21

(278 replies, posted in 1982)

In de jaren tachtig coördineerden de verschillende politiediensten en gerechten van verschillende arondissementen niet zo goed met elkaar. Om het met een boutade van een leerkracht van mij te zeggen: "als je nooit door de politie gepakt wilt worden, verhuis dan naar een ander gerechtelijk arondissement." Even over de grens een overval plegen was (is) dan ook een geliefde truuk voor gangsters. Misschien is dat wel de reden waarom ze naar Frankrijk reden.

Het lijkt me onwaarschijnlijk dat ze de politie zelf gebeld hebben om een confrontatie teweeg te brengen, als er toch maar één inbreker op uitkijk stond. Dan konden ze immers even goed ergens in hinderlaag gaan liggen op een strategische positie op het plein en de politie veel effectiever te grazen nemen. Ik denk dat ze gewoon betrapt werden en hyperagressief reageerden. Tzou een argument kunnen zijn om te zeggen dat alleszins deze overval door een stel marginalen gepleegd werd.

Hoewel het verslag van Ben interessant is, ontbreken er nog een heel aantal zaken. Al waren het maar een aantal foto's van hoe dat plein er uit ziet en een plannetje. Google Earth schept enige duidelijkheid, maar laat toch nog vragen. Dit is voor nogal wat verslagen het geval. Voelt  iemand zich geroepen om eens naar Maubeuge te rijden en er alles te fotograferen?

22

(316 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Reckie's Son wrote:

Ik kan je redenering niet helemaal volgen: Waarom zouden ze de moeite doen het skelet te herbegraven op een nieuwe locatie wat verder, maar wel nog steeds op hun perceel? Dat lijkt me geen logisch scenario te zijn toch?

Het is ook mogelijk dat ze het skelet achteraan hun perceel gevonden hebben en het gewoon terug in dezelfde put gestoken hebben. Lijkt me logischer dan dat ze dat skelet in een zak gaan steken en het ergens gaan dumpen. Ten eerste hebben ze dan nog dat gat in hunnen tuin, en ten tweede, als ze gepakt zouden worden, zitten ze helemaal met een probleem.

23

(316 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Mijn idee: op die site in Dour werd op een dag een put gegraven om iets in te steken. Ze stoten op een skelet dat er nogal nieuw uitziet. Ze roepen de politie er niet bij maar herbegraven het boeltje achteraan op het perceel, blijkbaar uit schrik dat een van hun (intussen overleden?) kompanen in het verleden iets uitgevreten heeft dat de vinders zelf nog altijd in opspraak kan brengen. Het komt niet bij hen op dat het lijk 'maar' een Merovinger zou kunnen zijn.

Ingewijden vertellen vanaf dan dat er op de site in Dour lijken begraven liggen. En dat gerucht is van die nobele onbekende gangster tot bij de politie geraakt. Die ontdekt achteraf dat het maar een merovinger was. Maar: alleen iemand die schrik heeft om in de problemen te komen, zou een skelet dat hij vindt niet aan de politie rapporteren!

24

(575 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Niet te pessimistisch zijn jongens. Het is ook nooit goed. Als de onderzoekers de sigarettenpeuk niet zouden onderzoeken, dan wordt op het forum geschreven dat ze de boel saboteren, en nu ze hem wél onderzoeken zouden ze niet goed snik zijn. Het gaat er om dat ze alles moeten bekijken. Alle sporen moeten onderzocht worden, en dit is en blijft wel een van de meest belovende.

Wat ik persoonlijk niet goed begrijp is dat er nu blijkbaar een DNA-profiel is opgesteld, maar als ik Bens teksten lees (zie hiervoor, pagina 1 en 2), dan krijg ik de indruk dat die DNA-profielen al jaren bestaan. Waar zit de nieuwigheid?

In de jaren '80 stond het DNA-onderzoek niet zover als nu. Men had toen geen benul van welke mogelijkheden er anno 2009 zouden zijn. De Bende was misschien vooruitziend en sluw, maar zouden ze er op beducht geweest zijn dat er ooit nog eens DNA-onderzoek naar speekselrestjes op sigarettenpeuken ging komen, bijna 30 jaar later? Lijkt me straf. Moordenaars zijn er vandaag de dag ook niet op beducht welke mogelijkheden er zullen zijn in 2035 en de kans dat computers en hersenscanners tegen dan gedachten vrij gedetailleerd zullen kunnen lezen, om maar een voorbeeld te geven.

Het is ook mogelijk dat het sigaretten van een andere klant zijn. Is nooit onderzocht wie er allemaal die avond is meegereden in de taxi? Dan zou men ook weten of die mensen rookten en ze de sigaretten hebben achtergelaten...

Hoe werkt zo tellersysteem bij die taxi's? Is het per minuut of per kilometer dat ze betaald worden? De taxi is met de bendeleden niet ver gereden (zie tekst Ben). Tenzij de taxi dus ergens een tijdje stilgestaan heeft, is het eerder onwaarschijnlijk dat er in die tijd verschillende sigaretten gerookt konden worden door één man. Tenzij er verschillende daders zouden zijn die elk één sigaret rookten, maar dan zou men op verschillende sigaretten verschillende DNA-profielen vinden en in dat geval hebben we dus van meerdere daders het DNA-profiel (lijkt me prima).