7,221

(6 replies, posted in Plaatsen)

Merci voor het antwoord. Weet jouw bron toevallig ook of het verhaal ooit in de pers is verschenen? Dan weet ik of ik er achter moet zoeken of niet.

7,222

(384 replies, posted in Mededelingen)

Ik bedoelde het eigenlijk anders. Ik wordt er door aangetrokken omdat de zaak mij interesseert en het een soort "hobby" geworden is. De nabestaanden en slachtoffers van de Bende van Nijvel hebben die keuze niet. Zij zijn verplicht om verder te leven met de herinneringen aan die feiten. Vandaar mijn reactie: "ik heb gemakkelijk praten, ik maak gewoon een website".

7,223

(384 replies, posted in Mededelingen)

Mincky wrote:

En LOL om te antwoorden in het Nederlands!

Lijkt me niet meer dan logisch, als zij niet de moeite doen om in het Nederlands te mailen naar een beheerder van een Nederlandstalige website, dan ga ik ook niet de moeite doen om hen in het Frans te antwoorden. Maar dat is maar een detail natuurlijk.

Wat ik er vooral mee wil zeggen is dat wij als amateur-speurders verplicht zijn om onze informatie uit krantenartikels, commissieverslagen en uitgelekte pv's te halen. Wij delen informatie die al publiek toegankelijk was. We maken deze informatie alleen gemakkelijker te vinden dankzij het internet. En ik voel wel een soort trots om hieraan mee te werken. Daarom is het ook zo moeilijk om de zaak los te laten, omdat je er bijna altijd terug wordt door aangetrokken (maar ik heb dan ook gemakkelijk praten, ik maak gewoon een website).

7,224

(384 replies, posted in Mededelingen)

dim wrote:

Kijk maar eens wat er gebeurt met mensen die de volle naam van "Mr. Felix" durven gebruiken in de pers. Als ik hier dus "Mr. Felix" schrijf dan doe ik dit niet omdat ik me elitair wil opstellen als "kenner" maar omdat er gevaarlijke precedenten zijn rond het vermelden van deze persoon (zowel in België als het buitenland).

Ik wou het eigenlijk nooit vertellen, maar allé dan: toen ik 2008 dit schreef over Felix Przedborski kreeg ik bijna onmiddellijk een e-mail van de advocaten van de familie (volledig in het Frans dus het duurde wel even voor ik de essentie snapte). Ze vroegen om onmiddellijk het topic te verwijderen. Ik heb hen geantwoord in het Nederlands dat ik dat niet ging doen maar dat ik de familie wel de mogelijkheid gaf om een recht van antwoord op te sturen dat ik zou publiceren. Dat hebben ze geweigerd en ze bleven dreigen in de hoop dat ik het topic zou verwijderen. Ik heb nogmaals het voorstel gedaan. Vermits er verder niets te zeggen viel en we allebei bij ons standpunt bleven, heb ik de conversatie gestopt (en er ook niets meer van gehoord). Tot op heden blijft het topic over Felix Przedborski open en blijft mijn aanbod gelden.

Als ik mij door zo'n dreigementen zou laten tegenhouden, kan ik er beter mee stoppen. Wat ik natuurlijk niet zou doen omdat ik er al genoeg tijd en geld in heb geïnvesteerd. Daarnaast heb ik wel af en toe van nabestaanden de vraag gekregen om bepaalde passages aan te passen of om initialen te gebruiken, wat ik natuurlijk zonder problemen doe.

Voor de rest hoopte ik hier op een volwassen manier mijn standpunten te kunnen verdedigen maar dat was blijkbaar niet mogelijk. Ik zal anders de komende dagen eens wat tijd steken om het feitelijke doel van dit forum uit te leggen want dat is niet voor duidelijk genoeg, denk ik.

7,225

(6 replies, posted in Plaatsen)

Heb je een bron van deze gegevens? Of woon jij in de buurt?

7,226

(279 replies, posted in Getuigen)

Inderdaad, pagina 318 om correct te zijn:

Om het schieten niet te verleren ging hij [Philippe De Staerke] vaak met Salesse oefenen in een steengroeve in Humbeek. Daarbij werden ook riot-guns gebruikt.

7,227

(98 replies, posted in Mededelingen)

Forum

Om de inhoud van dit forum te beschermen is het jammer genoeg niet meer mogelijk voor leden om hun eigen berichten aan te passen.

7,228

(3 replies, posted in Afpersing)

Uit Niet schieten, dat is mijn papa! van David Van de Steen en Annemie Bulté:

Op een dag contacteert een man uit Frankrijk mijn grootvader op zijn werk. De Fransman vergewist er zich eerst van dat hij wel degelijk de grootvader is van de geëxecuteerde familie Van de Steen, en zegt dat hij weet wat er achter de Bendeovervallen zit. Volgens de Fransman ging het om een zogenaamde Spaghettioorlog tussen Amerika en Europa. Delhaize had in Atlanta een grote slag geslagen en veertig procent van wat ze daar een foodline noemen veroverd. Hun aandelen op de beurs zaten in de lift. De Amerikaanse concurrenten pikten niet dat die onderkruiper uit Europa hun markt verpestte.

Er was in Amerika zo al een graanoverschot, en om de prijs te handhaven werden hele tonnen graan in zee gestort. De grote boerenhoven gingen een na een failliet en zagen met lede ogen hoe Delhaize zijn spaghetti uit Europa invoerde. In Atlanta, waar Delhaize een groot aandeel van de graanmarkt in handen had, had de directie een ultimatum ontvangen. Er zouden telkens tien klanten van hun winkels worden omgebracht als Delhaize zich niet terugtrok uit deze spaghettioorlog.

Na het telefoontje haast mijn grootvader zich naar de rijkswacht. Verder dan de eerste wacht komt hij niet. "Oh," zegt die. "Dat heeft allemaal al in de dagbladen gestaan, maar Delhaize ontkent dat als pure verzinsels van de journalisten."

Van een bevriende bankier hoort mijn grootvader achteraf dat Delhaize in april en mei 1986 inderdaad haar aandelen aan de Amerikanen heeft terug verkocht. Is het waar, is het niet waar? Het afpersingsverhaal wordt een nieuwe obsessie voor mijn grootvader. De speurders zullen hem jaren later meedelen dat dit spoor tot in Amerika is onderzocht, maar dat het niets heeft opgeleverd. Mijn grootvader is ervan overtuigd dat de speurders niets hebben gevonden omdat ze de zaak niet willen of mogen oplossen.

7,229

(79 replies, posted in Magistraten)

"Dat de rol van die twee niet grondig is onderzocht, beschouw ik als een echte ramp." Freddy Troch voor de Tweede Bendecommissie over het onderzoek naar Bouhouche en Beijer en hun rol in het Bende-dossier.

7,230

(384 replies, posted in Mededelingen)

Ik moet ergens een lijn trekken: of ik kies ervoor om een duidelijk forum te maken waar iedereen (kenner of niet) zonder problemen de informatie kan vinden die hij zoekt. Of ik kan ervoor kiezen om een gesloten forum te maken waar na een paar dagen alleen nog maar kenners begrijpen wat er gezegd wordt, als je goed tussen de lijnen kan lezen. Ik heb gekozen voor de eerste keuze omdat kennis macht is en dit geval ook een democratisch recht. Ik heb mijzelf voorgenomen om van dit forum een encyclopedie te maken waar iedereen kan en mag meewerken maar iedereen dan ook moet begrijpen dat het mijn taak is (die ik mezelf heb opgelegd) om deze informatie voor iedereen zo leesbaar en begrijpbaar mogelijk te maken.

Iets waar je zelf ook achter staat als ik dit topic lees.