981

(601 replies, posted in Hypotheses)

De overvallers van 1985 lijken wel hele andere personen dan de introverte moorden in het beginvan de bende. De enige overeenkomst zijn dus de wapens, patronen en de opdracht getuigen op te ruimen als het uitkomt. Of begon het moorden per ongeluk en kreeg het daarna zijn eigen leven?

Met andere woorden: Is er al een compeet plan klaar voordat het eerste feit van de bende wordt gepleegd ? Of evalueert het langzaam op deze manier? De voorbereidende inbraken en overvallen, doe je natuurlijk alleen als je al plannen hebt. Maar waar het overduidelijk provocerende karakter vandaankomt is het het grote Raadsel? En er zijn dus drugs in het spel. Weegschaaltje ooit gevonden in de Santana, en de mannen lijken als Vikingen onder invloed in 1985.

  1. De inbraak in Temse doet mij heel sterk aan drugs denken. Zo van even met zijn allen op een provocerende manier gaan shoppen. Was het ook al de bedoeling om te gaan moorden die nacht ? Of liep het shoppen uit de hand. Dit moet toch aan te tonen zijn dmv van de voorbereidingen die de bende had getroffen. Alleen op stelen uit en wat wapens bij zich of geheel vorbereid om tenminste 1 persoon te vermoorden. Stel ik zou een opdrachtgever zijn bv ergens uit het extreem-rechtse milieu van de Rijkswacht/schietclubs.

  2. Hoe kan ik dan het beste op een extreem geheime manier een bende creëren?

  3. En hoe luidt precies de opdracht aan deze bende?

  4. En wat is dan precies het geheime einddoel en wie was er het meest bij gebaat?

  5. Hoe makkelijk is het een volledig zelfstandig opererende bende voor je te winnen? Als er een opdrachtgever is, moet deze precies geweten hebben wie te porren was om te moorden.

  6. En hoe werd er betaald? Werden er grote ladingen drugs door gelaten zodat de groep macht en geld kon vergaren. Hoefden ze na hun deal met een opdrachtgever niets meer te doen voor hun geld, omdat ze de zekerheid hadden dat de drugs niet onderschept konden worden.

  7. werden de saaie moordernaars van het begin later opgeleid tot een commando-groep ? Was dit onderdeel van de deal ? Wilde de opdrachtgever perse dat het zo zou verlopen?

  8. de 22 maanden stilte was lang genoeg de bende te herstructureren. De net opgeleide commando groep, was wellicht voor een deel opgepakt. De zogenaamde Alibi moord op het Poolse echtpaar, is deze toe te schrijven aan de killers of is dit weer een typisch introverte moord ? Een intelectuele opdrachtgever zou denk ik niet zo snel deze moord verzonnen hebben ? Dit lijkt op een opdracht van mensen in het nauw. De 22 maanden stilte is volgens mij ook de sleutel tot het hele verhaal. Moesten er opnieuw mensen opgeleid worden ? Kreeg het plan nu eindelijk zijn eindvorm ? Er bestaat een indruk dat aan het begin van de bende er nog geen concrete plannen waren voor moorden in supermarkten met een relatief kleine buit.

  9. zijn er aanwijsbaar nieuwe rekruten gevonden in deze 22 maanden ? Zaten er vrijwilligers in de groep, mensen die geloven in een geweldadige samenleving, of werd deze klus gezien als 'voor altijd binnen' ? Dus 100% voor het geld. De nieuwe rekruten gingen akkoord, maar wilden alvorens mee te doen, bewijzen dat de opdrachtgever echt de macht had die hij zei. En dan denk ik wederom aan drugs als betaalmiddel. Maar het kan ook indirect uit drugs gefinancierd zijn of zelfs geld uit hogere kringen zijn. Ook is nog steeds niet helemaal uitgesloten dat het geen gangsters waren in de klassieke betekenis maar militanten. Maar uit in richting zijn nog altijd te weinig concrete aanwijzingen en bewijzen. Als het gros van de bende geen criminele gangsters waren, zal de waarheid nooit aan het licht komen. Alles is dan afgedekt. Ik ga dus uit van wel echte gangsters. Ik krijg het vermoeden dat in de Bende van Nijvel 2 dingen samenkwamen en naast elkaar konden blijven bestaan. Ten eerste de opdrachtgever, die had nu een uiterst pijnlijk en gevaarlijk wapen in handen, nl een hele bende die hij kon laten doen wat hij wilde. De bende daarentegen had niets met politiek van doen en gingen voor het geld en de bijbehorende sex-drugs lifestyle. Dat de bende zich zo onaantastbaar voelde moet gekomen zijn door een combinatie van drugs, geld en de bewijzen dat ze beschermd werden. De moeilijkste vraag in het dossier is, waarom ze gestopt zijn ? Dit is zo essentieel dat er naar raden pijn doet tijdens het denken.

  10. Was de leider dood en stopte de bende gelijk? Dat zou een scenario van een opdrachtgever juist minder aannemelijk maken. Of stond van tevoren al vast dat dit de laatste zou worden? Waren er tijdens de moordpartij signalen dat het de laatste keer zou worden?

  11. Ook heb ik mezelf al afgevraagd of een en ander in dit verhaal veel toevalliger is gegaan dan wij allen denken. Bestond de bende van Nijvel van bende nooit, totdat het in de pers zo ging heten, en reageerde overvallers alleen op de angst die bestond bij het publiek en de hype in de media? Dit scenario lijkt me onmogelijk, wel denk ik dat de plannen zich nog moesten ontwikkelen. Dit kan duiden op het werk van een eenling. Een groep hooggeplaatste personen kunnen bij uitstek goed vooruit denken. Die vraag houdt me dus bezig. Was het vanaf het begin af aan de bedoeling om overvallen zoals in 1985 uit te gaan voeren?

982

(270 replies, posted in 1985)

Zondagnacht was er vlakbij nog een andere Golf opgemerkt, donkergroen of blauw, en zeker geen splinternieuw model. Een frituuruitbater in de buurt van de zwaaikom van het Kanaal van Ronquières was rond middernacht gewekt door dichtslaande autoportieren. De man, die al een paar keer ongewenst bezoek had gekregen, had zijn karabijn bovengehaald en was aan het raam gaan kijken. Hij zag twee mannen bij de donkere oude Golf staan. Vlakbij was een grote bleke break geparkeerd. De mannen bij de Golf waren bezig een nummerplaat te vervangen. Een derde kerel bleef de hele tijd in de wagen zitten. Een andere ooggetuige heeft dezelfde scène eveneens gezien.

Als dit de leden van de bende van Nijvel waren, is het op zijn minst vreemd dat ze een dag later gewoon bij elkaar komen. het kan natuurlijk onderdeel zijn van hun militaire strategie om gezamenlijk sporen uit te wissen, maar waarom dan niet op een veiligere plaats? En dat ze gedrieën nog bij elkaar zijn doet vermoeden dat ze een meer dan hechte band hebben. Losse ingehuurde criminelen zouden gelijk daarna hun eigen gang gaan.