131

(147 replies, posted in 1983)

Vanden Eynde en Angelou hebben voor dezelfde taxi-maatschappij gewerkt. Dat kan toeval zijn, maar het valt wel op dat het eerste feit wat ze pleegden na het folteren en vermoorden van Vanden Eynde, het vermoorden van Angelou was. Het zou dus kunnen dat Angelou iets gedaan had of iets wist wat ze niet leuk vonden. En dat ze dat via Vanden Eynde te weten zijn gekomen.

Bij de eerste inbraken in het kasteeltje van Beersel was Vanden Eynde er niet. Misschien kwamen ze niet om de wijn en de reebok, maar om Vanden Eynde? Dat hij hen niet betrapte, maar dat hij eindelijk thuis en alleen was. Andersom dus dan wat men zou denken. Het telkens pikken van de wijn of borden was slim. Afleidingsmanoeuvre en meegenomen. Ze pikten ook autoradio's en kleingeld. Vanden Eynde deed geen aangifte van de diefstallen. Omdat hij niet durfde?

132

(1,141 replies, posted in 1985)

Toch vreemd dat men na de beige Ford en de zak met wapens niet méér op zijn hoede was. Het haalde zelfs de pers. In die periode lag een kennis van mijn moeder als rijkswachter ganse dagen bovenop de Colruyt van St-Truiden. Dik tegen zijn goesting, natuurlijk. Maar ook bang. Na Eigenbrakel en Overijse heerste er een angstpsychose. Ik herinner mij dat nog goed. Wij gingen zelfs 's avonds niet meer winkelen. In Aalst vonden ze een zak vol wapens en er lag niemand op het dak. Of ze gingen weg op de meest waarschijnlijke tijden voor een overval. Net voor sluitingstijd. Er stond enkel een rijkswacht R4-tje dat ... achteruit begon te rijden toen het schieten begon.

133

(784 replies, posted in 1982)

Op het begin stalen ze de meest onnozele dingen zowel bij dag als bij nacht. Bij de laatste raids echter werd er ook flink wat geld gestolen. Op het laatste van de eerste periode hadden ze in Beersel heel wat buit gemaakt. Men kon er even tegen. Ten tijde van de nachtelijke schranspartijen in dat kasteeltje was men nog niet volledig. Het was nog erg amateuristisch, al was men niet bang om te doden.

Men stal een Santana waarmee het erg moeilijk was om vanuit de achtervenstertjes op de achtervolgende politie te schieten in Maubeuge. Daarna stal men een logge, langzame Peugeot 504. Men deed daarmee een overval op de Delhaize in Genval. Daar werd niemand neergeschoten. Tot hiertoe werd er nog niemand in het publiek neergeschoten. Daarna carjackte men de eerste Golf. Zeer snel en handig om op achtervolgers te schieten. De gecarjackte dame verklaarde achteraf dat de dief goed op de hoogte was van de Golf. Was dat de techneut die later ook aan de Saab knoeide?

Eerst stal men auto's die langzamer dan het gemiddelde waren en at men 's nachts vlaai met wijn. En gebruikte men enkel geweld 'als het nodig was'. Vanaf de eerste Golf is er iemand bijgekomen, me dunkt. Een snelheidsmaniak die ook aan auto's kan werken. En die nog een eind gekker was dan het oorspronkelijke clubje kruideniersovervallers. Vanaf toen werden er zomaar mensen afgeknald. Vanaf toen werd de Rijkswacht uitgedaagd. Vanaf toen doken er ook vaak verbanden op tussen slachtoffers. En kun je soms sterk aan huurmoorden denken.

134

(1,133 replies, posted in 1983)

Misschien schopte Depretre wel tegen die hulzen omdat hij in het midden van de nacht uit zijn bed gezet werd en/of uit woede en onmacht? Het schijnt zo gene slimme te zijn. Doelbewust het onderzoek saboteren door wat hulzen te verschoppen? Ik denk het niet. Het onderzoek werd vooral gesaboteerd door niks te doen. De meest elementaire onderzoeksdaden lieten ze vaak na. Het zou kunnen dat die hulzen, of de helft ervan, daar nu nóg liggen.

135

(1,133 replies, posted in 1983)

Jaques Fourez was dus o.a. vennoot in een keten van kleine voedingswinkels, de koffiebranche en de pralinenbranche. En uitgerekend wát pikten ze? Behalve wat geld 2 x 25 liter frituurolie, koffie en pralines. Misschien wilden ze daarmee iets duidelijk maken aan iemand? Het was waarschijnlijk de bedoeling dat deze waren werden teruggevonden in de vluchtwagens.

Vreemd is dat Elise Dewit zo toegetakeld werd. Fourez werd meteen afgeknald. Dewit werd achter een muur getrokken en eerst door haar wang en toen door haar oog geschoten. Daarna werd ze weer versleept en kreeg ze de genadeschoten. Volgens mij werd die vrouw gefolterd om er iets uit los te krijgen. Of om wraak te nemen. Vreemd ook dat ze zoveel moeite deden om haar over de omheining te gooien. Waar was dat voor nodig?

Zouden Fourez en Dewit naar deze parking gelokt zijn door iemand die wist dat Fourez een tankkaart had van deze pomp? (In die tijd stond bancontact nog in zijn kinderschoenen) En er dus een 'verklaring' is voor wat ze daar kwamen doen? Ik denk dat die daar 'als koppel' een afspraak hadden waar ze sowieso niet onderuit konden en/of waarbij men iets van grote waarde wou verhandelen.

Veronderstel dat Fourez die videocassette (ofzo) aan iemand wou verkopen, maar de koper had dat zo niet begrepen. Die schoot Fourez dood, doch vond 'de cassette' niet meteen. Ze wilden waarschijnlijk uit Dewit krijgen waar ze zich bevond.

Mogelijk is dat niet gelukt en hebben ze daarom de Mercedes meegenomen? Waarom moesten ze die Mercedes meenemen op hun vlucht? Uit angst voor de politie hebben ze hem waarschijnlijk achteraf niet laten staan. Misschien hadden ze intussen gevonden wat ze zochten? Was de Mercedes stuk toen ze hem achterlieten?