51

(903 replies, posted in Bende De Staerke)

Klopt maar voeg daar nog aan toe dat hij die Samsonite koffer eerst begraven had en nadien weer was gaan opgraven in het bijzijn van zijn toenmalige vriendin waar hij tegen gezegd zou hebben dat er Bende wapens gebruikt in Aalst in die koffer zaten.

Die bekentenis aan Panorama heb ik altijd bizar gevonden. Ja het klopt dat hij die nadien introk en beweerde dat hij dat deed om zo een Assisenzaak uit te lokken (die kwam er ook niet omdat men vreesde onvoldoende hard bewijs tegen hem te hebben). Maar wie is er nu zo'n gek om eerst een publieke bekentenis te doen van zo'n bloedbaden en daarbij ook nog een Assisenzaak (wat bijzonder riskant en onvoorspelbaar is qua uitkomst gezien daar met een volksjury gewerkt wordt) tegen zich te riskeren?

Mijns inziens zo iemand die volstrekt onschuldig is en er echt niets mee te maken heeft nooit overwegen om zo'n brief te schrijven, zelfs al was die brief zogenaamd een misleiding. Zo redeneert iemand die echt onschuldig is heus niet, die zou nooit zelfs maar overwegen om zo'n woorden op papier te zetten. Het is ook heel manipulatief gedrag zo'n plannetje, eigen aan psychopaten of sociopaten. Het is heel geraffineerd gedrag.

Wat ik mij wel afvraag is dit: Philippe De Staerke had naar verluid een vrij hoge 'piepstem' (die beschrijving van zijn stem zag ik enkele malen op het forum passeren). Zou dit tijdens een raid zoals bv. die in Aalst of Eigenbrakel niet opgevallen hebben zo'n stem? Nu tijdens de overvallen van de Bende van Baasrode was hij naar verluid degene die riep en dreigde en degene die het meest agressief te keer (zonder te schieten weliswaar), viel die stem daar dan ook niet al op?

Als De Staerke de effectieve aanval (en niet enkel verkenning of verstoppen wapens in Samsonite) mee gedaan had dan kon hij gezien z'n lichaamstaal / uiterlijk normaal enkel de 'killer' zijn. Als die geraakt en gedood zou zijn (een hypothese waar te weinig bewijs voor is) dan kon hij dus de killer niet zijn, anders misschien wel.

Nu wat ik mij afvraag is het volgende: hebben tijdens de overvallen in Aalst, Eigenbrakel & Overijse alle daders op het terrein effectief gesproken / geroepen? Of was er een dader die niets zei? Ik vraag me af of er naar de stemmen van die drie bewuste aanvallen ook onderzoek gedaan is? Als Johnny effectief zo'n herkenbare piepstem had dan was dit toch wel een getuige opgevallen? Of kon hij zijn stem wijzigen? Dat lijkt me niet evident in volle actie.

52

(370 replies, posted in Andere Personen)

Mincky wrote:

De Staerke is er ingeluisd, hij heeft hier helemaal niets mee te maken.
Persoonlijk vind ik hem zelfs een sympathieke man

Een 'sympathieke man'? Is hij een persoonlijke vriend van je? Besef je dat het gaat om iemand die door veel speurders wordt omgeschreven als manipulatief, opvliegend en sociopathisch?
Iemand die ook betrokken was in de moord op Wenzel, Granclere & Achnamian? (volgens zijn broer Léon, 'Johnny' stoefte hier ook over in de gevangenis)
En ik vind het ook frappant dat er soms mensen zijn die overvallen waarbij niet geschoten is afdoen alsof het niet zo erg is. Zelfs zonder schoten te lossen is dit nog steeds zwaar banditisme dat serieuze trauma's kan veroorzaken bij de getuigen van zo'n overval. Johnny heeft daar nooit geen oprecht spijt over betuigd, laat staan dat hij enigszins beseft dat zo iets trauma's en angsten bij mensen veroorzaakt.
Dat is alleszins geen gedrag dat ik sympathiek vind en ik vind het van weinig respect getuigen naar de Bende slachtoffers toe als iemand zich als een soort fan van een mogelijke dader uit en er ook nog eens automatisch van uit gaat dat De Staercke niets met de Bende te maken had terwijl er toch ernstige indicaties zijn dat hij wel degelijk potentieel betrokken was. Indicaties gebaseerd op feiten, niet op een 'mening'.

53

(22 replies, posted in Andere Personen)

ruske wrote:

Begin de jaren '80 zijn twee agenten van de politie Zellik vermoord in het Laarbeek bos dit tijdens een interventie. Dit waren Luc de Lauw en De Rijck als ik mij nog goed herinner.  etc....

Twee correcties:

  • Enkel Luc de Lauw werd vermoord, diens collega André de Rijck overleefde

  • Het was niet begin jaren '80 maar op 29 november 1988 tussen 18h & 19h.

En verder een opmerking: de auto van de daders was een Lada (schutters nooit geïdentificeerd).

54

(9 replies, posted in Bende Farcy)

Wanneer is deze man om het leven gekomen en hoe? Wanneer vluchtte hij naar Frankrijk en vanaf wanneer zat hij in de Caraïben? Vlak na de Dekaise overval? Is hij nadien nog in België gezien?

55

(147 replies, posted in 1983)

Waarom is dit significant?

56

(18 replies, posted in Bende Haemers)

Ja maar... die foto van Axel Zeyen lijkt twee druppels water op Michel Libert. Ik dacht eerst dat het een foto van Libert was. De gerant van de Delhaize in Aalst meent Libert herkent te hebben maar dat kon even goed iemand zijn die sterk op Libert leek.

57

(18 replies, posted in Bende Haemers)

Merovinger wrote:

http://nsm06.casimages.com/img/2011/11/23//1111230204191107059086796.jpg

Foto van een vermomde Axel Zeyen op een vals paspoort.

Hier zijn toch mogelijke gelijkenissen met robotfoto nr. 19 (de reus in Eigenbrakel / Overijse) mijns inziens

58

(47 replies, posted in Bibliografie)

Als je de buit van de Bende van Nijvel supermarkt overvallen vergelijkt met de overvallen van de  Bende Haemers dan kan je effectief van peanuts spreken.
De Bende Haemers deed op een bepaald moment een overval waar de buit 17 miljoen Belgische frank bedroeg en al hun overvallen hadden veel grotere buit als bij de Bende van Nijvel. Als je 17 miljoen frank vergelijkt met pakweg 200.000 bef of een half miljoen frank dan is dat effectief drinkgeld in verhouding met wat Haemers binnen haalde. Daarom dat de media de buit ook verwaarloosbaar noemde, dat was in vergelijking met.
Het overvallen van grote warenhuizen houdt ook veel meer risico's in: je hebt nooit zicht op wie daar op welk moment aanwezig is, er kunnen mensen achter grote rekken in gangen staan die je nooit kan zien, het ging om grote parkingterreinen etc... gevaar kan van alle kanten komen.
It makes no sense om met zoveel vuurkracht voor relatief weinig opbrengst (zeker in vergelijking met de Bende Haemers) zo'n riskante plek te gaan overvallen. Een overval op een bank, geldtransportwagen, een postkantoor, juwelier (deden ze natuurlijk ook) of een kleinere winkel is veel beter te controleren gezien de locatie kleiner is, er minder mensen aanwezig zijn en de buit (zeker bij een bank of geldwagen) groter is.

59

(210 replies, posted in Westland New Post)

Als de Hunchback of Notre Dame mee deed aan aanslagen van de Bende van Nijvel denk ik dat dit wel meer mensen opgevallen zou zijn. Hij kan wel mee gedaan hebben aan een verkenning, was hij niet samen met Elnikoff min of meer herkend door een jogger tijdens zo'n observatie?

60

(210 replies, posted in Westland New Post)

Het kan zijn dat Dauphin's uitspraak (ook al werd die illegaal opgenomen) wel degelijk klopt hoor. Kijk als hij zei 'ik was chauffeur van de Bende van Nijvel', dan heeft hij niet gezegd dat dit tijdens de aanslagen was hé. Libert zei toch dat hij een paar keer mee gereden had met Dauphin? Elnikoff mogelijk ook...