41

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Waarom schuift Van der Sypt niet aan, aan de tafel van een (Belgisch) televisieprogramma - Faroek voor mijn part -, waarbij kijkers hem - via een topmoderator (als noodzakelijk tussenstation) - kritisch kunnen bevragen?

42

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

voor zover dat nog NIET mocht zijn gebeurd.

43

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

HIPA, de facto stelt u dat anderen hebben verklaard dat de munitiehulzen op de hiervoor staande foto buiten de FN-fabriek hervuld zijn en wel door een toenmalig lid van de schietstand in Aalst. In het geval hervulling van een of meer van die munitiehulzen heeft plaatsgevonden, moet worden onderzocht of er zich daarin DNA- of andere sporen bevinden, voor zover dat nog mocht zijn gebeurd.

44

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

O ja, is de inhoud van die hulzen en de binnenkant daarvan onderzocht op (DNA-)sporen of betrof het (zeker) originele, niet hervulde munitie?

45

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Boemerang wrote:

Een foto alleen is niet genoeg om dit goed te kunnen beoordelen, op foto's uit diezelfde reeks lijken de groene kogelwerende vesten zwart evenals het groene geldkoffertje zwart lijkt (die oorspronkelijke txt en foto komen van mij).

Op andere foto's zijn de hulzen duidelijk wit, al zijn ze wel aangetast.
https://lh3.googleusercontent.com/G1n3rbXb5aikYxz52sfL1bAHIxQwV4p76S28AMDFt1pnPaWRVSo4RCQvQkKAb_IFO98YKw7RRkTqFF-yrRxZC8JGfylbYD8PjPiNH9MToB4sFbsbiW0hvHdpjJSFlaD41XM-Lkd0uRhklmeUEz_xJxD2D53-yRouqO57Ydv1lfrqIACpJFpWtKnAfO8Ygu9Tqdd4WXLo9wQzzFzclQ8Baq9yKNYNFGYoOboeKr-v9WxqDaFeakp5knIBYIOKKDCEnlFK3j-H3aMdO5W3V-D0qMDLQ58QQ0_3J7_bNWux8cuydIJOmIUHEeP5U4HSc-K7ch5nhjK-Y-pFCKiepbmOqEJb1Lu5CII7IVS51FGKce_OOA_uh-QM_JbGhbpkhaMBjsWYEEybCR4eY_8DD9FfaXUZu6rpRUmR-5enfflkpnzkzZOQhTDmPBs4elUGRntbe7P3Xv0b4pOPAGndzWVO349LtkbboVdnb5Wd5zm1kUrtPwQ3Cgryw_ju18JdgbUf8sCg2kF1H1l5XnCD7Hh-wlTxl2J51isq33agRkFroKk9Iqd2Lp8yGjzJgfy9TJZrV9A2UmnRV7b8YZWfBasfFBPBjz_1CWWZcfgm-vkbd9Kx-hg7xYnMTaLzkRvkYjSF8WAf4JD1_yptNkeg9AAhbRZDoeuBXQt4Y8Bdtk_eMXkA6h3KprlquocA5LDNxXAtldLJ2ATRe2ER1dss-R48uNI=w506-h417-no?authuser=0

Men moet wel goed voor de geest houden dat deze objecten dan meer dan een jaar bewaard zouden zijn geweest door de bende of daarbij betrokken personen. Nu zou je kunnen denken dat de objecten in dat jaar keurig netjes in een droge opslagkast hebben gelegen maar het lijkt me eerder dat ze dan een jaar lang in een zak in de grond begraven hebben gelegen oid, in die tijd kunnen metalen onderdelen rustig aan het oxideren zijn gegaan terwijl het toch mogelijk is dat het DNA van de bloedvlek op het kogelwerende vest intact is gebleven (als dit vest in dat jaar al op dezelfde plek/wijze werd bewaard dan andere objecten, idem met de cheques). Kortom, misschien waren de kluis, de Legia's en de Faul al aangetast voordat ze samen met andere spullen in het kanaal werden gegooid kort voor het opduiken.

Inderdaad, dank u.

46

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

https://youtu.be/bZVnlzSfrNI

47

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Mincky wrote:

Misschien hebben ze eerst ergens anders in het water gelegen? Om het nog maar eens moeilijker te maken.

Dat zou je kunnen denken als we Eric Van der Sypt niet geloven. Van Der Sypt gaat (in commissie) er vanuit dat ‘op basis van de elementen in het onderzoek, die zakken (met o.a. die munitie) er niet langer dan 48 of 24 uur in hebben gelegen’ (https://youtu.be/bZVnlzSfrNI; vanaf 14:45). Hoe zit het dan met o.a. die groen uitgeslagen oorspronkelijk witte hulzen en dat aangetaste kluisje van de Aalsterse Delhaize. Waren die eerder begraven of zit het anders?

Waar is Faroek als je hem nodig hebt?

48

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

De (oorspronkelijk witte) LEGIA kal 12 hulzen (hagel) uit het kanaal van Ronquières:

http://lh3.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TTIjUxGp3qI/AAAAAAAAAnQ/9Ch1YeHlZIs/Ronq%201.png

Uit https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/31 … l-gemani/:
“Aanvankelijk werd gedacht dat de wapens al in het water lagen sinds 1985, net na de overval op de Delhaize in Aalst. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de wapens er maximaal 7 dagen lagen, mogelijk zelfs maar 48 uren. "Iemand had die voorwerpen dus op een bepaald moment in zijn bezit, heeft die in zakken gestoken en in het water gegooid. Dat incident roept vragen op. Wij willen daar graag antwoorden op, en daarvoor doen wij voor een deel beroep op het publiek", zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket.”

Als de munitie op de foto van oorsprong wit was, kom dan in ieder geval over de brug met het rapport waarin staat ‘dat die er maximaal 7 dagen lag, mogelijk zelfs maar 48 uren’ en de in datzelfde rapport opgenomen onderbouwing daarvan. Zulks klemt te meer, omdat ik Van der Sypt niet heb horen of zien beweren dat die munitie daarvoor ook al een bepaalde tijd in het water heeft gelegen. Deze zaak luistert veel nauwer dan Van der Sypt doet voorkomen en dat neem ik hem zeer kwalijk, althans hij houdt mij als kijker en luisteraar voor dom en daar kan ik niet tegen.

Mede indachtig de op het oog nogal aangetaste staat van het bij die wapens aangetroffen geldkistje (brandkastje) van de Aalsterse Delhaize, kan je moeilijk vertrouwen hebben in de woorden van Van der Sypt, zeker niet zondere nadere tekst en uitleg daarbij van diezelfde Van der Sypt. Op die manier komen de rollen van François Achten (cel Delta) en Philippe Vermeersch (rijkswacht) wellicht ander perspectief te staan, waarmee hen - links- of rechtsom - meer recht zal kunnen worden gedaan (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/31 … ntwoorden/).

49

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

De (oorspronkelijk witte) LEGIA kal 12 hulzen (hagel) uit het kanaal van Ronquières:

http://lh3.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TTIjUxGp3qI/AAAAAAAAAnQ/9Ch1YeHlZIs/Ronq%201.png

Deze patronen zijn handmatig hervuld met grotere bollen, die een verwoestender effect hebben dan de eendenhagel die er oorspronkelijk inzat, zo neem ik vooralsnog aan. Zijn die bollen er tezamen met het kruit (ook) met de blote handen en vingers ingedaan?

50

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Wellicht is het eenduidige antwoord op mijn hiernavolgende vraag al gegeven.

Liggen er in het gerechtsgebouw te Charleroi of elders nog (handmatig) nagevulde patronen, die gekoppeld (zouden kunnen) worden aan de Bende van Nijvel? Zo ja, bestaat de mogelijkheid dat op de inhoud daarvan - kruit, hagel,(metalen) bollen of bolletjes - of op de randen of binnenwanden van die patronen, nog DNA-sporen zouden kunnen worden gevonden?

Uit https://www.bloggen.be/onderzoek/reagee … D=2808801:
“In het warenhuis en op de Delhaize-parking vinden de speurders ook zowat overal hulzen. De speurders schrikken nogal als zij merken dat het gaat om eendenhagel, 'plastic Legia', van zwaar kaliber. De patronen waarmee werd geschoten waren, zo blijkt, gevuld met 9 hetzij met 12 loden bollen, met een gezamenlijk gewicht van 32 gram. Voldoende om op berenjacht te gaan. Een dergelijk soort munitie werd in het verleden overigens ook gebruikt door de Groep Dyane. Het valt de speurders ook op dat er nogal wat kaliber 9-hulzen bij zijn, die al eerder werden gebruikt en opnieuw werden gevuld. Een praktijk die ruim bekend is in milieus van elite-schutters.”

Uit https://bendevannijvel.com/onderzoek/be … onquieres:
“Ronquières
INLEIDING
Ronquières: 6 November 1986
Na een duik in de Zenne met geavanceerd Duits materiaal op zoek naar wapens van de Bende de Staerke, wordt ook nog eens gezocht in het kanaal Brussel-Charleroi ter hoogte van het hellend vlak van Ronquières. Procureur Deprêtre liet, op basis van getuigenissen, een duiker amper enkele uren zoeken in het kanaal, zonder enig resultaat. Een jaar na de eerste duik vindt er een tweede plaats, onder leiding van het parket van Dendermonde. Onderzoeksrechter Troch uit Dendermonde laat het kanaal verbeten uitzoeken met gesofistikeerd materiaal. Het resultaat is verbluffend, er word een indrukwekkende reeks sporen bovengehaald. Het blijkt dat in de nacht van 10 op 11 november ’85, dus hooguit twee dagen na de overval op de Delhaize in Aalst, twee zakken in het water werden gegooid met volgende inhoud:
(…)
Een 150-tal patronen. Het merendeel is ‘Legia’-eendenhagel, uitgerekend de munitie die de Bende gebruikte bij haar overvallen in 1985.”

Die laatste opmerking bevreemdt mij, althans in 1985 was er toch met hervulde (Legia(?)-)hulzen met daarin loden bollen in plaats van oorspronkelijk in de hulzen aanwezige (fijnkorreligere) eendenhagel geschoten?

“De moderne tijd vereist dat we hier een deftig antwoord krijgen”, om met Diederik Palsterman te spreken.