2,721

(125 replies, posted in Plaatsen)

Dit is absoluut een interessante piste, ook nog volgens het boek van H. Geens was van Baugniet van plan om samen met Willy van Cutsem een dancing over te nemen ergens. Baugniet was dus meer dan een gewone klant. Vandeuren zie ik meer als iemand die betrokken is bij het transport van een deel van de buit, de prototypes zullen er al van tussenuit geweest zijn. En niet bij het uitvoeren van de overval, de daders waren duidelijk ouder.

2,722

(8 replies, posted in Plaatsen)

dim wrote:

Maar wie was toch die Vietnamees (die bevriend was met Beijer en deze dus in verband brengt met Vandeuren?).

De Vietnamees was informant en kennis van Beijer, tevens in de zaak van de moord op Vanden Eynde word vermoedelijk die Vietnamees herkend door een van de medewerkers van het restaurant als de taxichauffeur die Vanden Eynde regelmatig naar huis bracht na het kaarten in Brussel, volgens het boek van Hilde Geens (pagina 66).

2,723

(148 replies, posted in Onderzoeksdaden)

GG. Merci super!

2,724

(146 replies, posted in Andere Personen)

dim, Baugniet is super interessant in vele opzichten. Vooral mede door de reacties van Bultot, vermoedelijk gaat het over één en dezelfde persoon, nog nergens ben ik het tegengekomen dat het om verschillende personen zou gaan, en Baugniet komt in verschillende boeken en dossiers voor. De reacties val Bultot zijn toch wel heel merkwaardig dat ze elkaar niet zouden kennen dat kan bijna niet, wat wil Bultot niet geweten hebben en waar is hij bang voor.

Baugniet was misschien wel marginaal maar draaide wel mee in internationale wapen en drughandel, zie stukje hierboven van Gabriël Reich en de link met Paraguay, Leroy, Gol, en ook Mendez van ergens begin 80:

Armaco had een verkoopsoptie van de Portugese regering, dankzij de tussenkomst van Ruis Mendez Franco, direkteur van de Delta International Trading Inc, Tenboschstraat 80, 1050 Brussel. Deze Mendez Franco is overigeris ook een militant van extreem-rechts. Baugniet deed een bod voor bbv arms, omdat hij hoopte het materieel weer aan Angola te verkopen via een Antwerpse firma. Als dat was doorgegaan, zouden Portugese wapens aan een ex-kolonie in Afrika weer op het beginpunt zijn aangekomen, via makelaars in Antwerpen, Brussel en Luik! Uiteindelijk heeft Indonesië echter de obussen opgekocht.

Zeer belangrijk voor 85 en 86, vooral als men aan de reacties van Gol denkt. Ook is er via die wereld een duidelijke link naar Zweden. Baugniet, is hij de link met zowel de onderwereld als met extreem rechtse organisaties in België en in het buiten land, en huurlingen en was een persoonlijke vriend van Cooper. En dan heb je ook nog de connectie met Julien De Staerke die ook weer in contact staat met de entourage van Reich, Farcy staat via Dewit. Link met de moord op Vanden Eynde in Beersel?

Men spreekt veel over de financiering van extreem-rechts in binnen en buitenland door overvallen, doch de bedragen die men kan verkrijgen door drughandel zijn gigantisch veel hoger, en de tol die de samenleving er moet voor betalen is nog veel groter. Het marginale karakter van de tak die de drugs verhandelt is niet te beschrijven, en ze zijn zeer goed georganiseerd en gesloten. Door de gigantische grote bedragen is de besmetting met de bovenwereld banken, en voor het witwassen bouw en casino’s heel groot, om een voorbeeld te geven 120 kilo zuivere heroïne waar in de zaak Reich sprake van is, was toen midden 80 goed voor een straatwaarde van 1 miljard en 200 miljoen Belgische frank of 30 000 000€.

Na zijn vlucht naar Paraguay wou men Bultot ruilen voor Reich die in Belgie in de gevangenis zat.

2,725

(382 replies, posted in Hypotheses)

speurneus wrote:

Ik vind dat je nu wel veel overslaat. Je slaat juist de dingen over die marginaal waren, pralines en dweilen jatten is niet professioneel. Koelbloedigheid kan in je karakter zitten, zeker als je uit een marginale clan komt. Dan word dat vaak met de paplepel ingegoten. Niks vreemds in die wereld. Ik heb ook nooit ontkend dat ze geoefend hebben, lees mijn post hierboven.

Straf in een zaak waar 28 doden gevallen zijn 40 gewonden, waarbij de politie diensten steeds geschrokken waren of het abnormaal en professioneel optreden van de daders kom je af met argumenten van een dweil en andere prullen. Om nu terug te komen op de acties van 82 en 83 waarbij men het krijsvuur gehanteerd heeft, Waver en Nijvel, wat was de buit met wat zijn thuis gekomen? Wat was hun doel? Een dweil stelen kan iedereen maar de acties Temse en Nijvel zijn van een andere soort.

Trouwens in Temse een marginaal doet al die moeite niet die rijd met zijn auto tot voor de deur en maakt dat hij zo rap mogelijk wegkomt en steelt zeker geen prototypes. Men kan zich de vraag stellen bij de echt gewelddadige acties uit '82 en '83 - Waver, Temse, Nijvel - wat was de buit en het doel. De andere moorden en overvallen uit 82 en 83 zijn minder uitzonderlijk en komen veel namen voor in aanmerking, maar dit is niet zo voor alle misdaden. Dus met alles op een hoop te gooien kom je er niet.

2,726

(382 replies, posted in Hypotheses)

Volgens mij heeft DLB absoluut een punt. En dat kruisvuur maakt het juist interessant, in '82 en '83 doen ze dat keer op keer, in Waver, in Hoeilaart, op de parking van de Colruyt, aan de Diable. In '85 verandert de tactiek. Steeds zegt men: ze hebben geluk gehad. Het automatisme dat de daders hebben bij deze techniek in het heetst van de strijd tegen geoefende agenten maakt duidelijk dat ze dit nog gedaan hebben, plus het feit dat ze zonder verpinken doden doet vermoeden dat het om meer dan marginalen gaat. Marginalen doen marginale dingen, wat de Bende van Nijvel deed was van een heel andere orde. En zoals DLB aanhaalt: het kruisvuur aan de Diable doe je niet zomaar, en zeker niet uit boekjes, en koelbloedigheid leert men dat ook uit boekjes? Zo gezegd geluk hebben, als je veel oefent heb je meer kans op geluk.

2,727

(1,219 replies, posted in 1985)

In verband met Aalst mag men niet vergeten dat de daders zeer goed voorbereid waren en op de hoogte waren van het reilen en zijlen van de ordediensten. Er was een rijkswachtfeest die avond, ook waren er politiewagens onklaar gemaakt, er is de bommelding in de buurt van Aalst ergens, het telefoontje naar de vrije radio, de gevonden wapens, blijkbaar ook meerdere Golfjes.

Dit was in een periode dat het land in opperste paraatheid was, met sluipschutters op daken. Dat de bende juist dan op die manier toeslaat is zeer straf en uiterst uitdagend. En ook zo in een val zit je niet echt na hun methode van optreden, er chaos alom als de daders kordaat vlug en doortastend handelen doen ze wat ze willen. In feite kunnen ze zichzelf verkleden en tussen de toeschouwers gaan staan als ze het willen.

Alternatieve vluchtwegen genoeg, de kans bestond dat ze hun wagen moesten achterlaten als de parking afgesloten was, maar zelf waren ze niet opgesloten in het tegendeel. Waarom hebben ze enkele minuten gewacht alvorens de parking af te rijden, hebben ze de situatie verkend? Stonden ze in radiocontact en hebben ze de verschillende opties afgelopen? Aalst had ook veel voordelen.

2,728

(154 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Oeps, er is toch blijkbaar van alles aan het bewegen.

Om het over feiten te hebben: Delta cel is pas ontstaan na de oprichtingsbesluit in januari 86 en pas echt actief geworden in maart, begin november vinden ze de fameuze zakken. 7 maanden, en 1 van de sleutel figuren van Delta cel in het vinden van de zakken, zat zelfs korter in de cel. Delta cel was zeer afhankelijk van andere parketten zoals Nijvel en ook vooral van CBO voor info. Een van de belangrijkste vragen is wat wist Delta cel op 9/11/86 als ze de 2 zakken opdoken. Er is veel info voor Delta achter gehouden blijkbaar, vanuit Nijvel en het CBO en Delta zat toen ook op 9/11/86 met het probleem dat ze zeer afhankelijk waren van info van derden en ze hadden zeker nog geen overzicht in het hele dossier laat staan van de rand dossiers.

Er bovenop is het feit dat in september 86 de GP uit de vergaderingen van het CBO is gestapt en het hele onderzoek in handen van de rijkswacht was met het CBO als informatie centrum. 2 maand erna vind Delta de zakken toeval? En dat terwijl er op de achtergrond een geheime rijkswacht cel vanaf 83 bezig was met de bende feiten te onderzoeken, die geheime cel is maar aan het licht gekomen in 88 wat deed die cel en wie waren de leden? Waarom wilde de rijkswacht die nog steeds een legeronderdeel was alles onder controle hebben?

Nu om op het punt van manipulatie te komen, het was volgens mij niet zo moeilijk om Delta uit Dendermonde te manipuleren, als men bovenstaande leest dan is de samengestelde cel uit Dendermonde een gemakkelijke prooi in het Brusselse wespennest en de heren die bovenop dat nest zetelen. Een belangrijke vraag is had Delta in 86 al door in welk doolhof dat ze terecht gekomen was, en was de omvang van het dossier al duidelijk voor hen? Dat Delta in zijn enthousiasme soms verdachte dingen doet zoals de pv van 12/11/86 van Frank O. ( was dat na het beruchte bezoek van de GP aan Dendermonde?) roept vraagtekens op, en moet door de speurders uitgeklaard worden. Maar het is toch al lang duidelijk dat de echte manipulatie van bovenaf komt en dat die namen gekend zijn en dat het daar altijd al de mist ingaat.

De methode die de nieuwe onderzoekscel hanteert heeft in het buitenland in soortgelijke moeilijke dossiers tot doorbraken geleid en zelfs een veroordeling van een minister van binnenlandse zaken in Spanje. Nu de laatste tijd is het toch wel verdacht woelig in de media, tevens de doodsbedreigingen waar de betrokkenen melding van maken zijn niet niets. Word het ergens warm?

2,729

(32 replies, posted in Documentatie)

dim, die namen komen waarschijnlijk van de getuigen op 9/11/85, misschien van frank O. of de andere getuige. Tevens valt het ook op dat het CBO over bijna alle gegevens beschikt, maar de Delta cel niet.

2,730

(125 replies, posted in Plaatsen)

dim wrote:

Dus als we op het Vandeuren-spoor afgaan zouden de drie voornaamste daders bij Dekaise Vandeuren, Willy Van Cutsem en Baugniet geweest zijn? (Exit Bouhouche en Mendez?) Maar waren deze voldoende getrained, in staat om zo koelbloedig te blijven en daarbij ook nog eens een kruisvuur te openen? In welke mate voldoen ze aan de dadersbeschrijving? (bv. ook "tapette marocaine")

Of dat begenoemde de effectieve daders zijn daar heb ik mijn twijfels over, maar dat ze er meer van weten is zeker. Wat Beijer en Bouhouche betreft, Beijer speelt zeker een rol, en misschien zelfs een grotere dan Bouhouche. De rol van Beijer in het voorval met Vandeuren is opvallende alsook de Aziatische tint dat die zaak krijgt.