81

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

Dans la rue Vanderkindere, on se souvient du Marin » Deel 1 | Deel 2

82

(43 replies, posted in Politiek & Business)

"La Nacion" in 1995 over Félix Przedborski (er waren andere artikels in 1996):

83

(85 replies, posted in Bibliografie)

Donderdag 31 oktober: Actua-Boeken. Hilde Geens, auteur van 'Beetgenomen. Zestien manieren om de bende van Nijvel nooit te vinden', in gesprek met Rik van Cauwelaert, om 19.00 uur, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.

84

(58 replies, posted in Gladio)

De zweedse connectie

In 1976 beschuldigde Elseviers-Weekbladredacteur Rene de Bok de politici Bram van der Lek en Han Lammers van KGB-connecties. Slepende processen volgden, maar de bron bleef onbekend. Nu spreekt De Bok. Over de duistere wegen van Carl Magnus Torsten Armfelt.

Op 24 april 1976 verscheen in Elsevier Magazine een artikel van redacteur Rene de Bok dat een cause celebre zou worden in de Nederlandse journalistiek. Onder de kop 'KGB drong door in Tweede Kamer' viel te lezen: 'Elsevier beschikt over een lijst met namen van min of meer vooraanstaande Nederlanders van wie volgens een functionaris van de Amerikaanse geheime dienst met volstrekte zekerheid mag worden aangenomen dat ze in Nederland als KGB-agenten opereren.

Zij hebben, aldus dezelfde bron, meermalen geheime KGB-bijeenkomsten in Oosteuropese landen bezocht. Op die lijst bevinden zich een PvdA-lid uit de Amsterdamse gemeenteraad, een Tweede-Kamerlid van een andere progressieve partij, twee voormalige studentenleiders, een vrouwelijk lid van een communistische jeugdorganisatie en twee hoogleraren uit Utrecht en Leiden.'

Op 6 mei onthulden De Stem en De Limburger, de namen van het gemeenteraadslid en de progressieve parlementarier. Het waren PvdA'er Han Lammers en de PSP'er Bram van der Lek. De Roermondse journalist Nico Bergkamp van De Limburger zou deze kennis hebben van een plaatsgenoot, Elseviers-Magazineredacteur Pierre Huyskens.

Meer » Gladio Nederland

Ben wrote:

Kabinetschef van Vanden Boeynants en van Jean Gol; zeer goede banden met de NAVO waarvoor hij geheime opdrachten vervulde. Hij is lid geweest van CEPIC.

En als we de aanname dat deze persoon deel uitmaakt van de sponsors? Schuldig ipv getuigen?

86

(10 replies, posted in Filière Boraine)

Gianni Flamini, in his multi-volume work "Il Partito del Golpe", quotes Amos Spiazzi as telling Judge Giovanni Tamburino that Carlo Pesenti (senior) was one of the anti-communist businessleaders who promised financing to General Nardella and his Movimento Nazionale di Opinione Pubblica (MNOP), who were involved in coup plotting in the 1970s. (Vol 3, Tome 1, p 87).

Bron: Gianni Flamini, Il Partito Del Golpe | Prima edizione | 1982

Volume 1: 1964-1968, Volume 2: 1968-1970, Volume 3, tomo I: 1971-1973, Volume 3, tomo II: 1973-1974, Volume 4, tomo I: 1975-1976, Volume 4, tomo II: 1976-1978 .

Meer » secretsandbombs.wordpress.com | archivio.camera.it

87

(527 replies, posted in Hypotheses)

Van Haperen: 'Tegencoup met Belgisch doodseskader'

Het waren mannen uit België, zoals ene Madani Bouhouche. Die hebben later de Bende van Nijvel gevormd en met hun overvallen een waar schrikbewind gevoerd.”

Het relaas dat de Nederlandse ex-militair Peter Van Haperen (63) vrijdag vertelde aan de krijgsraad in Boxel leek bijwijlen te zijn weggeplukt uit een actiefilm. Hij was als getuige à decharge opgeroepen door Irvin Kanhai, de raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse. De hamvraag bleef achteraf wat er allemaal klopt van zijn verklaringen over de geplande tegencoup, een doodseskader uit België en zijn werkzaamheden bij het Nederlands leger.

Meer » Nieuws

88

(7 replies, posted in Roze Balletten)

Internet site of Fabio De Siati » www.acabit.net

Avril 23 2011 très récentement rencontré, Serge Frantsevitch est Ingénieur d'aviation militaire (ou il raconte de l'être) et il raconte aussi d'être né en avion. Il écrit: "Il m'a fallu quarante ans, j'en ai 69, pour commencer à comprendre que le glaive de connaissances, forgé dans mes formations de Polytechnique, d'aviation d'appui, de la finance de haut vol et de l'informatique de désinformation de masses constituent des forces reunies an autant de glaives que de connaissance coupantes et recoupées". ( ... )

» independent.academia.edu

Fabio De Siati, author and self publisher of the present essay, was born in Taranto, Italy, in 1969. Law graduated, licensed as an attorney, he is former magistrate of the Italian Republic and in 2010 has got a PHD in International Relations at CEDS Paris. He is author of essays, articles and states of art concerning Italian civil law, commercial, industrial law and intellectual property. He is also author of narrative and has published with a London based publisher, Athena press, a collection of short tales under the title Ideo gram and other stories. With Acabit, small self publishing and publishing entrepreneurial activity that he has recently founded and is currently setting and running in Bruxelles as an independent, in 2010, he has also self-published, a short novel : Log out.

Voir aussi » www.onemoreblog.it

89

(7 replies, posted in Roze Balletten)

Er is ook een link tussen Serge Frantsevitch en Jacques Monsieur. Volgend artikel » www.dhnet.be

En 1984, Serge Frantsevitch a été condamné à 4 ans pour incendie volontaire, faux et usurpation. Mais surtout, Frantsevitch était actif dans des activités spécialisées dans la pornographie infantile. Dans le cadre du procès de Jacques Monsieur, trafiquant d'armes notoire, le procureur avait également parlé de liens entre Monsieur et Frantsevitch.

Frantsevich is een vriend van Achille (en Patrick?) Haemers. Jacques Monsieur heeft ook voor het Belgische leger gewerkt (inlichtingen -  SGR) en voor de CIA. Was hij al met André Moyen? Nota: Ronald Rossignol is niet ver. Artikels » veilleedarmes.wordpress.com | www.rue89.com | www.rue89.com | www.rue89.com | asset.rue89.com (PDF-bestand, 11 pages )

WORLD BRIEFING | THE AMERICAS; U.S. Arrests Belgian In F-5 Engine Case

A Belgian man has been arrested on charges that he sought to buy fighter jet engines for Iran, federal prosecutors said in Washington on Wednesday. Jacques Monsieur, a citizen of Belgium and a resident of France, was arrested Friday in New York on charges that he conspired with an Iranian, Dara Fotouhi, to buy F-5 fighter jet engines and parts, according to an indictment and affidavit. The Justice Department described the two men as experienced arms dealers who had been working with the Iranian government to obtain military items.

Bron » query.nytimes.com | The Associated Press | 3 September 2009

90

(72 replies, posted in Gladio)

Het Réseau Crocodile en André Moyen

Wanneer men verwijst naar de zaak-Lumumba, koppelt men daaraan gewoontetrouw de activiteiten van antilumumbistische geheimagenten die netwerken vormden en bij hun werkzaamheden in nauw contact met de politieke macht, de economische macht en met de duistere macht van de Staat stonden. Zo is er het mysterieuze Réseau Crocodile dat opduikt in de geschiedschrijving die gewijd is aan het onderwerp dat ons aanbelangt. Het zou deel uitmaken van die instrumenten die min of meer hebben bijgedragen tot de tegen Lumumba gevoerde uitputtingsslag. Hoe minder informatie men over dat netwerk aantreft, hoe duidelijker dat de discrete efficiëntie ervan zou aantonen.

Terzake is evenwel een ander denkspoor mogelijk. De karige documentatie die over dat netwerk voorhanden is, kan bij de onderzoeker hoogst eigenaardig overkomen. Hij kan zich afvragen of het feit dat het ontbreken van soortgelijk bronnenmateriaal niet wijst op een realiteit die weinig om het lijf heeft. Het Réseau Crocodile heeft ongetwijfeld bestaan, maar dan wel in een periode voorafgaand aan de gebeurtenissen die wij bestuderen.

Dat het kwestieuze netwerk werd opgedoekt, is te wijten aan de conflicten die uiteindelijk met de Veiligheid van de Staat waren gerezen. Om dat netwerk op te sporen, moet men het indrukwekkend individueel dossier van André Moyen (6) raadplegen, dat wordt bewaard in het Archief van de Veiligheid van de Staat (SE 59.428). Het bevat een aantal interessante documenten, waaronder een niet-ondertekende en ongedateerde Court historique du réseau Crocodile die na 1 januari 1950 is opgesteld en wellicht niet veel ouder is; de tekst gaat integraal als bijlage (X - Bijlagen).

Wanneer men dat document erop naleest, stelt men vast dat dit netwerk op 1 januari 1948 werd opgezet met als doel de strijd tegen de Sovjets en tegen subversieve elementen aan te binden. Het Réseau Crocodile was de Conglolese afdeling van een uitgebreider netwerk, het réseau Milpol dat dezelfde doelstellingen in België nastreefde.

Uit dat historisch overzicht blijkt hoe het netwerk in Congo werd uitgebouwd en hoe de verhoudingen tussen de bezielers van dat netwerk, onder wie Moyen, het gouvernement-generaal (Congo) en de Veiligheid van de Staat er vrij snel op verslechterden (7). Rebus sic stantibus doet het Réseau Crocodile al het mogelijke om de tegen het netwerk gerichte aanvallen te overleven. Zo ondernam Moyen een vergeefse poging om zich bij de Union Minière onmisbaar te maken; dat gebeurde tijdens een dubieuze "verleidingsoperatie", waarbij hij het erop aanlegde om aan te tonen dat die privé-onderneming nood had aan een beveiligingsstructuur.

Een document uitgaande van de hoge kringen van de Veiligheid van de Staat verstrekt ons een bondig overzicht van de zaak. Het betreft een persoonlijke brief (ref. nr 05/20427) die de hoofdadministrateur van de Sûreté congolaise op 15 februari 1956 aan de adjunct-administrateur van de Veiligheid van de Staat richtte (AVS, Moyen, 3117).

Concerne: Le Réseau Crocodile

En décembre 1951, Bamps Victor, dessinateur à l'UMHK fut convaincu d'avoir volé et transmis à Moyen, sur les instigations de ce dernier, la copie de deux plans des installations de Shinkolobwe. Dès leur réception, Moyen avait remis à un Administrateur de la Société une photographie des plans en signalant qu’un membre de son réseau, travaillant comme laborant chez un photographe de BUKAVU, avait été amené à développer un film apporté par un "client de passage" et que, trouvant l'affaire insolite, il avait effectué un tiré à part à l’intention de son chef de réseau.

Ce scénario devait, dans l'esprit de Moyen, avoir une double conséquence:

  1. démontrer l’habilité de son réseau à détecter les fuites et la carence de la Sûreté à découvrir les coupables;

  2. Vaincre les dernières résistances de certains administrateurs de l'UMHK quant à la nécessité de créer, au sein de cette société, un véritable service de sécurité dont il (Moyen) aurait assuré la direction en Belgique.

La volumineuse correspondance saisie au domicile de BAMPS permit de reconstituer le réseau Moyen, connu sous le nom de "réseau Crocodile". Il était organisé de la façon suivante:

  1. Un groupe d'une douzaine d'agents dirigés par Bamps Victor, alias 'Bernard', assisté du Commissaire de district assistant Galand, alias 'Kitoko'. Bamps était en rapport avec Moyen depuis 1948;

  2. Pingray Jacques, alias Bruno, alias Michel;

  3. D'Heur Alphonse, alias Dick.

Ces trois 'lignes' travaillaient séparément, mais Bamps Victor était autorisé, en cas d'urgence, à contacter D'Heur. Il disposait d'un "pass" à cet effet. D'Heur et Pingray transmettaient directement à Moyen les renseignements recueillis soit d'office, soit à sa demande, concernant les personnes suspectes d’activités subversives ou plutôt prétendues telles.

En fait, en raison de la rapidité de notre intervention, D'Heur n'eut guère le temps de transmettre à Moyen les quelques informations relatives à des personnes au sujet desquelles il avait été chargé d’indaguer par notre service.

Ondertussen werd Moyen uit Congo uitgewezen. Hij was dus "verbrand" in 1960-61, maar dat belette hem niet zijn activiteiten in diverse richtingen voort te zetten. Zo bleef zijn niet-aflatende belangstelling uitgaan naar het domein van de Belgische privé-inlichtingensector. Zo richtte hij in 1954 de maatschappij INFOR op. Zijn contacten met de Veiligheid van de Staat verliepen - naar het evenbeeld van het personage - chaotisch. Over de persoon bestaat een lange reeks rapporten van de Veiligheid van de Staat; ze zijn afkomstig uit het "papieren dossier" SE 59.428 van de betrokkene, waarop geen volgnummer vermeld staat.

Daaruit geven we hierbij enkele fragmenten weer. Daarbij beoogden we alleen naar die periode uit het leven van Moyen te verwijzen, die enig verband met ons studie-onderwerp heeft. Op die wijze zouden we dit dossier dat - net als het monster van Loch Ness - geregeld opduikt wanneer men het heeft over het feit dat Lumumba het slachtoffer van een Belgisch complot zou zijn, definitief willen afsluiten. De volgende fragmenten werden met het oog op de conclusie uitgekozen:

a. Fragment uit een niet-ondertekend rapport van de Veiligheid van de Staat van 15 maart 1960. Moyen bevindt zich in Congo:

"(…). Moyen qui dispose au Congo de quelques informateurs, effectue ce périple [visite de différentes régions du Congo] afin de prendre contact avec ses agents et d’étoffer son réseau "Crocodile" qui fonctionne dans le Katanga. Après son voyage [juillet-septembre 1949] il rédige un long rapport sur la situation au Congo Belge et les influences néfastes des colonies voisines sur ce pays. Ses informations relèvent très souvent de la plus haute fantaisie. Il vend ce rapport à un correspondant de l’United Press à Bruxelles et ses renseignements sont publiés par de nombreux périodiques étrangers qui les présentent comme étant le résultat d'une enquête effectuée au Congo Belge par un "officier de la Sûreté d’Etat Belge".

Ces publications ont provoqué des demandes de précisions adressées au Gouvernement Général par plusieurs consulats étrangers et des protestations de la part du Gouvernement de l’Afrique équatoriale française. Entretemps (sic) Moyen poursuit avec le réseau 'Crocodile' sa 'mission d’information' au Congo Belge. Son but final est de prouver à la Société Générale, en prônant le danger communiste, la nécessité de créer au sein de l’Union Minière un service de sécurité dont il assurerait la direction. Pour arriver à ses fins, il ne recule devant aucun procédé et finit, en 1951, par organiser avec l’aide de certains agents de son réseau, un vol de minerais stratégiques et de plans des installations de Shinkolobwe afin de convaincre l’Union Minière des dangers qui menacent les régions industrielles du Katanga et de la carence des services officiels. Cette mésaventure fera perdre à Moyen beaucoup de son crédit auprès des sphères de la Société Générale.

b. Fragment uit een niet-ondertekend rapport van de Veiligheid van de Staat van 23 maart 1962.

Heeft betrekking op de activiteiten van betrokkene in het domein van het inwinnen van inlichtingen: er wordt in alle domeinen onderzoek verricht, maar de resultaten gaan in anti-communistische zin.

Diffuse partout des rapports qui ne sont que le fruit d’une imagination mensongère, empreinte d’un esprit malveillant. A lassé tous les services de police et de renseignements avec lesquels il a travaillé. S’acharne dans ses rapports à accuser de tiédeur les dirigeants belges qu’il accuse de complicité à l’égard de prétendus traficant (sic) ou agents de Moscou.

c. Fragment uit een rapport van de Veiligheid van de Staat van 27 oktober 1986:

(…). En 1948, on retrouve Moyen André au Congo belge, où en tant que détective privé, il organisa un réseau de renseignements dit "réseau Crocodile", plus spécialement au Katanga parce qu’il était financé en partie par l’Union Minière du Haut Katanga (UMHK) à Bruxelles. Ce réseau ne reculait devant aucun moyen pour obtenir des renseignements et s’assurer des subsides. Sur instigation de Moyen, les membres dudit réseau n’hésitèrent pas à violer le domicile ainsi que le secret des lettres et à voler des documents. Un dessinateur de l’UMHK que Moyen avait sous ses ordres centralisait les informations et "complétait", le cas échéant, celles qui étaient trop vagues:

c’est ainsi par exemple qu’un simple suspect devenait un dangereux communiste. Moyen transmettait alors intégralement ces renseignements à l’UMHK dont certains agents subirent de la sorte des préjudices importants (…). En outre, il lui arrivait de fournir à nos services des renseignements qu’il croyait ignorés de la SE et à inonder cette administration de rapports qu’il intitulait "travail personnel" et qu’il rédigeait sur les sujets les plus divers mais dans un sens anti-communiste. Après vérifications, beaucoup de ces informations se sont révélées être mensongères.

(6) André Moyen werd op 29 september 1914 in Resteigne geboren. De betrokkene is nog steeds in leven op het moment waarop deze tekst wordt opgesteld. Gelet daarop, zullen wij de publicatie van informatie rond zijn persoon tot het strikt noodzakelijke beperken en alleen die informatie weergeven die relevant is voor onze studie.

(7) Court historique …, blz. 4: "Au cours de 1950, il s’avéra de façon indubitable que la Sûreté avait pris pour principal objectif, sur directives formelles et précises de Mr Humblet, la destruction totale du Réseau."

Bron: Verslag Lumumba-commissie