11

(78 replies, posted in Andere Personen)

Marcel Habran: De laatste peetvader spreekt

Hij rijdt vandaag met een gammele Renault Twingo, niet meer in een Ferrari zoals tien jaar geleden. Zijn kasteel in het Franse Maton heeft hij geruild voor een piepkleine flat in Etterbeek. Maar als 'Le Grand Marcel' binnenkomt in het chique café Kwak in Sint-Lambrechts-Woluwe, kijkt iedereen nog altijd naar hem. De vrouwen in de eerste plaats. Habran ziet er afgetraind uit. 'Elke dag sport. Lopen en in de gym. Anders word ik gek.' Hij lijkt op de acteur Jean-Paul Belmondo, weggelopen uit een oude Franse gangsterfilm met alleen maar sympathieke boeven. 'Zeg maar Marcel tegen mij, we gaan hier niet onnozel doen, hè. Ge moet geen schrik van mij hebben.'

Maar schijn bedriegt. Volgens banditisme-experts is Marcel Habran al veertig jaar de peetvader van de Belgische misdaad. Gewapende overvallen, afrekeningen. Noem maar op. Een gangster zoals ze bestonden in een ver verleden en zoals er in de toekomst nooit meer een zal zijn. Hij heeft zelf de tel niet bijgehouden, zegt hij, maar hij bracht meer dan twintig jaar van zijn leven in de cel door.

'Nee, ik heb nergens spijt van. Ook niet van al die jaren in de cel. Ik heb daar veel dingen over mezelf geleerd. Iedere keer dat ik binnen zit, sluit ik mijn ogen en leef ik verder in mijn hoofd. Ik overleef door te sporten. Alleen als je verliefd bent, is het erg om in de cel te zitten. Dan doet het pijn omdat je niet weet of je geliefde zal wachten. Als ik deze keer voor assisen tien jaar pak, is mijn leven voorbij, dat weet ik. Ik ben nu 75. Veel perspectieven heb ik dan niet meer. Maar als het me te veel wordt in de cel, dan kan ik nog altijd stoppen met leven. Aan de andere kant: als ik in mijn blootje voor de spiegel sta, zeg ik tegen mezelf dat het toch zonde zou zijn. Mijn lichaam ziet er nog maar twintig uit.' (lacht)

'Nee, ik ga klaar en duidelijk tegen de jury zeggen dat ze me moeten vrijspreken omdat ik niks te maken heb met alles waar ze me van beschuldigen. Wat ze ook mogen zeggen over mij: ik heb geen bloed aan mijn handen.' Marcel Habran, bijgenaamd 'Le Grand Marcel', haalt de schouders op. 'Ben ik de peetvader? Welnee, ze maken van mij iets wat ik niet ben. Ik ben Patrick Haemers niet. En Zorro, Rambo en Tarzan ook niet. Mijn advocaat zegt altijd: “Marcel is één van de vele sterren in het heelal., Mooi gezegd hé? Maar ik ben natuurlijk wel een beetje een narcist, en het streelt mijn ijdelheid als ze dat zeggen. Laat ik het zo stellen: het brengt me geen geld op, maar het doet me ook geen kwaad.'

Nieuwsdossiers » Proces Habran

12

(64 replies, posted in Robotfoto's)

Ik weet het niet maar volgens mij zijn die robotfoto's van toen allemaal naar bekende verdachten getekend. Er bestaan een videogame Indigo Prophecy waar je een verdachte talloze keren bekijkt en daarna een robotfoto moet samenstellen. Awel dat lukt gewoon niet. Laat staan als je de dader amper 15 seconden ziet.

13

(110 replies, posted in Andere Personen)

Merci Ben! Ik volg dat forum al enkele maanden maar blijkbaar moet je je registreren voor sommige topics. Nog efkes een klein vraagje, waarom denk je dat er 2 reuzen waren? Uit welke getuigenis kun je dit afleiden?

Om een voorbeeld te geven, getuige Patrick in Aalst sprak van mannen met bivakmuts of nylonkous terwijl de dochter van één van de slachtoffers spreekt van mannen die verkleed waren als zwarte piet. Ook zou volgens Patrick geen enkele agent geschoten hebben in Aalst maar enkele jaren later hebben ze killer dodelijk getroffen. Ben je zo zeker van die 2 reuzen?

14

(110 replies, posted in Andere Personen)

Als ik het artikel lees komt Toumaniantz meer in aanmerking dan Delperdange. Maar ja, we zullen het nooit weten wie de echte reus van de bende was.

Eddy Vos spreekt daar van een site waar iemand schreef dat Toumaniantz nog leeft? Weet er soms iemand welke site dat is?

15

(6 replies, posted in Nieuws)

Merci Renne, interessante reportages! Hier in België moet ge zelfs betalen als ge eens iets gemist hebt, die mannen zetten hun volledig archief gratis op internet. Chapeau voor netwerk.tv!

16

(601 replies, posted in Hypotheses)

Die 3 combi's die niet wouden starten smile

Dat zal wel eerder 'niet durven' starten zijn... Ik denk dat ongeveer elke rijkswachter toen in zijn broek deed bij het woord delhaize alleen.

Voor de rest denk ik ook dat kuros is goed met ons gelachen heeft wink

17

(99 replies, posted in Speurders)

Tja ze spreken ook over de bende van Nijvel, maar ze waren van Halle. Café Bistro in het centrum van Halle, daar pakt voormalig BOB'er François Achten regelmatig uit met details over de Bende (meestal wel na een fles whisky maar vermits hij altijd hetzelfde verteld neem ik aan dat er toch iets van waar moet zijn).

18

(81 replies, posted in Robotfoto's)

Volgens de politie is dat dus de leider van de bende. En volgens de website van de onderzoekers zat de chauffeur van de bende vanachter in het voertuig. Niet moeilijk dat ze nooit tot een oplossing zijn gekomen.

19

(601 replies, posted in Hypotheses)

Geloof je nu werkelijk dat de reus hier zit mee te lezen? Hoe naief kunnen sommige mensen toch zijn. Het enige dat kuros aan het doen is een advocaat rijker maken. Voor de rest zijn er 1000 van die verhalen verschenen en niet één heeft ons tot de oplossing gebracht. Ik noem kuros geen fantast maar zoals zijn verhaal zijn er zoveel verschenen vlak na de overvallen dat de mensen zelfs de moeite niet meer deden om ze te lezen in de krant.

20

(601 replies, posted in Hypotheses)

Renne wrote:

Beste mensen,

Wat ik hier allemaal lees,dat die taverne niet bestaat enz...en dat het verhaal van kuros verzinsels zijn...?
Die zaak heeft bestaan en nu nog maar onder andere naam.
Jumet heeft een PV omgemaakt op 12/11/1985 omtrent het bezoek van 6 individuen in de zaak.
En bevestigde dat het om de Bende van Nijvel gaat

Die zaak zal wel bestaan hebben, daar niet van...
Maar hoe kunnen ze in Jumet zeker zijn dat het om de bende gaat als ze hun identiteiten niet kennen?
Ze gaan gewoon voort op de verklaringen die ze krijgen maar voor hetzelfde geld waren het 6 lelijke Aalstenaars die daar iets kwamen drinken..