1

(576 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Now wrote:

Die peuk is in de Mercides gestolen de wagen erna wordt een Franse diplomatensagen gestolen. De kans is groot dat het geen Belg is en dat hij dus ook geen familie in België heeft.

Is mogelijk. Het kan ook iemand zijn die Belg geworden is en voor de rest geen familie in België wonen heeft. Dat is de enige zwakke plek in het Y-chromosoom onderzoek die ik zie.
Los daarvan, over DNA en de sigarettenpeuk: ik denk dat het gevonden DNA-materiaal niet enkel van die peuk komt. Misschien heeft men zelfs meer dan één dader DNA-profiel kunnen opstellen. Dat vergroot dan weer de kans op succesrijk Y-chromosoom onderzoek.

2

(576 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Now wrote:

Een jaar geleden op 20 september vertelde de toen minister Geens, dit is zijn afscheidsweek en na lange vergaderingen met speurders volgend:

Koen Geens kondigde vorige week zijn afscheid aan als federaal minister. Dit is dus zowat zijn politieke testament. Hij zorgde zelf voor het uitstel van de verjaring en de overheveling naar het federaal parket. Toch zijn er veel vragen bij het immense dossier. Zijn alle getuigenissen wel opgetekend, is er niets verdwenen? En zijn één of twee DNA-sporen van een peuk van een sigaret voldoende om vier, vijf of zes daders te ontmaskeren, 35 jaar na de feiten?

Geens is naar mijn inziens een intelligent iemand.

Het antwoord is: wanneer men de Y-chromosoom analyse wettelijk toelaat en vervolgens een groot DNA onderzoek doet zoals men in Nederland gedaan heeft toen Jos Brech werd ontmaskerd: dan is 1 DNA-profiel voldoende en wordt de zaak opgelost. Daar is geen speld tussen te krijgen.

3

(576 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Xavica wrote:

je zit volledig juist
dé techniek van “de bende” was oa iedereen te bedotten met een zoektocht op basis van de gebruikte wapens… niemand kon begin jaren ‘80 vermoeden hoe ver en geavanceerd onderzoek op basis van DNA zou vorderen… DNA was niet gekend toen…bende zorgde voor geen of weinig vingerafdrukken, bloed en andere sporen… en hoe het ballistisch onderzoek verlopen is…dat kan je hier uitgebreid herlezen op dit forum en in de goede boeken van Ponsaers en Geens…

Je kan niet ontkennen dat men nog steeds met een 20-tal speurders probeert het raadsel op te lossen. Meer dan 30 jaar na de feiten.
Niet om de ogen te verblinden, want dat is niet nodig. Behalve hier op de site kan het niemand nog wat schelen of die zaak opgelost wordt of niet. Als men een complot wil verdoezelen zou men best niks doen.

4

(576 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Er is nog wetgevend werk nodig om volledig van deze nieuwe onderzoeksmethode Claerhout gebruik te kunnen maken, maar dat heeft volgens mij enkel te maken met de samenstelling van de “Y-chromosoom-stamboom”. 

Wat volgens mij nu al kan is vaststellen dat er een Y-chromosoom-match is. Op zich zou die match niet veel opleveren wanneer de match niet de dader is, dus niet overeenstemt met het volledige DNA-profiel van de dader én men de stamboom niet mag samenstellen. Maar: als de speurders die al dertig jaar werken aan deze zaak al was het maar een familienaam kennen, is dat mijns inziens heel waardevolle informatie waar ze mee verder kunnen.

De Bende Van Nijvel beging haar misdaden in een bepaald gebied rond Brussel, de daders zijn wellicht uit dat gebied afkomstig en de meeste namen uit het dossier die men nu op hun DNA onderzoekt zijn ook afkomstig uit dat gebied. Daardoor vergroot de kans op een match. Geen volledige DNA-match dus, maar een Y-chromosoom match.

Hoe meer ter zake doende Y-chromosomen men kan uittekenen, hoe meer kans op succes. In Nederland heeft men in 2018 in de zaak Nicky Verstappen 21000 mannen uitgenodigd uit de streek waar de moord gebeurde. De 800 profielen die men nu in de zaak BvN probeert samen te stellen zijn er lang geen 21000. Maar wij hebben wel meerdere dader-DNA's. Er zijn dus mogelijkheden.

Om de kans op succes maximaal te maken zou het gerecht de mogelijkheid moeten hebben op zoek te gaan naar het juiste Y-chromosoom in de databank van het genealogisch Benelux DNA-onderzoek (oa van Familiekunde Vlaanderen - DNA-Beneluxproject : https://dna-benelux.eu/node/2 )

Ik hoop ten eerste dat de speurders de mogelijkheden van dit Y-chromosoom-onderzoek benutten.
Ten tweede dat de bevoegde politici gauw wetgevend werk verrichten zodat we kunnen doen wat in Nederland kon en in Zweden (https://www.thelocal.se/20200916/dna-hit-brings-swedish-double-murder-suspect-to-trial-after-16-years/ ) Meester Vermassen? Minister van justitie?

Gegarandeerd dat de zaak zo opgelost wordt. Er zijn nog ... hoeveel maanden?

5

(576 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik weet niet of de expertise van Sofie Claerhout hier al besproken werd. Ze kwam deze week in de pers: https://www.hln.be/kortrijk/dna-special … ~a830895f/
Kort gezegd kan zij via het Y-chromosoom dat elke mannelijke voorvader aan zijn nakomelingen doorgeeft een soort (halve) stamboom opstellen.
Wetende dat er reeds 400 DNA-stalen zijn afgenomen van verdachten en dat er een stuk of 10 DNA-profielen (en dus terzake doende Y-chromosomen voorhanden zijn) (als wat men beweert in de pers klopt) : de kans dat er een match is is tamelijk groot.
Ik hoop dat de speurders minstens overwegen om met mevr. Claerhout contact op te nemen.

6

(61 replies, posted in Andere Personen)

ddd wrote:

Is Verzar zo één van die zotten? Voor 'zotten' worden de maskarades, dwaalsporen en manipulaties niet opgetrokken. Van zotten wordt afstand genomen en/of die worden opgeofferd. De feiten die men de Bende Van Nijvel noemt, is het topje van de ijsberg.

Welke groepen hadden er voordeel bij om dat allemaal gedekt te houden en zijn ook voldoende georganiseerd om dat gedekt te houden? Toch wel enkele maar niet zo veel.

Verzar is niet ongestraft gebleven voor zijn gekende misdaden. Lammers ook niet. Bouhouche en Beijer ook niet. Niemand van al wie hier op het forum ooit werd genoemd als mogelijk lid van een grote complotbende heeft een almachtig hand boven zijn hoofd. Allemaal hebben ze gezeten en dikwijls heel lang. De meesten leven ook in armoede.

7

(61 replies, posted in Andere Personen)

Ik geloof niet in WNP-overvallen. Daar wordt te veel tijd mee verloren. Ik geloof wel in criminelen die overvallen plegen. Lammers in Temse, Ohain, Nijvel. Verzar in Anderlues. Ik geloof in alibi-overvallen: overvallen die er voor moeten zorgen dat een kompaan niet meer verdacht wordt van een feit. Saquet e.a. in Aalst, Eigenbrakel, Overijse, om bepaalde vrienden vrij te pleiten voor bepaalde feiten.

Daar geloof ik wel in. Als die namen 1 ding gemeen hebben is het dit: ze hadden geen politieke motieven, niet met Ensors Skelet met Gepekelde Haring (waarmee ze er bovendien niet in slaagden het aan de man te brengen; goed voorbereid!), niet met de diefstal van een ring twv 6 miljoen van een weerloos vrouwtje; zeer politiek, militair, terroristisch geïnspireerd! (en: ook al niet aan de man gebracht, stuntelig betrapt), niet met de overval op twee diamantairs in Antwerpen (waarbij ze zinloos moorden, maar zonder politiek motief).

8

(61 replies, posted in Andere Personen)

coconut wrote:

Volgens Paul Ponsaers hebben Lammers en Verzar in 1984 schilderijen gestolen van James Ensor en werden ze daarvoor veroordeeld op 15 oktober 1985.

coconut wrote:

In feite had hij (Lammers, nvda) in juni al moeten veroordeeld worden, samen met zijn vader Maurice (54), José Gil Calancha, Franco DeLuca en Yves Baeten. .../... Eric echter was naar het buitenland gevlucht. Hij is immers een fervent bergbeklimmer en het is dan ook in Chamonix dat hij werd aangehouden. Zijn uitlevering liet op zich wachten. Zijn medeplichtigen zijn ondertussen al in beroep. Hun zaak wordt op 23 oktober voortgezet.

  1. Was Verzar dan samen met Lammers naar Chamonix gevlucht? Of is Verzar ergens anders aangehouden, maar te laat om berecht te worden in juni 1985?

  2. Lammers kan normaal niet bij de overvallen van 1985 geweest zijn. Hij wachtte op zijn uitlevering tijdens Eigenbrakel/Overijse en tijdens Aalst was hij al veroordeeld. (Tenzij hij weer werd vrijgelaten na het proces.)

  3. Verzar kan er ook niet bij geweest zijn in Aalst. (Tenzij hij weer werd vrijgelaten na het proces.) Kan Verzar er bij geweest zijn in Eigenbrakel/Overijse (een proces op 15 oktober maar nog niet aangehouden in september)?

9

(61 replies, posted in Andere Personen)

patrick111 wrote:

Het is een oude agenda van Francis V. die geleid heeft tot de nieuwe huiszoeking. In deze agenda hebben de Bende-speurders de naam teruggevonden van een persoon, wiens nummerplaat gekopieerd werd om op een auto te plaatsen. Die wagen werd gebruikt voor een van de meest mysterieuze feiten van de Bende van Nijvel: de moord op 1 december 1983 van een Pools koppel juweliers in het Henegouwse Anderlues.

En Vander Meiren had er een gestolen voor vader Lammers. Eric Lammers die in Anderlues zou gewerkt hebben. Heel veel toeval. Ofwel klopt de berichtgeving niet helemaal.

10

(491 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De datum 13 maart 1982 zou op de achterkant van de foto gedrukt staan.