31

(149 replies, posted in Plaatsen)

Ja, dit kan inderdaad een dwaalspoor zijn dat men probeert te leggen, maar er zijn vele feiten gelinkt aan Elsene, ook in de beginperiode, zoals bv. de diefstallen van wagens. Ik kan me echter voorstellen dat de beginnende bende zich in het begin niet bezig hield met dwaalsporen leggen en gewoon de gemakkelijkste weg volgde: wagen stelen of achterlaten in de buut waar een bendelid woonde of regelmatig vertoefde. Deze sporen  uit het begin kunnen het meest waardevol zijn.

Mijn excellijst is klaar en bevat 45 feiten gelinkt aan Elsene. Er zijn tal van vraagtekens welke ik niet direct ingevuld krijg, zoals bv. mijnheer Y woonde in de Z straat. Periode: onbekend. De gegevens die ik verwerkt heb zijn: datum/ jaartal/straat/feit/omschrijving/bron (gepost door ... op datum van)/vraagtekens. Heeft er iemand bezwaar dat ik de lijst post hier? De lijst bevat bv X van dit forum heeft dit op ... datum gepost. Voordeel van deze lijst is dat er kan gesorteerd worden bv op straat/jaartal, ...

32

(306 replies, posted in Algemeen)

Dus we moeten niet rekenen op de elementen in "het dossier" om ooit de waarheid of de mogelijke waarheid te kunnen achterhalen? Rest dan enkel nog getuigen, daders, ... die dan mogelijks gaan praten, of uitspraken van bv. betrokkenen bij het onderzoek die niet meer gebonden zouden zijn aan het beroepsgeheim.

Maar ook deze mogelijke uitspraken kunnen dan wederom niet meer getoetst worden aan "het dossier".  Niet echt iets om naar uit te kijken. Kan interessant worden, maar de twijfels zullen dan ook sowieso blijven. De enige die mijns inziens voordeel hebben bij een verjaring lijken me dan toch enkel de betrokkenen, daders, uitvoerders te zijn, ...

"Print screen" van hetgeen je nodig hebt en plakken in "Word" is denk ik het enige wat mogelijk is.

34

(306 replies, posted in Algemeen)

Los van de vraag of het handhaven of het verlengen van de huidige verjaringstermijn zinvol is of niet, stel ik me de vraag wat er concreet gebeurt bij het bereiken van de verjaringstermijn. Stel het "dossier Bende van Nijvel" verjaart op 09/11/2012, dertig jaar na de laatst gekende feiten.

Ik kan me voorstellen dat het Openbaar ministerie vanaf deze datum geen strafvordering nog mag uitspreken die betrekking hebben op deze feiten. Ok, tot daar toe. Maar: wat gebeurt er dan wettelijk met het "dossier", de neerslagen van het onderzoek? Waar deze zich ook mogen bevinden. Ik druk het even plastisch uit:

  • Worden deze gearchiveerd (in dozen gestoken en verzegeld)?

  • Worden deze vernietigd (papiersnipperaar of verbrand bv.)?

  • Wordt het dossier openbaar gemaakt (tentoongesteld in een kamer waar iedereen deze kan inzien of geldt dit maar voor de geïnteresseerden die na 5 dagen wachttijd en speciale pas toegelaten worden, of enkel maar voor advocaten, ...). Mag dit gekopieerd worden?

  • Of wordt de bestemming van het dossier bepaald door een (nog) op te richten commissie of raad of college, welke dan beslist of eventueel beslist?


Tal van vragen waarop ik geen antwoord vind. Ergens hierboven in dit topic vond ik zowel de termen "vernietigen" en "openbaar maken". Zegt ons wetboek iets hierover? Zijn er hier juristen aan boord?

35

(149 replies, posted in Plaatsen)

Ja, ik begrijp wat je bedoelt Ben. Was trouwens ook zinnens deze op kaart te brengen. Mbt. het uploaden van de link naar een bestand: hoe doe ik dat? Is dit ergens beschreven?

36

(149 replies, posted in Plaatsen)

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn: ik ben alvast begonnen met een Excel-lijst van de hierboven vermelde feiten die met "Elsene" gelinkt zijn. Dit duurt niet zo lang. De meeste data komen van de bijdragen van Ben en Boemerang.

Uit deze bovenstaande posts blijkt dat er reeds 35 feiten met Elsene te maken hebben. Vraag voor Ben: kan/mag een Excel-lijst of een andere lijst gepost worden?

37

(149 replies, posted in Plaatsen)

Ik ben nieuw op dit forum (hoewel ik dit al een paar maand als gast volg), en ik ben onder meer overdonderd door de weelde aan gegevens, data, ... naast ook de professionaliteit van de deelnemers en de inspanningen van de leden van dit forum. Ik hoop van harte dat onze inspanningen wat uithalen!

Tussen de enormiteit van alle data verbanden zien en conclusies trekken of pistes onderzoeken is een hele opgave. Ook hebben we maar een klien percentage van alle gegevens beschikbaar, lees ik. Ik kwam op dit onderwerp "Elsene" terecht en stelde mezelf de vraag of dit forum een zoekfunctie heeft. Dit blijkt inderdaad het geval. "Elsene" geeft meer dan 150 treffers, met telkens verwijzing (link) naar de onderwerpen. Boeiende lectuur! Ne mens is er een tijdje zoet mee.

Evenwel stel ik me de vraag of het niet mogelijk is deze info te bundelen in een soort database of excel bestand zodat het overzicht iets compacter blijft. Een lijst met naam, straat, gegeven of voorval, datum, ... zou bv. tot bepaalde inzichten kunnen leiden. Ik geef "Elsene" als voorbeeld. Wishful thinking?