31

(11 replies, posted in Bewijsstukken)

Vincent Louvaert zou, aldus Van Binst, het wapen waarmee Jacques Van Camp vermoord werd, verkocht hebben aan Hage Maroun, een van de leden van de delegatie christelijke falangisten die onderhandelde met Dekaise over de prototype-geluidsdempers. Als men Maroun hierover aan de tand voelt, geeft hij toe Louvaert gekend te hebben. Maroun benaderde zijn moeder voorheen nog met het voorstel Libanese producten te verkopen. Maroun geeft zelfs toe een GP 9 mm gekocht te hebben van Louvaert.

In feite gaf hij er Louvaert in ruil een uurwerk en juwelen ter waarde van 18.000 frank voor. Volgens Maroun zijn GP 9 mm-pistolen zeer gegeerd in Beiroet. Op 9 november 1983 rolt er een telex binnen waarin gemeld wordt dat de voorzitter van het hof van cassatie te Beiroet akkoord is om een Belgische rogatoire commissie te ontvangen. De bewuste GP 9 mm ligt voor de commissie beschikbaar in de sector Ouzai. Er is nooit een rogatoire commissie vertrokken om het wapen te gaan ophalen.

Een bemerking uit het verslag van Fijnaut en Verstraeten:

Er wordt niet verder aangeduid van welk onderzoek betreffende welk feit de verklaringen van Van Binst werden afgelegd. Er wordt ook niet precies aangegeven of een rogatoire commissie werd gevraagd en eventueel uitgeschreven, doch niet uitgevoerd, dan wel of nooit enig initiatief tot een rogatoire commissie werd genomen.

32

(11 replies, posted in Onderzoeksdaden)

'De destabilisering van westerse staten.'

Het is een publiek geheim dat de christelijke falangisten hun militaire campagne in Libanon grotendeels financierden met de opbrengst van een immense drugshandel. Anders gezegd, de falangistische wapenaankopen worden gefinancierd met winsten uit drugtrafiek. Dat Europa hierin een draaischijf is, staat buiten kijf. Ook in het onderzoek naar de Bende van Nijvel leggen de onderzoekers een verband met een omvangrijke wapen- en drugtrafiek, waarin de falangistische milities centraal staan.

Tijdens de jaren 1983, 1984 en 1985 stelt de Info-sectie III van de BOB van Waver een reeks vertrouwelijke rapporten op waarin de informatie over sporen van de 'Libanese connectie' naar de Bende systematisch worden toegelicht. Deze rapporten worden steevast bezorgd aan de generale staf van de rijkswacht en aan onderzoeksrechter Schlicker in Nijvel. De synthese-nota van 18 maart 1985 van de Waverse BOB is in dit rijtje rapporten allicht het allerbelangrijkste. Het document is zowat een analyse als een samenvatting van alle voorgaande stukken.

Wat blijkt, de Waverse BOB is er dan al van overtuigd dat de Bende van Nijvel 'een internationale organisatie is, waarvan de activiteiten gericht zijn op de destabilisering van westerse staten'. Deze omschrijving staat te lezen op de eerste pagina van de synthese-nota. Tweeëntwintig bladzijden verder wordt deze stelling enigszins gerelativeerd: 'In deze affaire zijn Belgische en buitenlandse drug- en wapentrafikanten betrokken, wier drijfveren zowel politiek als financieel zijn, evenals misdadigers die geboekt staan als gewelddadig, voor handel in verdovende middelen, diefstal en hold-ups. Deze personen staan rechtstreeks of onrechtstreeks met elkaar in verband.'

Uitgangspunt van de speurders uit Waver is de overval op wapenhandelaar Dekaise in september 1982. Sleutelfiguren in het Waverse rapport zijn Willy Pourtois, een illegale wapentrafikant uit Kraainem met goede contacten in Zuid-Afrika, en Willy van Baelen, een handelsadviseur uit Sint-Lambrechts-Woluwe, een man die bijzonder goede contacten onderhoud met falangistische milities in Libanon. In het recente verleden was van Baelen in Frankrijk betrokken bij een poging tot moord en een ophefmakende uraniumsmokkel.

Motief » Libanese Connectie