161

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Bossi wrote:

Duiker en assistent zijn niet ter plaatse gebleven. Zij zijn vertrokken nog voor de drie 'niet geïdentificeerde personen zijn vertrokken met de R4.

Men merkt toch duidelijk op de foto's de jeep van de duiker samen met combis van de rijkswacht en de vrachtwagen van de Genie (en zelf en R4 ). En moet Goossens niet ter plaatse blijven? Hij is toch verantwoordelijk voor de veiligheid van de duikers en van de oevers.

162

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Bossi wrote:

En voor gloacoster kan ik nog meedelen dat Federaal Procureur Eric Van der Sypt nooit betrokken is geweest in het gerechtelijk onderzoek Bende van Nijvel. Hij fungeert enkel als woordvoerder.

Ik had in mijn bericht "woordvoerder"onderstreept.

Bossi wrote:

Trouwens in de voormiddag van Donderdag 6 november 1986 was er niemand aanwezig tijdens de mysterieuze duik in aanwezigheid van drie onbekende 'Rijkswachters' i.v.m. de jute zak. Vandaar de oproep tot bijkomende getuigen in opdracht van Onderzoeksrechter Martine Michel dat Federaal Procureur Eric Van der Sypt lanceerde omdat daar geen enkel stuk over te vinden is.

Waarom doet Michel een oproep, volgens de getuigenis van Goossens, dat er niemand aanwezig was tijdens de duik van Van Damme. En dat Goossens zelf beweert:

“Ik moet verduidelijken dat op dat ogenblik aan de andere oever een ganse groep duikers van de Genie stonden."

163

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

kenza wrote:

De frituuruitbater ziet zogezegd mannen in het kanaal gooien en direct zijn deze zakken Bende van Nijvel gerelateerd? De duiker gaat in de voormiddag duiken en haalt direct de jutte zak boven en van de andere zakken is geen sprake. Zoals ik al zei, hij had hem beter een lotto ingevuld. De duiker tast de bodem zorgvuldig af en zwemt tussen de andere zakken direct naar de jutte zak. Volgens onderzoek lagen de zakken nog niet lang in het water dus klopt de getuige zijn verhaal ook niet. En waar waren de zakken bij de eerste duikbeurt?

Er waren niet een, maar twee getuigen. De frituuruitbater en een dame die aan de andere kant van het kanaal woonde. Aan een getuige kan men twijfelen, maar als twee getuigen exact hetzelfde vertellen en die twee getuigen kennen elkaar niet dan moet men die getuigenissen "au serieux" nemen, wat ze ook gedaan hebben. De twee getuigden hetzelfde: 3 personen, 2 auto's waarvan een Golf, mensen die zaken in het water gooien, dezelfde dag op hetzelfde uur. De dame die langs de andere oever woonde wou in eerste instantie niet getuige en bleef bij haar anonieme tip per telefoon. De rijkswacht heeft haar dus opgezocht en toen ze hoorde dat er een tweede getuige was, heeft ze toch haar verklaring gedaan.

Waarom deze zaken aan de bende relateren? De dag daarvoor hebben ze de Golf en allerlei bewijzen gevonden op 2-3 km van het kanaal in het bos. Ter plaatse hebben ze ook 7 stukken van patroondozen gevonden. 4 van deze patron dozen waren van het merk "legia". En 2 van deze dozen droegen het nummer 24Q35. Dit gebeurd nog altijd op 12 november 1985. En wat vind men, onder andere in '86, in een van de zaken? Patroondozen met name "legia" met de nummer 24Q35. Hoe zou je dit dat kunnen verklaren?

Bossi wrote:

Inderdaad, Coconut. Het gaat over de duik van Donderdag 6 november 1986 in de voormiddag. Tot in het treurige toe lijkt gloacoster niet te begrijpen dat hiervan geen enkel PV bestaat en dat men op zoek is naar de drie niet geïdentificeerde 'Rijkswachters' die hadden wat ze zochten i.v.m. de jute zak.

Als gloacoster praat over foto's van de duiker met BOB'ers en R4's, heeft dit geen enkel uitstaans met de mysterieuze duik van Donderdagvoormiddag 6 november 1986. Daar bestaan eenvoudig geen gegevens over. Om het in dzelfde termen te zeggen zoals Luc Bouve, ik denk dat glocoaster hier ook met ons kloten aan het spelen is.

Een foto is een bewijs, en als je op de fotos Van Damme ziet discussieren met rijkswachters en BOB ers dan zou ik de duik toch niet zo "mysterieus" noemen. Mysterieus? hier nog een verklaring van Goossens:

"In zijn verklaring van 2013 zegt Goossens dat hij samen met de duiker in de ochtend opnieuw begonnen is waar ze in 1985 gedoken hadden. Ze begonnen opnieuw in de hoek van de zwaaikom en hadden er snel resultaat. De juten zak werd snel opgevist. Goossens verklaart daarbij: “Ik moet verduidelijken dat op dat ogenblik aan de andere oever een ganse groep duikers van de Genie stonden. Die gingen beginnen duiken, ze waren er met hun voertuigen. Nadat wij onze eerste zak op het droge hadden, moesten we stoppen. De rijkswachters zeiden dat ze hadden wat ze zochten, namen foto’s van het pak en legden er nadien een doek of een zeil over. Wij moesten dan stoppen, dit was zeker nog in de voormiddag. De Genie heeft dan de zoekactie voortgezet en hebben hun materiaal ook naar de oever langs de zijde van de frituur gebracht.”

Toch niet zo mysterieus met de ganse groep duikers die aan de andere kant van het kanaal stonden. En nee, ik speel hier niet. Ik heb gewoon een andere zicht en een ander mening over de feiten en probeer die op mijn manier te bewijzen. En niet met "als" of "het zou kunnen", maar met feiten, beelden waarvan we zeker van zijn.

164

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

  1. Mannen van de BOB volgens Goossens, maar geen namen. Echter kan men toch de gelegenheidsduiker zien praten op fotos met heren van de rijkswacht en van de BSR van Soignies.

  2. Als die zak gewoon een jute zak was met ijzeren buizen erin om te testen, is er echt geen belang waar die naartoe is.

  3. Kan er iemand, of heeft iemand al de PV's gelezen of gezien over de duiken van 86?

  4. Maar het moet toch in het dossier te vinden zijn want: "Woordvoerder parket in VTM versie: “Wel, er is een vriend van de duiker ook verhoord geweest in der tijd en die man die bevestigd het verhaal duiker en van de assistent van de duiker. De duiker heeft hem dus in der tijd ook het soort verhaal verteld zoals het nu in het dossier staat"

  5. Dezelfde aanklager (procureur) die contact opnam met de duikers uit Burcht veronderstel ik.

  6. Als je duiker daarna ziet babbelen met rijkswachters en in de R4 ziet stappen, waarom zou dit onwettelijk zijn? Zijn duik maakt deel uit een geheel...eerst testen en daarna onderzoeken.

165

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Waarom een deken? Dat moet je aan Goossens vragen, want die zij dit in zijn getuigenis. Maar hoe er iemand aankomt om te zeggen dat die drie mannen de zak meegenomen weet ik niet, want daar spreekt niemand over. De andere zakken lagen nog niet in het kanaal?Dat meen je toch niet? De duikers van Burcht hebben amper enkele uren na de duiker beginnen te sporen.

166

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Als je het zelf in het water gegooid heb om te zien dat het afdrijft en je weet wat er inzit, moet je op geen labo wachten. Er is ook totaal geen sprake dat ze de zak mee genomen hebben.

167

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik heb nog eens naar de documentaire "Faroek" gekeken en nog eens goed geluisterd naar wat Goossens vertelt. Hij zegt duidelijk dit:

"en ondertussen zijn die mensen gekomen die daar een beetje verder stonden. Die zijn dan tot bij die zak geweest, hebben die zak opgenomen, tot op het jaagpad gedragen. Die hebben daar in gekeken, en daar een zeil over gelegd. En dan hebben ze gezegd: het is ok je mag stoppen, we hebben wat we zochten. Voila dat was het."

Hij zegt hier nergens dat die mannen die jutezak meegenomen hebben, in tegendeel, ze hebben er een zeil over gelegd. En verder zegt Goossens nog dit:

"het kan ook een zak met rommel zijn die ze erin gekapt hebben".

Ik heb eerder gelezen dat Goossens zich helemaal niets aantrok over de Bende van Nijvel. Dus als hij zegt:" die ze erin gekapt hebben" dan spreekt hij niet over de bende (waarom gaat de bende een zak rommel in het kanaal gooien?), maar wel duidelijk over de Delta Cel die zijn test wou doen.

168

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Vermeersch heeft toch bevestigd voor de commissie dat ze een jutezak in het kanaal gegooid hebben om te zien of die wegdrijft? Die zak hebben ze toch moeten belasten? Wat is er dus "vreemd" met die zak?

Wat zoeken ze? Wapens... dus belasten ze die zak met ijzeren buizen, toch logisch. Daarna moeten ze toch iemand laten duiken om te zien waar die zak ligt. Hebben ze die zak enkele dagen ervoren ingegooid? De duik van '86 was gepland voor ten minste 2 maanden (nota van 20 november door de procureur van Dendermonde gericht aan de procureur-generaal van Gent, die dit formeel bevestigt). Na de vondst van de zak heeft Goossens zelf de duiker geholpen om de zak op de bodem te krijgen. Daarna hebben ze de duikers van Burcht ingeschakeld en Goossens en de duiker zijn blijven babbelen met de rijkswacht en andere duikers ter plaatse. En zeker een babbel over die zak. Wat is er nu zo mysterieus aan die zak?

169

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

» YouTube

170

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De heer Vermeersch: Ik dacht dat zij daarvoor een duiker hebben onder de arm genomen die de duiksport als hobby beoefent. Volgens ik heb gelezen werd er maar 2 uur gezocht om te zien of er de nacht na de feiten iets in het water was gegooid. Wij hebben zelf zakken in net water gegooid om te kunnen vaststellen of die zakken zich verplaatsen, aangezien de zwaaikom tamelijk groot is en de stroming die voorwerpen zou kunnen verplaatsen. Zo wisten wij dat wij niet moesten zoeken op de plaats waar werd gegooid.

De heer Voorzitter: U wist dus dat de zakken zich verplaatsten.

De heer Vermeersch: Het is een zwaaikom waarin de schepen draaien, met slib en veel stroming.

De heer Voorzitter: U hebt dat systematisch gedaan?

De heer Vermeersch: Wij hebben eerst een test gedaan met voorwerpen om te weten wat al dan niet afdrijft.

Hier is dus het bewijs dat Delta die dag (in '86) een verzwaarde zak in het kanaal heeft gegooid om te zien of deze zak verder van de oever is afgedreven of niet. Dat ze toen de "civiele" duiker van '85 vroegen om terug te duiken om deze tas terug te halen, lijkt me ook logisch. Ze hebben hem het "baantje" nagelaten (en misschien ook om zijn manier van werken te zien ... remember '85) voordat ze de civiele dienst aan het werk gezet hebben om het werk te doen waarvoor ze kwamen.

De foto en de film waar we zijn jeep ter plaatse zien terwijl de duikers en de gendarmerie er ook zijn, bevestigt desalniettemin dat er contact was tussen hem en de cel. En als er contact was, moeten zij toch gesproken hebben over die jutezak. En waarom een jutezak gooien? David Van de Steen in Aalst had duidelijk een jutezak gezien.

We weten niet wie de '85 duiker heeft gevraagd om terug te komen, maar ik denk dat hij een duikopdracht had. Ik vermoed dat het de man is in lijntraining en met een pet op. Het feit dat ik hij met een papier in zijn hand de R4 instapt, zonder de deur van de auto te sluiten, doet me denken dat hij het is die zijn duikverslag laat ondertekenen door een gendarme. En we weten zeker door de beelden en de film op "Faroek", dat onze duiker nog aanwezig was toen de gendarmerie ter plaatse was en ook de civiele dienst.

De aanwezigheid van zijn Jeep op hetzelfde beeld en op de film, tegelijk met de rijkswacht en de civiele dienst  getuigen hiervan. Ik neem daarom aan dat ze met elkaar hebben gecommuniceerd en over deze jutezak hebben gesproken. En als die zak zo mysterieus was, zouden er vragen zijn gerezen. Maar in feite was deze zak slechts een eenvoudige aflevering en een normale inleiding tot duiken van de civiele dienst.