41

(1,099 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Door de ballistiek wist men al dat de aanslagen met elkaar verbonden waren. Natuurlijk is er de factor Derry waarvan we niet weten hoe correct zijn rapporten zijn en waar hij mogelijk interventies deed of zelfs rapporten vervalste.

42

(832 replies, posted in Bende De Staerke)

De Staerke sprak volgens mij de waarheid in die uitgebreide bekentenis die hij opstuurde naar Panorama. Dat moet hij in een opwelling gedaan hebben en het was ook veel te gedetailleerd om zomaar een verzinsel geweest te kunnen zijn.

Heel dat verhaaltje dat hij nadien ophing dat het 'was om een assisenzaak uit te lokken' slaat absoluut nergens op vooral om 2 redenen:

- Iemand die écht onschuldig is zou het nooit in zijn hoofd halen om zo iets (Aalst, wat een buitengewoon gruwelijke aanslag was) te bekennen. Dat bestaat niet , een onschuldige krijgt zo iets niet over zijn lippen.

- Als het tot een assisenzaak was gekomen dan was hij hoogstwaarschijnlijk veroordeeld geweest. Zoals enkele anderen al aangaven: er zijn in assisenzaken al mensen met veel minder bewijslast tegen zich veroordeeld. Er zijn hopen aanwijzingen die in de richting van De Staerke wijzen: meer als genoeg om een jury hem te doen veroordelen hoor.

43

(832 replies, posted in Bende De Staerke)

Iemand die écht recht in de schoenen staat en van zichzelf weet niets er mee te maken te hebben die gaat nooooooit een bekentenis afleggen over zo iets (Aalst).
Psychologisch kan dat gewoon niet dat je een 'tactische' bekentenis aflegt.

44

(832 replies, posted in Bende De Staerke)

Spectator Of Life wrote:

...PDS heeft één keer niet gelogen, dat was bij zijn bekentenis.

Wel dat denk ik dus ook. Zijn bekentenis bevatte veel teveel details om compleet verzonnen te zijn.
Daarnaast zou niemand die bij zinnens is een assisenproces riskeren want dan zit je met een volksjury en is het risico op veroordeling gevoelig groter als bij een correctionele zaak hoor. Er zijn er al meer voor assisen veroordeelt zonder echt materieel bewijs, denk maar aan de Parachutemoord. Welke gek gaat er nu een 'bekentenis' afleggen met als doel een assisenzaak te riskeren? Dat wil je net ten alle kosten vermijden....

45

(776 replies, posted in Westland New Post)

kenza wrote:

Dus op de bewuste avond waren er een paar bekende gangsterbendes in de val gelokt en sloeg de echte bende genadeloos toe om alles in de schoenen van de gekende bendes te schuiven
Het stelt mij wel een beetje gerust dat men weet waar men moet zoeken en men toch al weet wie er achter zit

Met bekende gangsterbendes ga ik er van uit dat je voor Aalst dus op de Bende van Baasrode en de Bende Haemers wijst.

Maar.... waarom zou een bende zomaar naar de parking van een Delhaize komen of zo om zijn er zich naar toe te laten lokken wetende dat er al moordende raids op Delhaizes plaatsvonden.
Sorry  but that makes absolutely no sense.

46

(776 replies, posted in Westland New Post)

Django68 wrote:

Ik maak me hier de bedenking: Libert zou door verschillende getuigen, waaronder de adjunct directeur van de Delhaize in aalst die hem formeel herkende, aangeduid zijn als de reus van de bende. Nochtans spreken getuigenissen, waaronder David vds, over de helblauwe ogen van de reus. Op de foto's van Libert die op het forum staan lijkt die bruine ogen te hebben

Er waren volgens mij twee reuzen (dus 4 daders op het terrein) in Aalst. Eén er van mogelijk Patrick Haemers.

47

(832 replies, posted in Bende De Staerke)

Ik meen dat er ook een caissière De Staerke herkend had en dat er ook joggers hem gezien hadden in de aanloop naar Aalst.
Iemand als Bossi (wiens berichten altijd subliem onderbouwd zijn en wiens bijdragen ik enorm waardeer) gaat dit misschien weten. Zelf beschik ik niet over bijvoorbeeld PV's die dat bevestigen.

Verder wou ik er ook even op wijzen dat Léo, wiens berichten ik ook enorm waardeer, wel erg veel veronderstellingen maakt in zijn laatste bericht.

Of De Staerke afgeperst werd om op één of andere manier mee te doen aan Aalst (en mogelijk ook andere aanslagen) is pure speculatie. We hebben daar geen enkele indicatie voor.

Waar we wel op kunnen afgaan zijn PV's en getuigenissen (die misschien ook niet 100% betrouwbaar zijn maar dat is wel waardevoller als pure speculatie).

Dat hij een verkenning deed in Delhaize (op wel exact tijdstip of misschien was zijn ex fout en was het de dag ervoor, enfin daar kan je nog over twijfelen): dat lijkt toch wel vast te staan want laten we niet vergeten dat het kind van zijn ex exact naar de locatie met die strips toe liep en de Delhaize van Aalst had een andere layout als andere Delhaizes (met ook twee in & uitgangen) en op het moment dat ze die bezocht zouden hebben stonden die strips op een andere plek, toch liep ze naar de juiste plek.

Dan zijn er die joggers die hem mogelijk herkenden. Daar hoop ik dat Bossi misschien meer duidelijkheid over kan verschaffen of dit klopt dat er een PV over bestaat.

Er is die zigeuner die een dader meende te herkennen als iemand uit die gemeenschap en die zei dat de dader terugdeinsde toen die hem in 'Manouche' aansprak.

Er is het feit (dat vaststaat) dat De Staerke met de Samsonite op het appartement van z'n Griekse kameraden binnen kwam op de avond van de overval en dat hij die nadien (een dag later) terug ging ophalen (en volgens zijn ex begraven en nadien weer opgraven). Die Samsonite werd onderzocht en uit de expertise bleek dat er gebruikte wapens in zaten.

Er zijn meen ik nog andere getuigen die De Staerke mogelijk herkend zouden hebben als dader in Aalst. Opnieuw: dat zeg ik onder voorbehoud, ik heb daar geen specifieke PV's over gezien. Misschien Bossi wel?

Om samen te vatten: er is geen enkele verklaring (van bijvoorbeeld andere criminelen of mensen uit de kennissenkring van Philippe De Staerke) die er op wijst dat De Staerke afgeperst werd op één of andere manier. Letterlijk niemand deed ooit zo'n uitspraak in die richting. Dus zo iets beweren is 100% speculatie.

Er zijn wel voldoende elementen om hem te verdenken van iets met Aalst te maken te hebben: hetzij als dader, hetzij als medeplichtige. Maar in zijn geheel weegt het dossier tegen hem net iets te licht, daarom dat het ook nooit voor Assisen kwam. Niet omdat hij onschuldig geacht werd, wel omdat men meer bewijs nodig had.

48

(832 replies, posted in Bende De Staerke)

cascade wrote:

Waar wordt Philippe de Staerke op dit moment van verdacht?

Het is niet omdat hij niet meer officieel in verdenking gesteld is dat hij geen mogelijke verdachte van Bendefeiten meer is. Niemand is op dit momenteel in verdenking gesteld. Dus volgens jou is dus elke persoon die op dit forum besproken wordt geen potentiele verdachte? Hij zou potentieel betrokken kunnen geweest zijn in Aalst (veel aanwijzingen daar, getuigen die hem menen herkend te hebben en vooral de Samsonite koffer, bizar gedrag op de dag van Aalst en zijn verkenning), Overijse, Eigenbrakel, Ohain (hier is hij voor opgepakt & ondervraagd geweest) en misschien zelfs Beersel.

49

(832 replies, posted in Bende De Staerke)

Het kan goed zijn dat De Staerke sympathiek overkomt als je hem op café zou tegen komen of als je met hem praat over de kunstwerken die ie tegenwoordig maakt. Dat kan dat hij een sympathieke indruk geeft.

Maar louter op basis daarvan mag je iemand niet uitsluiten als dader. Ik zeg ook niet dat het niet mogelijk is dat ex-gangsters op latere leeftijd hun leven zouden beteren. Philippe Lacroix van de Bende Haemers lijkt zich bv. goed gerehabiliteerd te hebben met zijn job als leraar Nederlands.

De Staerke heb ik echter in geen enkel interview ooit  spijt zien betuigen van zijn daden of inzicht wat hij slachtoffers (ook op overvallen waar je geen schot lost heb je slachtoffers met psychische trauma's) aangedaan heeft. Enkel zelfbeklag en zichzelf zien als een complot van 'de staat' en 'de pers' tegen zijn persoontje hoor je hem in interviews herhalen. Dat klinkt verdacht veel als narcisme, gebrek aan inzicht in wat zijn daden veroorzaakt hebben, gebrek aan berouw en ook gebrek aan inlevingsvermogen in anderen. Persoonlijk vind ik dat niet zo'n sympathieke eigenschappen. Ik vraag me ook af op wat Mincky zich baseert om Philippe De Staerke sympathiek te noemen. Dat kan je namelijk enkel zeggen als je die mens persoonlijk kent in mijn ogen.

50

(832 replies, posted in Bende De Staerke)

Die verheerlijking & het goedpraten van misdaden van Mincky van criminelen als Johnny De Staerke mag stilaan wel eens ophouden. Het is op zijn zachtst gezegd ongepast. Bovendien werd De Staerke uitsluitend buiten vervolging gesteld (enkel voor wat men hem in Aalst van beschuldigde) vanwege de tijdsduur dat hij al in beschuldiging was, absoluut niet omdat hij onschuldig geacht wordt. Gebrek aan materieel bewijs wil trouwens niet zeggen dat die persoon onschuldig was, wel dat we het door gebrek aan materieel bewijs niet weten.

Johnny's 'CV':

 • 23.06.72: gearresteerd voor diefstallen met braak

 • nov. '75: opgepakt op verdenking van gewapende overval

 • 17.03.'76: 2 jaar celstraf voor gewelddadige gewapende diefstal bij nacht

 • aug. '78: opgepakt vanwege slagen & verwondingen bij een voorval in St. Truiden

 • 1980: veroordeling wegens bezig & heling van oorlogswapens

 • 09.10.'80: juwelier Valère Valkcke wordt vermoord, 'Johnny' De Staerke is één vd verdachten

 • 23.10.'80: driedubbele moord op Achnamian, Grandcler & Wenzel. Volgens Léon De Staerke werd deze slachting gepleegd door 'Pinta' met als mededaders Philippe De Staerke & Ghijsels.

 • 04.11.'80: moord op Sofie Verpeuten te Lennik. Volgens Léon De Staerke waren de daders Philippe De Staerke & Pinta

 • jan. '81: opgepakt in een gestolen BMW

 • juni '81: veroordeeld tot 18 maanden cel wegens wegens diefstel en het toebrengen van slagen & verwondingen aan politie agenten

 • juni '82: aangehouden vanwege diefstal

 • dec. '83: veroordeeld tot 3 jaar cel vanwege zware diefstal

 • 16.09.'83: ontsnapping uit gevangenis Doornik

 • okt. '83: opgepakt & ondervraagd als verdachte voor de moord op Jacques Van Camp in Ohain

 • maart '85: niet teruggekeerd van Penitentiair verlof

 • 26.06.'85: overval postkantoor Baasrode

 • 05.08.'85: overval postkantoor Meerhout

 • 06.08.'85: overval postwagen Lier

 • 07.08.'85: overval postkantoor Rijmenam

 • 24.09.'85: overval postkantoor Baasrode

 • 24.09.'85: overval postkantoor Waasmunster

 • 21.10.'85: overval postkantoor Ternat

 • 21.10.'85: overval postkantoor Erpe-Mere

 • 15.06.'87: start proces 'superbende van Baasrode, in totaal 15.000 pv's betreffende 157 feiten, 13 getuigen worden opgeroepen.
  Philippe De Staercke wordt tot 20 jaar cel veroordeeld.

Quote uit een artikel van Het Laatste Nieuws van 21 november 1986:

De Bende werd aangehouden wegens zowat twintig overvallen, een pak meer warenhuisinbraken, heling autodiefstallen of het leveren van wapens, papieren of schuilplaatsen en van begin 1984 tot begin 1986.

Het onderzoek begon na een inbraak in de Delhaize-filiale te Lokeren en vermeldt overvallen op de postkantoren te Steenhuffel, Wépion, Liezele, Baasrode, Rijmenam, Londerzeel, Luttre, Ternat, Mollem, Klemskerke en Wenduine en zelfs overvallen op banken te Dilbeek, Middelkerke, Vosselaar en Ranst. Verder werd er ingebroken in warenhuizen en magazijnen van de kust tot Limburg met vooral drank en sigaretten als buit.

Er werden een twaalftal verdachten aangehouden, anderen werden alleen verhoord. Op grond van gissingen en onderstellingen werden vooral Philippe De Staerke en Apostolos Papadopoulos in verband gebracht met moorden. Het gerecht te Dendermonde verzamelde een indrukwekkend wapenarsenaal en autokerkhof. Men vond voorwerpen afkomstig uit Aalst en Temse.

Stop met De Staerke af te schilderen als een onschuldig schaap Mincky (en co). Dit is bijzonder ongepast. Zelfs al zou De Staerke Aalst of andere Bende feiten niet mee gedaan hebben dan blijft er nog ruim genoeg over om geen sympathie voor deze zware gangster te hebben.

Er is trouwens geen enkele goede reden om Philippe De Staerke van Aalst of zelfs van andere bendefeiten (Beersel, Ohain, Overijse, Eigenbrakel) uit te sluiten als verdachte. Voor Aalst zijn er zelfs heel goede redenen om hem als verdachte te blijven beschouwen en dat heeft heus niet enkel met de getuigenis van zijn ex vriendin te maken:

 • Zo werd De Staerke door 2 joggers herkend in de aanloop naar Aalst

 • Zo werd De Staerke door een caissière herkend tijdens zijn verkenningsactie

 • Er is het voorval van de zigeuner die hem als slachtoffer herkende aan zijn loop en beweerde dat De Staerke hem niet afmaakte omdat hij hem herkende

 • De zwaarst wegende factor van mogelijke betrokkenheid in Aalst is veruit de Samsonite die hij afgezet en opgehaald zou hebben in het appartement van zijn Griekse maten (waar ook een getuigenis van bestond en waar een expertise van uitwees dat er gebruikte wapens in de Samsonite gezeten hadden)

Sympathie hoor je te hebben met de slachtoffers, niet met daders. En vergeet ook niet dat ook de getuigen van overvallen waar niet geschoten werd slachtoffers zijn, voor hen is zo iets een traumatische ervaring die ze lang kunnen meeslepen, sommigen hun leven lang met allerlei psychische gevolgen.