1,621

(1,193 replies, posted in 1983)

Een overval zonder voorbereiding: nee. Diefstal zonder voorbereiding: als men niks riskeert, of men kent de omgeving goed zie ik sommigen dat wel doen. Sommigen hebben ook weinig of niets te verliezen. Af en toe in de cel zitten hoort er voor hen gewoon bij. 99,5% van dieven gaan in die situatie gaan lopen. In het ergste geval worden toevallige voorbijgangers bedreigd tot ze kunnen wegkomen.

Dievenbende kreeg tip dat die avond op gemakkelijke manier een slag kon slaan. De echte gangsters staan zogezegd op de uitkijk. Maar hebben eigenlijk daar afspraak met het koppel. Ze verstoppen zich eerst en maken hen dan af. Men wil iets voor een grote som kopen van het koppel, maar men bedenkt ineens dat men de cassette en het geld liever voor zichzelf houdt. Hebben ze het geld dat bestemd was voor het koppel + de beloning die ze kregen om de cassette te gaan halen (of toch zeker een voorschot).

De persoon die gechanteerd werd kan dit niet aan de grote klok hangen. Iedereen zit in de tang behalve de gangsters zelf: de gewone dieven, al wie betrokken is in die zaak als het bv. om cassette zou gaan. De gangsters kunnen vanaf nu doen waar ze zin in hebben. Worden ze gepakt, kunnen ze waarschijnlijk enkele hogergeplaatsten en rijkswachters aan de schandpaal hangen. Dus men laat hen begaan. Ze knappen de vuile werkjes op van enkele rijkswachters, afrekeningen in het milieu allerhande, ...

1,622

(268 replies, posted in 1985)

Of kende hij "het teveel vermoorde slachtoffer" en kreeg hij een mentale klap in de wagen.

1,623

(21 replies, posted in 1980-1989)

Volgens mij hadden Smars en Louvaert hun mond voorbijgepraat over bepaalde kwestie (de zaak van kogelvesten). Smars zelfmoord en Louvaert overdosis. Zeker bij Smars geloof ik in geen toeval. Zou Francis Van Binst niet op de hoogte geweest zijn wat er zich toen allemaal in Woluwe en omstreken afspeelde? Hebben ze hem ooit ondervraagd?

Toch wel een regio waar serieuze kleppers rondliepen: vader Haemers en zijn zoons, Lacroix & co, Van Binst + daarnaast nog wapenfreak François Dehan (die in jaren '90 naar Kenia is verhuisd of moeten vluchten), Bouhouche & co zal de regio ook wel goed kennen.

1,624

(784 replies, posted in 1982)

De cafés achter het Zuidstation waren toen toch gekend omwille van dat je er alles kon krijgen. (Dieven)bendes kwamen daar in de louche cafés hun buit aan de man brengen. Toen kon je daar voor een mooie prijs radio, tv, hi-fi, juwelen kopen heb ik altijd horen zeggen. Je moet weten dat zulke goederen voor vele mensen toen nog een luxeproduct waren.

Ook Popolino zou daar toen al rondgehangen hebben. Wat verder (ook in buurt van kanaal) zouden er garages en depots geweest zijn, waar (gestolen) wagens toekwamen en onmiddellijk gedemonteerd werden. Waarschijnlijk hadden ze illegale handel in wisselstukken opgezet. In die tijd was er ook minder controle op garagisten, waardoor de louche onder hen vaak ongestoord hun ding deden.

1,625

(784 replies, posted in 1982)

Waarschijnlijk het werk van informant van één van de mensen die het onderzoek in handen hadden?

1,626

(1,193 replies, posted in 1983)

Nog een piste die je vaak in Wallonië hoort:

"Gewone dieven" zouden naar daar gelokt geweest zijn door iemand uit het milieu onder het motto dat er iets te rapen viel. Andere zijn kort nadien aangekomen om te moorden. Nadien werden deze "kleine garnalen" gechanteerd. Waardoor ze nadien nog als afleidingsmanoeuvre van de Bende van Nijvel (afrekeningen) zouden kunnen dienen. Is dit Philippe De Staerke overkomen?

1,627

(66 replies, posted in Robotfoto's)

De José waar we het hierboven ook al hadden, zou werkjes gedaan hebben voor peepshow-milieu (waar z'n vriendin Alberta Acerbi werkte). Een tweetal jaar geleden zou hij overleden zijn toen zijn caravan (zie hierboven) in brand gevlogen is. Officieel: in slaap gevallen met brandende sigaret. Maar bepaalde mensen zouden hier natuurlijk vragen bij hebben, aangezien hij heel zwaar in het milieu zat.

Hij heeft paar keer vastgezeten in Vorst en hij zou Bultot ook persoonlijk meerdere malen (ontmoet) gekend hebben. Deze gegevens zouden al geweten zijn bij CBW.

1,628

(64 replies, posted in Robotfoto's)

Zou kunnen Maurice. Misschien moet men het volledige Luikse milieu maar binnenste buiten keren. Alhoewel dat degene die bereid waren tot praten ondertussen allemaal wel ongeveer geliquideerd zullen. Als je leest dat die ene in een villa/halve versterkte burcht woont. Staat toch wel in schril contrast met voormalige bendeleden van Haemers en De Staerke.

Als het mensen uit het Luikse waren, verklaart het wel de voorbereidingen. Werden ze daarom (klaargestoomd) bijgestaan door bendes en rijkswachters die de regio heel goed kenden? Je zou eigenlijk het ganse fotobestand van de rijkswacht moeten kunnen raadplegen.

1,629

(64 replies, posted in Robotfoto's)

De oude zou altijd of meestal achterin de wagen gezeten hebben bij de Bende van Nijvel? Uit een ander artikel van Habran:

Kraaienpoten op autoweg

Toen Marcel Habran daar in 2002 voor werd opgepakt, was dat op aangeven van een "beschermd getuige", een primeur in ons land waarbij deze persoon op basis van een nieuwe wet in ruil voor zijn verklaringen mocht rekenen op een speciale politiebegeleiding. Deze persoon verklaarde dat Habran in een auto achteraan het overvalcommando reed om kraaienpoten uit te strooien om achtervolgers het nakijken te geven. Tot dusver konden de speurders de aanwezigheid van Habran op de moordende overval niet bewijzen.

1,630

(64 replies, posted in Robotfoto's)

Kon hij toen al niet voorwaardelijk vrij zijn? Of zoals we weten: mensen zoals Bultot lieten hun vuile werkjes soms door gevangenen opknappen. Benno Godfroid (ex rijkswachter, bende van Godfroid) zou bv. ooit een bende crimminelen het huis van zijn "welgestelde" schoonouders laten leegroven hebben. Toevallig op de avond dat hij met zijn schoonouders een etentje op restaurant gepland had. smile

Hij zou zelf ook van vrij chique Brusselse afkomst zijn. Aangezien hij de grens tussen goed en kwaad niet meer wist werd hij bij de rijkswacht buiten gezet. Nadien wilde hij zich op de rijkswacht wreken door de Bende Godfroid op te richten. Is één van de bendeleden van Bende Godroid ooit niet geraakt geweest tijdens overval op GB van Groot Bijgaarden? Maar ze zijn toen wel weggeraakt dacht ik.