenen op de Belgische overheid om de Palestijnse terrorist Saïd Al Nasser vrij te krijgen. Die moest enkele weken later voor het Hof van Assisen verschijnen voor moord.

Er werden in die periode nog twee aanslagen gepleegd in ons land: op majoor Vernaillen en in de Joodse wijk van Antwerpen.

Wie het boek helemaal leest begrijpt het scenario : Beijer en Bouhouche waren er al jaren eerder in geslaagd om zich te laten aanwerven door recruteerders van de Soviet-inlichtingendiensten (KGB/GRU). In werkelijkheid waren zij evenwel dubbelagenten, die werkten voor de meest geheime van onze inlichtingendiensten: de C.I. (Counter Intelligence, gepatroneerd door Frankrijk).

De Russen hadden besloten hun Palestijnse bondgenoten een handje helpen om Saïd Al Nasser vrij te krijgen. Zij deden daarbij een beroep op hun Belgische medewerkers Bouhouche en Beijer. Die konden niet anders dan de opdracht uitvoeren, zo niet betekende dat het einde van hun infiltratie. Dus verving de C.I. het ontstekingsmechanisme 's nachts door een veel minder krachtige lading.

Er volgde dan ook slechts een lichte explosie. De indruk werd gegeven dat de aanslag mislukte door een toeval. Want de officiële versie was dat een rijkswachter een electriciteitsdraad uit de koffer van de auto had zien hangen en die had losgetrokken. Op die manier moest vermeden worden dat de Russen en Abu Nidal argwaan zouden krijgen over de betrouwbaarheid van Bouhouche en Beijer.

14

(717 replies, posted in 1982)

Ali Aârrass?

Zie zijn interview met Douglas De Coninck.

15

(245 replies, posted in Westland New Post)

Vrijgesproken door het Hof van Beroep van Luik in 2013.

Het Hof achtte het waarschijnlijk dat het ging om een wraakoefening van zijn ex-vriendin.

16

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik heb het over nieuw lid tipsobidru. In het gewone leven inderdaad bekend vanwege zijn 'tipsy' stijl.

17

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

The end achtige stijl?

Ik zou eerder zeggen : de stijl van een andere Eric, mij welbekend. Net zoals zijn baas, Gloacoster.

Santé Eric, doe zo maar een bekke voort.

18

(45 replies, posted in Bewijsstukken)

Zzz... Zzz ... Zzz ... Zzz ...

Ik denk dat we onze tijd nog beter kunnen besteden aan 'Blind getrouwd Australia' of
'Temptation Island'dan aan de zinloze bladvulling die we hier voortdurend  ondergaan.

19

(70 replies, posted in Andere Personen)

Dat had Douglas De Conink natuurlijk kunnen doen in zijn 'welwillend" interview met Aârrass in De Morgen.

Maar zijn reflexen zijn duidelijk niet zo alert als die van jou, WT.

20

(74 replies, posted in Vragen)

De opdrachtgever is volgens mij de Palestijnse terreurorganisatie Abu Nidal.

De enige bedoeling was hun kompaan Said Al Nasser uit de gevangenis te bevrijden.

De Franse inlichtingendiensten waren daar de hele tijd van op de hoogte, omdat zij een infiltrant hadden binnen Abu Nidal (Walid Khaled).

Abu Nidal had ook in Frankrijk al aanslagen gepleegd, en de 12-jarige jongen die in Antwerpen gedood werd door Said Al Nasser had de Franse nationaliteit.

Dus werd er ook  een infiltratie-operatie op touw gezet binnen de lokale cel van Abu Nidal in  België. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, dus werd daarbij gebruik gemaakt van de banden die Abu Nidal had met de KGB.   Blijkbaar waren enkele agenten van die de burgerlijke contraspionage - afdeling van onze militaire veiligheid (de C.I.),  er in geslaagd zich te laten recruteren door de KGB.
Dubbelagenten dus.

Beijer beschrijft zelf in detail hoe hij door de Soviets aangeworven werd en een opleiding kreeg in het Oostblok.  Uit zijn memoires moet blijken dat minstens Bouhouche, Beijer, Buslik en Baugniet  in dezelfde situatie zaten.

Dat verklaart ook waarom Beijer in zijn memoires bijna achteloos een aantal zware feiten toegeeft, zoals de bomaanslag 'Goffinon', de aanslag op Majoor Vernaillen en de overval op  bewakingsagent Zwarts op Zaventem. Waarom achteloos? Omdat hij de ware reden niet kan vrijgeven : hij is verplicht tot geheimhouding.

Voor ons is het niet te vatten dat iemand zo licht gaat over dergelijke misdrijven, maar in zijn ogen voerde Beijer allicht een opdracht uit in het nationaal belang. En die mocht niet mislukken. Ook als de prijs daarvoor onverantwoord veel 'collateral damage' was.

Maar na de mislukte aanslagen van 1981 moet het vertrouwen van de Abu Nidal-organisatie in de Belgische "KGB"-medewerkers wat minder geworden zijn, en besloten zij voortaan een beroep te doen op een gesloten groep van sympathisanten van de Palestijnse zaak : de bende rond Abdelkader Belliraj,  waarvan de leden ook nog het voordeel had een Berbers dialect te spreken, waardoor zij  moeilijk te infiltreren waren. Met als tussenpersoon de Syrische 'journalist' Faez Al Ajjaz.

Die groep moest opnieuw aanslagen uitvoeren, maar dan vermomd als roofovervallen. Alles wijst er namelijk op dat Abu Nidal er zich in 1983 in het geheim toe verbonden had om geen aanslagen meer te plegen op joodse doelwitten in België, zoals tot dan toe gebeurd was. In ruil voor die toezegging liet Justitieminister Gol een ander lid van Abu Nidal  voortijdig  vrij in februari 1983 : de Palestijn Dokh Khaled Dayesh. Die was veroordeeld voor een granaataanslag op passagiers in de wachtrij van El Al op Zaventem in 1979.

Dus : geen joodse doelwitten en (technisch gezien) geen aanslagen meer. Maar wel Belgische doelwitten : de typisch Belgische warenhuisketens Delhaize en Colruyt. Want het was de Belgische regering waarop druk moest worden uitgeoefend om de tweede Palestijnse gevangene vrij te krijgen.

Er moest paniek ontstaan onder de bevolking, maar de aanslagen konden niet openlijk opgeëist worden, omwille van het eerdere akkoord. 

Tussen eind 1983 en september 1985 pleegde de Bende geen feiten, omdat Belliraj toen een terroristische opleiding volgde in Libanon. Die 'guerilla-training' gaf hij toe in zijn verhoor in Marokko in 2008. De feiten van vóór 1984 zijn eerder als voorbereiding te zien voor het 'echte' werk. Maar zelfs daar zijn er mogelijks infiltratiepogingen geweest, meer bepaald in de streek van Bergen. Adriano Vittorio, Michel Coccu, Kaçi Bouaroudj en Mohamed Asmaoui zouden daar een rol kunnen in gespeeld hebben :  zij waren Franse onderdanen, mogelijks leden van de SAC (contra spionage), of hadden een militaire band met Frankrijk. Op Coccu na spraken zij vlot Arabisch.

Uiteindelijk deden  ook de zware moordpartijen in de Delhaizes, eind 1985,  de regerinig niet zwichten. Belliraj gaf de strategie van de warenhuisovervallen toen op, nadat zijn broer gedood werd in Aalst.

Hij gaf evenwel niet de hele strijd op. want enkele jaren later pleegde hij opnieuw zes moorden die de regering onder druk moesten zetten, waaronder die op de Saoedische Imam van de Grote Moskee van de Cinquantenaire, en op Dokter Joseph Wybran, een vooraanstaande figuur in de Brusselse joodse gemeenschap. Daar won het ongeduld het blijkbaar van het eerder afgesloten akkoord om geen joodse doelwitten te treffen.

Uiteindelijk werd de Palestijn Said Al Nasser dan toch vrijgelaten in 1991 in ruil voor de Belgische Silco-gijzelaars.

Maar men had de infiltratie in de organisatie Abu Nidal inmiddels dusdanig lang volgehouden dat er 28 + 6 onschuldige slachtoffers waren gevallen. Dat kon natuurlijk moeilijk aan de grote klok worden gehangen. Dus werd van de nood een deugd gemaakt :  Belliraj werd niet vervolgd, maar integendeel aangeworven als betaald informant.

Een blunder van formaat, in een periode van andere blunders door inlichtingendiensten, zoals de dodelijke bomaanslag op het schip de Rainbow Warrior van Greenpeace,  in Nieuw Zeeland.

Een tweede schandaal moest dan ook met alle middelen doodgezwegen worden. Als het niet was dat Belliraj in 2008 door een Amerikaans-Marokkaanse samenwerking was opgepakt, zou hij nu nog steeds ongestraft rondlopen, zoals dat het geval is voor ongeveer al zijn medeplichtigen uit die tijd.

Westland New Post situeert zich in de marge van dit verhaal : het gaat eveneens  om een infiltratie-operatie van onze Counter Intelligence dienst, maar dan  met als hoofddoel de ontmaskering van de KGB-medewerkers binnen  onze Staatsveiligheid. Ook die verraders zijn ongestraft gebleven, allicht omdat zij voldoende informatie hadden om chantage te kunnen uitoefenen. Die chantage kan het hele Abu-Nidal/Bende - verhaal omvatten, dat zij via hun KGB-broodheren moeten gekend hebben. Maar ook persoonlijke chantage is mogelijk, bv.  via de dossiers die zij  tijdens de beveiliging van personaliteiten als 'levensverzekering' hadden aangelegd.

Bouhouche en Beijer waren dan misschien wel niet meer bruikbaar voor Abu Nidal, maar zij zijn hun dubbelrol blijkbaar wel verder blijven spelen naar de KGB en mollen in de Staatsveiligheid toe. Beijer schrijft daarover : " Ik heb pas later ontdekt dat al die opdrachten die wij uitgevoerd hebben voor Albert Raes en Smets niet in het belang van de Staatsveiligheid waren, maar in werkelijkheid in het belang van de persoonlijke agenda van Raes en Smets'. (p. 156 van zijn memoires).