121

(272 replies, posted in Slachtoffers)

Volgende opmerkingen:

De krantenwinkel was al een vol uur toe (dit weten we met zekerheid). Conclusie: Finné parkeerde daar niet om die krantenwinkel binnen te gaan.

Hypothese 1

 • Finné wou de Delhaize binnen gaan maar als hij er boodschappen ging doen dan had hij hier vast over gebeld met zijn vrouw en die heeft over zo'n gesprek (over boodschappen) niets vermeld.

 • Waarom kon Finné dan wel de Delhaize kort voor sluiting bezocht hebben? Sigaretten lijkt mij het meest waarschijnlijke indien hij een roker was en zijn voorraad op was. Dit had hij echter ook op de snelweg kunnen doen onderweg naar huis, idem voor een krant.

 • Zag Finné de fiets liggen (de fietser lag echter net om de hoek aangezien die een stukje verder strompelde en liep hij naar de fiets toe om om te keren toen hij schoten hoorde waarna men hem beschoot? Niet onmogelijk.

 • Bij deze hypothese zou Finné's dood dus random geweest zijn.

Maar zou Finné het schot op de fietser (of schoten die dan mogelijk in de supermarkt al gaande waren dan in zijn auto tijdens het oprijden van de parking & parkeren dan niet gehoord hebben? Mij lijkt dit onwaarschijnlijk dat hij de schoten niet voor het uitstappen zou gehoord hebben.

Hypothese 2 (deze acht ik de meest waarschijnlijke)

Finné werd onderweg 'onderschept' en gedwongen naar de Delhaize toe te rijden waarna de passagier die hem onder schot hield hem liet uitstappen en hij ter plekke gedood werd.

Dat de doder naar hem toe gegaan zou zijn (dus in dat donker gebied, de dode hoek van de krantenwinkel) om hem om te draaien en vervolgens nog 2 kogels in hem te jagen (ik veronderstel hierbij dat de riot gun hem eerst raakte, de 9 kogels zou kunnen duiden op 9 hagelbollen) duidt op geen gewone moord omdat hij daar toevallig was maar op een executie.

Mogelijk om andere mensen te intimideren ("dit is wat er met je gebeurd als je ons dwars zit") en om zeker te zijn dat hij dood was. De doder kan de schutter die reeds op de parking was en hem met riot gun beschoot zijn maar kan ook de passagier zijn die uit de Ford kwam. Die had toen de man met riot gun schoot dan wel uit de weg moeten staan (of in de Sierra blijven zitten aangezien de hagelbollen zich vrij breed kunnen verspreiden.

Hypothese 3

Finné was op voorhand gedood en daar gelegd. Als dit kort voor de raid was zou de lijkschouwer dit alvast niet kunnen weten door het doodstijdstip want dit zou maar kort voor de raid zijn dan. Men kan met de riot gun nog richting het lijk geschoten hebben zodat er inslagen zichtbaar waren. De Schoten in zijn lichaam kunnen ook ter plekke nog gebeurd zijn zelfs al was hij al overleden.

Hypothese 4

 • Finné werd naar de locatie gelokt door iemand die hij kende. Bv. iemand van CEPIC, door een klant van de bank of door Mendez.

 • Maar zou hij dan daar naar toe gaan zonder zijn wapen en met 91.000 Belgische Frank op zak? En zou hij dan op zo'n donkere plek in een dode hoek parkeren? En zou hij dan de schoten toen hij de parking op reed niet gehoord hebben? En bij het oprijden ook geen boef gezien hebben?

*** Persoonlijk ga ik er van uit dat Finné daar niet toevallig stierf. Zijn profiel (CEPIC, informant, mogelijke banden met drugsmilieu, kende Mendez, kende vermoedelijk ook VDB, betrokkenheid bij seks feestjes in het Brusselse, mogelijk zelfs in bezit van een tape etc....) laat haast niet toe dat zijn dood toevallig was. Het omdraaien van het lijk en de extra schoten die hij kreeg duiden overduidelijk op een executie of beter gezegd een afrekening binnen het milieu en mogelijk ook een signaal naar anderen uit hetzelfde milieu.

*** Eén van de meest opvallende dingen, die ik hier nog niet op het forum zag is de volgende vaststelling:

https://lh3.googleusercontent.com/-CV958AcCnfc/UQvC4o-NrkI/AAAAAAAADEA/cKi5a9bO2E0/s800/Overijse%2520overzicht%2520final%2520fase%2520vertrek%2520Black.jpg

 • De fiets van Stefaan Noté lag erg dicht bij de plek van Finné's lijk en diens Sierra. Noté strompelde nog wat verder om op de hoek van de Delhaize neer te zijgen. Maar aan de positie van de fiets, en die lag dichtbij Finné's lijk, zie je waar men hem oorspronkelijke geraakt had.

 • De CVP plakkers waren de anderen met mogelijk zicht op de plek waar de Sierra & Finné's lijk gevonden werden. Eén er van, Luc Bennekens werd vermoord. De andere 2 vluchtten en verstopten zich achter de car wash. Mark, één van de plakkers, meent dat de schutter en doder van Luc Bennekens op de parking hem gespaard had omdat die hem herkend had als een jeugdvriend. Mark zei aanvankelijk dat het om iemand ging die ooit in de Dyane groep zat. Nog later vertelde deze dat hij Christiaan Bonkoffsky herkend had... Bonkoffsky die aan zijn broer op zijn sterfbed bekende dat hij betrokken was bij de Bende was dus eerder door een jeugdvriend herkend in Overijse als de reus van dienst.... had de Reus vlak voor het wegrijden in Overijse trouwens zijn masker ook niet af gedaan?

Verdere vragen:

 • Was Finné een roker?

 • Als niemand (ook de plakkers hadden Finné en de Sierra niet gezien, nochtans stonden zij er aanvankelijk vrij dicht bij) Finné voor of tijdens het begin van de raid gezien had, hoe kon het gerecht dan weten dat de dader er naar toe gewandeld is en men hem omgedraaid had voor een genadeschot? Volgens mij kon de gerechtsarts te plekke de enige zijn die dit vastgesteld had als er hier geen getuige van was.

*** Meest frappante vind ik dat als Finné effectief zo paranoia was, waarom hij dan na sluitingsuur van de kleine winkels zoals de pralinewinkel & de krantenwinkel naast de Delhaize op die donkere plek ging parkeren, in een dode hoek en op een plek die een soort donkere rattenval was? En dan nog ongewapend! Als hij met iemand als Mendez, die in de wapenhandel zat, afgesproken was zou hij dit toch zeker niet doen?

 • Waarom parkeerde hij niet gewoon op een goed verlichte plek, in het zicht van de andere winkelaars en recht voor de Delhaize ipv op die donkere plek buiten het zicht? Misschien uit gewoonte omdat hij normaal zijn krant in dat winkeltje ging kopen maar die was al lang dicht, wat Finné heel goed wist en ook bij het parkeren en voor het uitstappen kon zien.

 • Iemand die maanden op voorhand verkondigt dat er aanslagen (of een staatsgreep, dit had hij enkele jaren er voor aan Vernaillen verteld) aan zaten te komen, mogelijk zelfs op die bewuste plek... die gaat daar op dat late uur toch niet even ongewapend en met 91.000 frank op zak stoppen in het donker?

 • Was het ook niet logischer dat als iemand een lange rit van Luxemburg, met tussenstop Zaventem, achter de rug had, dat die dan liefst zo snel mogelijk thuis zou willen zijn?

Mijn hypothese hier over is: hij had een afspraak in Zaventem, daar werd hij onder bedreiging van gedwongen om richting de Delhaize in Overijse te rijden. Zijn ontvoerder wachtten vervolgens tot de 2de Golf Gti (ik meen dat Braine & Overijsel door een andere Golf met 3 daders gedaan werd, de Golf van de raid in Braine kon volgens mij echt niet op tijd in Overijse geraakt zijn) in actie schoot en reed toen de aanval al begonnen was de parking op om daar ter plekke Finné te vermoorden of het lijk van Finné er te dumpen (dat ze dan ergens tussen Zaventem en Overijse reeds gedood hadden) en het er laten uit zien alsof hij daar per toeval gedood werd.

In elk geval geloof ik persoonlijk niet dat Finné daar toevallig was en collateral damage.Dat komt niet overeen met de diverse getuigen die meenden dat de Sierra er voor of bij aanvang van de raid niet stond. En de toevalligheden rond zijn profiel zijn gewoon veel te opvallend om toeval te kunnen zijn. Vooral dan zijn banden met Mendez, CEPIC (dus VDB) én seksfeestjes (roze balletten).

Een mogelijke verklaring dat Finné ongewapend was in Overijse is dat men hem dat wapen reeds (in Zaventem of onderweg?) ontfutseld had. Of dat Finné al dood was, men het lijk er gelegd had en de dader het wapen mee nam uit de Sierra en nadien ergens dumpte. Dit zou verklaren waarom Finné ongewapend bij de Delhaize opdook. Omdat hij niet ongewapend was maar de daders het wapen niet in zijn wagen of op zijn lichaam lieten...

Het mysterie betreffende het feit dat Finné normaal nooit ongewapend was, en zeker ook niet in die buurt, maar dat hij die dag toch ongewapend was, wordt opgelost door de verklaring dat hij die dag wel degelijk gewapend was maar dat daders zijn wapen mee namen. Dat Finné uitgerekend die ene dag, tijdens de eerste Bende raid sinds '83, ongewapend was is zo'n onwaarschijnlijk toeval dat ik het amper kan geloven. Het is geen gedrag van iemand die paranoia was en die voor zijn leven vreest én voor aanslagen op supermarkten vreesde... Ik ga er van uit dat Finné zijn wapen wel degelijk bij had die dag. De daders hebben dit echter ontvreemd volgens deze hypothese.

122

(1,145 replies, posted in 1985)

edd wrote:

Ook Michel Cocu heeft bekentenissen gedaan en later ingetrokken. Is dus helemaal niet uniek

Cocu werd daar vermoedelijk toe gedwongen. De ondervragingstechnieken die men bij hem toegepast zou hebben op zijn zachtst gezegd omstreden: hij zou in elkaar getimmerd zijn, men zou hem suggestieve vragen gesteld hebben en men zou hem geld en een visum voor Bolivia beloofd hebben (volgens Cocu zelf natuurlijk).

Over het suggestieve ondervragen zei Cocu het volgende (quote uit de draad van Cocu, daar gepost door beheerder Ben):
"Ik heb veel bekend, ja dat is waar. Maar ik zei hen wat ze graag wilden horen, anders lieten ze me niet met rust. Ik heb nooit verhaaltjes verteld. Dat deden de flikken voor mij. Ik had geen andere keuze. Zelfs dat detail waarmee ze zo graag uitpakken, dat ik de lijken van dat echtpaar over de omheining achter de Colruyt van Nijvel wou doen verdwijnen, een detail dat nooit in de pers was verschenen en dus enkel door de daders was gekend, hebben ze me gesuggereerd in de hoop dat ik hun versie zou overnemen."

En verder: "Door hun toedoen kende ik de wapens en voertuigen die tijdens de moordpartij voor de Colruyt van Nijvel werden gebruikt haast van buiten."

"En dan hebben ze me een deal voorgesteld. Ik kreeg veel geld en mocht naar het buitenland, naar Bolivia, in ruil voor volledige bekentenissen. Commissaris Tilmant bood me zelfs twintig miljoen frank (500.000 euro) aan. Maar ik wist dat het nep was en dat ze me daar gemakkelijk van kant konden maken. "

Dat zijn natuurlijk Cocu's eigen woorden, geen idée of hij daar loog of niet. Maar er zijn wel andere aanwijzingen die er op duidden dat men Cocu en zijn Borains Bende wou laten opdraaien voor de Bende van Nijvel feiten:
- het vervalste ballistiek rapport (door Dery)
- Procureur Deprètre (waarschijnlijk door kortzichtigheid) die er alles aan deed om andere sporen niet te laten onderzoeken en de Borains er voor te laten opdraaien zodat hij het dossier kon afsluiten
- Cocu die men aanvankelijk er van wou beschuldigen dat hij in Aalst samen met Bouhouche gezien was in dat café terwijl de speurder die dat onderzocht opdracht gekregen zou hebben om André Cammerman (die wat op Cocu leek en meer op de persoon in dat café leek) niet te onderzoeken (bron: Bouten).
Doel daarvan was vermoedelijk om Cocu opnieuw aan het dossier te linken maar Cocu maar Cocu had een waterdicht alibi voor Aalst volgens Bouten.

Cocu's 'bekentenis' dus vergelijken met De Staercke zijn brief... die vlieger gaat dus écht niet op.
Cocu vermelde ook enkel zaken die hem suggestief door de ondervragers zelf meegedeeld waren. Hij gaf geen nieuwe feiten mee, laat staan iets over de samenstelling van de Bende.

Philippe De Staercke daarentegen deed zijn bekentenis niet tijdens of door een ondervraging maar hij deed dit op vrijwillige basis en op papier.
Er zijn best veel voorbeelden van mensen die iets bekennen dat hen suggestief aangereikt werd of onder druk van ondervragers (in Amerika vind je daar veel voorbeelden van).

Maar iemand die vrijwillig een bekentenis doet per brief aan de pers met daarin precisering over het aantal deelnemers aan de raids (12 man). Dat is iets heel anders als iemand die tijdens een ondervraging bezwijkt en dingen begint te bekennen hoor.

Bij De Staercke was er geen sprake van drukuitoefening op hem om die brief te schrijven en dat is een cruciaal verschil met Cocu die wel onder druk stond.

123

(1,145 replies, posted in 1985)

Biggus Dickus wrote:

En Henry Lee Lucas dan?

Interessant, dit verhaal kende ik niet.
https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Lee_Lucas

Deze man is wel duidelijk een narcist smile

Maar let op deze zin op wikipedia:

Lucas' credibility was damaged by his lack of precision: he initially admitted to having killed 60 people, a number he raised to over 100 victims, which police accepted, and then to a figure of 3,000 that led to him not being taken seriously.

Dit kan je dus niet vergelijken met Philippe De Staercke zijn brief / bekentenis.

Het ondersteunt zelfs eerder mijn bewering dat de nauwkeurige precisering van De Staercke niet normaal is voor iemand die onschuldig zou zijn.

Lucas zei eerst dat hij 60 mensen vermoord had, dan waren het er 100 en dan zelfs 1000. Van dit soort gedrag zijn nog wel meer voorbeelden te vinden (al blijft het wel uitzonderlijk natuurlijk), zeker in Amerikaanse crime zaken.

Maar dit is exact het omgekeerde wat De Staercke deed: Lucas is onprecies en veranderde constant zijn statements wat er nét op duidt dat hij heel de tijd lag te liegen.
De Staercke heeft de inhoud van zijn brief nooit veranderd, hij heeft enkel nadien gezegd dat hij als dader niet meedeed (terwijl hij in zijn brief beweert dat hij wel mee deed).
Over de andere dingen in de brief heeft hij nooit andere verklaringen afgelegd (enkel over zijn eigen rol / aandeel daar in). Vandaag beweert hij nog steeds dat de rijkswacht, de politiek (en dan vooral de christen democraten) en de staatsveiligheid er achter zit. Dat staat ook zo in zijn brief.
De Staercke is dus absoluut niet te vergelijken met het geval Lucas. De precisering bij De Staercke en het gebrek aan preisering bij Lucas maakt die eerste zelfs geloofwaardiger juist vanwege diens nauwkeurige omschrijving vd samenstelling van de Bende.

124

(1,145 replies, posted in 1985)

Een onschuldige die beweert er niets mee te maken heeft zou nooit het in zijn hoofd halen om te beschrijven dat er 12 man waaronder 7 rijkswachters, 1 mecanicien en 1 militair (en hij zelf er bij betrokken waren.

Zelf ben ik jurist van opleiding en ik heb nog nooit van of gelezen over een strafzaak waar een onschuldige zulke nauwkeurige beweringen doet over iets waar hij nadien over zegt niets mee te maken te hebben. Daar kan ik mij geen enkel precedent van voor de geest halen.

Het is vooral totaal onlogisch dat iemand die het plan heeft om zijn bekentenis kort nadien te gaan ontkennen dat die dan zo'n nauwkeurige details zou opsommen.
Dit zijn heel gedetailleerde dingen die hij opsomt met dat aantal en die samenstelling, eerlijk gezegd denk ik dat hij zelfs te dom is om zo iets te verzinnen... tenzij het waar is, 12 lijkt mij een heel aannemelijk aantal.

Er zaten al 3 man in de donkergrijze Golf Gti, 3 man in de Mercedes (2 man vooraan, één jongere man achteraan) en er is sprake van 2 verdachten in een café in Aalst die dag (Bouhouche & André Cammerman de verdachten die herkend zouden zijn daar) en dan kan er mogelijk nog een de Golf Gti (Robert Eckhardt zou hier herkend zijn zittend in een Golf met draaiende motor op de parking in Aalst) en dan is er misschien nog een Audi 100 (zou gezien zijn dat die met inzittenden vd Mercedes praatten) én een grijze Ford Taunus.

Als je dat allemaal begint op te tellen, en ik heb hier gewoon de auto's opgesomd die door getuigen gezien zijn en als verdacht en mogelijk betrokken beschouwd worden, dan kom je al gemakkelijk aan 12 man hoor en dan wordt De Staercke zijn bewering van 'er deed 12 man' plots een wel erg realistische mogelijkheid.

Het is vooral ook dom want als het gerecht nadien zou ontdekken dat er effectief een groep van 12 mensen dit planden dan zou zijn brief hem nog meer in problemen brengen dan hij al was.Als je Philippe De Staercke vandaag bezig hoort op zijn pagina en in de pers dan doet hij mij heel sterk denken aan wat Dutroux in de gevangenis uit kraamt.

En dat discours gaat als volgt "het is de schuld van België, het is de schuld van de corrupte procureur en onderzoeksrechter, het is een complot waarvan ik het slachtoffer ben etc...."
Dat is het discours van de gemiddelde psychopaat (niet van alle psychopaten natuurlijk, er zijn er ook die ijskoud hun misdaden beschrijven alsof het een faits divers is).
Het verhaaltje van 'het is anderen hun schuld behalve die van mij', 'ik ben slachtoffer' en 'een complot tegen mij. Dat is praat van een iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Zij zijn nooit in fout, altijd de anderen en zij zijn altijd benadeeld.

Dat De Staercke een psychopaat is kan ik natuurlijk niet bewijzen omdat ik hem niet gesproken of onderzocht (via bv. de Hare test of een MRI scan) heb maar er zijn wel gedragssignalen die ik kan afleiden bij alles wat ik over hem las die wel op mogelijke psychopathie kunnen wijzen:

- narcisme & grootheidswaanzin
- grensoverschrijdend gedrag & delinquentie
- impulsiviteit, onverantwoordelijkheid
- behoefte aan opwinding (overvallen)
- oppervlakkige charme
- ontbreken van schuldgevoel & schaamte over zijn overvallen
- totaal gebrek aan empathie met de slachtoffers van zijn eigen overvallen
- pathologisch liegen & manipuleren

Nu ik zeg zeker niet dat het niet kan dat De Staercke daar, zoals de Borains (Cocu, Vittorio), er naar toe gelokt was of dat ze hem het in de schoenen wilden schuiven.

Dat kan maar dan is de brief die hij schreef wel de aller domste manier om zijn onschuld te bewijzen hoor.
Ik vind die brief, los van alle andere dingen die hem met Aalst in verband brengen (herkend bij line-up en op foto's door slachtoffers, getuigenis van zijn ex, de Samsonite koffer etc...), nog wat hem van al die elementen het meest verdacht maakt.

Die brief is samen met die Samsonite koffer ook iets tastbaar en geen theorie of zo.

125

(192 replies, posted in Andere Personen)

Let wel: er zijn mensen die denken dat de ene piste een andere uitsluit maar dat is niet zo.

De theorie van de spanning sluit de banditisme piste of de roze balletten piste, de rijkswachter piste, de extreem rechts piste of de wapen- & drughandel piste helemaal niet uit. Sterker zelfs: ik meen dat die pistes allemaal met elkaar verweven zijn. Ik meen dus dat al die pistes in zekere zin ook kloppen maar dat ze met elkaar verbonden zijn en dat het uiteindelijke doel de bevolking in een staat van shock brengen was, daar diende het CCC voor en daar heeft men de Bende pas in 1985 echt voor gebruikt.

De centrale figuur die als een spin in het web altijd terug keert is VDB en bij uitbreiding Bouhouche. De misdaden uit de '82-'83 hebben volgens mij in verschillende gevallen een directe link met de Roze Balletten. Met veel van de feiten uit die periode is er ook een duidelijke link met VDB en zijn entourage. Het lijkt me niet ver gezocht dat er daden gepleegd zijn als een soort vuile zaakjes die voor VDB opgeruimd werden.

Over die theorie van de spanning: die bloederige staatsgrepen van de VS, in vooral (maar zeker niet alleen), Latijns Amerika waar telkens extreem rechtse junta regimes geïnstalleerd werden hadden vanaf 1973 als doel een neoliberaal systeem in voeren. Dat was het doel en waarom de VS het in de eerste plaats deed. Dit was gebaseerd op Milton Friedman zijn theorie dat je een bevolking enkel een radicaal ander systeem kon opdringen als je hen in staat van 'shock' bracht.

Nu ik heb die regimewissels in de jaren '70 lange tijd grondig onderzocht en wat interessant is is om te kijken naar de patronen die zich afspeelden in de periode voor de coup d'état. Ik kijk steeds naar patronen die terugkeren. Die patronen leren je iets. En het zijn altijd dezelfde patronen die terug keren met soms lichte varianten. En als je die patronen ziet op plaatsen waar nadien geen staatsgreep plaats vond dan betekent dat gewoon dat men daar mislukt is of dat men het afblies of dat men van strategie veranderde.

Die patronen in Europa bekijkt in de periode dat de bende actief was: wel als je geoefend bent om ze te herkennen en je weet hoe en naar waar je moet kijken dan zijn die zo overduidelijk dat je er onmogelijk naast kan zien.

Zo duidelijk alsof je voorbij een winkel met porcelein zou lopen en je ziet daarin een olifant te keer gaan, daar kan je ook niet naast zien.

De VS was van plan om in heel wat Europese landen te gaan doen wat ze kort daarvoor, met groot succes want het was overal gelukt, in Latijns Amerika hadden gedaan.

De reden dat het in Europa gestopt is ligt volgens mij puur aan een verandering van strategie. Merk ook op dat de Bende eind 1985 (vermoedelijk toch) gestopt is met aanslagen en dat de CIA begin 1986 een nieuwe directeur had. Dat kan perfect toeval zijn en hoeft op zich niets te betekenen maar het kan ook een verklaring zijn waarom hun buitenlandstrategie betreffende Europa toen veranderde.

Buiten Europa was die strategie niet veranderd hoor, het intrieste orgelpunt was de bijzonder bloedige invasie van de VS in Panama waar het Amerikaans leger zware misdaden tegen de mensheid beging (als een staatsgreep niet lukt kunnen ze er ook gewoon binnen vallen natuurlijk) » en.wikipedia.org

126

(1,145 replies, posted in 1985)

Wat ik ook aangehaald (bij het topic Beuckels) is dat David VdS een 'vreemde taal' onder de daders had horen spreken waarvan aangenomen wort dat het 'Manouche', de taal van de zigeuners was. Nu als David 2 daders onderling die taal had horen spreken dan impliceert dat dat er dus 2 daders die taal kenden.

Er was ook het slachtoffer/de getuige die de zigeunervloek uit sprak tegen een dader die hem beschoten had, nadien meende hij dat het om Philippe De Staerke ging (op basis van diens tred). Beuckels bijnaam was volgens Bouten 'le Gitan' (de zigeuner'). Daardoor zou het, in theorie natuurlijk, kunnen dat volgende duo's die beiden 'Manouche' zouden moeten kennen aanwezig konden zijn:

Of een combo van 2 famillieleden van De Staerke? Léon De Staerke is door sommigen op dit forum (waaronder een frituuruitbater die meent Léon & Philippe herkend te hebben in zijn frituur 2 dagen na de feiten) al vergeleken met robotfoto's 7 & 23 dus hij zou fysieke gelijkenissen kunnen vertonen met 'de oude'.

Ik hecht persoonlijk nog veel belang aan de bekentenis die Philippe De Staerke aflegde per brief aan Panorama. Daar zaten opvallende zaken in zoals de expliciete verwijzing naar CEPIC (hij vernoemde het exact gebouw waar ze in zaten) en ook naar staatsveiligheid (Smets vermoedelijk) als opdrachtgevers. Hij beschuldigde zo eigenlijk openlijk VDB van er achter te zitten hé. Die verbanden waren natuurlijk niet nieuw maar toch opvallend.

Het meest opvallende was echter dat hij het aantal mensen die bij de aanslagen in Aalst, Braine & Overijse betrokken waren expliciet noemden als ook de samenstelling er van: 12 daders waaronder 7 rijkswachters, 1 mecanicien & 1 militair. Dat zijn er 9, logische conclusie is dat de 3 die hij niet vernoemt dan 3 gangsters uit het misdaad milieu zouden zijn: bijvoorbeeld De Staerke zelf, Haemers en nog een 3de boef?

Maar de bedenking die ik mij vooral maak is de volgende: ik slik dat verhaaltje van een valse bekentenis met als enig doel een assisenzaak uitlokken absoluut niet. Geen enkele persoon die onschuldig is en van zichzelf verdomd goed weet dat hij bij die feiten niet betrokken was gaat het ooit in zijn hoofd halen om dan zo'n bekentenis op papier op te schrijven en naar de pers te sturen.

Iemand die onschuldig is hoeft ook geen sluwe plannetjes te smeden om een proces uit te lokken. Die zou ten eerste al nooit een proces hier over willen en zal zeker nooit zo'n dingen op papier schrijven. Dat bestaat niet.

127

(192 replies, posted in Andere Personen)

Klopt coconut en dank je voor de welkom (en ook een fijn nieuwjaar voor iedereen gewenst). De film die jij noemde is een toppertje (zoals veel Kurosawa's) en héél toepasselijk op dit forum al weet ik niet of de daders allemaal zo goed sliepen (als er psychopaten bij zaten ongetwijfeld wel) » www.imdb.com

128

(192 replies, posted in Andere Personen)

Eerst en vooral vind ik de aanvallen, die ik hier soms op het forum zie (ik post hier nog maar recent maar schat dat ik hier al zo'n 15 jaar vaak op lees), richting Bouten nogal ongepast vind. Bouten is nog een old-school onderzoeksjournalist, genre Walter De Bock, die effectief 'in the field' gaat en dus verdachten, en het gaar hier om verdachten uit een bijzonder gevaarlijk milieu, gaat interviewen. Hoeveel journalisten die dat doen lopen er nog rond denk je? (De meeste zitten een ganse dag op hun bureau in de redactie terwijl ze persberichten van Belga editen of Angelsaksische artikels vertalen...)

Het is een uitstervende soort en iemand die ballen aan zijn lijf heeft en ook iemand die een deel van zijn leven aan dit onderzoek gewijd heeft omdat hij de waarheid wil boven halen. Daar kan ik enkel respect voor hebben. Ja ik volg de redenering dat Bouten nooit had mogen schrijven dat hij 100% zeker is dat Beuckels de killer was. Dat is louter een mening van hem en geen bewezen feit. Hij brengt hier ook amper (om niet te zeggen geen) bewijsmateriaal aan, enkel vage linken en insinuaties.

Toch vind ik Beuckels een heel geloofwaardige verdachte voor de rol van killer. Uit Beuckels brieven uit Congo blijkt dat de man een bloeddorstige psychopaat was. Het is ook niet onwaarschijnlijk dat Beuckels naas huurling mogelijk ook een huurmoordenaar kon zijn. Dat maakt dat, ook gezien diens militaire training & extreem rechtse sympathieën, het profiel van Beuckels erg geschikt. Het is immers perfect mogelijk dat zo iemand ingehuurd kon worden om iemand om te leggen of zelfs om de rol van killer te spelen in pakweg Aalst.

Maar iets waar hier in deze draad nog niet over geschreven werd is dat er getuigen (o.a. David) zijn die de Bendeleden in Aalst een 'vreemde taal' hoorden praten waarvan vermoed wordt dat het 'Manouche', de taal van de zigeuners was. Er was ook het voorval van de man die meende Philippe De Staerke herkend te hebben aan zijn tred en dat die hem spaarde nadat hij een 'Manouche' vloek over hem uitgesproken had.

Waarom vermeld ik dit? Wel omdat volgens Bouten Roger Beuckels zijn bijnaam 'Le Gitan' (de zigeuner was). Beuckels zou in België ook in een caravan een hele tijd gewoond hebben. Zou het niet kunnen dat de dader die 'herkend' werd als De Staerke (hij werd door meerdere getuigen naar verluid ook herkend in een line-up en aan de hand van videobeelden & foto's) Beuckels was? Of misschien nog waarschijnlijker: dat Beuckels & De Staerke beiden aanwezig waren (Beuckels als de killer, De Staerke als 4de man die ofwel uit de Mercedes kwam of uit de 2de Golf Gti)? Dat zou verklaren waarom David (en mogelijke andere getuigen) 2 daders onderling in die vreemde taal (vermoedelijk Manouche: Frans, Italiaans , Spaans... zou men heus wel herkend hebben) hoorde converseren?

Immers als slechts één van de daders Manouche spreekt en begrijpt dan zou het totaal onlogisch zijn al die in die taal begon te praten. Dat zou wel logisch zijn als twee daders die taal machtig waren en dat er dus 2 daders die zigeunerachtergrond hadden... Ik zie immers geen andere verklaring waarom David (en mogelijk anderen) hen in die taal hadden horen praten onder elkaar. Ik wil er ook op wijzen dat Franse profilers op een bepaald moment richting het milieu van woonwagenbewoners wezen als een plek waar mogelijk daders vandaan konden komen.

Zowel Beuckels als De Staerke (al ontkent Phillippe De Staerke vandaag wel zijn zigeuner roots, maar die man is een pathologische leugenaar die voortdurend zichzelf tegen spreekt) kwamen uit en/of kenden dat woonwagenmilieu. Beuckels was tweetalig (weten we uit de Deense documentaire, hij was afkomstig van Brugge) en kende vermoedelijk ook de Manouche taal (woonde tijd lang in een woonwagen, bijnaam was 'Le Gitan). 'Le Congolais' zou ook naar Beuckels kunnen verwijzen.

Betreffende het gebrek aan materieel bewijs om Beuckels aan de feiten te linken: na 35 jaar is dit niet meer dan logisch, vooral ook gezien hoe men met bewijsstukken om ging (veel verdween gewoon of het materiaal is 'vervuild', zelfs een ganse auto, de Saab) dus het lijkt me sowieso na al die tijd onwaarschijnlijk dat ze ooit nog iemand aan materieel bewijs gaan kunnen linken. Dus dit kan je moeilijk Bouten verwijten, wel dat hij meent 100% zeker te zijn en dat hij amper (eigenlijk zelfs niet) met enig 'bewijs' af komt, louter veronderstellingen maar dit laatste is iets wat ik mensen voortdurend op dit forum zie doen: veronderstellingen maken op basis van gedachten (oordelen & vermoedens).

Zelf ben ik altijd een aanhanger geweest van de 'theorie van de spanning', ik ben daar zelfs 100% zeker van (hey als Bouten mag zeggen dat hij 100% zeker is dan ik ook hé smile ). Ik baseer me dan niet enkel op wat er in België gebeurde maar wel over een thema waar ik veel over weet aangezien ik het ook onderzocht heb uit interesse (en ik heb een academische achtergrond dus ik check altijd elke bron 10 keer en verkies double blind peer review onderzoek) en dat zijn de staatgrepen van de VS in Chili & Argentinië.

Wat mensen vaak vergeten (of meestal gewoon totaal niet weten) is dat de VS tussen de jaren '50 en eind jaren '80 talloze staatsgrepen financierde en dat gebeurde vaak heel actief waarbij de CIA opvallend optrad. Vooral vanaf 1973 (de staatsgreep in Chili waarbij Pinochet geïnstalleerd werd) werden er op korte tijd heel veel zeer gewelddadige regimewissels, vooral in Latijns Amerika. Uiteindelijk werden in quasi alle Latijns Amerikaanse landen door de VS in die periode neoliberale extreem rechtse regimes geïnstalleerd. Daarbij waren mensenlevens niet waard en was martelen een doodnormale praktijk die door de CIA aangemoedigd werd. In Chili & Argentinië gooide men zelfs linkse opposanten (vaak vakbondsmensen, intellectuelen, leraars, linkse studenten) uit helikopters & vliegtuigen om mensen in de zee te gooien. Toen er lijken begonnen aan te spoelen aan de kust bond men hen nadien vast met stenen. In Uruguay had de CIA in Montevideo zelfs een afdeling opgezet om hen op te leiden in het martelen via stroomschokken.

In 1979 vond ook zo een staatsgreep door de VS in El Salvador plaats. Dezelfde patronen tekenden zich af als overal waar de VS een staatsgreep deed: nationale bedrijven werden halsoverkop geprivatiseerd en voor een prikje door Amerikaanse bedrijven opgekocht, invoertaksen tov Amerikaanse producten werden fors verlaagd, sociale wetten werden afgelast, vakbonden verboden etc. ... Nu wat El Salvador en verschillende andere landen in die regio interessant maakt is de VS daar niet alleen gebruikt maakte van hun traditionele tactieken die ze sinds de staatsgreep in Iran reeds hanteerden: demonisering van de democratisch gekozen mensen, het verspreiden van nepnieuws over het huidig bewind en financiering van rellen & 'insurgents'. In El Salvador werd er ook gebruikt gemaakt van terreuraanslagen en gewelddadige raids door bandieten die in werkelijkheid gemanipuleerd aangestuurd werden door de VS. Niet alleen gebeurde dat in die Latijns-Amerikaanse landen als voorbereiding van die staatsgreep maar ook na de regimewissel werd het nog gehanteerd om de mensen afhankelijk te maken en te doen vragen naar een sterke politiestaat.

In Guatemala was er in van '66 tot '78 al zo'n 'death squad' actief, een terreurbeweging die er vooral moest voor zorgen dat het dictatoriale VS gezinde regime de macht hield. Het noemde 'El Maño Blanco', ze genoten financiële steun van de CIA en terroriseerden de bevolking. Hun ideologie was doorspekt van het anti-communisme en de drang naar een gemilitariseerde politiestaat, dat ook zo typerend was voor het CEPIC en organisaties als het WNP.

Dat concept van 'el maño blanco' begon de VS ook in andere landen toe te passen, onder andere in El Salvador. Die death squads hadden soms best veel weg van de Bende van Nijvel. Doden om de bevolking angst aan te jagen. Aanvallen om te doden, niet om buit.

Als we dan zien wat er in diezelfde periode (eind jaren '70 tot half jaren '80) in Europa gebeurde dan zie je diezelfde 'trends' en patronen terug keren. Er was de poging tot staatsgreep van VDB in de jaren '70 maar er was ook de Gladio terreur in Italië, de ontvoering van Mori, de rol van de P2 loge hier in (die een infiltrant bij de Bende Haemers hadden). Er waren de bomaanslagen in Duitsland waarbij we vandaag weten dat de CIA er nazi's van een stay behind netwerk geactiveerd hadden. De bommenleeër in Luxemburg, de CCC & de Bende van Nijvel in België.

Als je ziet hoe de Bende in '85 opereerde en je gaat dit dan vergelijken met wat er bv. in El Salvador gebeurde of in landen als Argentinië dan zie je dezelfde patronen. Volgens mij was het doel van de VS om in Europa, in landen als Italië, Luxemburg, Duitsland & België, ook regimewissels. Om er neoliberale dictaturen te installeren, daar zijn sterke aanwijzingen voor en waarom zou je er vanuit gaan dat de VS de dingen die ze in Latijns Amerika of Azië (Indonesië) gedaan hadden dat niet in Europa ook zouden durven? De patronen zijn overduidelijk als je wat hier gebeurde vergelijkt met landen waar ze zo'n regimewissel deden.

Bovendien waren voor de Amerikanen sociaaldemocraten die pro vakbonden en pro sociale rechten waren al even verdacht als Soviet communisten, het onderscheid tussen de 2 maakten ze amper. Allende was ook geen gevaarlijk communist maar een democratisch verkozen socialist, in de plaats kwam een gruwelijke neoliberale dictatuur met Pinochet's regime. Zo'n regime had de VS toen het liefst: één die alles privatiseerde, invoertaksen verlaagde en een regime dat heel gunstig tov de VS stond.

Nu waarom vermeld ik dat allemaal? Wel in de eerste plaats omdat het het discours van Bouten's strategie van de spanning ondersteund (ik ben daar écht heel zeker van dat dit de grote reden is en dat er in België een parallelle Gladio gecreeërd werd met WNP, de Bende, CCC) maar vooral ook omdat het inhuren van milities of van huurlingen (of zelfs huurmoordenaars) als Roger Beuckels perfect in dat plaatje van de CIA past.

In Latijns Amerika werden dit soort figuren namelijk ook ingehuurd om de bevolking te terroriseren en vooral om hen psychologisch in een permanent staat van 'shock' te brengen. Wanneer een bevolking in 'shock' is zijn ze bereid om heel wat grondrechten af te schaffen in ruil voor veiligheid. En is het ook gemakkelijker om gans een (economisch) systeem om te gooien, daarom dat de VS in die periode zo graag gebruikt maakte van terreur. En figuren als Roger Beuckels passen perfect in dat plaatje, daarom vind ik hem ook zo'n geloofwaardige kandidaat als de 'killer'.

129

(12 replies, posted in 1980-1989)

Weer overval in België gepleegd - Geen doden, buit 125.000 gulden

In België is vanmorgen vroeg opnieuw een overval gepleegd. Drie gewapende en gemaskerde mannen drongen omstreeks zeven uur binnen in het postkantoor van Lodelinsart, een plaatsje nabij Charleroi, en gingen er vandoor met een bedrag van ruim 125.000 gulden.

Twee van de overvallers droegen een carnavalsmasker. De derde had een bivakmuts over het hoofd getrokken. Het drietal nam de vlucht met een Volkswagen GTI, hetzelfde type wagen waarmee de Bende van Nijvel zich in de regel verplaatst. Maar de politie neemt vooralsnog aan dat er geen verband bestaat tussen deze overval en de doorgaans uiterst bloedige overvallen van de „bende van Nijvel", die vorige week zaterdag nog acht mensen om het leven bracht bij een overval op een warenhuis in Aalst. Bij de overval van vanochtend zijn er geen schoten gevallen.

In gerechtskringen is inmiddels vernomen dat men daar het vermoeden heeft, dat de „bende van Nijvel" voor een deel uit buitenlanders bestaat die, geholpen door één of twee Belgen, in België paniek zaaien. Er wordt nagegaan of de mogelijkheid bestaat dat men te doen heeft met een afgescheurde groep van de SAC (Service d'Action Civique), een ultrarechtse Franse organisatie.

Mededeling

De warenhuisketen Delhaize, waarvan het filiaal in Aalst zaterdagavond het jongste doelwit van de bende van Nijvel was, heeft inmiddels in alle kranten een mededeling doen verschijnen. Daarin staat: "De Raad van Bestuur en het personeel van de NV Delhaize zijn diep geschokt door de gebeurtenissen en brengen hulde aan de nagedachtenis van de slachtoffers van de tragische aanslagen op de grootwarenhuizen. De onderneming is in de eerste plaats begaan met het waarborgen van de veiligheid van klanten en medewerkers. Delhaize verwacht van de bevoegde overheid nieuwe maatregelen en doeltreffende acties om het onontbeerlijk klimaat van nationale veiligheid te herstellen".

https://www.digibron.nl/images/generated/reformatorisch-dagblad/katern-nieuws/1985/11/14/1-large.jpg

Bron: Reformistisch Dagblad | 14 November 1985

Op het eerste zicht lijkt dit mij ook een copycat overval met dit verschil dat het doel hier duidelijk louter de buit was. Het valt echter niet uit te sluiten dat enkele figuren die zijdelings bij de bende betrokken waren of die connecties hadden met leden van de Bende op het idee kwamen om dezelfde signatuur (maskers, auto, een drietal) te gebruiken zodat dit ook aan de Bende toegeschreven zou worden.

Zo iets houdt wel risico's in: zoals iemand reeds schreef riskeerden ze Aalst in hun schoenen geschoven te krijgen als ze gepakt waren maar ook een groot risico was een mogelijke wraakactie tegen hen van de écht Bende leden omdat men hen probeerde te kopiëren, zo iets wordt door gangsters meestal niet geapprecieerd.

Daarom zou het wel handig zijn of we weten of deze overval opgelost werd en of we de daders kennen.

130

(751 replies, posted in 1985)

geronimo wrote:

Twee wapens, zelfde kaliber en merk. De loop van de meeste wapens hebben trekken, en de kans dat die 100% hetzelfde zijn is bijna onbestaande. Wanneer de kogel door de loop wordt geperst, laten deze trekken hun afdruk achter op de kogel.

Hoi Geronimo, dat jij er in tegenstelling van mij veel over weet twijfel ik niet aan, maar je schreef zelf de meeste wapens hebben trekken. Nu zover ik weet hebben riot shotguns (steeds) een gladde lopen en geen getrokken loop! En daarnaast werd er ook gebruik gemaakt van loden bollen als munitie. Dat is een factor (geen getrokken loop maar een gladde) waardoor ik dus niet snap hoe ze dan zouden kunnen vaststellen dat het uit het zelfde wapen kwam.

Bovendien hadden ze de loop afgezaagd waardoor de loden bollen meer zouden verspreiden. Van dichtbij is dit echt een vreselijk wapen dat enorme schade doet en ik snap niet waarom men die riot shotguns onder verdedigingswapens klasseert en dat je die in tijd van de Bende gewoon legaal kon kopen alsof het een jachtgeweer was, dat is het absoluut niet.

Dus opnieuw mijn vraag (ik ken er ook veel te weinig van eerlijk gezegd), hoe konden ze zien dat het van hetzelfde wapen kwam mits het hier om een gladde loop ging?

Volgens die tabel bovenaan je link zou er geschoten zijn met 2 riot shotguns van het merk 'Winchester' (model 1200) maar ik had gelezen dat het om 2 verschillende merken ging (een Winchester en een Italiaans merk, een Heckler & Koch Fabarm geloof ik. Beiden pump-action riot guns). Ook zou er in Overijse & Eigenbrakel eveneens het Ingram machinepistool gebruikt zijn dat ook in Aalst opdook en dat gestolen was bij Dekaise. Nu, werden er niet meerdere Ingram's gestolen bij Dekaise (ik dacht van wel) en heeft zo'n Ingram pistool mitrailleur een getrokken loop?

Nog iets frappants aan de ballistiek onderzoeken: ze werden blijkbaar allemaal gedaan door Dery. En dat ondanks dat diens werk ivm de overval in Nijvel vervalst bleek met als doel om Michel Cocu te framen. Cocu ging vrij uit en het ballistiek onderzoek van Dery werd als fout (zelfs vervalst of gemanipuleerd) aangetoond en toch mocht die vent later het ander ballistiek onderzoek betreffende de Bende nog steeds doen! Hoeveel waarde kunnen we na Nijvel nog aan Dery's bevindingen hechten?

De tijdstippen van de overvallen zou zijn:

Eigenbrakel (Braine):

 • Golf reed om 20h07 naar verluid parking van Delhaize op.

 • Golf reed om 20h12 de parking weer af (dus de overval duurde 5 min.)

Overijse:

 • Golf parkeerde aan de overkant tegenover de Delhaize, overvallers liepen te voet parking Delhaize op om 20h27

De rit tussen beide locaties duurt normaal 30 minuten, de Golf zou echter op amper 15 minuten die rit afgelegd hebben, dat is volstrekt onmogelijk om zoveel sneller te gaan op zo'n relatief korte afstand. Die Golf kon geen 200 km/h rijden op die wegen hoor, ze reden niet op een snelweg hé en ze zouden daarbij onderweg een rijkswachtkazerne moeten passeren. Zou je net na een overval langs een rijkswachtkazerne willen voorbijvliegen aan 150km/h of sneller? Ik denk het niet. Bovendien was de kans groot dat ze dan opgeroepen rijkswachters in tegenovergestelde richting zouden tegen komen. Bovendien zou de Golf gezien zijn op weg naar Overijse, aan een normale snelheid.

Gezien de tijdstippen acht ik het quasi onmogelijk dat het om dezelfde Golf met dezelfde inzittenden ging. Er is ook iemand die opmerkte dat ze zich anders gedroegen, meer dodelijk in Overijse maar ook met iemand ander die de leiding nam onder het trio, de rollen waren anders verdeeld in Overijse. Onlogisch als het hetzelfde trio was.