121

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Ben wrote:

Heeft die man geen testament nagelaten? Meestal maken zo'n mensen een privaat testament waarin ze hun bezittingen verdelen en een publiek testament. Daarin verklaren ze dan dat ze onschuldig zijn en beschuldigen ze andere mensen van al hun misdaden of ze bekennen alles en noemen ineens alle andere schuldigen bij naam. Heeft iemand vakkundig alle sporen opgeruimd of heeft Bouhouche geen testament achter gelaten.

Volgens het boek van Guy Bouten had Bouhouche toch in ieder geval een zoon genaamd David, die ook bij die crematie en het uitstrooien van de as is geweest. Je zou geneigd zijn te zeggen dat die toch wel wist of het echt zijn vader was of niet en of hij werkelijk door een ongeluk om het leven gekomen was. Maar, gezien vanuit zijn positie, vond hij het misschien allemaal al lang best. Het is allemaal erg vaag wat Madani Bouhouche precies op zijn geweten heeft, maar een brave man zal 't toch niet geweest zijn, en zo zal zijn zoon ook niet hebben zitten wachten op allerlei verwikkelingen en maar liever gehad hebben dat er op deze manier een einde kwam aan alle vragen en onduidelijkheden m.b.t. zijn vader.

Dat is helaas voor hem niet bewaarheid, want deze kwestie roept juist nog veel meer vragen op. Een keiharde professional, wat Bouhouche toch best geweest zal zijn, sterft door een paar stukken hout van een boom die hij aan het omzagen is. En zijn lichaam wordt gauw verbrand voor iemand er een onderzoek naar kan doen. Ik weet het niet, het is allemaal weer zo toevallig, het komt allemaal weer zo precies uit, dat ik eigenlijk niet geloof dat het zo gebeurd is. De Madani Bouhouches van deze wereld sterven niet door een eind hout, daar geloof ik geen barst van.

Ik vind het zelf ook verschrikkelijk jammer dat Bouhouche niet in de gelegenheid is geweest om later eens op te schrijven hoe hij het allemaal zelf heeft beleefd. Van Beijer vind ik het ook een beetje kinderachtig dat hij in zijn boek alle 'hete' zaken op conto van Bouhouche zet, dat is natuurlijk makkelijk als zo iemand niet meer leeft, hoewel we dat dus zelfs niet zeker weten. cool

Eigenlijk kan ik nooit goed hoogte krijgen van Bouhouche, en dat zal misschien wel voor meer mensen gelden. Was hij nu een spijkerharde moordenaar? Of was zijn aandeel maar beperkt, en werd hij eigenlijk meer een soort mythisch figuur? Zijn relatie met justitie vind ik ook zo vaag, enerzijds lijkt het of hij alles kan doen, maar voor de moord op die maffe Libanees moet ie dan ineens jaren de cel in.

Dat geldt ook een beetje voor Haemers. De bekende getuige uit Aalst twijfelt geen moment over de identiteit van de 'reus' en ik ben best geneigd hem te geloven: groot, sterk, brutaal, ijskoude schutter, praat Frans en Nederlands, allemaal dingen waar Haemers wel voor in aanmerking kwam. Maar was Haemers zo'n barbaar dat hij onschuldige kinderen die zich niet konden verweren de vernieling in schoot? Hij had zelf ook een kind. Bewakers van een geldtransport, dat is toch wel weer heel iets anders dan zonder aarzelen kinderen in puin schieten. Dan moet je als gangster toch heel diep gezonken zijn, wil je dat doen. Misschien als je stijf onder de drugs zit.

122

(25 replies, posted in Vragen)

Natuurlijk is deze site niet bedoeld om de bende te ontmaskeren, daar heb je helemaal gelijk in, Ben. Toch krijg ik wel eens het gevoel dat dit de enige plek is waar men serieus probeert om beetje bij beetje los te peuteren. Het blijft voor mij nogal moeilijk om in te schatten of de politie, om het dan maar zo even te noemen, echt wel serieus wil dat het opgelost wordt. Misschien denk ik veel te simpel, maar ik heb echt de overtuiging dat justitie de zaak-Bende van Nijvel grotendeels zou kunnen oplossen als iedereen maar gemotiveerd was en samenwerkte en niet meer zo op het verleden gericht met al zijn mythes en protegés. Gewoon helemaal 'back to the basics', zeg maar. Niet te veel denken aan al die politiek, maar gewoon vanuit de beleving van de slachtoffers: Er zijn tientallen, meestal onschuldige, mensen vermoord terwijl ze gewoon boodschappen gingen doen. Wat zijn de sporen, wie zou er voor in aanmerking komen, welk resultaat heeft de bende uiteindelijk geboekt?

Natuurlijk kom je vroeg of laat met al die politiek in aanraking, maar als ze nu gewoon zouden beginnen met een uitgebreid moordonderzoek. Lijkt me voor een speurder juist een ultieme uitdaging om iets op te lossen wat al zo lang doorsuddert. Er zouden in die Cel eens wat hardliners moeten komen die vastbesloten zijn de zaak op te lossen, wat voor eventuele politieke gevolgen dat ook mag krijgen. Vos lijkt me een aardige man, met wellicht echt wel goeie bedoelingen, maar zo flegmatisch. Misschien te goed ook. Gewoon een paar keiharde, niets-ontziende vechters op dat dossier zetten, en je zult zien hoe ver men komt. Dare-Devils, zeg maar. Daar bestond de bende ook wel een beetje uit, en die zul je dus ook nodig hebben om de zaak op te lossen.

In NL is een spreekwoord dat zegt: Met boeven moet je boeven vangen. Ofwel, zulke niets-ontziende criminelen als de Bende van Nijvel moet je pakken met minstens even niets-ontziende flikken. De Bende van Nijvel vang je niet met twijfels, een zacht lijntje en wat rustig onderzoek. Die vang je met geweld, opstandigheid, ongeduld, driestheid. En dat mag dan ook best, met alle slachtoffers in gedachten.

123

(25 replies, posted in Vragen)

Je reactie is zeker niet verkeerd hoor X-fader, het kan inderdaad niet anders als dat er nu nog behoorlijk wat mensen rondlopen die veel meer over de bende weten. En ik kan me goed voorstellen dat een onschuldige burger, die toevallig net iets te veel heeft gezien, niet erg happig is om dat naar buiten te brengen. Ik kan hun angst voor een eventuele vergelding wel begrijpen, al geloof ik eigenlijk niet dat daar nog sprake van zou zijn. Maar dat ik natuurlijk makkelijk zeggen. wink

Maar er zijn ook speurders, (ex-) criminelen, of notabelen die er ook meer van afweten, maar die er lekker het zwijgen toedoen. En dat is wel laf. Als je dan zo bang bent voor eventuele represailles, geef dan gewoon een anonieme tip. Maar misschien hebben sommige van deze mensen dat wel gedaan, en is hun tip niet verder gekomen dan een bepaalde groep speurders die er dan verder weer niets mee deden. Wie zal het zeggen?

Eén ding staat vast: Er zijn nu op dit moment nog zat mensen die weten hoe de vork in de steel zit, maar niets zeggen. En hoe langer het allemaal gaat duren, des te minder blijven er van deze mensen over. Ik kan me ook niet aan het gevoel onttrekken dat veel van deze mensen het wel spannend vinden dat zij het weten en de rest van het volk niet. Duidelijk mensen die hun verantwoordelijkheid niet kennen.

Wat ik me eigenlijk afvraag: Heeft de Delhaize nooit geprobeerd om op een andere manier de zaak op te lossen dan via de officiële gerechtelijke wegen? Ze hebben tenslotte wel een forse beloning uitgeloofd voor tips die leiden tot de oplossing van de Bende van Nijvel-kwestie. Met datzelfde geld hadden ze bijvoorbeeld ook een detective-bureau kunnen inhuren of iets dergelijks. Je hebt hier in NL dan de beroemde Peter R. de Vries, al is die wel erg publiciteits-geil. Maar er zijn natuurlijk vergelijkbare instituten die veel discreter te werk gaan. En die hoeven zich niet zo strak aan de regeltjes te houden als het gerecht.

Kijk meer eens hoe ver Guy Bouten al is gekomen. En die is dan nog maar journalist, en heeft het zowat helemaal in z'n eentje gedaan, met een beperkt budget. Het lijkt me ook dat als je een stel ex-criminelen een flinke beloning geeft, dat ze best voor je uit kunnen zoeken hoe dat nu allemaal heeft gezeten. Met geld krijg je alles voor elkaar, zelfs de oplossing van het Bende van Nijvel-geheim. Daarom vind ik nog steeds: de kwestie Bende van Nijvel is zeker NIET onoplosbaar, maar er moet gewoon een grote investering voor worden gedaan. Maar wat is dat in vergelijking met zoveel onschuldige slachtoffers? En misschien is het niet eens een financiële investering, maar alleen maar de wil bij alle betrokkenen om de zaak op te lossen.

124

(25 replies, posted in Vragen)

Ah ja, daar heb je wel gelijk in Mincky, misschien was ik iets te kort door de bocht. Toch blijf ik het moeilijk vinden om voor zo'n buitenlandse geheime dienst te bedenken wat voor voordeel die zou hebben aan de dood van onschuldige supermarkt-bezoekers. De z.g. strategie van de Spanning? Wie weet, dat zal haast niet meer na te gaan zijn.

Hoewel niets is uit te sluiten, heb ik wat scepcis tegen deze Strategie van de Spanning. Tenminste, in verband met de bende. Als ze paniek hadden willen zaaien, hadden ze net zo goed een zware bom bij een druk station kunnen laten ontploffen. Of vanuit een hoog gebouw met sluipschutters op bijv. een drukke markt kunnen schieten. Of met een vliegtuigje vergif kunnen verspreiden over een woonwijk. Waarom dan zo ingewikkeld met zo'n bende?

En dan hadden ze beter met machinegeweren alles en iedereen kapot kunnen schieten. Dat is ook niet gebeurd. Er lijkt toch een bepaalde selectie te zijn geweest. Maar goed, in het hele verhaal van de bende kom je niet anders dan tegenstellingen tegen. De Bende van de Tegenstrijdigheden hadden ze het ook wel kunnen noemen. Als er iemand is geweest die dat allemaal van te voren heeft uitgedacht, was dat een knappe kop. Of is dat nu allemaal gewoon toeval geweest en niet van te voren gepland? Och ja, dat blijft één van de grote vragen wat betreft de bende.

125

(25 replies, posted in Vragen)

Mincky wrote:

Omdat er misschien overheden uit andere landen bij betrokken waren?

Ja, dat zou natuurlijk heel goed kunnen. Maar dan nog:  het is toch van de zotte dat met medewerking van een buitenlandse overheid zomaar onschuldige burgers bij een supermarkt-bezoek worden doodgeschoten? Mooie boel zou dat zijn. In dat geval mag de waarheid zeker wel naar boven komen. Dan maar een schandaal.

126

(25 replies, posted in Vragen)

De vraag of er werkelijk een doofpot is, kan ik natuurlijk moeilijk beantwoorden. Toch zul je met mee eens moeten zijn dat heel veel hooggeplaatsten hebben gezwegen als oesters (en nu nog) zodra de Bende van Nijvel wordt genoemd. Dan hebben ze ineens allemaal last van hun geheugen. Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat als alle justitiële diensten, alle belangrijke getuigen en betrokkenen, alle onderzoekers, deskundigen, media-mensen, infiltranten, speurders, etc. samen zouden werken zonder rancune, angst, afgunst, eigenbelang, mythomanie en vrees voor de gevolgen, de zaak Bende van Nijvel binnen korte tijd zou zijn opgelost.

De Bende van Nijvel is haast iets mythisch geworden, iets wazigs wat nooit naar buiten komt, en dat onoplosbaar lijkt. Dat bestaat gewoon niet! Er zijn gewoon mensen van vlees en bloed geweest die 25 jaar geleden een heleboel onschuldige mensen hebben vermoord. Geen aliens, of Terminators, maar gewone grijpbare mensen. En gerelateerd aan de getuigen van Aalst wat betreft de taal die ze spraken, waren het ook nog gewoon landgenoten. In ieder geval voor een groot deel. Maar die landgenoten hebben in een modern West-Europees land zomaar 28 mensen kunnen doodschieten, zonder dat ze iets in de weg is gelegd. Dat kun je toch niet doen zonder dat er allerlei mensen wat vanaf weten, ook gewone landgenoten van vlees en bloed. En zonder dat er sporen achter blijven, al zijn het er misschien maar weinig.

Als je het nu allemaal eens nuchter bekijkt, zonder je af te vragen wie of wat er nu allemaal achter zit/zat. Dan is er een handvol killers geweest, een handvol helpers, een enkele wapen-leverancier, en wat opdrachtgevers. Die mensen hebben zeker voor een groot deel gewoon in België gewoond, hadden allemaal familie, bekenden, collega's, buren, een dokter, een tandarts, noem maar op. Toch konden ze zonder problemen zomaar een heleboel mensen vermoorden, zonder dat ze eigenlijk iets in de weg is gelegd. Zoiets kan in de middeleeuwen misschien, maar niet in de 20e eeuw.

Daarom blijf ik vinden: als de hoofden van alle betrokkenen de zelfde kant uit zouden staan, zou de kwestie Bende van Nijvel zonder meer opgelost kunnen worden. Die killers kwamen niet van een andere planeet, maar waarschijnlijk gewoon uit de buurt van Brussel. Ze hebben vast ook gewoon een huis gehad, en een vrouw wellicht, en kinderen misschien. Het kan niet anders dan dat er momenteel nog behoorlijk veel mensen zijn die veel meer weten over deze zaak. Maar ik vraag me vaak af of men de zaak wel werkelijk wil oplossen. Ik kan me toch niet echt aan een doofpot-theorie onttrekken. Ik hoop dat het niet waar is, maar mijn gevoel zegt iets anders.

127

(25 replies, posted in Vragen)

Dag beste Mensen,

Hier is dan alweer een hollander die zich met Uw zaken bemoeit, wat ook misschien wel wordt veroorzaakt door het feit dat in de Nederlandse media elke keer vrij veel aandacht aan de Bende van Nijvel wordt besteed. Toch heb ik me niet op de forum ingeschreven om eventjes te komen vertellen hoe het allemaal zit. Hoe zou ik dat immers kunnen als buitenlander, en daarbij staan alle theorieën waar ik aan gedacht heb al lang op dit forum.

Wel wil ik mijn gemeende waardering uitspreken voor de website, die zeer, zeer uitgebreid is en veel meer heeft te bieden dan het magere lijstje robotfoto's wat we verder op het net vinden. Hulde aan de samensteller, en ik vind het ook gewoon dapper om dit op te zetten, en die waardering heb ik zeker ook voor de forum-leden. Ik hoop van harte dat U met elkaar deze ellendige kwestie kunt oplossen. Eén ding is duidelijk: Als het raadsel van de Bende van Nijvel ooit wordt opgelost, gebeurt het op deze site!

Toen de bende voor het laatst toesloeg was ik een knaapje van 14, en ik kan het me nog wel vaag herinneren, ook in Nederland maakte het destijds veel indruk. De afgelopen weken heb ik me eens door alle info van de site gewerkt, en de boeken gelezen van Guy Bouten en Bob Beijer. Er zijn oneindig veel tegenstrijdigheden en twijfels in het hele verhaal van de Bende van Nijvel. Toch is er één ding, wat me zo verwonderd, namelijk dit:

Waarom wordt nog steeds geprobeerd om deze zaak in de doofpot te stoppen?

Ik bedoel: Het is 25 jaar geleden! Stel je nu eens voor dat vandaag het raadsel rond de bende wordt opgelost. Stel je voor dat daar uitkwam dat Koning Albert in z'n blote meedeed aan de baletten, dat Vanden Boeynants persoonlijk de killer van de bende is geweest en dat de Rijkswacht de hele zaak heeft bekostigd. Het is zomaar een extreem voorbeeld. Wat zou er dan gebeuren? Zou dan het hele land in rep en roer staan? Zouden alle arbeiders gaan staken, alle wegen afgesloten worden, het koningshuis worden opgeheven?

Als dit 25 jaar geleden bekend geworden zou zijn, dan zou er zeker een storm zijn opgestoken, maar nu, in 2010? Welnee, men zou zeggen: Ach, Albert was nu eenmaal een ouwe deugniet, en ja, VDB heb ik nooit vertrouwd, en die Rijkswacht is gelukkig opgedoekt. En nu ben ik uitgegaan van een extreme uitkomst van het bende-raadsel, zo zal het in werkelijkheid niet eens zijn. Over de Nederlandse prins Bernhard komen nu ook elke keer allerlei wandaden aan het licht. Maar heeft dat invloed over de manier waarop men over hem denkt? Welnee, men glimlacht er een beetje om, en zegt: Jaja, die Bernhard, dat was een oude schavuit.

En dat de gewone burger niet graag over de bende praat kan ik me wel goed voorstellen, maar waarom blijft er toch bij al die hooggeplaatsten zo'n angst om er iets over te zeggen? Ze zullen nu toch niet meer vermoord worden als ze iets zeggen? Die killers en opdrachtgevers zijn misschien al lang dood. Ik merk hier op het forum ook weinig vertrouwen in de onderzoeken van de CWB. Waarom doen ze het dan? Het aantal onderzoekers is zelfs verdubbeld. Als dat hele onderzoek eigenlijk fake is, is het toch eigenlijk gewoon de mensen zand in de ogen strooien. Op zo'n moment vraag ik me echt af waarom zoveel onderzoekers zo veel jaren het volk maar aan het lijntje gehouden hebben. Wat was er in hemelsnaam toch zo geheim aan die bende van Nijvel dat men 25 jaar later nog steeds probeert de gewone man in slaap te wiegen?

Laat ik mijn voorbeeld nog extremer maken: Stel je voor dat uit het onderzoek kwam dat Koningin Fabiola destijds de killer was. Idioot voorbeeld natuurlijk, maar stel dat dat zou gebeuren. Zou dat voor Koningin Fabiola nog van belang zijn? Tuurlijk niet, de mensen zouden dan toch zoiets zeggen van: Och, ze is al oud, en ze heeft ook veel goeds gedaan. Als Fabiola de killer was geweest had ik me voor kunnen stellen dat er zo lang is ge-doofpot, maar voor een stel ellendige killers en en bedriegers uit die tijd hoef je nu toch niet meer te proberen alles weg te stoppen?

Het moge duidelijk zijn dat het koningshuis niet bij deze kwalijke zaak betrokken is geweest, ik heb het alleen even als extreem voorbeeld gebruikt. Buiten alle vragen en raadsels rond de Bende van Nijvel is dit toch wat me het meest dwars zit: Waarom moet dat na zoveel jaren nog steeds maar in die doofpot verdwijnen? Wat was er dan van zo'n verschrikkelijk belang dat het volk al 25 jaar in slaap wordt gesust?