11

(61 replies, posted in Andere Personen)

Yves Barbieux Geeft in Het Nieuwsblad nog meer details:

Op vraag van de speurders naar de Bende van Nijvel is de Franse politie donderdag binnengevallen bij de Franse gangster Francis V. Daarmee wordt de mogelijke betrokkenheid van de Brusselse extreemrechtse groepering Westland New Post (WNP) bij de Bende-feiten nieuw leven ingeblazen. V. is immers al lang goed bevriend met Eric Lammers, destijds een notoir kopstuk van WNP.

Het is een oude agenda van Francis V. die geleid heeft tot de nieuwe huiszoeking. In deze agenda hebben de Bende-speurders de naam teruggevonden van een persoon, wiens nummerplaat gekopieerd werd om op een auto te plaatsen. Die wagen werd gebruikt voor een van de meest mysterieuze feiten van de Bende van Nijvel: de moord op 1 december 1983 van een Pools koppel juweliers in het Henegouwse Anderlues.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

Kenneth Lasoen schrijft gelukkig veel beter dan dat hij praat in het radio-programma. In het hoofdstuk waarin hij het heeft over de geheime diensten in de jaren 1980 schetst de auteur het klimaat van de Koude Oorlog en de spionage die daarbij hoorde. Maar de focus van de SV lag toen al meer op de binnenlandse subversie van links en de vredesbeweging. In die optiek was de SV een natuurlijke bondgenoot van (extreem-) rechts, maar Lasoen denkt niet dat een groot complot was met de SV en bijvoorbeeld WNP. Waarmee hij niet ontkent dat er sinds de ontdekking van Gladio in 1990 een consensus gegroeid lijkt te zijn, dat je de Bende van Nijvel alleen kan begrijpen in het kader van de strategie van de spanning.

13

(91 replies, posted in Magistraten)

» Forum

14

(91 replies, posted in Magistraten)

U vraagt. Wij draaien:

[Foto van onbekende met wapen]

De foto van een onbekende man met een Italiaans wapen – dat overigens niet gebruikt werd bij de bendeovervallen – heeft de belangstelling voor de Bende van Nijvel opnieuw doen toenemen. Een speurder die zich jarenlang vastgebeten heeft in dat dossier was West-Vlaming Willy Acke.

Willy Acke werd in Ieper op 9 augustus 1955 geboren. Op 19 december 1994 is Acke ‘onverwachts’ gestorven. Hij werd opgehangen aan een boom teruggevonden.

“Zelfmoord, klonk de officiële versie, maar dat geloof ik niet. In mijn kennissenkring komen trouwens heel wat zogenaamde zelfmoorden voor,” vertelde familielid Lieve Acke later in de media. “Dan was er nog dat telefoontje, twee weken voor zijn dood. Hij klonk opgewonden, hij zei me dat hij nieuwe dingen had ontdekt in het Bendedossier.” Auteur Hilde Geens omschrijft Acke als de ziel van de Delta-cel (de onderzoeksgroep in Dendermonde). “Een gedreven, getormenteerd man, een kettingroker. (…) Hij heeft zich ongelooflijk vastgebeten in het dossier.”

Authentieke notities opgedoken

In het nieuwe boek “Het land van de onbestrafte misdaden: Waarom faalt justitie?” van Walter De Smedt komen passages van de notities van Willy Acke voor. Zo wordt expliciet verwezen naar de miljarden (in frank) van de koninklijke familie op geheime rekeningen van de Generale Bank. In diverse boeken heb ik reeds bericht over deze constructie (onder andere in het boek “Vorstelijk Vermogen”). En via een ‘gunstige wind’ kreeg ik vorige week een groot deel van die oorspronkelijke notities van Acke.

In de oorspronkelijke en authentieke notities van Acke komen de namen van Albert en Paola regelmatig voor. Op de pagina van 6 maart 1989 lezen we:

“Gesprek met Franz Balfroid (speurder bij de BOB van Waver. Hij deed samen met zijn collega Gérard Bihay, en onder leiding van Guy Dussart, onderzoek naar de Bende)

Via vliegveld Gosselies wapentrafieken naar embargo-landen.
- B. [niet leesbaar] met 5 bankiers (1 = informateur BR)
- wapens van FN – met medeweten van Hof (prins Albert! – pr. Paola gezien op domein)
- borderellen vermelden balen katoen! [niet leesbaar], maar lading voor zeer hoge bedragen verzekerd.”

In de aantekeningen van Acke komt het dossier Eurosystem Hospitalier ook regelmatig voor. Ook hierover heb ik al regelmatig geschreven, onder meer in mijn jongste boek over koning Albert II. Volgens Acke was er een duidelijke link tussen dat dossier en de Bende van Nijvel. En ook hier stootte hij alweer op de aanwezigheid van leden van de koninklijke familie.

Besluit

De dood van Acke doet merkwaardig genoeg denken aan het overlijden van Albert I. De derde koning der Belgen werd volgens een bron vermoord in kasteel de Grunne in Wezenbeek. Het lijk werd vervolgens vervoerd naar Marche-les-Dames. Opvallend detail: de bril van de bijziende koning werd daar niet gevonden. Ook de bril van de erg bijziende Willy Acke werd niet aangetroffen bij zijn lichaam, maar op de keukentafel. Acke was allicht te dicht bij de (koninklijke) waarheid gekomen.

15

(4 replies, posted in Bibliografie)

Bedankt voor de tip. Ik ga zeker kijken.