111

(279 replies, posted in Getuigen)

De Noord-Afrikaan die ik zag was een eerder magere schuchtere twintiger tussen 1m75 en max. 1m80 groot. Hij leek mij geen echte gangster maar vertoefde wel in het gezelschap De Staerke & co. Zijn aangezicht kan inderdaad de vergelijking doorstaan met de robotfoto E40 Ternat. Dit heb ik reeds eerder in vertrouwen gemaild aan een actief forumbezoeker. Zeker geen Kapllan!

112

(279 replies, posted in Getuigen)

Toen hij die dame lastig viel werd hij door zijn broer Leon aangemoedigd met "allez Johnny, allez Johnny".

113

(279 replies, posted in Getuigen)

Ja " Johnny". Indien zijn foto niet was verschenen in de pers had ik nooit geweten dat deze Johnny eigenlijk Philippe noemt.

114

(279 replies, posted in Getuigen)

De kledij die zij droegen bewijst op zichzelf niets. Vrijwel zeker zijn zij toevallig in mijn frituur beland. De zaak was gelegen in het centrum van Vilvoorde langs de drukke rijksweg N1 Brussel - Mechelen. Dagelijks kreeg ik meerdere toevallige passanten over de vloer waaronder dit vijftal op die bewuste (feestdag) 11/11/1985. Bij hun aankomst was het uitzonderlijk kalm in de zaak. Hierdoor was ik wat blij dat een rode BMW met vijf inzittenden aanstalten maakten om mijn zaak te betreden. Hierdoor heb ik door mijn achterraam de 5 personen duidelijk één voor één zien uitstappen. Ook de manier waarop zij binnenkwamen was niet alledaags.

Zoals ik eerder zei: wanneer een groep personen binnenkwam, trachtten deze steeds bij elkaar te zitten. Deze groep ging verspreid zitten met de blik voortdurend naar buiten gericht. Ik vond het op het eerste zicht wel rare kerels maar heb zeker niet de link met de Bende van Nijvel gelegd. In de media werd steeds bericht over een blonde reus als leider van de Bende van Nijvel en een grote blonde jongen was niet in het gezelschap aanwezig.

Daar er gedurende hun aanwezigheid (ongev. 40 min.) slechts sporadisch enkele klanten binnenkwamen, heb ik de personen duidelijk in hun doen en laten kunnen volgen. Het was door het opvallend hyperkinetisch gedrag, met als hoogtepunt het lastigvallen van een vrouwelijke klant door ene Johnny, dat ik extra aandacht besteedde aan hun aanwezigheid. Toen enkele maanden later op alle frontpagina's de foto van (Johnny) Philippe De Staerke verscheen als hoofdverdachte van de overval in Aalst, ging mijn belletje rinkelen.

Ik heb van hun banale aanwezigheid uiteraard geen melding gedaan bij de politie. Jaren later was het mysterie niet opgelost en bij het verschijnen van de gele affiches met robotfoto's van de daders heb ik telefonisch een verkaring afgelegd. Ik herkende duidelijk de killer en de oude op de robotfoto's die samen met de broers De Staerke in mijn frituur kwamen, 2 dagen na de overval in Aalst. Waarschijnlijk waren zij die dag druk doende geweest met het laten verdwijnen van bewijsstukken en kwamen de 5 hongerigen toevallig in mijn frituur terecht. Met mijn telefonische getuigenis, die mogelijk belastend kon zijn voor verdachte nr. 1 De Staerke, werd schandelijk en bewust geknoeid. Ik werd hierdoor zwart op wit met de neus op de feiten gedrukt. Deze misdaden zullen, mogen of kunnen nooit opgelost worden door manipulaties van het onderzoek!

115

(279 replies, posted in Getuigen)

Aanleiding waarom ik op het forum reageer i.v.b met robotfoto nr. 10 (op het forum killer genoemd);

De onduidelijkheid op het forum of de killer na Aalst al dan niet geliquideerd werd. Als er na de overval in Aalst iemand het leven liet was het alleszins niet robotfoto nr 10. Trouwens toen ik mijn getuigenis aflegde aan de speurders van Charleroi merkte ik duidelijk dat zij weten wie nr 10 is! Bij die graafwerken op zoek naar ??? heb ik steeds grote vraagtekens geplaatst. Deze persoon (nr.10) wordt op het forum uitvoerig besproken. Doch wil ik mij niet op glad ijs begeven en stop hier mijn bijdrage.

116

(279 replies, posted in Getuigen)

Noorderling, als je gedurende ongeveer 3 kwartier achter de toonbank staat, oog in oog met de broers De Staerke... Als je ondertussen weet hebt van hun crimineel palmares...Wanneer ik al die tijd met het angstzweet in de schoenen stond wegens hun wansmakelijk, dreigend- en aanstellerig gedrag... Zou het dan kunnen dat ik hun aanwezigheid nog vrij goed herinner? In mijn 30-jarige carriere als zelfstandige heb ik heus wel wat woelige watertjes doorzwommen! Deze mannen staken er wel bovenuit. Ik voelde intuitief aan dat het geen gewone straatjongens waren met een grote muil. Mijn buikgevoel heeft mij later meer dan gelijk gegeven

117

(279 replies, posted in Getuigen)

Door het raam zag ik 5 personen uit een rode BMW 5-reeks komen. Hun kledij paste totaal niet bij elkaar. De killer (nr. 10) en de kerel met Noord-Afrikaanse look droegen beiden een lange donkere mantel met legerboots. Johnny in trainingspak, Leon in jeansbroek, met cowboylaarzen en leren blouson. De chauffeur in jeansjas en jeansbroek met Doksides. Bij het betreden van de aangebouwde veranda ging Johnny voorop. Hij keek meteen hoe de schuifdeur openging. Daarna ging iedereen strategisch verspreid zitten. De killer zijn blik was gefocust op het verkeer (bewegingen) dat uit richting Brussel kwam. Leon de Staerke deed het zelfde richting Mechelen.

De chauffeur stond buiten met de aandacht gericht op het marktplein. Er werd niets gezegd alsof ieder vooraf zijn taak kende. Het leek een kleine belegering. Er heerste een akelige sfeer. Moeilijk te verwoorden. Toen er een knappe jongedame binnen kwam trad Johnny, onder aanvoering van Leon, in actie. Hij ging ongepast tegen haar aanleunen en begon onnozel te doen. Ik voelde mij er ongemakkelijk bij en was bevreesd voor een vechtpartij met haar vriend, die in de auto zat te wachten

Toen ik oogcontact maakte met Leon met de mimmiek van; "jij houdt die jonge gast wel in toom" ben ik geschrokken. Hij keek mij koel aan met een blik van "pas maar op of ...". De anderen bleven passief en keken geconcentreerd naar buiten. De killer en de Noord-Afrikaan fluisterden wat onder elkaar.

118

(279 replies, posted in Getuigen)

Er werd enkel frans gesproken. Johnny De Staerke nam voortdurend het woord en betaalde ook de rekening.

119

(279 replies, posted in Getuigen)

dim, robotfoto nr. 10 die ik zag was zeker groter dan 1m80. Eerder een goeie 1m90, brede schouders . Type" Action Man".

120

(179 replies, posted in Robotfoto's)

Hestur, toen ik mijn verhaal deed aan Humo (A. Bulthé) had ik mij enkel gebaseerd op robotfoto nr. 4 als zijnde de killer. Hierop is slechts een deel van het aangezicht van de killer getekend. Na het verschijnen van het artikel ontdekte ik op het forum robotfoto nr. 10.

Ik zeg U formeel dat nr. 10 in mijn frituur aanwezig was. Dit in gezelschap van de broers De Staerke + de oude (robotfoto Anderlues). Dus ik zeg U dat de killer op 11 november 1985 nog leefde. Mijn verklaring, die haaks stond op de theorie als zou de killer geliquideerd zijn, werd vervalst en door de heer Vos gretig te niet gedaan als zijnde onbetrouwbaar. Ik kan het nog steeds niet geloven als ik hieraan terugdenk.