11

(9 replies, posted in Politiek & Business)

Vervolgens escaleert het echt tot een schandaal in het Belgisch voetbal. Op 6 februari verschijnt er vervolgens de titel:

Antwerp-voorzitter en bankier Eddy Wauters ook aangehouden.

Eddy Wauters (50) was voorzitter van de beheerraad van Royal Antwerp F.C. en afgevaardigd beheerder van de Kredietbank. Uit de boekhouding zou blijken dat heel wat bedragen naar Zwiterserland verdwenen. Wauters zat van 4 tot 17 februari in de cel. Jurion komt vrij op 22 februari.

Ook de zwarte kas van R.S.C. Anderlecht werd blootgelegd. Ook daar werden bekentenissen afgelegd over geknoei met transfers en zwart geld. Ook de boekhouding van Standard Luik werd in beslag genomen. Later wordt duidelijk dat Standard, Waterschei heeft omgekocht en zo de kampioenstitel "gekocht" heeft. Trainer toen was Raymond Goethals die 3 jaar geschorst wordt. AC Milaan ontslaat Eric Gerets, die ook betrokken was bij het schandaal (als speler van Standard). Ook AA Gent en later FC Seraing gaan door de knieën.

Relevant zal het allemaal wel niet zijn maar onze Jef was toch ook nie echt nen brave precies. smile Zelf reageert hij in de krant van 23 februari als volgt:

"Men heeft mij de bedragen gevraagd die ik voor transfers van spelers kreeg. Die heb ik gegeven. Verder is men gestruikeld over mijn 'zwarte kas' in het buitenland. Ik heb zwart geld ontvangen, dat wel, maar men zou iedere Belg in de nor kunnen draaien voor zwart geld. Dat men een notaboekje zou gevonden hebben met alle details van de transacties is uit de lucht gegrepen."

12

(9 replies, posted in Politiek & Business)

Fraude bij voetbaltransfers - Aangehouden Jef Jurion zit "op sekreet"

Jef Jurion, de gewezen stervoetballer van Anderlecht en de nationale ploeg, werd donderdagochtend door onderzoeksrechter Guy Bellemans onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Blijkbaar was de onderzoeksrechter niet tevreden over de medewerking, die hij vanwege de gewezen Gouden Schoen kreeg. Jurion, vorige week 47 jaar geworden, wordt beticht van valsheden in geschriften met de bedoeling de fiscus te misleiden. Hij zou fiscale fraude gepleegd hebben in alles, waar hij zich mee bezig houdt: zijn restaurant l'Auberge du Chevalier te Beersel, vooral echter zijn contracten als manager van voetbaltransfers, zijn handel in immobiliën in België en Spanje. In deze zaak werden verder geen andere personen onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Maandag of ten laatste dinsdag zal Jef Jurion voor het eerst voor de raadkamer verschijnen. Hoe lang hij in voorhechtenis zal zitten, zal waarschijnlijk vooral afhangen van zijn koppigheid en zijn houding tegenover de speurders. volgens de laatste berichten zou Jurion zelfs "op sekreet" geplaatst zijn, zoals dat heet, "beroofd van vrij verkeer". Dat betekent dat hij drie dagen lang alleen in een cel zit en met niemand in contact mag komen, noch met medegevangenen tijdens de wandelingen, noch met bezoekers. Er zouden bij deze kwalijke zaak namelijk nog meer vrienden-voetballers betrokken zijn.

Bron: Het Laatste Nieuws | Mon Devoghelaere | 3 februari 1984

13

(9 replies, posted in Politiek & Business)

Fiscale Fraude: Stervoerballer Jef Jurion voorgeleid

Gewezen stervoetballer Jef Jurion (46) is woensdag te Brussel voorgeleid door onderzoeksrechter Guy Bellemans. Of er ook een aanhoudingsmandaat zal worden afgeleverd, hangt af van de houding van Jurion en van de resultaten van de huiszoekingen, die eveneens woensdag werden verricht. Wat de precieze betichtingen zijn, was woensdagavond nog niet geweten. Wellicht gaat het hier om fiscale fraude en valsheid ingeschrifte, gepleegd door Jurion als restauranthouder maar vooral als makelaar in voetballers.

Simultaan werden woensdag huiszoekingen verricht op het appartement van Jurion te Sint-Pieters-Leeuw, in zijn restaurant in de schaduw van het kasteel van Beersel, en bij verscheidene familieleden. Het onderzoek werd mede geleid door de Bijzondere Belatingsinspectie, de James Bonds van het minsterie van Financiën. Blijkbaar was men op zoek naar een geheime of zwarte boekhouding. Op het parket te Brussel was men woensdagavond nog zeer zwijgzaam over deze zaak.

Bron: Het Laatste Nieuws | Mon Devoghelaere | 2 februari 1984

Onze contactgegevens

WPG Uitgevers België
Mechelsesteenweg 203
2018 Antwerpen
tel.: 03 285 72 00
fax: 03 285 72 99

15

(68 replies, posted in Bende Haemers)

Spoor naar bende van Nijvel?

Broer van gezochte Kapllan aangehouden na rooftocht

Is men een stap dichter gekomen bij de ontmanteling van de bende van Nijvel? Feit is, dat na een gewapende overval op een moterhandelaar te Zemst drie jonge kerels werden aagehouden onder wie de broer van de gevreesde en druk gezochte Kapllan Murat. Alhoewel twee van de drie verdachten hardnekkig ontkennen (de derde kon ter plaatse overmeester worden) meent men bij de gerechtelijk brigade van de Brussels stadspoltie, dat dit wel eens een ernstig spoor zou kunnen zijn naar de bende van Nijvel. Vooral in verband met de bloedige overval op een supermarkt te Beersel, op 7 oktober 1983, worden de drie heerschappen voortdurend overvraagd.

Bron: Het Laatste Nieuws | Mon De Voghelaere | Zaterdag 12 november 1983

De garage van Kapllan?

Ondanks het ijskoude water, zochten duikers urenlang naar mogelijke gestolen voertuigen. Met succes, want opnieuw werd een auto gevonden, in wat wel eens de - natte - "garage" van Kapllan zou kunnen zijn

Het gerecht blijft koortsachtig speuren naar Kapllan Murat. Elk spoor wordt onderzocht en daarom trok men gisteren, woensdag naar het kanaal van Charleroi, ter Sint-Pieters-Leeuw, ter hoogte van het stadion van Ruisbroek. Duikers van de brandweer van Brussel doken er het ijskoude water in, op zoek naar dure en snelle wagens. Aldo De Moor, een kornuit van Kapllan, had onlangs immers bekend dat de bende daar de voertuigen na gebruik "stalde". Kapllan Murat wordt steeds vernoemd als één van de mogelijke leiders van de bende van Nijvel, die een hele reeks bloedig overvallen op haar actief heeft.

Bron: Het Laatste Nieuws | M.C. | 24 november 1983

16

(16 replies, posted in Andere Personen)

Dat denk ik niet, de journalist somt gewoon de verschillende sporen op die op dat moment werden onderzocht. Op dat moment was er het één en ander te doen rond de P.38 (Luger; wapen van Cocu), rond Kapllan en zijn broer, rond Splettinckx en ook rond ene Jean-Louis D.

17

(16 replies, posted in Andere Personen)

Jongens, dit dateert van 1983. Elke persoon van 1m90 in het Brusselse werd volgens mij scheef bekeken. De naam werd trouwens verkeerd weergegeven in de krant. Enkele dagen later verschijnt er dit artikel:

Sporen naar bende van Nijvel blijven veronderstellingen

Elie Splettinckx, Kapllan Murat, de P.38 van Bergen: hoe zit het nu met de sporen in de zaak van de bende van Nijvel? Waarom heet Jean Deprêtre, procureur des Konings te Nijvel, de pers met aandrang gevraagd voorlopig niets meer over het onderzoek te publiceren?

Te Brussel werd woensdag Elie Splettinckx (25) aangehouden, aan het stuur van een Mercedes, op klaarlichte dag, in het volle stadscentrum, met naast zich zijn minderjarig liefje Sylviane. De B.O.B. van Brussel beschouwde hem lange tijd als een der hoofdverdachten inzake de Bende van Nijvel. Maar dat was, toen men dacht dat hij naar het buitenland gevlucht was. Nu hij zich te Brussel heeft laten aanhouden als een mak lammetje, lijkt het weinig waarschijnlijk dat hij iets te maken heeft met de bende.

Bron: Het Laatste Nieuws | Mon Devoghelaere | 18 november 1983

18

(16 replies, posted in Andere Personen)

Leider bende van nijvel naar buitenland gevlucht?

De man die er van verdacht wordt, aan de leiding te staan van de bende van Nijvel, een zekere Splitting, is sinds 24 oktober spoorloos. Ook zijn liefje, de amper 17-jarige Sylvianne Van der W., is verdwenen. Men vermoedt dat het paar naar het buitenland is gevlucht, hetgeen meteen de relatieve kalmte van de voorbije weken zou verklaren.

De speurders kwamen Splitting slechts moeizaam op het spoor. Toen met eindelijk genoeg elementen had, om enige vermoedens bevestigd te zien, moest men nog zijn schuiloord ontdekken. toen ook dat eindelijk ontdekt was, bleek de vogel gevlogen, in gezelschap van zijn liefje. Het is natuurlijk mogelijk dat men zich vergist, maar er zijn toch heel wat elementen die er op wijzen dat Splitting de bendeleider is. De gezochte misdagdiger is zeer groot, hij staat bekend als hard en meedogenloos, ondanks  zijn jeugdige leeftijd. Men vermoedt zelfs dat zijn vriendinnetje aan sommige overvallen in zuidelijk Brabant heeft deelgenomen.

Meer konden wij over Splitting niet vernemen. Officieel werd zelfs helemaal niets bevestigd. Maar het is wel opvallend dat het nu al drie weekeinden lang kalm is gebleven. Drie weekeinden lang hielden de politie-agenten, rijkswachters, BOB'ers en speurders van de gerechtelijke politie elke vrijdag en elke zaterdag tussen 7 en 10u. 's avonds de wacht bij alle supermarkten en warenhuizen van Brussel en Brabant, zes vergeefse nachtbeurten. De bende wist, dat men haar op de hielen zat.

Bron: Het Laatste Nieuws | Mon Devoghelaere | 31 oktober 1983

19

(75 replies, posted in Bewijsstukken)

Kan je ons helpen waar we meer info vinden over dit Stans-apparaat? Ik heb toch al het nodige gelezen maar dit was me onbekend.

20

(27 replies, posted in Onderzoekspistes)

Op de website van de standaard wordt het feit uit 1983 trouwens ook aangehaald: "7 mei 1983: Overval op warenhuis GB in Houdeng Goegnies. Buit: 900.000 frank."

Ik neem aan dat dit toegeschreven is aan de bende door de theorie van Deprêtre dat de Borains achter de bende zaten.