21

(27 replies, posted in Bende De Staerke)

Onderzoekbende wrote:

Weet iemand waar Julien De Staerke nu woont of wat hij doet?

Ik weet niet waar Julien de Staerke nu woont maar in 1985 woonde hij in de Stokerijstraat 8 in Sint Pieters Leeuw (zie foto). Volgens de verklaringen van Yvette van Hemelrijck - de toenmalige vriendin van Philippe de Staerke - is op dit adres de Samsonite-koffer met daarin de vermoedelijke wapens van de overval in Aalst afgeleverd. Julien zou eind jaren '80 verhuist zijn. Wel is er nog een huiszoeking in het pand verricht. Ook op het naast gelegen terrein van de buren is destijds gezocht.

Bron: Guy Bouten

http://img222.imageshack.us/img222/7415/pict0039ek.jpg

22

(549 replies, posted in Bende Haemers)

Murcielago2 wrote:

Beste Koos24, waar haal jij het recht om dergelijke conclusie te trekken?

Beste Murcielago2, waar haal jij het recht vandaan om andere mensen het recht te ontnemen om conclusies te trekken. Ik deel dezelfde conclusie als Koos24. Ik weet dat het voor sommige mensen "not done" is om sceptisch te kijken naar de getuigenis van iemand die het slachtoffer is geworden van een gruwelijk misdrijf. Maar wil je een realistisch beeld krijgen van de gebeurtenissen dan moet je ook kritisch durven te kijken naar elke getuigenis, ook als het nogal gevoelig ligt omdat het om iemand gaat die iets heeft meegemaakt wat je je ergste vijanden nog niet toewenst.

Hoeveel boeken zijn er niet geschreven over slachtoffers van gruwelijke misdrijven hun verkeerde getuigenissen en de psychologie daarachter. Mensen die er heilig van overtuigd zijn dat ze iets gezien hebben maar wat nooit echt gebeurt is. Een mooi voorbeeld uit mijn eigen omgeving is een zwaar ongeval waar mijn ouders in de jaren 70 bij betrokken waren. Mijn  moeder heeft tot op de dag van vandaag het beeld voor ogen dat ze met de auto tegen een gebouw zijn aangereden en beschrijft zelfs de kleur van de bakstenen muur. De realiteit is echter dat ze op een kruising in de flank geschept zijn door een andere auto. Traumatische ervaringen kunnen grote invloed hebben op het gebeuren in je bovenkamer.

Ik wil niet zover gaan om te beweren dat dit bij David ook het geval is want voor het zelfde geld heeft hij wel gelijk. Tijdens een rechtzaak hoef je echter niet met zo'n getuigenis aan te komen want advocaten maken daar gehakt van. Even over de feiten in Aalst, en verbeter me maar als ik het fout heb want ik heb het boek van David nog niet gelezen. Als ik het goed begrepen heb dan heeft David de pukkel en de blauwe ogen gezien. Ik lees echter (oa in het boek van Guy Bouten) dat de daders donkere brillen droegen. Als dit waar is hoe kan hij dan blauwe ogen zien? Ook waren de daders in het gezicht donker geschminkt toch lees ik dat David de pukkel herkende.

23

(197 replies, posted in Getuigen)

koos24 wrote:

Dat doe ik ook niet alleen vroeg ik me af in welke verslagen dit verhaal voorkomt? Ik kan het niet vinden of is het een verhaal dat aan jou is verteld?

Inderdaad, erg lastig om het kaf van koren te scheiden. Veel verhalen en beweringen die niet na te trekken zijn. Wat meer bronvermelding bij al die beweringen zou geen overbodige luxe zijn.

24

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Ben wrote:

Dit is het enigste beeld van het interieur dat ik heb gevonden: De zetel van de chauffeur is wat naar achter gekanteld.

Hij staat best wel ver naar achter gekanteld. Lijkt me moeilijk rijden op die manier. Ik krijg het idee dat Mendez de stoel even in de ruststand heeft gezet in afwachting van zijn afspraak die nog niet gearriveerd is. Maar het kan natuurlijk ook zijn gebeurt bij het verwijderen van het lichaam en/of sporenonderzoek.

Ik ga binnenkort weer met paar kameraden een Bende van Nijvel tour door Belgie houden en ben nog op zoek naar het toenmalige woonadres van Mendez. Ik heb begrepen (van deze site) dat hij op de Chaussée de Rosières in Overijse zou hebben gewoond maar kan deze straat echter niet vinden. Google Earth verwijst naar de Chaussée de Bruxelles in Overijse en dat ligt op steenworp afstand van de plek waar het lichaam van Mendez werd aangetroffen. Is er iemand die me hiermee zou kunnen helpen (en dan het liefst met huisnummer erbij).

25

(74 replies, posted in 1982)

Hestur wrote:

Dit klopt volgens mij niet. Ik ben op terreinbezoek geweest, en boven de toonzaal bevindt zich geen verdieping. Er staan wel woningen naast, aaneengesloten bebouwing, maar als ze boven de garage sliepen, dan zal dat in slaapzak op het dak geweest zijn.

Het gaat om de (gele) woning aan de rechterkant van de garage (nummer 706)

26

(549 replies, posted in Bende Haemers)

Is besteld en onderweg Filip. Ik ben benieuwd. Maar voor de rest doet het weinig af aan mijn verhaal. Het blijft in mijn ogen een bijna onmogelijke taak om onder zulke bizarre omstandigheden en na zoveel jaren iemand te identificeren. De dader was geschminkt het was donker en chaotisch maar toch herkend David een pukkel in zijn gezicht. Ik blijf sceptisch maar wie weet.

27

(549 replies, posted in Bende Haemers)

dutchy12345 wrote:

ok bedankt. Maar het is wel zo dat er verslagen zijn (van iemand wat ten tijde van de overval een jongetje was) Haemers te hebben herkend nadat hij later zijn foto zag. De tijden waren toen anders, je kon niet even iets opzoeken op het internet.

Ik neem aan dat David Van De Steen destijds een reeks foto's uit het smoelenboek van de politie heeft moeten bekijken en ongetwijfeld heeft daar ook de foto van Patrick Haemers tussen gezeten. Waarom heeft hij hem toen niet herkend? Het doek voor het gezicht van de schutter viel een kort moment naar beneden en in dat korte moment deed David zijn waarneming. Bedenk daarbij dat het inmiddels donker was, het hard waaide, er flink geschoten werd en hij zojuist gezien heeft hoe zijn hele familie werd afgeknald.

Hijzelf is zwaar gewond en in shock. Je kan je de chaos en paniek denk ik wel voorstellen. Dat een jochie van 9 jaar oud in die situatie überhaupt iemand kan identificeren gaat er bij mijn moeilijk in laat staan vele jaren later. Toch kan je Haemers niet helemaal uitsluiten er werden tenslotte in zijn garagebox een partij wapens aangetroffen. Twee van die wapens (een FAL en een FN-FNC geweer) waren afkomstig uit de gestolen collectie van Mendez en daarmee is er wel een link met Bouhouche/bende van Nijvel. In dezelfde garagebox werd ook een tas met bivakmutsen, handschoenen en carnavalsmaskers aangetroffen. Deze vondst werd gedaan op 7 februari 1989.

28

(147 replies, posted in 1983)

Ik heb het Eugène Flageyplein even op Google earth opgezocht en zie dat het plein aan de Malibranstraat ligt. Een gedeelte van de malibranstraat kijkt zelfs uit over het Eugène Flageyplein.

Philippe de Staerke woonde destijds in de Malibranstraat. Misschien wat ver gezocht maar zou het niet kunnen dat de Staerke & Co hier gewoon de taxi hebben genomen en het om een of andere reden onderweg uit de hand is gelopen? Niet echt een spectaculaire theorie maar wie weet.