21

(46 replies, posted in Andere Personen)

Volgens een medeplichtige had garagist Willy D., ooit medeverdachte van de aanslag op Vernaillen, te maken met de aanslag op de Delhaize in Aalst. Wapenverzamelaar Tonio Mendez wordt doodgeschoten met een wapen van zijn vriend Bouhouche. Die wordt aangehouden en langdurig ondervraagd. Ook de betrokkenheid van Buslik wordt onderzocht. Intussen worden de oude misdaden bij de rijkswacht weer eens opgediept. Goffinon probeert zijn falen te argumenteren.

in de loop van de jaren lopen er bij de Bendespeurders geregeld tips binnen over mogelijke verdachten en zo is het dossier uitgegroeid tot een wie is wie van de criminaliteit in de jaren zeventig en tachtig, met duizenden verdachten.

Vijf jaar na Aalst komt een handlanger van garagist Willy D. - dé Willy D. van de aanslag op Herman Vernaillen - bij Delta aangeven dat Willy hem de dag voor Aalst gepolst heeft of hij iets wil bijverdienen. Stefaan V. is pas uit de gevangenis ontslagen, waar hij zat voor een autodiefstal met de garagist. 'Willy belde omdat hij een overval wilde plegen,' zegt Stefaan V. bij Delta. 'Hij had een chauffeur nodig om de politie te misleiden. een bliksemafleider.' Stefaan moest met een handlanger op 9 november 1985, de avond van Aalst, postvatten vlak bij de Delhaize. Daar moesten ze aan café De Corner aan rotonde De Haring in een klaarstaande auto wachten op een teken om in vliegende vaart door te rijden naar Ninove. Willy zou toeteren als het zover was. De motor moest draaien. Twee uur later zouden ze betaald worden in café De Zwaan in Zellik, elk honderdvijfentwintig euro.

Stefaan volgde de instructies op, biecht hij op. Na twintig minuten hoorden ze schieten en toen werd er geclaxonneerd. Willy zelf reed richting Aalst, terwijl zij de expresweg naar Ninove namen. In De Zwaan zei Willy dat de overval mislukt was. maar Stefaan had toch tweehonderdvijftig euro gekregen. Het deel van zijn maat had hij zelf gehouden. Hij was te voet naar huis gegaan. Volgens Willy gebeurde de overval in opdracht van Vanden Boeynants, omdat die geen vlees mocht leveren aan Delhaize.

De auto's hadden een paar maanden achter de stal van Willy's ouders gestaan. Vandaar werden ze naar de nieuwe garage van Willy gereden. Ze waren verroest en werden verbrand, doorgezaagd en begraven. Daarna had Stefaan Willy D. niet veel meer gezien.

Vroeger had hij wel voor hem geklust. Hij had ooit foto's moeten nemen van een minister die iemand ontmoette in een park in Asse. Stefaan V. noemt de minister bij Delta. Willy had volgens Stefaan trouwens een dik en interessant fotoalbum, Patrick Haemers stond er ook in.

Delta neemt de zeer gedetailleerde beschrijving van Stefaan V. ernstig en haalt het erf van de garagist Willy D. ondersteboven. Maar de informatie is vijf jaar oud. Er wordt niks gevonden en Willy D. heeft een alibi. Hij was die avond bij zijn vriendin, nam een bad en pas rond tien uur waren ze naar Aalst op café gegaan.

Er duiken geen elementen op die de verklaring van Stefaan V. staven en het spoor loopt dood. In oktober hoort Delta van een collega-Bendespeurders dat Willy D. de man is die Dekaise-verdachte Vandeuren op kerstavond 1988 naar een heler in Oostende heeft gestuurd. Die nacht is Vandeuren daar vermoord. Willy D. heeft vermoedelijk het omgebouwde moordwapen geleverd, zeggen de collega's.

Ook Van Binst heeft Willy D. genoemd als de garagist die de wagens van de Bende van Nijvel een beurt gaf. En dan zijn er natuurlijk nog het getuigenis over de Mazda die bij hem vertrok de avond van de ...

Bron: Het Complot van de Stilte | Hilde Geens (pagina 357)

22

(39 replies, posted in Andere Personen)

https://www.researchgate.net/publication/338689915_Il_neofascismo_italiano_nel_Paraguay_di_Stroessner_L'asilo_l'Internazionale_Nera_economica_e_la_rimozione_del_passato_criminale

Il neofascismo italiano nel Paraguay di Stroessner: L’asilo, l’”Internazionale Nera economica” e la rimozione del passato criminale

January 2020

(vertaling)

Italiaans neofascisme in het Paraguay van Stroessner: Asiel, de "Zwarte Economische Internationale" en de verwijdering van het criminele verleden

23

(39 replies, posted in Andere Personen)

Supernotes

Luigi Carletti, Agent Kasper

En wat deden ze toen hij ze had gevonden? Ze hielden hem tegen. Hij moest een nogal belangrijke zwarthemd terugbrengen naar Italië, Elio Massagrande. De CIA wist van de bliksemactie af, had zelfs geloof ik akkoord gegeven. Massagrande was te gast op de fazenda van een groep Franse OAS terroristen die zich schuilhield in het buitenland. Maar op het allerlaatste moment hield Rome alles tegen. Zonder verdere uitleg. En Kasper keerde terug naar de Verenigde Staten. In diezelfde periode kreeg hij een relatie met een fotografe uit Seattle. Een aantrekkelijk meisje dat hij in zijn kringen had geïntroduceerd.' 'Had hij een spion van haar gemaakt ?' 'Zoiets ja. Een mooi stel, zolang het duurde.' Barbara bedenkt dat ze misschien meer enthousiasme moet tonen. Dat ze hem met passende vragen moet overladen. Moet zeggen dat het een fantastisch verhaal is, shocking, op zich al een spionageroman waard. In plaats daarvan is het enige wat zij echt voelt een enorme leegte. Ik geef het toe, zou ze willen zeggen, ik ben geen Sneeuwwitje en ook geen Alice in Wonderland. Ik ben een advocate uit de hoofdstad, gewend aan belangrijke. (...)

Elio Massagrande, Sandro Saccucci en de gebroeders Sparapani waren daarvan de bekendsten. lk kreeg nou juist de opdracht om met Elio Massagrande in contact te treden. lk moest achterhalen waar hij mee bezig was, hoe hij leefde met wie hij omging. Als ik zijn vertrouwen had gewonnen, moest ik hem, op het geschikte moment, (...)

Door mijn bezoeken aan de Duitse Club lukte het mij in contact te komen met Elio Massagrande. Hij mocht mij graag. lk was jong, extravert, Bruiste van die typisch rechtse strijdlust. Daamaast was ik piloot en sprong ik parachute: precies de dingen die in de smaak vielen bij iemand die, zoals hij en de andere neofascisten, naar een bepaald type maatschappij verlangde. Maar wat mij echt zijn vriendschap opleverde, was een incident waarbij wij allebei ons leven riskeerden en waaruit wij ons redden, dankzij behoorlijk wat geluk en een beetje koelbloedigheid van mijn kant. Hij vloog de tweemotorige Piper waarmee we naar een boerenbedrijf van een paar Fransen gingen in Chaco Boreal, een gebied dat zich vanuit Paraguay uitstrekt tot in Brazilië, Argentinië en Bolivia. (...)

Massagrande maakte een foutje, de Piper helde naar een kant over en raakte met de rechtervleugel de grond. lk zag dat de propeller van de rechtermotor een hoop zand omhoog deed wervelen. Massagrande was volledig de kluts kwijt. Fracties van een seconde.Gelukkig zat ik naast hem. Ik greep de stuurknuppel, gaf gas en trok weer omhoog. De rechtermotor trilde vervaarlijk omdat de propeller door het contact met de grond was beschadigd. We slaagden erin om op alleen de linker motor een rondje te draaien boven de landingsbaan en, met nu wel heel weinig zicht, deden we een nieuw landingspoging. (...)

Degene die mij op pad had gestuurd om Massagrande te pakken, wilde in werkelijkheid weten hoe kwetsbaar hij was en welke extra maatregelen er genomen moesten worden voor zijn veiligheid. Om hem niet op een dag echt naar Italië terug te moeten brengen. Een wijze les die ik niet genoeg op waarde heb geschat toen ik twee jaar geleden, in 2007, werd gevraagd onderzoek te doen naar de supernotes.

24

(11 replies, posted in Bende Farcy)

FYI » www.delpher.nl

25

(33 replies, posted in Gladio)

Twee boeken over het bloedbad van Bologna: het drama van die tijd, de waarheden over de opdrachtgevers en de mysteries van de staat. Een essay van Cinzia Venturoli over die feiten, een deel van Roberto Scardova over wat er over Gelli te voorschijn is gekomen, Nar en afwijkende rapporten. (...)

Bron » www.globalist.it

Storia di una bomba. Bologna 2 agosto 1980: la strage, i processi, la memoria

De hulpverlening, het vervoer van slachtoffers en gewonden, de consternatie van de stad en het hele land; de tranen van de nabestaanden, de solidariteit van de burgers, en natuurlijk het delicate politieke klimaat en het kronkelende onderzoekspad. Cinzia Venturoli start vanaf de momenten direct na 10.25 uur op die zaterdag 2 augustus 1980 met het schrijven van de meest koorkroniek van het bloedbad van Bologna: aan de hand van directe getuigenissen, interviews, krantenartikelen, akten en zinnen, en het vertellen van de mensen achter de namen, bouwt ze een onderzoek op dat diep graaft in het individuele en collectieve geheugen. Met een voorwoord van Carlo Lucarelli.

Bron » www.castelvecchieditore.com

L'oro di Gelli

Veertig jaar na het bloedbad in het station van Bologna, brengen de nieuwe onderzoeken van het Openbaar Ministerie alleen verdachte banden aan het licht tussen verschillende organisaties, intern en extern aan de staat. In de getuigenissen, documenten en bekentenissen komen vaak dezelfde namen terug, waaruit blijkt hoe het terrorisme van de neofascistische matrix sterke relaties onderhield met mannen die tot afwijkende staatsapparaten behoren. Net als de ambtenarenapparaat, Sisde, die, hoewel hij van tevoren op de hoogte was van de plannen voor een bloedbad, de informatie in zijn bezit verborg, terwijl de Nars in Rome waren gehuisvest in een gebouw dat aan dezelfde Sisde is toegeschreven, in de Via Gradoli 96, hetzelfde appartement dat door de Rode Brigades tijdens de Marokkaanse ontvoering werd gebruikt. De hele reconstructie van de feiten, het bedrog en de nieuwe aanwinsten door het kantoor van de procureur-generaal en de civiele partijen is hier bijeengebracht door Roberto Scardova, in afwachting dat de hele waarheid eindelijk aan de slachtoffers en aan de natie wordt teruggegeven. Met een interventie van Claudio Nunziata.

Bron » www.lafeltrinelli.it

Over 96 Via Gradoli in Rome:

Een van de belangrijkste schuilplaatsen van de Rode Brigades, die van 96 Via Gradoli in Rome, bevond zich in een gebouw dat eigendom was van SISDe en andere mede-eigenaars die voor de inlichtingendiensten werkten. Op 18 maart 1978, twee dagen na het bloedbad in de Via Fani (ontvoering van Aldo Moro), brak de politie na een vertrouwelijke tip in het gebouw in de Via Gradoli 96 in en sloopte alle deuren op één na, dat van appartement 11, ladder A, dat de schuilplaats was van Rode Brigade opperhoofd Mario Moretti, zogenaamd omdat de buurman hen had verteld dat daar een goed mens woonde.

In feite heeft die buurvrouw, Lucia Mokbel, tijdens het proces precies het tegenovergestelde verklaard, namelijk dat ze de politie had verteld dat ze de vorige nacht Morse-signalen had gehoord die uit dat appartement kwamen. De vrouw kon zich niet vergissen omdat ze de dochter was van een Egyptische marineofficier.

In feite werd het hol ontdekt op 18 april 1978, dezelfde dag als het valse communiqué van het Hertoginnenmeer. Dit was wat Moretti wilde, om onduidelijke redenen: hij had het water in de douche laten lopen met de slang in de richting van een scheur tussen twee tegels. Na enige tijd moesten de bewoners van het onderstaande appartement de brandweer vragen om in te grijpen.

Zie in het bijzonder » roma.repubblica.it

26

(33 replies, posted in Gladio)

Exclusief - Massacre in Bologna, die het heeft gedaan

Vijf miljoen dollar van het hoofd van P2 Licio Gelli om zwarte terroristen te financieren en de medeplichtigheid van het veiligheidsapparaat te kopen. Dit zijn de kaarten die nog nooit eerder zijn verschenen en die het gezicht onthullen van de aanstichters van het ernstigste bloedbad in de republikeinse geschiedenis

Door Paolo Biondani | 23 juli 2020

Het vuile geld van Licio Gelli: vijf miljoen dollar gestolen van Banco Ambrosiano en verdeeld op de cruciale dagen van het bloedbad. De geheime buitenlandse rekeningen van superspion Federico Umberto D'Amato. De manoeuvres om de documenten die de P2-chef met het bloedbad in Bologna verbinden, te laten verdwijnen. De onfeilbare banden tussen de Nar-terroristen en de bende-maffiamoordenaar Paolo Bellini. En chantage bij de staat. Gedocumenteerd door "vertrouwelijke" aantekeningen van het hoofd van de politie, verborgen in een clandestien pakhuis, samen met stukjes explosieven die zijn gestolen uit onderzoeken naar de eerste zwarte bommen.

Dit zijn de laatste stukken van het criminele mozaïek van het bloedbad in Bologna, de ernstigste aanval in de geschiedenis van de Italiaanse democratie. Veertig jaar na de neofascistische bom die op 2 augustus 1980 85 onschuldigen in het treinstation doodde, ontdekten nieuwe onderzoeken door het openbaar ministerie voor het eerst de vermeende aanstichters. In tegenstelling tot te veel andere zwarte bloedbaden is de beangstigende aanval in Bologna niet ongestraft gebleven. Als daders zijn drie NAR-terroristen al lang veroordeeld, met een aantal laatste zinnen: de leiders, Valerio Fioravanti en Francesca Mambro, en hun toen 17-jarige handlanger Luigi Ciavardini. De laatste rechtszaak, die afgelopen januari in de eerste graad eindigde, kostte het leven aan een vierde neofascistische moordenaar, Gilberto Cavallini. Zelfs de verantwoordelijkheden van Licio Gelli, die in 2015 stierf, zijn al vastgesteld voor de misleidingen na het bloedbad: het hoofd van de P2-lodge werd definitief veroordeeld als strateeg van een lange reeks complotten om de onderzoeken te vervuilen, valse buitenlandse sporen te crediteren en bedekken de rechtse terroristen in Rome. Manoeuvres beheerd door Gelli zelf, vanaf september 1980, met als hoogtepunt een terroristische zijspoorlijn, georganiseerd door de hoofden van de militaire geheime dienst: in januari 1981 een consortium van SISMI-leiders, onder leiding van generaal Giuseppe Santovito en kolonel Piero Musumeci, Hij vond in de trein Taranto-Bologna een lading wapens en explosieven die identiek waren aan de bom van 2 augustus, naast valse documenten van twee spookachtige buitenlandse terroristen. (...)

(...) In maart 1981, toen de Milanese rechters erin slaagden de geheime lijst van de meer dan 900 leden van de Gelli-loge in beslag te nemen, waaronder ministers, parlementariërs, redacteuren, bankiers, soldaten en magistraten, blijkt dat beide zijsporen zijn ingeschreven in P2, met veel kaartnummer: 1630 voor Santovito, vervolgens hoofd van SISMI, 487 voor zijn rechterarm Musumeci. Alle piduisten, evenals de andere twee militairen van de diensten (de voormalige Sid), werden definitief veroordeeld voor het vervuilen van het onderzoek naar de bom op Piazza Fontana in Milaan, het eerste zwarte bloedbad, altijd om neofascistische terroristen te beschermen. Nu verergert de algemene aanklager de beschuldigingen tegen de leiders van de P2: Licio Gelli en zijn penningmeester Umberto Ortolani worden beschouwd als 'opdrachtgevers' en 'financiers' van het bloedbad. De nieuwe onderzoeken, die het onderzoek van de processen nog moeten doorstaan, markeren een historisch keerpunt, dat een logica heeft: Gelli zette de onderzoeken op een zijspoor omdat hij zelf het bloedbad plande. In overeenstemming met Ortolani, het financiële brein van P2, ervan beschuldigd 5 tot 10 miljoen dollar te hebben gebruikt voor de financiering van zwarte terroristen en om medeplichtigheid aan staatsapparatuur, extreemrechtse politici en geheime diensten, militairen en burgers te kopen. Een proefschrift dat is gebaseerd op het kruispunt tussen onderzoeken naar zwart terrorisme en de processen tegen de ernstigste economische misdaad van het P2-tijdperk: het faillissement van de Ambrosiano, de Milanese bank die door Roberto Calvi, de in 1982 in Londen vermoorde Pidu-bankier, failliet is gegaan (enscenering van een nep-zelfmoord). (...)

"ADVANCE" EN "BALANCE"

Het geldspoor begint op een "briefje" dat op 17 maart 1981 in Gelli in beslag werd genomen in zijn kantoor in Castiglion Fibocchi, met dezelfde zoektocht die de P2-lijst onbedekt maakte. Samen met veel chantage-kaarten met steekpenningen aan politici, financiële roltrappen en andere criminele deals die door de loge worden beheerd. In deze handgeschreven notitie vat Gelli een operatie van $ 5 miljoen samen, beheerd door M. C.: zijn Italiaans-Zwitserse trustee Mario Ceruti. Bovenaan het blad merkt het hoofd van P2 op dat hij "van 20 tot 30 juli 1980" "contant" heeft geleverd voor "een miljoen dollar". Geld vrijgegeven uit Zwitserland en verdeeld in Italië, zoals andere kranten aantonen, net aan de vooravond van het bloedbad in Bologna. In dezelfde dagen wanneer de Nar-terroristen naar Veneto verhuizen, gasten van Cavallini, om de uitvoering van het bloedbad te leiden. Op 30 juli 1980, toen het laatste deel van Gelli's geld arriveerde, explodeerde een autobom in Milaan bij de ingang van de gemeente, onmiddellijk na de lancering van de rode junta: een aanval die alleen verwondingen veroorzaakte bij het falen van een van de twee triggers . Onderzoeken naar explosieven en de (gestolen) auto schrijven dat "grazed massacre" ook toe aan Nar-terroristen, maar de daders blijven onbekend. Een nieuwe terroristische aanslag op een stadssymbool van links stond daarom twee dagen voor het bloedbad in Bologna gepland. Op dezelfde leverdatum als de laatste tranche van het mysterieuze "voorschot" betaald door Gelli: "20 procent" van de totale toewijzing. (...)

De overige vier miljoen worden kort na het bloedbad, op 1 september 1980, bijgeschreven op de bank in Genève. Ze worden beheerd door de gebruikelijke Ceruti en door een medewerker van de Zwitserse bank UBS. Die overboekingen sluiten de operatie af van vijf miljoen die in de tien dagen voorafgaand aan de autobom in Milaan en het bloedbad van Bologna door de P2-chef was gestart. Begin september, samen met de overschrijvingen, stelt Gelli persoonlijk tentoon om de eerste opstelsels te orkestreren: hij beveelt een Piduist-directeur van de civiele geheime dienst (Sisde) om te stoppen met het onderzoeken van de Nar-terroristen, om een vals buitenlands spoor te verkiezen. De Guardia di Finanza van Bologna merkt in het eindverslag van afgelopen november op dat de notitie over de 5 miljoen wordt gedeeld door een horizontale lijn, die de contanten van juli scheidt van de bankoverschrijvingen van september, 'bijna om een gebeurtenis aan te duiden' die een keerpunt is tussen "voorschotten" en "saldo". (...)

VIJF MILJOENEN

De oorsprong en bestemming van die vijf miljoen worden verduidelijkt door een ander manuscript van Gelli, het "Bologna-document", dat jarenlang verborgen is gehouden. Het is een boekhoudkundig prospectus dat op de dag van zijn arrestatie in Zwitserland aan het hoofd van P2 in beslag is genomen. Op 13 september 1982 verscheen Gelli op het hoofdkantoor van UBS in Genève, waar hij 280 miljoen Zwitserse frank had gestolen die was gestolen van Banco Ambrosiano. Hij vraagt het geld te verplaatsen om ontvoering te voorkomen, maar de bank waarschuwt de politie. In één zak verbergt de poppenspeler van de P2 afpersingskaarten: documenten en tellingen van illegale zaken. De overtredende prospect heeft een getypt frontispice: een rekeningnummer, "525779 - X.S.", voorafgegaan door een aanduiding: "Bologna". Op het volgende blad heeft Gelli cijfers, bankrekeningen, verkorte namen en codenummers van begunstigden opgesteld. In totaal verdienen ze 9 miljoen en 600 duizend dollar, betaald in de maanden van het bloedbad en zijspoor, tot 12 februari 1981. Om een operatie te financieren die Gelli zelf verbindt met Bologna.

Het frontispice-nummer komt overeen met een van de Zwitserse rekeningen waarin Gelli de Ambrosiaanse buit verborg. Onderzoekers melden dat een deel van het "Bologna-document" samenvalt met de vorige "opmerking" over de vijf miljoen. Het "saldo" van in het bijzonder vier miljoen is toevertrouwd aan de curator van Ceruti op twee Zwitserse rekeningen die op 1 september 1980 zijn geopend. Gelli neemt zelf nota van andere gerelateerde overmakingen, waardoor een cijfer wordt geïsoleerd: een miljoen dollar. Wat overeenkomt met het geld dat 'voorgeschoten' is vóór het bloedbad. De wederopbouw wordt bevestigd door een ander document dat op de dag van zijn arrestatie in Gelli in beslag is genomen, getiteld "voorschotten". Conclusie: Gelli betaalde een miljoen in contanten voor Bologna en nam het vervolgens terug op kosten van de bank van Calvi, die de verborgen schatkamer van de P2 was geworden. Uit de analyse van de drie Zwitserse rekeningen in het midden van de zaak blijkt in feite dat al het geld vanaf februari 1979 uit de Banco Ambrosiano Andino-kas was gekomen en in Ortolani terechtkwam, dat het in de daaropvolgende maanden met Gelli deelde. Deze ontdekking, gecombineerd met andere indicaties, maakt het mogelijk dat het ontstaan van de operatie in Bologna met een jaar wordt teruggedraaid: in de nieuwe aanklacht schrijven de magistraten dat de "voorbereidende" activiteit in het bloedbad precies in februari 1979 begon. (...)

In dezelfde maanden begonnen de Nar en andere verwante groepen van zwart-Romeins terrorisme, zoals "Terza Posizione", te profiteren van een regen van mysterieuze financiering, om "wapens en explosieven zonder prijslimieten" te kopen. En in dezelfde periode begint de massamoorddrift van de Nar: na tientallen gerichte moorden gaan zwarte terroristen over tot massale aanvallen, zoals een aanval met handgranaten tegen een druk Romeins hoofdkwartier van de PCI (juni 1979, meer dan 20 ernstig gewond) of de 55 staven dynamiet die op klaarlichte dag op het plein van de hogere raad van de rechterlijke macht worden geplaatst. Om te onderzoeken, in een door P2 gedomineerde hoofdstad, is er alleen de aanklager Mario Amato, die in zijn laatste hoorzitting bij de CSM, kort voor zijn dood, eraan herinnert dat het geplande bloedbad van rechters en voorbijgangers mislukte «alleen omdat de timer ". Amato werd op 23 juni 1980 vermoord door dezelfde Nar-terroristen die vijf weken later het bloedbad in Bologna pleegden. (...)

HET DOCUMENT ARTIGLI

De Zwitserse papieren van Gelli kwamen pas in 1986 in Italië aan. Het Bologna-document werd echter verdoezeld. Aan de Milanese rechters, die hem ondervragen over het faillissement van de Ambrosiano, wordt alleen het prospectus met de nummers verzonden, zonder titelblad. De link tussen dat geld en Bologna is dus verborgen voor de magistraten. Het hoofd van P2 wordt dus niet gevraagd naar de bom op 2 augustus 1980, ook al wordt hij al onderzocht op zijspoor. Nu heeft de procureur-generaal een maarschalk geïdentificeerd die ervan verdacht wordt een fotokopie in het dossier zonder titelpagina te hebben opgenomen, maar nu is het hulpverleningsdelict voorgeschreven. De ernst van de zaak wordt vandaag ook bevestigd door een meerdere die als getuige wordt gehoord. Majoor Francesco Carluccio, een onkreukbare hoofdrolspeler in de onderzoeken tegen P2, onderschept na zijn afzetting in Bologna, ontketent zich dus met zijn voormalige collega: «Ik weet niet of iemand een hand heeft gegeven ... Maar met het bewijs dat ze hebben , ze hebben gelijk ... De papieren die ze hebben kloppen, in hun plaats zou ik dezelfde dingen hebben gedaan ». (...)

Een onvrijwillige fotokopieerfout is mogelijk, maar zeer onwaarschijnlijk, zowel voor het belang van die manuscripten (vol met P2-geheimen) als voor een andere recente ontdekking: de doofpot van het Bologna-document valt samen met een nauwkeurig verzoek van Gelli. Bewezen door een ander document dat is verdwenen: een "zeer vertrouwelijke" notitie van de politiechef. Nooit geregistreerd. Evenmin gerapporteerd aan de rechters. En nu gevonden door de magistraten van Bologna tussen de papieren van de zogenaamde deponering van de Via Appia: een geheim archief van het Bureau voor vertrouwelijke zaken, pas ontdekt in 1996, na de dood van zijn historische hoofd, Federico Umberto D'Amato. Deze nota van het ministerie van Binnenlandse Zaken, omgedoopt tot het "klauwendocument", dateert van 15 oktober 1987 (tussen de aankomst van de documenten van Gelli en het verdwijnen van de titelpagina van Bologna) en is ondertekend door de toenmalige politiechef, Vincenzo Parisi, voormalig directeur van Sisde, en is gericht aan de minister van Binnenlandse Zaken, Amintore Fanfani, die twintig jaar geleden stierf en het is niet bekend of hij het ooit heeft ontvangen. Parisi beschrijft een ontmoeting de avond ervoor tussen de toenmalige directeur van de preventiepolitie, Umberto Pierantoni, en de advocaat Fabio Dean, verdediger van Gelli. De advocaat, die om 20.15 uur werd ontvangen in het kantoor van de politieagent (alles rapporterend aan Parisi), kwam protesteren tegen de beschuldiging van het op een zijspoor houden van het bloedbad in Bologna. De advocaat zegt dat de politie "veel kan doen" om "alles te verkleinen". Hij beweert dat het hoofd van de P2 al "contact heeft opgenomen" met "andere politici" van de PSI en de DC "en nodigt" de minister "uit om" het heft in handen te nemen ". Anders zal Gelli "alle klauwen die hij heeft eruit trekken". Een bedreiging die alleen 'aan het einde van de vergadering' is gespecificeerd: de advocaat maakt bekend dat 'onder de documenten die in 1982 in Gelli in beslag zijn genomen, aantekeningen bevatten met vertrouwelijke informatie, die Gelli zelf moet onderschrijven of niet, op basis van hoe de vragen zullen worden gesteld. " Kortom, een chantage aan de Staat, precies gebaseerd op het "Bologna-document". Afpersing dubbel succesvol: de titelpagina van Gelli's geheime rekeningen verdwijnt uit de gerechtelijke documenten; en hetzelfde "klauwendocument" loopt in een hinderlaag tussen de kranten van het officieuze archief van D'Amato. Waar in 1996 zelfs een explosief was opgekomen, werd het nooit aan de rechterlijke macht afgeleverd: een van de bommen in de treinen van augustus 1969, die een definitieve straf kostte aan Franco Freda en Giovanni Ventura, de ongehoorzame vaders van zwart terrorisme. (...)

SPION MET PRESTANOME

Federico Umberto D'Amato wordt ook het pseudoniem "Saffron" genoemd, dat door Gelli wordt gebruikt om de begunstigde van 850 duizend dollar van het Bologna-document te verbergen. De familieleden van de slachtoffers van het bloedbad, samen met de burgerlijke advocaten, zijn de eersten die vermoeden dat die codenaam de grote man van het Bureau voor vertrouwelijke zaken, ook geregistreerd in P2 (kaart 1620), jarenlang de bewaarder van relaties met de CIA en Gladio. D'Amato, 'politieagent en fijnproever', had ook een gastronomiecolumn over espresso, hij liet enkele aanwijzingen achter in zijn kookboeken, waar hij dat 'kruid dat de loop van mijn leven heeft veranderd' viert. De eerste bevestigingen komen van de Zwitserse kaarten: de 850 duizend dollar van de Bologna-operatie is verdeeld in vijf overschrijvingen, betaald door Gelli en Ortolani tussen 16 februari 1979 en 30 juli 1980. En de laatste vier betalingen, voor een totaal van 506 duizend dollars, komen exact overeen met het bedrag dat is overgemaakt naar een Zwitserse rekening genaamd "Federico", bij de UBS in Genève. Om de cirkel rond Saffraan te sluiten, rest nog één vraag: had de Piduist-superspion sinds 1979 werkelijk rekeningen in Zwitserland, wanneer was het een misdaad om geld naar het buitenland te brengen?

D'Amato bekende het zelf, in een getuigenis die tot dusver geheim is gebleven: een verklaring in Zwitserland in 1991 ter verdediging van zijn in Genève gearresteerde trustee, Michel De Gorsky. De curator zweert geen ontwijker te zijn, maar geld te hebben beheerd van buitenlandse cliënten, zoals de Italiaanse politieman. En D'Amato bevestigt dat hij het als boegbeeld gebruikte: "Ik gaf hem geld dat volledig in mijn belang was besteed, ik had volledig vertrouwen in hem, ik wilde geen rekeninghouder zijn op mijn naam bij een Zwitserse bank." Die rekening wordt in feite geleid door een Zwitserse anonieme onderneming, Oggicane genaamd, die in 1979 is opgericht en wordt beheerd door de trustee. D'Amato bevestigt dat het van hem was en geeft toe dat hij het onder meer heeft gebruikt om in 1979 een appartement in het centrum van Parijs te kopen voor het equivalent van $ 294 duizend: een cijfer dat overeenkomt met de eerste overdracht ten gunste van " Zaf ", opgemerkt door Gelli in het" Bologna-document "en in een andere notitie," geheugen "genoemd, dat hij op de dag van zijn arrestatie bij zich had. (...)

DE VOORMALIGE VROUW VAN BELLINI: HET IS HEM

Tot nu toe was het onbekend dat een politie- en servicemanager van het kaliber van D'Amato een verborgen schat had in Zwitserland en Frankrijk, wat niet kan worden gerechtvaardigd door zijn Italiaanse salarissen. De enige die het wist, zelfs vóór de geheime getuigenis van Genève, was Gelli zelf. In het bestand in de naam van D'Amato, bewaard in het geheime dossier van het hoofd van de P2 in Uruguay, lezen we deze chantage-zin: 'De positie van D'. in Zwitserland en bij de Morin-bank in Parijs (Amerikaanse betalingen) is het erg belangrijk ».

Als Gelli, Ortolani en D'Amato hun geheimen van het bloedbad tot het graf hebben gebracht, antwoordt vandaag Paolo Bellini, de vijfde vermeende materiële dader, samen met de vier Nar-terroristen: een reeks onderscheppingen en getuigenissen duiden hem aan als de man die de explosieven naar Bologna bracht. En een agenda van Cavallini laat zien dat hij onbetrouwbare relaties had met de Nar. Zeker Bellini was een misdadiger in dienst van vele meesters, met zeer sterke bescherming. Als nationale avant-garde neofascist vermoordde hij in 1975 een linkse student in Reggio Emilia. Daarna beging hij de gewone misdaad met poging tot moord en diefstal van kunstwerken. En in de jaren 90 werd hij een moordenaar van de Emiliaanse Ndrangheta, zoals hij zelf bekende na de laatste arrestatie. Ten tijde van het bloedbad was hij op de vlucht en was een vliegtuigpiloot in Italië die zich voordeed als een Braziliaan met een paspoort voor het militaire regime. Reeds onderzocht voor de bom in Bologna, op basis van de identikit van een "man die vlak voor de explosie de wachtkamer van het station zag wegrennen", werd hij vrijgesproken dankzij een alibi van de familie, die hem in Rimini plaatste . Het nieuwe onderzoek bracht echter een video terug van een Duitse toerist: vlak voor het bloedbad bevindt zich in het station echt een identieke man in Bellini. Nu ook erkend door zijn ex-vrouw, die aan de magistraten de (onderschepte) vertrouwelijkheid bevestigde die ze in 2019 tegenover hun zoon had gelegd: «De persoon die in het stilstaand beeld is afgebeeld is mijn ex-man Paolo Bellini. Voordat mijn hart deze mogelijkheid weigerde. Door het detail van het kuiltje, een klein litteken, kon ik het herkennen ». De vrouw spreekt ook over de relaties van Bellini met "een metselaar" en "een karabiniere" die "hem voor de staat liet werken". En ze zweert dat ze 'bijzonder onder de indruk' was van 'een telegram dat mijn man naar Francesco Cossiga stuurde toen hij ophield president van de republiek te zijn'. De ex-vrouw van Bellini herinnert zich nog de tekst van het bericht: 'Je zult altijd mijn president blijven.'

27

(33 replies, posted in Gladio)

Esclusivo: le carte inedite sulla Strage di Bologna. Gli agenti di influenza americani e l'alleanza tra Gelli, neofascisti e Sismi

Bron » www.rai.it

Vertaling:

Exclusief: niet-gepubliceerde artikelen over het bloedbad in Bologna. Amerikaanse invloedsagenten en de alliantie tussen Gelli, neofascisten en Sismi

Neofascistisch rechts gefinancierd en op afstand bestuurd door de P2. De nieuwe documenten over de aanval op het station van Bologna zouden de geschiedenis van de Italiaanse bloedbaden definitief kunnen verduidelijken. Na jaren van leugens, fouten en misleidingen, slaagde de procureur-generaal van Bologna er voor het eerst in om de stroom van zwart geld die Licio Gelli op gang had gebracht, te reconstrueren en, volgens de beschuldigingen, moorden, aanslagen en bommen door neofascistische terroristen tussen eind jaren 70 en begin jaren 80. (...)

Strage di Bologna: chi è stato, l'Espresso in edicola e online da domenica 26 luglio
I nuovi documenti sull'attentato del 1980

Bron » espresso.repubblica.it

Vertaling:

Massacre in Bologna: wie heeft het gedaan, de Espresso op kiosken en online vanaf zondag 26 juli
De nieuwe documenten over de aanval in 1980
(...)

28

(11 replies, posted in Andere Personen)

» twitter.com
» www.cia.gov/library/ (PDF)

29

(39 replies, posted in Andere Personen)

ELIO MASSAGRANDE, il gaucho

Per Elio Massagrande prima viene la famiglia, poi la politica. Di origini contadine, nasce a Isola Rizza, nei pressi di Verona: classe 1941, nel 1959 consegue a Padova la licenza di pilota civile di aeromobile. Sono le passioni per il paracadutismo e le arti marziali che avvicinano Massagrande agli ambienti di Ordine Nuovo: insieme a Leone Mazzeo, che più tardi sposerà la sorella di sua moglie, di ON Elio diventa uno dei responsabili per il Veneto.

Seguendo le orme dei suoi amici Roberto Besutti, ordinovista mantovano, sergente allievo ufficiale dei parà a Vicenza, e Marco Morin che, anni dopo, sarà protagonista di una perizia depistante sull’esplosivo usato nell’attentato di Peteano, nel 1966 Massagrande inizia il corso allievi ufficiali a Foligno per diventare sottotenente di complemento nell’artiglieria paracadutista di stanza a Livorno.

Più o meno contemporaneamente, per i tre militari quel 1966 segna le prime noie con la giustizia: al terzetto di amici vengono sequestrati un gran quantitativo di armi, munizioni ed esplosivo al plastico. Una santabarbara ingiustificabile per degli ufficiali di complemento, ma i tre le spiegazioni riescono a trovarle giurando sulla genuinità della loro passione per le armi e il relativo collezionismo.

Massagrande afferma di aver acquistato il suo quantitativo per 40 mila lire da uno sconosciuto incontrato in piazza XX Settembre a Livorno, una dichiarazione accolta da giudici non privi di superficialità anche se, nella metà degli anni Sessanta, sarebbe stato impensabile per chiunque immaginare che di lì a poco sarebbe iniziata la lunga stagione del terrore politico.

Tornato a Verona, Elio si mette in società con la moglie del capitano di artiglieria Amos Spiazzi nella gestione di una palestra.

Arriva il 1969: ON viene sciolto e Pino Rauti torna nel MSI spingendo così numerosi dissidenti a fondare il Movimento Politico Ordine Nuovo che l’anno successivo elegge suo leader Clemente Graziani e un direttorio nazionale formato da Massagrande, Besutti e Mazzeo. Gli aderenti al MPON usano definirsi ordinoviani, un termine che vuole indicare una razza appartenente a un’altra era, utile anche per distinguersi dai vecchi ordinovisti. I quattro decidono di «processare» Rauti per tradimento, condannando poi il loro ex maestro a «restare in vita» in modo tale da essere additato per sempre come rinnegato.

Insieme a un camerata romano, Mazzeo fa qualcosa in più: una sera blocca Rauti in una strada della capitale e, con un piccolo martello, lo colpisce all’orecchio per dargli un monito. Leggermente ferito, al Pronto Soccorso, Rauti dichiarerà di essere stato vittima di una selvaggia aggressione da parte di quelli del Collettivo di via dei Volsci.

I guai seri per Massagrande arrivano poco prima della metà degli anni Settanta quando il Ministro dell’Interno Paolo Emilio Taviani, contro i pareri di Aldo Moro, Mariano Rumor e Giulio Andreotti e minacciando una crisi di governo, scioglie per decreto il MPON mettendo di fatto fuori legge i suoi iscritti, forte anche della sentenza emessa poco prima nei confronti di 42 ordinovisti in un processo che aveva avuto come pubblico ministero Vittorio Occorsio. L’accusa è ovviamente quella di ricostituzione del partito fascista. In accordo con Besutti e Mazzeo che accettano il carcere, Graziani e Massagrande scelgono invece la via della fuga.

Insieme alla moglie Alessandra, ai suoi tre figli e a Graziani, nel 1974 Massagrande si reca ad Atene dove, in società con un camerata greco, inaugura un ristorante; un’attività che avrà vita breve a causa della truffa fatta dal socio, ma soprattutto per la richiesta di estradizione italiana che il nuovo governo democratico greco, insediatosi negli ultimi mesi di quel 1974, ha deciso di accogliere.

La scelta del governo ellenico è motivata da alcuni attentati avvenuti ad Atene e rivendicati da Ordine Nero, una sigla che da sempre Mazzeo ritiene un’invenzione partorita dal Viminale; in ogni caso Massagrande risulterà estraneo ai fatti e la logica non spinge a pensare il contrario: difficilmente un latitante che trova rifugio in un altro Paese decide di creare problemi a chi lo ospita. Inoltre la residenza ad Atene non doveva essere un gran segreto considerando l’intervista rilasciata da Elio al settimanale OGGI nel giugno 1974.

Massagrande lascia la Grecia a malincuore: fra le sue carte processuali c’è una sua dichiarazione, priva di firma, che è un atto d’amore nei confronti di quel Paese. Sono parole che evidenziano la riconoscenza verso il popolo greco, la rabbia verso lo Stato italiano e il governo greco di Nuova Democrazia, da cui si sente tradito; in quella lettera dattiloscritta Elio afferma di non aver mai avuto a che fare con la giunta dei colonnelli e la sua offerta di arruolarsi nell’esercito ellenico insieme a Graziani durante la crisi di Cipro, dove si era sfiorato il conflitto con la Turchia, viene spiegata come frutto del suo amore sconfinato per il popolo greco.

Ad attendere Elio all’aeroporto di Fiumicino c’è una schiera di poliziotti e carabinieri, insieme a uno stuolo di giornalisti. Massagrande si fa due mesi di prigione a causa degli attentati avvenuti ad Atene; due giorni prima di essere rilasciato viene selvaggiamente picchiato da alcuni detenuti che, secondo Mazzeo, sono stati sguinzagliati dal duo Maletti – La Bruna, ufficiali del SID, con l’intento di far reagire il neofascista e avere una motivazione per trattenerlo in carcere.

Uscito di galera Massagrande riunisce di nuovo tutta la famiglia e va in Spagna. Sarà il suo secondo errore dopo quello della fuga in Grecia: nel frattempo infatti era arrivata la sentenza di Cassazione del processo di fine ‘73 che lo condannava a due anni e nove mesi. Massagrande è di nuovo un latitante. Grazie alla sua assenza in Italia gli vengono continuamente addebitati reati su reati, avvalorando così i timori che Mazzeo gli aveva espresso al momento di accettare il carcere: la prigione ha il pregio di tenerti al riparo da sospetti e accuse di quei reati che avvengono durante la detenzione, se sei latitante il rischio di vederti addossato qualsiasi cosa è alto.

In quel momento per Elio il sospetto più grave è quello di un coinvolgimento nell’omicidio del giudice Occorsio. A Madrid non si capacita di quella che considera una congettura dei magistrati italiani: è inorridito per essere accostato a Pierluigi Concutelli, che lui giudica un pazzo esaltato, tanto da pensare che il bombardiere nero si sia volutamente fatto arrestare con l’arma del delitto in mano pensando così di diventare un eroe.

Quanto all’assassinio di Occorsio anche Massagrande, come molti altri ordinovisti, si lascia sfuggire un gesto di approvazione talmente rumoroso e plateale da causare uno scontro, ai limiti della rissa, con Stefano Delle Chiaie, leader di Avanguardia Nazionale, in quel periodo anche lui latitante e titolare del ristorante Apuntamiento, noto ritrovo di neofascisti. A colpire della vicenda Occorsio è l’atteggiamento che ancora oggi alcuni ex ordinovisti hanno nei confronti del magistrato: sentimenti non certo concilianti, né comprensivi.

Finito il franchismo, la Spagna non è più un posto sicuro per molti dei fascisti rifugiati nel Paese iberico: Massagrande decide quindi di volare in Sud America. Lui, Alessandra e i tre figli si sistemano in Paraguay dove, più tardi, vengono raggiunti da Graziani proveniente dall’Inghilterra via Spagna. Venuto a conoscenza delle sue origini contadine, un italiano da anni residente nel Paese sudamericano chiede a Elio di gestirgli il 25 per cento di un’estancia, cioè uno dei tanti immensi lotti di terreno tenuti ancora allo stato brado.

È grazie al paracadutismo che Massagrande entra in contatto con Alfredo Stroessner, il dittatore del Paraguay, il quale, assicurando riparo da eventuali richieste di estradizione, chiede all’italiano di costituire due scuole di paracadutismo, una civile e una militare; da quest’ultima nasce la guardia personale del caudillo paraguaiano comandata dal figlio, diventato amico di Elio. Successivamente Stroessner decide di dare sviluppo alla regione selvaggia del Chaco, negli anni Trenta casus belli con la Bolivia, dividendola in vari lotti, da 4 mila a 12 mila ettari, dando proprio a Massagrande l’incarico di vendere i terreni in Europa per conto del governo; anziché in denaro, l’italiano preferisce essere pagato con parte di quegli stessi lotti.

Caduto Stroessner all’inizio del 1989, per Massagrande si riaffaccia lo spauracchio dell’estradizione in Italia. Il nuovo governo paraguaiano lo arresta due volte e istruisce altrettanti processi con l’intento di restituirlo al suo Paese, ma le vecchie amicizie strette negli anni con alcuni importanti funzionari di polizia lo aiutano a restare quanto basta per dare tempo agli avvocati in Italia di provare la sua innocenza. In effetti lo spettro di una persecuzione aleggia sulle aule del tribunale di Bologna quando, ad esempio, viene rivelato il contenuto di una velina del SID in cui si sostiene che Massagrande e Graziani si fossero incontrati in Svizzera per programmare l’attentato al treno Italicus avvenuto il 4 agosto 1974: pensare che i due leader ordinovisti, in quel momento residenti ad Atene per giunta nello stesso appartamento, avessero necessità di andare fino in Svizzera a organizzare un attentato, rimarrà uno dei tanti tentativi, anche strampalati, di costruire un teorema.

Quando arriva la sentenza di assoluzione per l’omicidio Occorsio via via cadono tutte le altre accuse, ma di tornare in Italia non se ne parla affatto: per Massagrande la patria è ormai il Paraguay. Il destino è però in agguato. Nel 1999 il neofascista italiano si ammala di cancro e le cure che ha in Paraguay presto si rivelano insufficienti: Alessandra e i suoi figli lo convincono a tornare in Italia dove formalmente gli rimangono da scontare dodici giorni di carcere, ma nessuno oppone ostacoli al suo rientro. Massagrande viene ricoverato a Trento, dove muore nell’agosto del 1999. Rispettando le sue ultime volontà, le sue ceneri vengono sparse sull’amato Chaco.

Bron » nazionalpopolare70.wordpress.com

IL NEOFASCISMO ITALIANO NEL PARAGUAY DI STROESSNER: L'ASILO, L'"INTERNAZIONALE NERA ECONOMICA" E LA RIMOZIONE DEL PASSATO CRIMINALE

(...) The purpose of this article is to analyze the phenomenon of Italian neo-fascist migration in Paraguay since 1977. After outlining the Paraguayan context during the dictatorship of Alfredo Stroessner, attention will be devoted to some elements that characterized the Italian presence in Paraguay; in particular, the granting of political asylum, the creation of an international economic investment center in the lands of Chaco and the elimination of the criminal past of immigrant terrorists. The sources used come from the Archives of Terror in Asunción, Paraguay and the House of Memory in Brescia, Italy.

Bron: January 2020 | Vito Ruggiero | vito.ruggiero@uniroma3.it, vir46@pitt.edu

www.researchgate.net

30

(39 replies, posted in Andere Personen)

https://www.inmemoriam.be/fr/2016-11-13/serge-klingels/