111

(204 replies, posted in Andere Personen)

Django68 wrote:

(...) De ex-rijkswachter die enkele dagen geleden contact opnam met Jean-Pierre Adam, was een van de vier speurders uit Hastière die de foto's hadden voorgelegd aan de ooggetuigen. In een telefoongesprek bevestigt hij uitdrukkelijk dat de ooggetuigen in Waver de foto van Xavier Sliman uit de bundel hadden gehaald, en dat slachtoffer Daniel Dekaise ook de foto van broer Thierry herkende.

Hij voegde eraan toe dat hij er altijd van was uitgegaan dat er in het kader van een internationale rogatoire commissie een huiszoeking zou zijn uitgevoerd bij de broers Sliman in Frankrijk, en dat daarbij wellicht een deel van de gestolen wapens zou zijn teruggevonden. In dat geval zouden er wellicht geen verdere feiten gepleegd zijn door de Bende.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

Natuurlijk ook heden ten dage kan de politie een getuige of slachtoffer met verschillende foto’s confronteren, waaronder de foto van de verdachte van het misdrijf. Als de getuige of slachtoffer de verdachte formeel herkent als dader van het misdrijf, kan de rechter de persoon in kwestie schuldig verklaren aan dat hem ten laste gelegde misdrijf. Fotoconfrontaties zullen wel moeten voldoen aan bepaalde standaardvereisten, aangezien een slecht uitgevoerde fotoconfrontatie kan leiden tot een onterechte herkenning en een mogelijk onterechte veroordeling. Zo heeft het hof van beroep te Gent in haar arrest (vonnis) van 23-05-2017 bepaald dat de voorlegging van maar een (1) foto niet uitsluitend kan dienen als basis voor een veroordeling. Dan moet er nog ander wettig bewijs bij.

Met andere woorden: als Daniel Dekaise en andere getuigen Xavier Sliman uit de map met daarin ook foto’s van andere personen haalden, met de mededeling dat hij de dader of een van de daders was, had daar op zijn minst verder op moeten worden gerechercheerd. Indien wordt uitgegaan van de premisse dat zulks inderdaad is geschied, rijst de vraag waarom de Belgische of Franse justitie hem destijds heeft laten doorlopen. Aangezien zowel Xavier als Thierry meer dan gemiddeld godvruchtig is overleden, na ongetwijfeld een heel moeilijke jeugd te hebben gehad, zal de waarheid voor de zoveelste keer wel in het midden blijven liggen.

Conclusie: in België heb je geen fantasie nodig, want dat is fantasie.

112

(370 replies, posted in Andere Personen)

Valt dan wel zo goed als samen met dit boek » www.bol.com

113

(370 replies, posted in Andere Personen)

Gesteld dat de onderzoekers die piste niet wilden onderzoeken, zal het bij voorkeur duidelijk moeten zijn waarom zulks niet is geschied. Ik kan mij voorstellen dat er vanwege het tijdsverloop over zowel Xavier Sliman als Thierry Sliman geen relevante processen-verbaal meer aanwezig waren bij de Franse politie.

Komt ex-politieman Adam nog een keer met een nader communiqué hierover of gelooft ook hij het verder wel?

114

(91 replies, posted in Bewijsstukken)

» Nieuws

Oké, ik lees hier dat Hilde Geens stelt dat uit een Duits onderzoek - welk Duits onderzoek, onder auspiciën van wie?; bron? - blijkt dat de SPAS-12 niet gebruikt is bij de overvallen in Eigenbrakel, Overijse en Aalst.

Indien wordt uitgegaan van de premisse dat Hilde Geens het wat dat betreft bij het rechte eind heeft, dan kan het nog steeds zo zijn dat de SPAS-12 toen wel is gebruikt, zij het niet als wapen waarmee geschoten is. Ik zal het op 24-09-2020 vragen aan David Van de Steen, die oog in oog zou kunnen hebben gestaan met de drager van die SPAS. Wie dat was, weet ik ook niet. De reus? Nog een vraag.

115

(91 replies, posted in Bewijsstukken)

Wie beweert op basis van wat dat door of namens de Bende van Nijvel geen (Legia 12) (bolletjes)munitie is afgeschoten met een SPAS-12? Ook die vraag hangt wat mij betreft nog steeds boven de markt.

116

(91 replies, posted in Bewijsstukken)

Oké, hartelijk dank. Waar kan ik vinden dat de speurders daarvan uitgaan?

117

(91 replies, posted in Bewijsstukken)

Kantelpunt, mede indachtig de aan het begin van deze topic staande verklaring van David Van de Steen, die luidt:

Ik garandeer dat Aalst met SPAS uitgevoerd is ofwel hadden ze de kolven van de riot gun ook afgezaagd waardoor ze min of meer dezelfde look kregen. Bij mijn weten zijn deze wapens nooit ergens opgedoken? Weet er iemand meer?

Kan zijn dat het federale parket inmiddels goed zicht heeft op een concrete persoon (man) en/of een SPAS-12 en/of een ballistisch spoor en/of een vingerafdruk en/of een DNA-spoor en/of een ander wezenlijk spoor, dat uitdrukkelijk in verband kan worden gebracht met één of meer van de Bendeovervallen/-feiten.

Welnu, voor zover er niet reeds eerder sprake was van een in het Bendedossier opduikende SPAS, dan is er daar sinds medio juni 2020 zeker wel sprake van. In dat kader krijgt de hiervoor staande verklaring van Van de Steen meer gewicht, aangezien die is afgelegd vóór de vrijgave/publicatie van de foto van de mogelijk thans wel bij justitie (maar niet bij het publiek) bekende man, met in zijn handen een van 1979 tot 2000 gebouwde SPAS-12, zijnde een kaliber 12 hagelgeweer/riotgun(!) van de Italiaanse firma Luigi Franchi S.p.A. Overigens kan dit wapen ook worden uitgerust met een kolf.

Daarbij stel ik mij de vraag of er bij één of meerdere Bendeovervallen toch met een SPAS-12 is geschoten, waarbij gebruik zou kunnen zijn gemaakt van (hervulde) Legia kaliber 12 hagel-/loden bollenpatronen, die op 06-11-1986 in de zwaaikom bij Ronquières zijn gevonden. Vooralsnog vermag ik niet in te zien dat één of meer Bendeleden daarmee niet rondgelopen en geschoten zou kunnen hebben. Disclaimer: op dit forum en elders zal daarover wel meer zijn te vinden.

Hoe en waar gaat dit eindigen?

118

(91 replies, posted in Bewijsstukken)

HIPA wrote:

Toen men mij de wapens liet zien als getuige heb ik ten treure uitgelegd dat ze geen kolf hadden, ik sprak blijkbaar Chinees. Nu weet ik dat meestal de feiten die ze niet wilden herkennen of horen de belangrijkste zijn. Ik herkende en beschreef de Faul tot in detail voor hij gekend was bij de Bende-feiten. Ik garandeer dat Aalst met SPAS uitgevoerd is ofwel hadden ze de kolven van de riot gun ook afgezaagd waardoor ze min of meer dezelfde look kregen. Bij mijn weten zijn deze wapens nooit ergens opgedoken? Weet er iemand meer?

Heeft u het toch goed gezien?! Staan wij oog-in-oog met kantelpunt in het Bende-onderzoek? Zal het u ook op 24 september 2020 kunnen vragen » Nieuws

119

(784 replies, posted in 1982)

Dit artikel uit Het Laatste Nieuws geeft een adequaat beeld van de modi operandi van de Belgische politie en justitie, die - mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen - wat mij betreft evenzeer onder de definitie ‘Bende van Nijvel’ mogen vallen. Ook in geval van de moord op José Vanden Eynde hebben zij zich, zacht uitgedrukt, de nodige moeite getroost de daders een vrijgeleide te geven, althans toentertijd bevond de stand van de politiële en justitiële wetenschap zich echt wel op een hoger niveau dan is weergegeven in voormeld artikel. In de jaren die daarop volgden, hebben politie en justitie er alles, zo niet veel aangedaan om ondermaats te blijven presteren.

In het tweeëneenhalf geleden door minister Geens aangekondigde proces tegen de Bende van Nijvel mogen - moeten - wat mij betreft als verdachten/medeplichtigen of getuigen worden meegenomen, degenen wier modus operandi was het wegschoppen en/of meenemen en/of stelen en/of verduisteren en/of vernielen en wat dies meer zij. Deze modi operandi waren als een plaag rond in het ‘Bendeverhaal’ of, om met Vanden Boeynants te spreken: "trop is teveel en teveel is trop!"

120

(166 replies, posted in Bende De Staerke)

Citaat uit voorgaande post van Merovinger: “A Alost son but était de le faire croire: Papadopoulos venait d’être arrêté deux jours plus tôt.”

Darty wrote:

Beste the end, is het nog gelukt? Ben benieuwd.

Hiervoor stelde Merovinger de vraag of Apostolos Papadopoulos ten tijde van de overvallen in Eigenbrakel en Overijse, op 27-09-1985, (al dan) niet in België was.

Ik stel hier nogmaals de vraag of Apostolos Papadopoulos ten tijde van de overval in Aalst zich (na zijn arrestatie) inderdaad (nog) in hechtenis bevond. Een (overtuigend) antwoord op die vraag heb ik helaas nog niet kunnen vinden.