51

(110 replies, posted in 1982)

Over het kaliber 10 geweer kan na wat research ook nog het volgende worden gezegd: Het is geen geweer voor sisy's, het geeft een serieuze kick en wordt meestal gebruikt om liggend te schieten. Maar gezien onze reus, denk ik persoonlijk wel dat dat geen probleem mag vormen. 

Waarom nu specifiek dit geweer, met de lange loop (dus niet ingekort) heeft het een bereik van 80 meter, dat is veel voor hagel geweren.

En wat het interresant maakt voor overvallen, het heeft een trekker die het mogelijk maakt om beide patronen tegelijk af te vuren. Op dat moment heb je een kanon in je handen, een riot gun is al een kanon, maar twee patronen hagel tegelijk afvuren, dat geeft je heel wat firepower.

Je kunt je dus inderdaad afvragen waren het amateurs om een wapen dat zo een kick geeft, en zwaar is, te stelen, of wisten ze heel goed wat ze nodig hadden.

52

(9 replies, posted in Onderzoekspistes)

Ben wrote:

Cdt. Dery. Volgens mijn informatie is hij een goeie vriend van Bouhouche. Vreemd is ook dat hij met Cdt Bougerol terzelfdertijd in dienst was bij de Tweede Jagers in Charleroi. Nadat Lekeu als tuchtmaatregel uit de para's werd gezet, kwam hij in dezelfde eenheid terecht om nadien bij de rijkswacht te belanden.

Een old boy's netwerk dus, althans toch voor enkele leden. Je flikt ook alleen maar dergelijke dingen met mensen die je echt kent.

53

(13 replies, posted in Roze Balletten)

Van zodra de privacy van bepaalde personen in het gedrang komt, gebeuren er altijd tal van onregelmatigheden.

Geloof jij, dat als je genoemd zou worden in een dossier dat mogelijks met prostitutie of pedofilie of iets dergelijks te maken zou hebben, de onderzoeksrechter zo correct en lief zou zijn om uw dossier even apart te leggen en dan het verdere verloop van het onderzoek zou afwachten? Nee, ik vrees ervoor, bevel tot huiszoeking en de discretie van de flikken zal er wel voor zorgen dat de hele straat weet dat ze bij u moeten zijn.

54

(1,153 replies, posted in 1983)

Ketting rond de deur en die eruit trekken met een stevige auto is dus veel simpeler. 't Maakt ook lawaai, maar het duurt geen 15 minuten.

55

(1,153 replies, posted in 1983)

Dat snijbrandwerk, dat is toch niet op 1,2,3 gedaan he Leo? Daar doen ze toch even over.

56

(43 replies, posted in Bewijsstukken)

Munitie herladen gebeurt doorgaans met heel speciaal materiaal. Een speciale press, hamer en tang zijn nodig, precisieweegschaal, want de juiste load is heel belangrijk (je wil niet dat dat in uw handen ontploft, of dat de kogel in de loop blijft steken).

Ik zie ze dus niet bricoleren met een kitspuit. Hulzen er mee afdichten? Doorgaans is een hagelhuls dicht geplooid en vliegt ze open (bekijk maar een afgevuurd exemplaar). Ik wil niet weten wat er gebeurt als die kit niet loskomt bij het afvuren of voor wat voor het steekvlam of schade het eventueel veroorzaakt in de loop of aan het mechanisme. Al eens een vuurwapen afgevuurd waarvan de loop bv. niet goed is droog getrokken na het te oliën ...

57

(45 replies, posted in Bewijsstukken)

patrick111 wrote:

Dat vermoedde ik al. De vraag is, waar is de Tsjechische munitie dan wel gebruikt? Aangezien Tsjecho-Slowakije een communistisch land was in de jaren 80 vind ik de aanwezigheid van een cal 7.65 SBP in de lijst met gebruikte munitie op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Gangsters schieten zelden met wapens en munitie die zomaar van het schap te koop is, meestal gaat het om zwarte spullen. Een Tsjechisch wapen in de jaren '80 is inderdaad raar, maar ik vrees niet zo uitzonderlijk, via de maffia werden immers niet alleen drugs gesmokkeld. Uiteindelijk moest de opium ook uit Afghanistan komen en dat geraakte via Turkije ook in het westen. Maar de makkelijke weg is uiteraard via de Russische of Belgische diplomatieke valies.

58

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

Onderzoeksrechter Lacroix over de vondst in Ronquières:

"Nogmaals, Ronquières verbindt alles. Is dat een teken? Betekent dat dat de wapens werden weggegooid om te laten weten dat de moorden waren afgelopen? Wil men ons daarmee het volgende zeggen: 'Ziehier, stof waarin u uw tanden kunt zetten en waarop u kunt zwoegen, zoek maar voort en blijf maar voortzoeken'? Wat er ook van zij, we hebben geen nieuwe gegevens gevonden uitgaande van de zakken van Ronquières [voor het slachtofferonderzoek]."

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie

Het zal ongetwijfeld over een collectie spullen gegaan hebben waarvan ze wisten dat er niks op terug te vinden was (dat naar de daders kon wijzen). Water, toch dat van een kanaal, is een slecht medium om iets in te laten verdwijnen. Veel te veel kans dat het vroeg of laat opduikt, er zijn poeletjes en meren genoeg, waar de kans dat je gezien wordt veel kleiner is en de kans dat er zomaar gedregd wordt bijna onbestaande is. En dan heb ik het nog niet gehad over dumpen op zee. Of ergens in een bouwput, waar ze er een halve meter beton over storten.

59

(245 replies, posted in Westland New Post)

Als hij een dezer op een nogal bizarre manier komt te overlijden, die duidelijk (g)een ongeval is, dan weten we dat we juist zitten.

60

(245 replies, posted in Westland New Post)

Sebastiaan wrote:

Men een dergelijke werkwijze moet dus niemand van het politie of rijkswachtapparaat op de hoogte zijn, maar moet de persoon die de telefoon opneemt wel een goeie uitleg klaar hebben.

Opnemen: met de staatsveiligheid, wat kan ik voor u doen ...

Juul wrote:

'k Vrees dat het topje van die "bovenwereld" waar je met dat nummer zou geraken Raes was. De wereld boven Raes bestond uit de Minister van Justitie en ... (zelf invullen aub).

In het beste geval de minister van Justitie, het kan best zijn dat Raes, als baas van de staatsveiligheid ook rechtstreeks voor de CIA , Mossad of KGB werkte. Daar moet je in die middens niet van verschieten.