41

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

Boemerang wrote:

Andere bewijslast die eveneens veel van de zaken reeds met elkaar verbond is het voertuiggebruik.


Dit laatste geld natuurlijk enkel voor de zaken uit de eerste periode en verbind niet de twee periodes met elkaar...


Het doet er weinig toe vind ik. Zelfs al had de Bende van Nijvel een volledig andere samenstelling in 1985, diegene die de wapens beheerde vormt de verbinding tussen 1983 en 1985. Voor assisen worden de misdaden toch allemaal apart opgesomd, zie proces Borinagebende. Als het ooit tot een proces komt zal zeker niet iedereen voor alle feiten terecht staan, misschien niemand. Maar belang heeft dat niet als iedereen gestraft wordt voor wat hij of zij gedaan heeft.

42

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

Toch ook niet te verwaarlozen info: de procureur die zegt dat het dossier in een stroomversnelling zit. In combinatie met de mededeling dat ze nog aanwijzingen tegen Tinck hebben. Los van het feit of Tinck de leugendetector omzeilt of niet, via hem gaan er blijkbaar overal knipperlichten branden en worden drie extra speurders toegevoegd om de nieuwe info te onderzoeken.
Misschien was Tinck maar heel zijdelings betrokken of weet hij een kleinigheid, het doet er op zich weinig toe zolang er vooruitgang wordt geboekt. De procureur leek me tamelijk zeker van zijn stuk. Voor mijn part mag Tinck volledig vrijuit gaan als de Bende van Nijvel maar ontmaskerd wordt. Toch denk ik dat zijn link met de Borains en Wasmes/Colfontaine, zijn link met Anderlues/Lobbes, zijn link met Temse er op duiden dat hij de sleutel is tot oplossing van het mysterie.

43

(124 replies, posted in Wagens)

Het betreft twee waarnemingen door dezelfde getuige op twee verschillende plaatsen. Je moet het persbericht van de CWB lezen en dan wordt het duidelijk » Onderzoek

De auto waarmee de verdachte zich aanbood bij de automobielinspectie was geen Golf (waarschijnlijk, men kent het merk niet). In elk geval was het niet de Golf zonder achterbank van Van Camp.

44

(124 replies, posted in Wagens)

Nu is het waarschijnlijk moeilijk, maar in die tijd moet men toch kunnen nagaan hebben wie er naar de automobielinspectie geweest was in de periode oktober-november-december 1983? Een paar duizend wagens zullen gecontroleerd zijn maar als men een idee heeft van het merk kan dat herleid worden tot enkele tientallen. En dan nog die garageplaten om verder te reduceren. Bovendien, die getuige moet toch de exacte dag kunnen achterhalen waarop hij zelf in de automobielinspectie was.

45

(124 replies, posted in Wagens)

De kaart waarop de regio van de automobielinspectie te Lobbes te zien is vind je hier » Onderzoek

Het gaat om de regio Binche, Lobbes, Anderlues, Thuin. Het is de regio waar Tinck van afkomstig is en nauwe banden mee heeft (zijn zus vindt een man uit die regio, terwijl ze ook in Brussel geboren is). De man op onder andere de robotfoto's 10, 14 en 4 is zeker niet Tinck. Maar aangezien die man gezien is aan de automobielinspectie van Lobbes is hij waarschijnlijk ook uit deze streek. Een vriend van Tinck? Familie? Is deze man een garagist gezien de garagistenplaten op zijn auto?

46

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

Waarom spreekt Tinck dan zelf over de Tueries du Brabant (dus over de "Bende")? Als hij bv. in 1969, 19771, 1974 en 1978 een moord zou gepleegd hebben, waarom spreekt hij dan alleen van de feiten uit 1982-1985? Waarom is hij voor die moord uit 1991 veroordeeld en voor alle andere niet als hij dan toch zijn immuniteit bekomen had?

47

(32 replies, posted in Mededelingen)

Ben wrote:

Maar in de mail die ik gestuurd heb naar de forumleden...

Die mail heb ik niet ontvangen.

48

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

zenga wrote:

Als je de Bende feiten zou vertellen aan een buitenlander die er nog nooit over gehoord heeft, dan zou deze die makkelijk kunnen afdoen als deze van een fantast of mythomaan. Mijn punt: de feiten zijn dusdanig dat je fantastische/mythomane verklaringen niet zomaar kan afdoen als zijnde fantastisch/mythomaan.

Het is te zien of je de feiten bedoelt of de fantastische theorieën die de ronde doen om ze te verklaren. De feiten zelf zijn uitzonderlijk gewelddadig, maar ze zijn aannemelijk en bovendien bewezen en uitvoerig gedocumenteerd.

De verklaringen van Tinck zijn niet bewezen en duidelijk ongeloofwaardig. De ruzie om een gedood kind terwijl er meerdere gedood en verwond werden op verschillende tijdstippen. De rekrutering in de jaren zestig voor iets dat pas in de jaren tachtig van start gaat, met de diefstal van een eendenroer nota bene. Het geld dat moest afgegeven worden alsof dat beetje geld voor een machtige organisatie die je sedert de jaren zestig opleidt zo belangrijk is, de gedode officier in het leger en het eropvolgend aanbod tot straffeloosheid waarvan Tinck zou genieten (terwijl hij voor een andere, minder erge moord toch opgesloten werd), het delven van een graf waarbij diegene die er in moet op het gepaste moment, als de put gegraven is, vraagt voor wie het dienen moet. Alsof men de werkelijkheid kan monteren als een film.

Dit alles is bij de haren getrokken, onmogelijk, bijgevolg gefantaseerd.

49

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

dim, ik bedoel, als mensen op café over de Bende van Nijvel spreken, gaat het vaak die richting uit.

50

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

Wat betreft het interview met de Franse getuige en de fantastische verklaringen van Tinck: eerlijk gezegd lijkt dit op de verklaringen van een fantast of mythomaan. Het is een samenraapsel van alle gekke theorieën gecombineerd met scenario's van misdaadromans. Je hoeft er zelfs de Bendeliteratuur niet voor gelezen te hebben om zoiets te verzinnen. Dergelijke scenario's hoor je vaak op café. Ik hoop dat de reportage van RTBF onvolledig was want op basis daarvan kan je Tinck niet aanhouden.

Niets wijst op daderkennis. Neem nu het graven van een put voor een kompaan: dat is geen daderkennis want het is misschien niet eens gebeurd. In de plaats van die journaliste zou ik eerder gepeild hebben naar wat Tinck verteld heeft over gebeurde feiten, het verloop ervan, waar de Bende samen kwam, de cafés waar ze afspraken, enz... Elk feit dat te controleren is en kan aantonen dat Tinck inderdaad daderkennis heeft is interessanter dan de nietszeggende verhalen die we op de RTBF konden horen.

Ik weiger te geloven dat de speurders zo onbekwaam zijn dat ze Tinck aanhouden als ze alleen maar die mythomane verklaringen in handen hebben. Die verklaringen kan Tinck er wel bij verzonnen hebben om zichzelf enigszins te verschonen. Hij werd 'verplicht' om tot de Bende toe te treden. De overvallen werden bevolen van  hogerhand. Het doden van een kind werd niet aanvaard en gesanctioneerd. Drie verhalen die zijn rol iets heldhaftiger, minder crapuleus maken.