21

(576 replies, posted in Onderzoeksdaden)

fipilip wrote:

Er is nog wetgevend werk nodig om volledig van deze nieuwe onderzoeksmethode Claerhout gebruik te kunnen maken, maar dat heeft volgens mij enkel te maken met de samenstelling van de “Y-chromosoom-stamboom”. 

Wat volgens mij nu al kan is vaststellen dat er een Y-chromosoom-match is. Op zich zou die match niet veel opleveren wanneer de match niet de dader is, dus niet overeenstemt met het volledige DNA-profiel van de dader én men de stamboom niet mag samenstellen. Maar: als de speurders die al dertig jaar werken aan deze zaak al was het maar een familienaam kennen, is dat mijns inziens heel waardevolle informatie waar ze mee verder kunnen.

De Bende Van Nijvel beging haar misdaden in een bepaald gebied rond Brussel, de daders zijn wellicht uit dat gebied afkomstig en de meeste namen uit het dossier die men nu op hun DNA onderzoekt zijn ook afkomstig uit dat gebied. Daardoor vergroot de kans op een match. Geen volledige DNA-match dus, maar een Y-chromosoom match.

Hoe meer ter zake doende Y-chromosomen men kan uittekenen, hoe meer kans op succes. In Nederland heeft men in 2018 in de zaak Nicky Verstappen 21000 mannen uitgenodigd uit de streek waar de moord gebeurde. De 800 profielen die men nu in de zaak BvN probeert samen te stellen zijn er lang geen 21000. Maar wij hebben wel meerdere dader-DNA's. Er zijn dus mogelijkheden.

Om de kans op succes maximaal te maken zou het gerecht de mogelijkheid moeten hebben op zoek te gaan naar het juiste Y-chromosoom in de databank van het genealogisch Benelux DNA-onderzoek (oa van Familiekunde Vlaanderen - DNA-Beneluxproject : https://dna-benelux.eu/node/2 )

Ik hoop ten eerste dat de speurders de mogelijkheden van dit Y-chromosoom-onderzoek benutten.
Ten tweede dat de bevoegde politici gauw wetgevend werk verrichten zodat we kunnen doen wat in Nederland kon en in Zweden (https://www.thelocal.se/20200916/dna-hit-brings-swedish-double-murder-suspect-to-trial-after-16-years/ ) Meester Vermassen? Minister van justitie?

Gegarandeerd dat de zaak zo opgelost wordt. Er zijn nog ... hoeveel maanden?

Weet u wat ik denk: het federaal parket heeft ‘slechts’ weet van een aantal dode verdachten (daders) en zet mede daarom het onderzoek op een serene wijze voort, in de hoop of wetenschap dat er misschien toch nog een levende verdachte (dader) wordt gevat, ook al bestaat - om meerdere redenen - de kans dat het te laat is om (met succes) tegen die persoon een strafproces in gang te zetten. Dit gevoel en idee heeft ook te maken met mijn werk, waarin een situatie die min of meer vergelijkbaar is met de hiervoor geschetste situatie, tweemaal is voorgekomen. We gaan het zien.

22

(204 replies, posted in Andere Personen)

Mooi helicopterview, dank u wel en ‘’t boek van Patrick Verdin zal zeker een aardverschuiving veroorzaken’, toe maar… ik kan niet wachten. Ik heb Verdin geantwoord dat ik tot nu toe geen reden zie om aan zijn geloofwaardigheid te twijfelen en ik hoop van ganser harte dat dat zo blijft.

En Xavica, uw stijl bevalt mij wel.

23

(1,135 replies, posted in 1983)

Now wrote:

Zoals Django opmerkte dat zingen van Bouhouche heeft met de 9 mm te maken die gebruikt is in Waver. Dit is heel belastend voor Bultot ( zie de 9mm gevonden de middag voor Aalst). Het gekke is dat Destaerke nogal loslippig is tegen mede gevangenen over wapens en noem het toeval of niet die nacht van Nijvel is er door een gat in de muur van zijn cel de ontsnapping van de eeuw.

Die ontsnapping vond pas plaats op 16-12-1983 en niet op of rond 17-09-1983, zo las ik (bron » nl.m.wikipedia.org). Maar goed, Wikipedia kan ernaast zitten.

24

(204 replies, posted in Andere Personen)

Wat schrijft u nu toch allemaal?!

Voor zover uit de processen-verbaal van politie blijkt dat de klanten - meervoud! - op de hen getoonde foto's de gebroeders Sliman herkenden als zijnde de overvallers, in combinatie met de wapenvondst in de zwaaikom bij Ronquières, dan zou je toch mogen denken dat daarmee de oplossing van de zaak, althans de oplossing van een deel van de zaak aanstaande is, ook al kunnen dode verdachten in België niet meer worden veroordeeld.

Daarenboven stelt Patrick Verdin dat Xavier Sliman contact had met een ex-gendarme.

Komt daar nog bij dat Patrick Verdin het op een aantal punten wezenlijk oneens is met Jean-Pierre Adam, wat hopelijk wat duidelijker wordt gemaakt in het binnenkort door eerstgenoemde uit te geven boek. Daarin wordt Thierry Sliman neergezet als 'le tueur'. Ik kan mij voorstellen dat de familie Sliman de uitgave van dat boek wil blokkeren, maar wat nu als het waar is?

25

(109 replies, posted in 1983)

Je zou jouw hypothese kunnen voorleggen aan Patrick Verdin (» facebook.com), die Thierry Sliman goed en lang kende en hem (ook in zijn boek) als een de daders van de Bende van Nijvel aanwijst.

26

(369 replies, posted in Andere Personen)

Even voor de goede orde, Daniell Dekaise heeft Thierry Sliman (op basis van een fotoconfrontatie) herkend als één van zijn overvallers (https://m.hbvl.be/cnt/dmf20180110_03291596). Thierry Sliman en Patrick Verdin zaten in de jaren negentig maanden in voorarrest als verdachten van de (huur)moord op uitbater Michel Piro. Beiden werden hiervan vrijgesproken door het hof van assisen te Charleville-Mézières. Zij zullen elkaar wel goed hebben gekend, me dunkt.

27

(369 replies, posted in Andere Personen)

Ik heb de afgelopen dagen gecorrespondeerd met Patrick Verdin, die in een door hem geschreven, nog uit geven boek onder andere zal verhalen over de Bende van Nijvel, contacten tussen Xavier Sliman en een ex-gendarme(*) en Thierry Sliman als een van de leden/moordenaars van de Bende van Nijvel (**). Dit kan ook worden gezien in het licht van de revelaties van ex-politieman Jean-Pierre Adam over Thierry Sliman en (onder andere) de overval op wapenhandelaar Daniel Dekaise in 1982.

https://i.imgur.com/DV3kCRy.jpg
https://i.imgur.com/NEWMrau.jpg

Vooralsnog heb ik geen redenen om Patrick Verdin niet te geloven. Wat staat er precies in zijn nog uit te geven boek?

"je sais que bouhouche et les freres se connaisaient mais je ne peux pas le prouver c est pour cela que je dis je pense" (Verdin).

"je suis certain que ts est le tueur il me la dit , j explique dans se livre la façon qu il me la dit et beaucoup d autres choses nai aucun doutes la dessus xavier connaissait un ex gendarme cela c est sur aussi je vous promet  d eclaicire cette affaire si on me croit? (Verdin)

28

(369 replies, posted in Andere Personen)

Met wat nog meer zal Patrick Verdin komen? In ieder geval heeft hij zijn doopceel tot op zekere hoogte gelicht, door ‘zicht’ te geven op een deel van zijn verleden.

» www.facebook.com

29

(1,135 replies, posted in 1983)

honortomarcel, bijzonder om dit te lezen. Voor zover mijn kennis reikt, zat Philippe De Staerke op 16 en 17 september 1983 in de gevangenis te Doornik, waaruit hij en anderen op of rond 16 december 1983 wisten te ontsnappen. Vooropgesteld dat zijn of dit verhaal (uit 1991) waar is, is dat onvoldoende concreet om daar een touw aan vast te knopen. Het is iets en niets, zoals in de zaak van de Bende van Nijvel zo vaak het geval is geweest.

30

(21 replies, posted in Filière Boraine)

Van wanneer dateert die opmerking van de toenmalige onderzoeksrechter Lacroix? Over welk proces tegen wie gaat het?

Dit verhaal heeft Robert Beijer verteld in zijn in 2010 uitgekomen boek, De laatste leugen. Gesteld dat dit verhaal, dat gaat over het voorbereiden van afpersingen van de directie van de GB-supermarkten, onder dreiging van bomaanslagen op winkelend publiek (=volwassenen én kinderen) door Beijer en Bouhouche c.s. op waarheid berust, dan is dat de zoveelste reden om onder anderen Bouhouche aan te merken als een van de hoofdverdachten van deelname (achter de schermen) aan de drie in 1985 bij drie Delhaize-supermarkten uitgevoerde bloedige overvallen. Een al meer dan 15 jaar dood zijnde Bouhouche…

Een gerenommeerd en gerespecteerd advocaat, die zich ook in de zaak van de Bende van Nijvel heeft verdiept - zijn naam ben ik nu helaas kwijt, maar heb het ergens gelezen - heeft verklaard dat de supermarktovervallen in 1985 draaiden om afpersing.