291

(75 replies, posted in Wagens)

Ben wrote:

Via onderstaande link vind je nog een foto van de uitgebrande Golf.

Er is geen foto van de Golf te bespeuren via die link.

292

(74 replies, posted in 1982)

Renne wrote:

Ik denk het een normale bende was in 1982-83 en het in 1985 een organisatie was.

Denk ik ook, maar dan wel een bende die toen al 'beschermd' werd omdat er wetsdienaars deel van uitmaakten, en die later, onder impuls en met financiële en logistieke hulp van hogerhand kon uitgroeien tot de Bende die de bloedige aanslagen in 1985 zou plegen. Me dunkt dat hoger geplaatste personen door de Bende werden gechanteerd, en dat deze mensen dan maar in één adem (een geluk bij een ongeluk) een beroep deden op de Bende om hun vuile klusjes op te knappen want ze konden ze toch de nodige bescherming bieden.

Het staat echter buiten kijf dat de eerste raids amateuristisch getint waren, voor hetzelfde geld waren de overvallers bij de eerste overvallen of achtervolgingen (vooral dan in Hoeilaart) al naar de eeuwige jachtvelden geknald.

293

(1,141 replies, posted in 1985)

Ik stel me de vraag waarom David VDS de aanslag heeft overleefd. Als de Bende professioneel was, en hij als lastige getuige uit de weg moest worden geruimd, is het toch vreemd dat hij er het hachje niet bij ingeschoten is, zeker niet nadat de Reus hem had achtervolgd en van kortbij onder vuur had genomen? Of was het misschien de bedoeling dat hij in leven bleef en een door het blinde geweld van de Bende voor het leven getekend toonbeeld werd?

Ben wrote:

Er nog eens één keer stevig tegenaan gaan om er dan een punt achter te zetten.

En op de koop toe, met al die al te makkelijk te grabbel gegooide aanwijzingen, eens goed de draak steken met de onmachtige politie, die de Bende (waarschijnlijk door machinaties van hogerop) nog niet bij de lurven kon vatten zelfs al werd de raid als het ware op voorhand aangekondigd.

294

(1,141 replies, posted in 1985)

Dus iemand moet dan toch De Staerke proberen een loer te lappen hebben,door te zeggen dat er in Aalst wel iets te rapen viel.

Het zou me sterk verbazen dat de Bende de schuld van de overval in de Staerke's schoenen zou willen schuiven gezien het feit dat ze er bij de vorigen prat op gingen dat zijzelf en niemand anders de uitvoerder was (denk maar aan Anderlues, of aan het achteloos (lees: bewust achteloos) laten rondslingeren van bewijsmateriaal). Of misschien stond op voorhand vast dat Aalst het laatste wapenfeit zou worden, en wilde ze zo De Staerke voor alles laten opdraaien?

295

(601 replies, posted in Hypotheses)

Kuros, ik haal die informatie gewoon uit een interview dat Ben gisteren aanhaalde (een paar berichten hiervoor). Ik ken de familie Palsterman van haar of pluim, noch ben ik op de hoogte van het reilen en zeilen van de andere slachtoffers.

296

(7 replies, posted in Roze Balletten)

Dat Salo een spraakmakende film is, is wel het minste wat je kan zeggen. Pasolini is trouwens een schitterend regisseur, je moet zijn Trilogy of Life eens bekijken.

Het is inderdaad zo dat bepaalde notabelen zo door macht en geld geperverteerd zijn dat ze zich overgeven aan zulke bestialiteiten, waardoor ze zich natuurlijk chanteerbaar maken, en er alles voor over hebben om te vermijden dat hun uitspattingen aan de grote klok (of die van hun vrouw) worden gehangen. Misschien zouden zulke lieden met de Bende van Nijvel twee vliegen in één klap kunnen slaan (chanteerders uitschakelen + bvb. spanning creëren).

297

(601 replies, posted in Hypotheses)

kuros wrote:

Jan Palsterman ging NOOIT op zaterdagavond naar Delhaize! Waarom die dag WEL?

Volgens Palsterman's kinderen moest hij met één van zijn dochters (Irena) naar de Delhaize in Aalst omdat haar Libanese man op reis was. Het was afgesproken dat dit in de namiddag zou gebeuren, maar door zijn voorliefde voor gezelschapsspelen is het uitgelopen en is hij pas 's avonds (met of zonder Irena?) gegaan. Dit impliceert toch dat Palsterman niet op dat bewuste tijdstip gestuurd is, maar dat hij het zelf in de hand heeft gehad.

Heeft er trouwens iemand weet van mensen die doelbewust onder vuur zijn genomen geweest, maar hun executie overleefd hebben?

298

(601 replies, posted in Hypotheses)

Ben wrote:

Het was de bedoeling om na de middag te gaan winkelen, maar vader speelde graag gezelschapspelen, en wij natuurlijk ook (...).'

Dit wil toch juist zeggen dat Palsterman zelf heeft bepaald wanneer hij zijn noodlottige opwachting op de parking van de Delhaize maakte?

299

(138 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Columbo wrote:

Die zigeunerpiste is erg interessant.

Dan moeten er toch ook criminelen van buiten de zigeunergemeenschap bij de overvallen betrokken geweest zijn, aangezien getuigen spreken van een perfect tweetalig bendelid.

300

(298 replies, posted in Andere Personen)

Renne wrote:

Zou Bultot dat dan niet verklaren dat het onzin is/was. Hij is toch de dag erna gaan verklaren dat er Nederlanders bij betrokken waren en hij heeft later gezegd(of onlangs toen het verscheen?) dat het onzin was. Dus daar kun je toch uit afleiden dat hij wel degelijk op bezoek bij Delsaut is geweest.

Ik weet niet, het is maar hoe je het bekijkt: heeft Bultot verklaard dat hij het verhaal van Delsaut op zich onzin vindt, of heeft hij verklaard dat hetgeen hij in de tijd aan Delsaut verteld heeft klinkklare nonsens was? In het eerste geval zou de Staatsveiligheid (misschien in samenspraak met de Bende of de mensen erachter) Bultot een loer kunnen gedraaid hebben waarna hem de grond hem te heet onder de voeten werd en hij het hazenpad koos.

In het tweede geval kan men niet anders dan aannemen dat Bultot wist waar de klepel hing, of alleszins bepaalde zaken had opgevangen, en dat hij daar prat op ging. Dan rest ons, in de veronderstelling dat het tijdstip van de overval al langer dan de nacht ervoor was bepaald, de vraag waarom Bultot bij Delsaut om een mitrailette ging vragen.