1

(1,211 replies, posted in 1985)

Nog een interview met David voor de Nederlandse TV » www.eenvandaag.nl

2

(198 replies, posted in Foto's)

Merovinger, geen dank. Interessant is het reclamebord met het opschrift "MDC Auto-parts". Dit bedrijf was het Motor Diagnose Center, een groot-en kleinhandel in auto-onderdelen. Deze zaak was-in ieder geval tot januari 1984 gevestigd aan de Geraardbergsestraat 260. De Brico was gevestigd aan de Geraardbergsestraat 264.

Nu over de inmiddels befaamde 'gele deur':

De regen heeft het bloed allang uitgewist, maar de oplettende speurder ziet wel negen kogelinslagen in een metalen deur van een handel in auto-materialen aan de overkant van de supermarkt. Ook kan men kogelgaten ontdekken in de vloer van de winkel. ''Die zaten er niet, vertelt een meisje dat afgelopen zomer nog een maand bij de Delhaize heeft gewerkt.

Bron: Het Vrije Volk 11-11-1985 (p. 7). Het artikel is hier te vinden » kranten.kb.nl

De gele deur behoorde dus (mogelijk) toe aan het MDC. Er zijn op de bewuste site overigens ook nog wat foto's te vinden van het Osbroekpark.

3

(198 replies, posted in Foto's)

Op de site www.madeinaalst.be zijn enkele foto's te vinden van de Geraardbergsestraat en de ingang van de parking zoals deze er in 1979 uitzagen.

4

(75 replies, posted in Wagens)

'Welke theorie men ook ontvouwt, het is duidelijk dat de eerste sporen al vernietigd zijn en het onderzoek weer veel te laat op gang is gekomen. Zelfs de vondst van een in stukken gezaagde Golf, die zondagavond werd teruggevonden in het dorp Lennik, biedt weinig houvast omdat de zekerheid ontbreekt dat de wagen gebruikt werd door de overvallers. Een zelfde Golf werd twee jaar geleden na een overval op en supermarkt in Beersel (begin oktober, één dode) eveneens in Lennik en ook in stukken gezaagd teruggevonden.

Maar bij deze aanwijzing werden evenmin de meest voor de hand liggende maatregelen getroffen. Volgens het chassisnummer behoort de Golf toe aan een firma in Elsene. De politie hield het erop dat de firma de diefstal van het voertuig niet had gemeld en dat de Bende altijd gebruik maakte van gestolen wagens. Verzuimd werd aan de betreffende firma te vragen of zij de wagen eventueel al gemist had. Of had de eigenaar de wagen misschien zelf in stukken gezaagd, ontdaan van stuur, stoelen en wielen en zo ja, had hij hem dan misschien gedumpt. Het werd niet gevraagd. Dus verklaarde de ene politiedienst dat het hier inderdaad m de overvalwagen ging, terwijl de andere dienst volhield dat het gewoon om een gesloopte auto ging. Tot de firma de diefstal meldde.

Bron: Leidsche Courant | 5 oktober '85 (p.19)

5

(198 replies, posted in Foto's)

Boemerang, complimenten voor de tekening. Dit maakt een en ander een stuk overzichtelijker. Volgens mij was café De Corner gevestigd aan de andere kant van De Haring, aan de Leo de Béthunelaan 1. Althans volgens De Voorpost van 24-8-'84 p.3 en 30-8-'85 p.16. Café The Fox was gevestigd aan de Parklaan 60 (De Voorpost 14-8-'81 p.8 en 13-3-'92). Ernaast zat waarschijnlijk een restaurant, restaurant Rond Punt op de Parklaan 62 (Nieuwe Gazet van Aalst 7-12-'84 p.2). Misschien dat Aalstenaren dit kunnen bevestigen.

6

(1,211 replies, posted in 1985)

De andere zwaargewonde, naast David, was dus de 28-jarige Erembodegemnaar Guido de M. Hij raakte blijkbaar levensgevaarlijk gewond:

''Eén van de twee zwaargewonden ligt nog steeds in levensgevaarlijke toestand in het ziekenhuis. De 11-jarige jongen die zaterdag zwaar gewond werd door kogels in de benen is buiten levensgevaar.''

Bron: Leidsch Dagblad | 12-11-'85

Hij kon blijkbaar pas een jaar later weer aan het werk: ''Ook Erembodegemnaar Guido de M., pas terug aan het werk, maar nog steeds de gevolgen van de aanslag meeslepend.''

Bron: De Voorpost | 14-11-'86

Het is goed mogelijk dat hij getroffen werd door hetzelfde schot, afgevuurd door de Reus, dat Georges De Smet dodelijk verwondde.

7

(270 replies, posted in 1985)

Boemerang, deze artikelen bevatten wel opvallende informatie, die bij mij nog niet bekend was. Zoals bijvoorbeeld de opvallende overeenkomst tussen de beide slachtoffers die in Aalst rijdend in hun auto werden beschoten, Palsterman en R. (de bestuurder van de zilverkleurige Opel Kadett).

Zij woonden in dezelfde straat: de Regelsbruggestraat in Aalst (De Voorpost 15-11-1985 p.2). Verder opvallend:

Op een gemeenteraadszitting van dinsdag 26-11-'85 verklaarde burgemeester Uyttersprot van Aalst: ''Om 19.37 u werd de politie, door een vrouw woonachtig in de buurt van de Delhaize, telefonisch in kennis gesteld van het feit dat aan voornoemd warenhuis werd geschoten.'' (De Voorpost 29-11-'85 p.7)

8

(773 replies, posted in 1985)

Gelukkig hebben inderdaad niet alle krantenarchieven last van auteursrechten, zoals Boemerang al stelde. Eén daarvan is het archief van de lokale Aalsterse krant De Voorpost. Ik zou hier graag een linkje plaatsen, maar mij PC heeft kuren. Daarom: google op 'krantenarchief aalst'. Zoeken op 'bende van nijvel' levert enkele interessante artikelen op, die handelen over de overval in Aalst. In De Voorpost van 16-9-1983 staat ook een artikel over 'Temse', foto incluis.

9

(773 replies, posted in 1985)

Boemerang. Nee, ik vrees dat mijn artistieke 'talenten' op dat vlak te kort schieten. Nog een passage uit een ander artikel:

''De adjunct-directeur heeft het allemaal van nabij meegemaakt. 'De Reus', zoals één van de onbekende daders wordt genoemd, drong die vrijdagavond het kantoortje van Govaerts binnen. Hij schreeuwde in het Frans dat de brandkast open moest en duwde het zware geweer in zijn maag. ''Awel, smeekte Govaerts, al wa ge wilt, maar spaar mijn leven''. De Reus kreeg ongeveer 35.000 gulden en eiste vervolgens het geld uit een andere brandkast. Govaerts kon dat niet geven; de bank heeft de sleutel."

"Daarop werden de adjunct-directeur en zijn drie medewerksters gedwongen op de grond te gaan liggen. Een andere overvaller kwam er bij, trok de telefoondraden stuk en richtte zijn machinegeweer vervolgens op de vier doodsbange mensen. De loop ging over de hoofden heen naar het telefoontoestel. Dat schoot hij kapot. Een verschrikkelijke knal, die Govaerts nooit zal vergeten. De gangster keek nog even naar de vier en verdween.''

Bron: Leidsch Dagblad | 14-11-1985 | p.7

Overigens ben ik er van overtuigd dat de passage over de Mercedes met Duitse nummerplaat is overgenomen uit een Belgisch krantenartikel, waarschijnlijk van één of twee dagen eerder. Wellicht is in dit artikel meer informatie te vinden, zoals de kleur van de Mercedes. De vraag is alleen: welk artikel?

10

(773 replies, posted in 1985)

Nee, helaas heb ik geen kopie van het artikel. Zoals je zelf al hebt gemerkt zijn de artikelen sinds kort, door een auteursrechterlijke kwestie, niet langer beschikbaar. Dit is erg jammer want er stonden in deze kranten (Leidsche Courant en Leidsch  Dagblad) tientallen artikelen over de Bende. Sommige erg interessant, o.a een interview met Bultot. Ook stonden er bij sommige artikelen goede (kleuren) foto's die ik nog niet kende. Sommige delen van artikelen waren echter zo interessant dat ik ze heb overgeschreven, waaronder de geposte passage.