131

(753 replies, posted in 1985)

Bedankt gloacoster, ik wist niet hoe Deprêtre er toen uit zag en dat hij dit was.

In Aalst zou er ook een Mercedes aanwezig aanwezig geweest zijn (aan de achterkant) met daar in mogelijk een 4de dader (mogelijk Philippe De Staerke, die herkend zou zijn). Die (grijze) Mercedes zou voor de aanslag ook gespot zijn op de snelweg rijdend richting Aalst vlak achter de Golf Gti. In Aalst zijn ook geruchten van de aanwezigheid van een tweede Golf GTi en een Ford Taunus.

Er zijn dus indicaties dat er tijdens de aanslag op Aalst (veel) meer mensen van de Bende aanwezig waren dan louter de 3 in de Golf Gti die schietend naar binnen liepen.

Er postte ook iemand eerder iemand hier dat er een getuige 2 Golf Gti's gezien zou hebben kort voor de aanslagen in Eigenbrakel & Overijse. Waar? Wanneer juist? Vraag mij dan af.

Dat de daders er (min of meer) identiek uit zagen hoeft op zich niets te betekenen want er wordt aangenomen dat er meerdere teams waren (dus ook meerderere reuzen, meerdere killers...) Lammers heeft dit ook geïnsinueerd en Philippe De Staerke schreef in zijn 'bekentenis' (waarvan ik vermoed dat die wel eens meer waarheid kan bevatten als men denkt) over 12 mensen (3 teams van 3 bv. met nog 3 extra mensen waaronder een mecanicien). De bende was dus perfect in staat om de aanvalsteams (van 3) er identiek uit te laten zien qua klederdracht en zo.

Over ballistiek ken ik niets, van wat ik begrijp is dat men kan zien dat als kogels van hetzelfde type (zelfde fabrikaat, zelfde bouwjaar, zelfde type) uit een identiek, maar ander, wapen afgeschoten zijn dat dit toch niet uit hetzelfde wapen kwam. Dus als in 2 wapens zou kopen van exact hetzelfde merk en met exact dezelfde soort kogels zou gebruiken, dan kan men toch zien dat ik met 2 wapens schoot en niet met hetzelfde? Klopt dit? Hoe ze dat kunnen zien snap ik eerlijk gezegd wel niet.

132

(575 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Weet er iemand hoeveel DNA sporen mijn juist heeft? Bij mijn weten slechts twee:

  1. De sigaret(ten)peuken die men vond in de auto (of naast het lijk) van Constantin Angelou (die de link vormt met de Roze Balletten wat dan weer een mogelijke verband met het Dossier Dutroux is).

  2. Een (gedeeltelijk) DNA spoort op een kogelvrij vest waar van men weet dat het in Temse gestolen werd, waarvan men vermoed dat het tijdens een overval gebruikt werd (mogelijk door de killer, bloedspoor?) Dit vest werd naar ik vermoed uit het kanaal gevist ter hoogte van Ronquières.

Maar aangezien men vandaag aan een deel van de DNA code genoeg kan hebben om te gaan vergelijken in DNA databanken om deze te gaan matchen met familieleden (zie hoe men de Golden State Killer ving), kunnen er mogelijk nog meerdere andere DNA sporen die in het verleden niet kwalitatief of volledig genoeg waren gaan hanteren.

Heeft iemand hier weet van?

Want als ze enkel op de DNA sporen van die sigarettenpeuk(en) en die op dat vest af gaan en dat hanteren om potentiële daders uit te gaan sluiten, tja... dat lijkt me niet de juiste methode.

  • Waarom zou een dader (of daders) die pas een taxi chauffeur vermoord heeft sigarettenpeuken achteloos achterlaten? In die tijd was er nog geen sprake van DNA onderzoek maar wel van vingerafdrukken en ook het merk van de sigaretten kan soms een hint geven.

  • Daarnaast is het vrijwel zeker dat er heel wat daders actief zijn geweest voor de bende (mogelijk in meerdere teams met ongeveer dezelfde samenstelling) en kan het ook goed zijn dat de dader die in 1983 actief waren dat niet meer waren in 1985 dus om dan op basis van die peuk iemand als dader uit te gaan sluiten...

133

(753 replies, posted in 1985)

Er is iets eigenaardigs dat ik merk bij de overval in Overijse. De officiële rapporten spreken van 3 daders maar er zijn meerdere getuigen die van 4 daders spreken. In deze Ter Zake aflevering (uit 2011?) gaat het er over dat de meeste getuigen, kroongetuigen zelfs, nooit ondervraagd zijn geweest door de instanties (rijkswacht).

In deze reportage zoekt Ter Zake een Britse getuige op in Birmingham. Dit was een kroongetuige die nooit ondervraagd werd. De reportage zegt dat het 'heel opvallend is dat zij de enige is die 4 overvallers heeft gezien » YouTube

In diezelfde reportage is te zien hoe die Britse vrouw meent dat Léon Finné al eerder dood moet geweest zijn volgens haar omdat 'er geen kleur meer in gezicht gezicht was, hij er asgrauw uit zag' en 'dat dit lijk er duidelijk anders uit zag als de andere lijken'. Ook toont die reportage twee getuigen die er van overtuigd zijn dat de auto van Finné, een witte Ford Sierra, er aanvankelijk niet stond dat die er dus pas na de overval (of tijdens?) geparkeerd werd.

Wat ik dan bizar vind is dat niemand gezien heeft wie die auto daar dan geparkeerd had (werd Finné's lijk uit die auto gegooid? Dat zou toch opgevallen zijn door minstens iemand?) En ook dat niemand dan had gezien wie uit die auto gestapt is.

Mogelijk hebben de gangsters gebruikt gemaakt van het 'selectieve attentie fenomeen' (ook wel bekend als het invisible gorilla experiment). Door de actie en het geschiet in de Delhaize zal de aandacht van de aanwezigen daarop gericht zijn en heeft men mogelijk gebruikt gemaakt van de mogelijkheid om het lijk er te 'plaatsen' en de witte Sierra er te parkeren.

Maar zelfs als het zo ging is zo iets nog bijzonder riskant. Een klant die buiten liep of een klant die de parking op reed zou dit gezien kunnen hebben en er waren mogelijk nog mensen op de parking of in een geparkeerde auto aanwezig (grote kans zelfs). Dus hoe kon men Finné daar 'leggen' en die Sierra parkeren vlak voor de supermarkt zonder dat mensen dit zagen?

Op het eind van de Ter Zake-reportage wordt de uitbater van het krantenwinkeltje geïnterviewd. De man zegt dat Finné al een enkele maanden klant was bij hem en geregeld een praatje sloeg en Finné hem meermaals had gewaarschuwd dat er 'de komende maanden wel eens rare dingen op landelijk gebied zouden gaan kunnen gebeuren.' De journalist die de uitbater ondervroeg stelde wel een cruciale vraag niet: namelijk of Finné die avond (de avond van zijn dood) in de winkel was geweest en een krant had gekocht én of hij toen iets gezegd had en welke indruk hij gaf.

Léon Finné's dood kan haast ook niet toevallig geweest zijn en hij is er mogelijk bij 'gelegd', de getuigenissen over de witte Sierra en die van de Britse vrouw en de krantenwinkel uitbater wijzen ook in die richting. Finné was ook bekend in het extreem rechtse milieu en hij werd door de rijkswacht geregeld ingehuurd bij undercover operaties waarbij hij geld tijdelijk leende voor een drugsdeal om iemand er in te luizen.

Echter was er nog een veel duidelijkere getuige die over 4 daders sprak. Als Ter Zake in de archieven van het BRT journaal had gekeken, dan had men gezien dat op originele BRT journaaluitzending van die overval men in het begin spreekt over "drie getuigen die 4 daders gezien hadden" (en dat is dus zonder die Britse vrouw die niet ondervraagd is geweest dus minimaal vier getuigen beweerden dit).

Maar nog straffer is dat de belangrijkste getuige hier in het journaal van die dag, die ook veruit het langst aan het woord is expliciet en heel duidelijk articulerend over vier daders spreekt die binnen kwamen. Nadien zegt de man dat de boeven zich in twee groepen van twee man verdeelden...

Deze getuige is te zien vanaf 0:25 sec. in dit filmpje tot 1:09 sec. De man spreekt beschrijvend en duidelijk articulerend in een mooie taal, er is geen enkele twijfel over wat hij beschrijft, het is glashelder hoorbaar: 4 daders die zich in 2 groepjes van 2 gesplit hadden » Nieuws

Natuurlijk kan die man verkeerd gekeken hebben maar blijkbaar waren er nog minstens 3 andere getuigen (inclusief die Britse vrouw die weliswaar wel zei dat ze dacht er 4 gezien te hebben) die menen 4 daders gezien te hebben.

Zelf ben ik er van overtuigd dat er die avond twee teams met twee verschillende Golf GTi's in actie waren en dat het niet dezelfde daders waren in Eigenbrakel en in Overijse maar dat men wel de indruk wou wekken dat het dezelfde daders waren. Toch spreekt men over Overijse steeds over 3 daders... maar in het journaal was een getuige aan het woord die van 4 daders spreekt.

En dan is er nog die mysterieuze blonde vrouw die gezien zou zijn naast een man met een masker (ik veronderstel dat dit in Eigenbrakel was of was die vrouw ook in Overijse gezien?).

Maar de vraag die ik mij stel is dus: was er een vierde dader of niet? En waar was die blonde vrouw juist gespot? En om hoe laat?
Wie kan zij zijn? Was zij effectief ook in Aalst gespot? (Kan het Denise Tyack geweest zijn met een pruik op?)