1

(210 replies, posted in Andere)

club_le-happy-few wrote:

Maar of je deze verklaring van Weykamp moet geloven is iets anders?

Je zult inderdaad zo'n verklaringen met een korrel zout moeten nemen. Maar het kan heel goed zijn dat Weykamp gelijk heeft. En als Vittorio in Leopoldsburg kwam, kan het goed zijn dat hij daar ook Bouhouche en Mendez is tegengekomen.

Maar er is nog iets met Bultot. Op 7 april 1985 wordt hij voor de eerste keer aangehouden en terug vrijgelaten. Op 7 mei wordt hij opnieuw aangehouden om eind augustus terug vrij te komen. Op 14 november 1985 - dus 5 vijf dagen na Aalst - wordt Bultot opnieuw gearresteerd wegens verbonden wapenbezit. Bij zijn arrestatie had Bultot een vliegtuigticket naar Paraguay op zak, zogezegd om een schietcursus te volgen.

Bultot wordt opnieuw vrijgelaten en op 8 januari - de dag na de moord op Mendez - koopt Bultot weer een ticket naar Paraguay. Deze keer houdt niemand hem tegen en hij kan veilig België ontvluchten. In oktober 1987 - enkele maanden na het proces van de dubbele WNP-moord in de Herderliedstraat - beschuldigt Bultot voor de eerste keer de Staatsveiligheid van betrokkenheid bij de Bende. Zijn beschuldigingen wijzigen nooit en ze blijven altijd vrij vaag. Toen Bultot in 1990 wordt teruggebracht naar België hoopte iedereen dat hij zijn straffe verklaringen over de Staatsveiligheid zou herhalen. Niet dus! Vanaf het moment dat Bultot terug komt in België, rept hij met geen woord meer over de Staatsveiligheid.

2

(139 replies, posted in Organisaties)

Rijkswachtbegroting voor 1985

Op 17 december 1984 wordt de rijkswachtbegroting voor 1985 in de Kamer behandeld. Op dat ogenblik beklemtoont de liberale minister van Defensie Freddy Vreven dat in het licht van de terroristische aanslagen het personeelstekort van de rijkswacht langzamerhand ondraaglijk wordt. Er zullen, aldus de minister, 180 onderofficieren aangeworven worden met het oog op de oprichting van gespecialiseerde POSA-eenheden, belast met de strijd tegen het terrorisme en de georganiseerde misdaad.

Het is wel opvallend hoe gemakkelijk de rijkswacht zonder parlementaire controle nieuwe eenheden kan oprichten. Na de uitleg van de minister weet het parlement nu tenminste dat POSA de afkorting is van Prospection, Observation, Sécurité en Arrestation. Vreven zegt niet wat de POSA-peletons precies zullen moeten doen. Uit vertrouwelijk rijkswachtdocumenten blijkt evenwel dat de POSA-peletons 'multifunctioneel' zijn.

Nieuw materiaal

Op 2 juni 1987 poseert minister van Landsverdediging François-Xavier de Donnéa, bevoegd voor de rijkswacht, lachend wanneer hij de nieuwe uitrusting voor de rijkswacht voorstelt. Onder het motto 'de vijand met zijn eigen wapens verslaan' krijgt de rijkswacht haar eerste supersnelle Golf GTI's en gloednieuwe kogelvrije vesten, afkomstig uit het bedrijf uit Temse waar de Bende van Nijvel enkele prototypes had geroofd, officieel geleverd in de Prins Albert Club in Brussel.

Enkele weken eerder had de rijkswacht nieuwe riotguns in gebruik genomen, een wapen dat de Bende eveneens had gebruikt. 'Maar we hadden er niet veel aan', vertelt een rijkswachter. 'De GTI's waren snel, maar niet handig. Als je met meer dan twee man in een Golf ging zitten, moesten die hun riotguns in de koffer deponeren. In de passagiersruimte was er dan geen plaats voor die dingen. En met de riotguns hebben we zelf nauwelijks kunnen oefenen.'

Onderzoek » Rijkswacht

3

(7 replies, posted in Bende Haemers)

'Ik smeek u, laat dit proces beginnen. Ik kan niet meer wachten.'

Het parket heeft nog vijf jaar nodig gehad om de gevangen vijand in Brussel voor de volksjury te brengen. Het proces-Haemers en co stond uiteindelijk gepland voor maandag 19 april 1993. De internationale pers was er met 21 geaccrediteerde journalisten. De briljante openbare aanklager Pierre Morlet en de achtenveertig advocaten waren au grand complet voor dit gala. Met Bernard Fabry en Michel Degraeve was gezorgd voor twee ervaren bijzitters. De aanduiding van Guy Wezel als voorzitter was een verrassing.

De man had last met zijn temperament en zijn eenvoudige naam paste niet in de lange rij Brusselse voorzitters met aristocratisch klinkende namen. Wezel was jaren onderzoeksrechter geweest in Nijvel en had onderzoeken gedaan in wat de 'Bende van Nijvel' werd genoemd. Hij was uit het onderzoek moeten stappen nadat hij was benoemd tot raadsheer bij het Hof van Beroep. Tussen hem en vele Brusselse advocaten heerste een koude oorlog. Indien de advocatuur hem tijdens dit historische proces kon kraken, dan zou ze de kans grijpen. De hoogste magistratuur wist dat en had een tweede voorzitter aangeduid om de debatten mee te volgen: Marc de Ie Court.

Op maandag 19 april 1993 draaide de ouverture uit op een fiasco. Er waren te weinig kandidaat-juryleden opgeroepen. Een blunder waarvoor niemand verantwoordelijkheid wilde dragen. Haemers was afgemat door een jarenlang streng gevangenisregime en eenzame opsluiting. Hij was afhankelijk van drugs of vervangingsproducten. 'Toen de beschuldigden werden binnengeleid, hield hij zich sterk onder de spotlights van de camera's van de internationale pers. Hij genoot zichtbaar van de belangstelling.

Toen hij na de mislukte telling van de kandidaat-juryleden begreep dat het proces zou worden uitgesteld, vroeg hij onderdanig het woord. Voorzitter Guy Wezel durfde niet te weigeren, in het bijzijn van de wereldpers. Haemers heeft dan voor het eerst in het openbaar een knieval gedaan. 'Ik smeek u, met mijn laatste krachten, laat dit proces beginnen. Stel liet niet uit, ik kan het niet meer aan. Ik wacht al zo lang. Voorzitter Wezel wist niets anders te antwoorden dan: 'Monsieur Haemers, je ne peut rien faire pour vous', waarna hij de zaal verliet.

De uitspraak - 20 Januari 1994

Het proces-Haemers heeft niet alles opgelost, verre van. Over een samenwerking tussen de verscheidene benden werd met geen woord gerept en de lijst met beschuldigingen was beperkt. De volksjury antwoordde slechts 142 maal 'ja' op de 243 hoofdschuldvragen. Ze maakte hiermee duidelijk dat een deel van de overvallen best door andere gangsters of door andere bandieten gepleegd kon zijn geweest. Axel Zeyen werd vrijgesproken.

Philippe Lacroix en bommenmaker Robert Darville werden veroordeeld tot de zwaarste straf, toen nog theoretisch de doodstraf. Voor Marc Vandam (achttien jaar), Michel Vander Elst (acht jaar), Michel Gauthier (zes jaar) en Denise Tyack (vijf jaar) viel het nog mee. De voortvluchtige Basri Bajrami werd een paar maanden later opgepakt in Macedonië en in juli 1995 werd hij aan België uitgeleverd. Hij kreeg een proces apart en werd in september 1996 in dezelfde zaal tot levenslang veroordeeld.

Daders » Bende Haemers

De gangster Patrick Haemers, die met zijn bende een ellelange reeks misdaden op zijn kerfstok heeft, met onder meer 4 dodelijke slachtoffers, heeft zelfmoord gepleegd in zijn cel in de gevangenis van Vorst. Het was Haemers blijkbaar allemaal te veel geworden. Vermoeidheid door de jaren eenzame opsluiting sinds zijn aanhouding in Rio de Janeiro in mei 1989, uitputting na een ontwenningskuur en verbittering door het uitstel van zijn proces hebben zijn zelfmoord kennelijk in de hand gewerkt.

Dat is althans de officiële versie, want sommigen betwijfelen of het hier echt om een zelfmoord gaat. Die twijfel hoeft niet te verwonderen als men slechts enkele speculaties omtrent Haemers en zijn activiteiten op een rijtje zet. De ontvoering van Vanden Boeynants zou misschien opgezet spel zijn, Haemers zou veel weten over het zwart geld van heel wat vooral Brusselse vooraanstaanden en hij zou betrokken zijn geweest bij de Bende van Nijvel.

Daders » Bende Haemers

5

(3 replies, posted in Bende Haemers)

Le Vieux Bruxelles, het restaurant van Michel Lavalle

Michelle Lavalle is de uitbater van het restaurant Le Vieux Bruxelles in de Beenhouwersstraat. In het dossier over de bende-Haemers zitten de volgende gegevens over Michel Lavalle: "Lavalle is de eigenaar van de restaurants Giardino d'Italia en Le Vieux Bruxelles in de Beenhouwersstraat in Brussel. Lavalle is van Siciliaanse afkomst, en een heel goeie vriend van de familie Haemers. Lavalle werkte vroeger in de Robin Hood in de Jourdanstraat.

Nadat hij uit Thaïland terug was gekomen, heeft Patrick Haemers daar ook gewerkt. 'Ik heb Lavalle geld gegeven om zelf een restaurant te beginnen,' zegt Achille Haemers, de vader van Patrick. Bij Lavalle komt de crême de la crême van de Brussels balie, waaronder de gewezen Brusselse topadvocaat Jean-Paul Dumont. Lavalle kent Dumont heel goed. Hij kent ook de politieke netwerken achter de Bende van Nijvel en de bende-Haemers."

6

(13 replies, posted in Bende Haemers)

Patrick Haemers ontkent hardnekkig een van de overvallen die hem in de schoenen geschoven wordt, precies die overval die hem met de Bende van Nijvel linkt. De overval vondt plaats op 17 juli 1986 op de Ninoofsesteenweg in Leerbeek, in het Pajottenland. Twee gangsters overvallen een Securitas-geldtransport. De wagen staat stil voor een filiaal van het Gemeentekrediet.

De chauffeur van de Securitas-wagen, George Vindevogel, wordt door een van de gangsters koelbloedig met een kogel in het hoofd afgemaakt. De overvallers grijpen de buit, 4.7 miljoen frank, mee en vluchten in een Peugeot 504. George Vindevogel is de neef van de vroegere uitbaatster van de bar 'Diable Amoureux', vlakbij de Colruyt in Nijvel, waar de Bende van Nijvel haar wagen achterliet enkele ogenblikken nadat ze in de nacht van 16 op 17 september '83 drie mensen vermoord had.

Meer » Nijvel | Bende Haemers

7

(19 replies, posted in Filière Boraine)

In Bergen begint voor het hof van Assisen het beruchte proces tegen de 'Borains', slechts vijf bende-feiten waren in de aanklacht tegen hen gehandhaafd. Na drie dagen werd het proces al onderbroken. Tijdens het proces kwam er heel wat aan het licht in verband met het onderzoek dat Deprêtre voerde in Nijvel. Volgens de Procureur des Konings van Nijvel waren de Borains, en niemand anders, de doders van Waals Brabant. Volgens Deprêtre waren het gewoon een stel vulgaire roofovervallers. Rechbankvoorzitter Verveecke was in alle staten. Verwijzend naar de nazi-concentratiekampen, riep hij uit: 'Dit is Nacht und Nebel.'

Uiteindelijk werden de Borains vrijgesproken van de Bende-overvallen. De Borains waren de Bende niet. En met die uitspraak werd de procureur uit Nijvel op zijn plaats gezet. Maar het kwaad was toen al geschied. Het proces van de Borains was puur bedrog. Ze moesten zich verantwoorden voor een vijftal feiten uit 1983. De andere feiten, onder andere de drie bloedige overvallen uit 1985, kwamen op het proces niet ter sprake. Ook al waren er voldoende bewijzen die aantoonde dat de twee reeksen van aanslagen met elkaar te maken hadden. Onder andere de vondst in 1986, voor de start van het proces, van wapens in het kanaal van Brussel-Charleroi, toonde aan dat de feiten van 1983 en 1985 met elkaar te maken hadden.

Daders » Filière Boraine

Het is maart 1984. Claudine Jansens, tewerkgesteld in een Club-winkel in de Victor Allardstraat in Ukkel, heeft in een aktetas die in de winkel achtergelaten was een merkwaardige brief gevonden. Een brief die naar alle waarschijnlijkheid door Michel Cocu werd geschreven. In die brief is er sprake van de in Genval, Ukkel, Halle, Nijvel en Anderlues gepleegde feiten.

De brief bevat ook een passage die betrekking heeft op Christelle Cocu en op Jacqueline Géva, de minnares van Michel Cocu. In de brief wordt beweerd dat de slachtpartijen in Brabant te wijten zijn aan een mysterieuze organisatie, VDO genaamd, een organisatie waartoe Adriano Vittorio zou behoord hebben en die gefinancierd werd door Léon Degrelle. Het doel was om in België terreurdaden te plegen die verhuld werden als hold-ups. Michel Cocu bleef echter zijn toestemming weigeren om een geschrifttest te ondergaan.

Daders » Filière Boraine

9

(18 replies, posted in Filière Boraine)

In december 1985 werd een ploeg dapperen van de gerechtelijke politie van Brussel ermee belast de gewoonten van de Beckers te bestuderen en het kamp, dat de bende in het noorden van Frankrijk had opgericht, dag en nacht te bewaken. De rechercheurs moesten ondermeer de aard van de relaties tussen de Beckers en een andere familie twistzoekers, de De Staerkes, onderzoeken. Tevens had men ook ontdekt dat een lid van de Becker-clan zich enkele weken voor de moordende overval op de Colruyt in Nijvel in de streek van Luik achter het stuur van een gestolen Saab 900 turbo te pletter had gereden. Eind februari 1986 werd Gustav Becker, een neef van Robert, in Anderlecht aangehouden omdat hij een taxi-bestuurder had afgemaakt.

Nog een anekdote over de Becker-clan:

Eind de jaren '70 of begin de jaren '80 werd een rijkswachtpatrouille 's nachts opgeroepen in verband met een schietpartij in St-Pieters-Leew. De schietpartij vond plaats in 'Rattendaal', dat is een kleine wildernis waar een stacaravan stond opgesteld.

De bewoners waren personen van de clan Becker. Het ging vermoedelijk om een afrekening want de dader had met een long-rifle de stacaravan met verschillende kogels doorboord. Op het ogenblik van de feiten sliep er een man, een vrouw en hun dochter. Van de man (Becker) werd een knieschijf stuk geschoten. Met uitzondering van de vaststellingen van de rijkswachters (opgesteld in een proces-verbaal) werd daar toen weinig aandacht aan besteed.

Daders » Filière Boraine

10

(14 replies, posted in Bende De Staerke)

Na een paar zware hindernissen start op 15 juni '87 het monster-proces tegen de bende De Staerke. Op 27 februari verwijst de raadkamer van Dendermonde het dossier bende De Staerke naar de correctionele rechtbank. Het wordt een proces met hindernissen. Voorzitter Quintelier van de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonder verwijst de zaak, op verzoek van de verdediging van diverse verdachten, naar de Brusselse correctionele rechtbank.

Het Dendermondse parket tekent beroep aan tegen dit tussenvonnis en uiteindelijk trekt het Hof van Beroep van Gent op 13 mei 1987 de zaak De Staerke naar zicht toe. Op 15 juni 1987 start het proces. Er worden 13 getuigen opgeroepen, 157 feiten liggen ten laste van de bendeleden. Twee dagen na de start van het proces in Gent sluit het parket-generaal van Brussel het dossier betreffende de diefstal van de Wieze-kasbons af, met het oog op het opstellen van een eindvordering.

Daders » Bende De Staerke