301

(298 replies, posted in Andere Personen)

Maurice wrote:

Maar, gelet op de gegevens die we te horen hebben gekregen via Kuros met betrekking tot de avond voordien (om negen uur aan het atelier!) kan het zijn dat Bultot op het moment van het gesprek met die informant (vraag om machinepistool) nog niet op de hoogte was dat de raid de volgende dag zou doorgaan, dit zou pas diezelfde avond (nacht) beslist kunnen zijn in het café van Kuros.

Als de theorie van Kuros klopt lijkt het me onwaarschijnlijk dat pas enkele uren op voorhand werd beslist wanneer de overval zou plaatsgrijpen, gezien er toch wat voorbereiding aan te pas moet gekomen zijn.

Een verklaring die misschien minder hout snijdt, maar de zaken vanuit een ander perspectief benadert, is dat Bultot Delsaut nooit heeft gebeld om een wapen, en dat die de dag nadien ook nooit bij hem is komen aperitieven en bijgevolg nooit de bekentenissen heeft afgelegd, wat ook kan verklaren waarom het bandje verdwenen is: het heeft nooit bestaan.

Dit zou betekenen dat de Staatsveiligheid Bultot een serieuze peer heeft gestoofd, want hij kwam inderdaad in nauwe schoentjes te staan en moest de plaat poetsen.  De half-verbrande verwijzingen naar Bultot duiden dan op het mogelijke feit dat iemand van de Staatsveiligheid in contact stond met de Bende.

302

(21 replies, posted in Westland New Post)

In een Humo-artikel uit 1997 of  '98 met de titel 'Extreem-rechts en de Roze Baletten: als de politie zwijgt.' verklaart André Rogge, voormalig privé-detective en vuile klusjesman voor GP'ers Reyniers, Marnette en Zimmer, dat Latinus samen met 'zijn invloedrijke vrienden van het CEPIC achter de moorden in de Herdersliedstraat zat, met de bedoeling de Staatsveiligheid in opspraak te brengen als opdrachtgever van de dubbele moord. Uitgerekend Marnette kreeg het onderzoek in handen.

Het zal dan ook nauwelijks verbazing wekken dat dit onderzoek, onder impuls van Latinus, een zootje werd: zo wist Marnette van Latinus dat laatstgenoemde het voor de moorden gebruikte wapen zelf had gedemonteerd en in de Dijle in Basse-Wavre had gekeild, maar verzuimde hij ernaar op zoek te gaan, en nam hij, weer op instigatie van Latinus, voetstoots aan dat Barbier de dader was. Uiteindelijk is het plan dat Latinus had uitgebroed op een succes uitgedraaid: de door Latinus van de moorden beschuldigde Barbier werd door het 'onderzoek' van Marnette veroordeeld, de Staatsveiligheid werd gedestabiliseerd en het onderzoek naar extreem-rechts werd voor jaren lamgelegd.

Marnette en Zimmer waren onder invloed van hun informanten in het prostitutiemilieu trouwens verworden tot notoire hoerenlopers en waren kind aan huis in etablissementen uitgebaat door gezellige lieden als Derryck, Vandycke en, wie we daar hebben, Nihoul.

303

(298 replies, posted in Andere Personen)

Had Bultot het wapen wel daadwerkelijk dringend nodig? Ofwel had hij de opdracht de Staatveiligheid bij de zaak te betrekken met een nepvraag, ofwel had hij drang naar aandacht (het is in dat geval wel zeer toevallig dat de overval de volgende dag plaats vond, wat er op duidt dat Bultot op de hoogte was van hetgeen op til stond), of wel stond hij in voor de logistiek en/of uitvoering van de overval, maar dan is de vraag waarom hij in aller ijl een wapen moest zoeken terwijl hij zelf een notoir wapenfreak was en waarschijnlijk over een rijk gestoffeerd arsenaal beschikte.

Misschien omdat deze wapens geregistreerd waren. Feit is dat Bultot uiteindelijk van Delsaut geen wapen ter beschikking heeft gekregen. Feit is ook dat de onderzoekers hier wenkende kansen de nek hebben omgewrongen, en dat het inderdaad geen kwaad zou kunnen Bultot eens grondig aan de arrogante tand te voelen.

304

(298 replies, posted in Andere Personen)

Renne wrote:

Inderdaad, Bultot had connecties genoeg om zich te voorzien van wapens maar misschien was het wel een tactische zet,om de Staatsveiligheid erbij te betrekken.

Dit lijkt me inderdaad waarschijnlijk, en kan worden vergeleken met het feit dat Philippe De Staerke enkele uren voor de overval in vol ornaat even poolshoogte zou komen nemen.

Wat de Nederlanders betreft: volgens Antoine Delsaut, goede bekende van Bultot en de informant van de Staatveiligheid aan wie Bultot het machinegeweer vroeg, heeft verklaard dat Bultot de dag na de overval bij hem thuis is komen aperitieven en hem heeft verteld dat 'de Nederlanders' achter de raid zaten.

Delsaut nam dit gesprek, waarin Bultot hem trouwens toevertrouwde dat alles draaide om afpersing en dat iedereen die zijn mond voorbij praatte zou worden koud gemaakt, op op band, maar dit bandje zou op de Staatsveiligheid 'verdwijnen'. Weet iemand soms in hoeverre het spoor naar de Nederlanders gevolgd geweest is, of er überhaupt enige aandacht is aan geschonken?

305

(298 replies, posted in Andere Personen)

Bultot zou de avond voor de raid op Aalst een agent van de Staatsveiligheid hebben gebeld met de vraag of deze geen machinegeweer had, want hij had er dringend eentje nodig. Aangezien deze uitgekiende overval toch wat voorbereiding zal hebben gevergd lijkt het me uiterst bizar dat Bultot, als hij er iets mee te maken had, de avond ervoor nog op zoek moet gaan naar een wapen terwijl hij ze zelf maar voor het uitkiezen had.

306

(601 replies, posted in Hypotheses)

Zou jij iets vermoeden als je vrouw/man je vraagt om even iets gaan halen in de Delhaize? Gewoon iets heel simpel is al voldoende. .

Neen, ik zou niets vermoeden, maar er is toch altijd de mogelijkheid dat de desbetreffende persoon gewoon geen tijd of zin heeft. En er zijn zoveel factoren waardoor die persoon niet op het afgesproken tijdstip op de parking komt opdagen. In de veronderstelling dat deze theorie klopt, moeten er toch getuigen uit de naaste kringen van de slachtoffers zijn: de daders moeten hun toekomstige doelwitten toch nauwgezet hebben geobserveerd om ze in volle actie te kunnen herkennen, en de man/vrouw die zijn/haar partner heeft aangespoord om op een bepaald uur naar de Delhaize te gaan moet dan toch bij het complot betrokken zijn? Ik ben nog niet genoeg op de hoogte van het onderzoek, maar misschien zijn in dit geval deze mogelijke en uiterst belangrijke getuigen nooit aan de tand gevoeld of is er met hun getuigenis zeer weinig of geen rekening gehouden.

Eén specifieke opdracht die eveneens past in een globale strategie van spanning.

Zou kunnen kloppen als een bus. Maar dat zou betekenen dat de Bende 'inhuurbaar' was. Zou het kunnen dat ze in '82 begon als een zootje ongeregeld dat kikte op zwaar geweld en genotsmiddelen (koffie, alcohol, drugs), dat daarna door bepaalde (misschien door chantage) gelegde contacten in hogere kringen als huurcommando werd gebruikt voor een dubbel doel: angst creëren en in één adem ongewenste personen uit de weg ruimen? En als er verschillende van die hoge kringen zouden bij betrokken zijn is het natuurlijk zeer de vraag of het mysterie van de Bende ooit wordt opgehelderd.

307

(601 replies, posted in Hypotheses)

kuros wrote:

Ik vraag mij af of jij wel alles volgt op de voetn dan zou je zo geen domme vragen stellen

Kuros, dit is echt heel, heel zwak. Past deze vraag (waarop je trouwens voor de tweede keer antwoordt) misschien niet in je kraam? Heb je je ooit al eens afgevraagd waarom je verhaal bij anderen, volgens jou 'domme' vragen oproept?

308

(601 replies, posted in Hypotheses)

Tsjaa, als dit waar zou zijn zouden er toch meer mensen moeten zijn die kunnen getuigen over de contacten die de slachtoffers in de aanloop naar de raid hebben gehad. Of misschien zijn ze er wel degelijk, maar wordt er door justitie met hen weining of geen rekening gehouden. Als deze aanslag voor het volle pond om afrekeningen zou gaan, zou het best wel eens kunnen zijn dat de Bende in bepaalde kringen kon worden 'ingehuurd', wat ook een verklaring zou kunnen zijn voor de verschillende mogelijke motieven

309

(601 replies, posted in Hypotheses)

Het lijkt me toch bij de haren gegrepen dat de raid op de Delhaize in Aalst alleen maar in het teken stond van afrekeningen, of dat (bijna) alle slachtoffers in de val gelokt zijn. Hoe krijg je in godsnaam alle niets vermoedende doelwitten op hetzelfde tijdstip op de parking van een hetzelfde warenhuis?