101

(77 replies, posted in Westland New Post)

Ik had zelf ook het idee dat het meer een oefening voor het commando was dan voor bv. politiediensten, te meer omdat toen nog geen sprake was van gangsters met Golf GTI's die warenhuizen overvielen, dat kwam pas later. En de manier waarop Lammers het zegt:  'De Rijkswacht bewaakte bepaalde wegen, dus het kwam er voor het commando op aan om daar van tussen te geraken.' Jammer dat er verder geen getuigenverklaringen zijn hiervan, dan was het allemaal een stuk zekerder. Toch moet het er nogal wat volk bij betrokken zijn geweest.

102

(77 replies, posted in Westland New Post)

Ik heb het nog eens nauwkeurig nagelezen, en zowel Lammers als Barbier spreken allebei over deze zaak, waarbij de eerste spreekt over een bepaalde gebeurtenis uit eind 1981 en dan zegt: 'In diezelfde periode woonden Barbier en ik een oefening bij aan de GB van Kraainem.'

Eind 1981? Toen was de Bende helemaal nog niet aan het grote werk begonnen, en was er toch ook helemaal nog geen sprake van bewaking door scherpschutters? Als er op die GB dan wel scherpschutters lagen, en de Rijkswacht diverse wegen bewaakte, kunnen we wel spreken over een zeer uitgebreide oefening waarbij diverse diensten betrokken waren. Is niemand dat dan opgevallen in die tijd? Als het waar is betekent het dat er dus inderdaad al ver van te voren op grote schaal werd uitgedacht en geprobeerd wat later in de praktijk werd gebracht.

Natuurlijk is het maar een verhaal wat terloops door een gangster werd verteld, maar het is wel frappant dat zowel Barbier als Lammers het ter sprake brengen, terwijl Guy Bouten er hen niet naar vraagt, ze halen het allebei kort aan als het over die periode gaat. En misschien klopt het tijdstip wel niet helemaal, maar Barbier zeilde in augustus 1983 al de cel in, dus moet het in ieder geval ruim daarvoor zijn gebeurd, toen er volgens mij helemaal nog geen sprake was van verscherpte bewaking van warenhuizen. In dat geval was het dus een uitgebreide en grootschalige oefening, waar veel mensen bij betrokken waren, en die al erg leek op de terreur uit 1985.

Daarom heb ik het gevoel dat dit een belangrijke gebeurtenis is geweest waar nauwelijks aandacht aan besteed is. Vermits onze twee WNP-ers tenminste het verhaal niet verzonnen hebben. Maar waarom zouden ze?

103

(77 replies, posted in Westland New Post)

Dat verhaal over Kraainem komt in diverse boeken over de Bende naar voren, en eigenlijk wordt er nergens verder op in gegaan. Wat moeten we hier nu van denken? Het kan natuurlijk fantasie zijn, maar als het wel waar is, hebben we dan een mislukte overval van de Bende of was het in zijn geheel een oefening, en waren ook die vier Golf-mannen even aan het repeteren?

En is dat historisch gezien aannemelijk, dat er op het dak van de GB in Kraainem scherpschutters aanwezig waren? Ik geloof dat Eric Lammers zelf ook over deze gebeurtenis vertelde in één van de boeken van Guy Bouten, maar het verwondert me dat er eigenlijk nergens verder op in gegaan wordt. Als het waar gebeurd is, is het toch wel een zaak van enig belang, want dan zou de nimmer falende Bende-machine zich hier toch stukgebeten hebben op de bewaking met scherpschutters.

En als ze niet wisten dat die daar aanwezig waren roept dat toch wel enige vragen op. Wat denken jullie er van? Oefening? Mislukte overval? In dat geval waren ze dan niet erg goed op de hoogte, en dat is vreemd. Of zal het hele verhaal gewoon verzonnen zijn? Maar 'sommige wegen werden door de Rijkswacht bewaakt', melden de beide boefjes, en hoe zat dat dan? Waren die dan ook op de hoogte van deze oefening cq.

104

(1,141 replies, posted in 1985)

Er is vast niemand die je dat kwalijk zal nemen. lol Ik vind het eigenlijk wel een sterke piste, zo had ik het nog nooit bekeken. Als ze een beetje stoer hadden willen doen hadden ze inderdaad wel een plaat aangevraagd bij de - toen nog - BRT.

105

(717 replies, posted in 1982)

En dan gaan we toch aan een bepaalde persoon denken, die het ons helaas niet meer kan vertellen. Een sterke en overtuigende hypothese, Dirk! Ga zo door.

106

(279 replies, posted in Getuigen)

Tja tja, hoewel dit een punt is waarover al heel veel discussie is geweest, is het voor wat betreft het spoor-De Staerke wel van groot belang. Het zou allemaal mooi in het plaatje passen: de gewelddadige bende De Staerke die ook de ruggengraat van de Bende van Nijvel vormt; de kwaadaardige Johnny als killer, de grote Stereo als reus, de getalenteerde Salesse als chauffeur, het zou allemaal goed passen. En er waren vast nog wel meer contacten waarover Johnny kon beschikken om de raids uit te voeren, bijvoorbeeld Haemers als reus toen Stereo 'op pension' zat tijdens de overval in Aalst.

Ik zou het allemaal graag willen geloven, want als het werkelijk zo geweest is, zijn we al een heel eind op de goede weg. Toch is er iets wat me dwars zit, en als ik daaraan denk, kan Renne toch ook wel weer heel goed gelijk hebben, als hij zegt dat De Staerke er gewoon ingeluisd is. Het probleem vind ik namelijk de overduidelijke aanwezigheid van De Staerke in de dagen rond Aalst. Hij kwam zelfs de joggers in het park achterna, waarop bijna een ruzie ontstond. Dat lijkt me niet zo handig als je een paar dagen daarna daar vlakbij een overval met 8 dodelijke slachtoffers wil gaan uitvoeren. Hij had net zo goed een groot bord op zijn rug kunnen hangen met: 'Pas op! Ik ben Johnny De Staerke!' En dan zijn bezoek 's middags aan de Delhaize, en het verhaal van die zak met wapens in het bos ... Op de één of andere manier ligt het er voor mijn gevoel een beetje te dik bovenop.

Het is goed mogelijk dat dit allemaal gebeurd is om onduidelijkheid te scheppen over zijn doen en laten, maar als dat zo is, moet diegene die dat allemaal heeft bedacht machtig slim zijn geweest. Een crimineel genie, zeg maar, want het lijkt of er werkelijk aan alles is gedacht. Dus ja, zeg het maar, verder weet ik het ook niet. Bouhouche? Was die het grote intellect achter deze operaties? Hij zou er misschien best toe in staat zijn geweest, maar ik vind het altijd nogal raar dat Bouhouche in de gevangenis heeft gezeten, als hij werkelijk zo betrokken was bij de Bende van Nijvel, had hij toch genoeg connecties die hem uit het gevang konden houden?

107

(13 replies, posted in 1980-1989)

Misschien stelde de bewaking 's nachts niet veel voor, maar waarom in vredesnaam die risico's nemen door weer naar een Vlaamse Delhaize te gaan? Voor een stel van die rotsigaretten hadden ze ook wel ergens een kiosk of magazijn in het Brusselse overvallen. Veel dichterbij en veel minder risico. Juist omdat ze nu werden gepakt i.v.m. een Delhaize werd er een link gelegd naar de bende De Staerke, maar als ze ergens rond Brussel een magazijntje hadden leeggeroofd was niemand iets opgevallen. Dus gewoon oerstom, of zat er meer achter?

108

(13 replies, posted in 1980-1989)

Dat is ook niet helemaal onbillijk, ik heb ooit eens iemand horen zeggen dat hij er zelf van overtuigd was dat de overval in Beersel, waar men zelfs twee reuzen signaleerde, werd uitgevoerd door 'Popolino' en 'Stereo' en dan nog een kleinere man, die men dan maar 'de killer' noemt. Natuurlijk zal van Esbroeck niet zeggen dat hij deel uitmaakte van de Bende van Nijvel, en misschien is het ook niet zo, maar zowel Stereo Papodoloulos, als Patrick Haemers, als hijzelf zijn serieuze kanshebbers. En natuurlijk was 'de reus' ook niet elke keer dezelfde persoon, en waarschijnlijk 'de killer' ook niet.

109

(13 replies, posted in 1980-1989)

De officiële versie van het gerecht Dendermonde wijst inderdaad Van Esbroeck en Salesse aan als schuldigen van deze inbraak, en via hen werd de link gelegd met de bende De Staerke. Maar dat is juist wat ik zo opvallend vind aan deze zaak, het is amper een maand geleden dat er bij de Delhaize van Aalst een complete moordpartij plaats vind en onze vrienden Salesse en Popolino gaan met een vergelijkbaar voertuig inbreken bij een Delhaize in het Waasland en met Brenneke-munitie in de wagen, net als de Bende gebruikte.

Dat is toch raar? Ze konden toch verwachten dat alle politie en rijkswachteenheden de Delhaizes extra goed in de gaten hielden. Maar nee, voor een flink pak sigaretten nemen ze het risico, en worden dan natuurlijk net gesnapt, al was het dan niet rechtstreeks. Ze hadden een stel van die stomme sigaretten ook gewoon ergens in het Brusselse kunnen scoren met voor mijn part een gestolen Lada.

Men zegt altijd dat Salesse zo panikeerde na Aalst, nou dat was dan snel over, want drie weken later is ie alweer bij een Delhaize criminele zaken aan het ondernemen. Natuurlijk, er zijn verder geen doden bij gevallen, Godzijdank, maar ik blijf het allemaal erg raar vinden. Zoals ik al zei, deze zaak is misschien wel veel belangrijker dan we zo op het eerste gezicht denken. Eigenlijk is het een bijna rechtstreekse lijn Delhaize-bende De Staerke, dat valt toch niet te ontkennen.

Verder blijf ik iedereen uitnodigen om zijn of haar visie te geven op deze relatief onbekende Delhaize-raid. Ik weet er zelf gewoon veel te weinig van, maar er zijn hier zeker mensen die hun oordeel kunnen geven over deze kwestie.

110

(13 replies, posted in 1980-1989)

Een nogal opvallend verhaal dit, wat eigenlijk weinig bekendheid heeft. Er wordt nooit veel over gesproken, en men twijfelt vaak of dit wel echt met de Bende van Nijvel te maken heeft. Toch is het wel heel apart te noemen dat die auto zo professioneel was verbouwd, wat dan toch weer de indruk geeft dat er professionals aan de gang waren. Als een auto zo gemodificeerd is, lijkt een buit van wat sigaretten en wijn nogal aan de magere kant, dat kun je ook wel met een gewoon autootje doen.

Aan de andere kant konden ze weten dat om een uur of twee 's nachts de Delhaize verlaten was, dus geen kans op moorden op burgers en een woest vuurgevecht met de Politie of Rijkswacht lag ook niet echt voor de hand. Toch hadden ze veel werk verricht aan hun auto.

Het valt me ook op dat het nu in het Waasland is, niet in de buurt van Brussel of Aalst, maar weer een andere kant op, en dan bijna een maand na Aalst. Veel vragen dus: Bende van Nijvel? Copycats? Zlleen voor wat sigaretten? Zwaar verbouwde wagen? En maar weinig antwoorden. Misschien is deze zaak wel veel belangrijker dan we denken. Ik hoop dat echte Bende van Nijvel-kenners eens willen zeggen wat ze van deze kwestie vinden, ik weet er zelf niet zo goed raad mee, en er is nooit zo veel aandacht aan besteed.