11

(935 replies, posted in Bende De Staerke)

"Het Manneke" noemt Leimbergen Jean, geboren te Nieuwerkerken op 10 mei 1954.

Django68 wrote:

Er was de getuigenis van 'het manneke', een zigeuner die De Staerke had herkend; Volgens Walter Baeyens in zijn boek 'De macht van de elite' leverde 'het manneke' de wapens waarmee de bende de Delhaize in Aalst overviel. Twee nogal uiteenlopende getuigenissen over dezelfde persoon.

"Het manneke" (Leimbergen Jean) is toch NIET de zigeuner die Philippe De Staerke heeft herkend? Het was de Jonghe René die Philippe De Staerke heeft herkend.

Gelieve geen verkeerde informatie op het forum te plaatsen aub. Het is al ingewikkeld genoeg.

12

(935 replies, posted in Bende De Staerke)

fenix wrote:

Maak het maar mee, eerst beschoten worden om dan ondervraagd te worden. Dat kan toch niet kloppen want indien ik mij niet vergis is de man zelfs in zijn hoofd geschoten. Dat was toch de man in de blauwe wagen he? Met medepassagier? Moens?

Inderdaad. Moens Rosette (vrriendin van de Jonghe René).

13

(935 replies, posted in Bende De Staerke)

Philippe "Johnny" De Staerke moet meer weten. Daarvan ben ik persoonlijk voor 100 % zeker.

14

(935 replies, posted in Bende De Staerke)

Philippe De Staerke is de enige persoon die ooit officieel in verdenking is gesteld voor zijn mogelijk aandeel in de ‘hold-ups’ van de Bende van Nijvel, waarbij enkel in Aalst acht mensen meedogenloos - en schijnbaar zonder reden - werden neergeknald.

Er kwam evenwel nooit een proces tegen de man.

Marie-Jeanne Callebaut zag dat anders. In 2002 nog: “De Staerke heeft willen spreken. De Staerke is beginnen spreken, hij heeft ooit zelfs bekentenissen afgelegd. Maar De Staerke heeft men monddood gemaakt. Ik ben er zeker van dat hij er in Aalst op een of andere manier bij is geweest. Ik beweer niet dat hij heeft geschoten. Maar hij weet meer dan hij heeft willen zeggen.” (lees verder onder fragment uit 'Beetgenomen')

Hierna volgt het fragment uit "Beetgenomen" van Hilde Geens, met name waar Marie-Jeanne Callebaut de zigeuner opzoekt die Philippe De Staerke aan de Delhaize had herkend (dit fragment kan ik helaas niet posten, het gaat dus over De Jonghe).

De KI besliste om De Staerke definitief buiten vervolging te stellen. Callebaut: “Ik zal mijn onderzoek voortzetten zoals ik dat al jaren doe. Ik zal vragen blijven stellen over het mogelijk doelgericht neerschieten van bepaalde slachtoffers tijdens de Bende-raids. Mijn man sprak mij ooit over en diamantsmokkel vanuit Zaïre (Congo). Andere personen hebben het in het dossier over diamanten gehad. Sommige getuigen linken mijn man zelfs aan andere slachtoffers van de Bende, zoals bankier Leon Finné die in Overijse is doodgeschoten. Het is misschien toeval, maar ik zou het ooit wel willen weten.”

Philippe De Staerke (soms ook: De Staercke) (28 augustus 1957) is een Belgische crimineel. In de jaren 80 van de 20ste eeuw viel hij op als leider van de bende van Baasrode. Het is nooit bewezen dat hij ook deel uitmaakte van de Bende van Nijvel, maar tot op heden blijft hij een hoofdverdachte in de zaak rond de beruchte misdaadbende. Hij is de broer van Julien De Staerke, Robert De Staerke, Bertha De Staerke en Léon De Staerke, die eveneens in opspraak kwamen.

Eind 2021 beweerde zijn oude kompaan en gangster Alain Moussa dat De Staerke en Dominique Salesse achter de Bende van Nijvel zaten. Hij werd opgepakt voor verhoor door de politie en snel daarna weer vrijgelaten. Het is onduidelijk of hij nieuwe informatie aangebracht had. Eind maart 2023 overleed Moussa thuis in Asse.

Ook Callebaut overleed onlangs, zonder de volledige waarheid te kennen.

Het fragment uit "Beetgenomen" gaat dus over dit:

De getuigenis van René de Jonghe, die beschoten werd door iemand met een riot-gun, en daarin Philippe De Staerke herkende, die een jeugdvriend van hem was.

15

(935 replies, posted in Bende De Staerke)

» p-magazine.com

16

(26 replies, posted in Filière Boraine)

Komaan zeg... Een jongetje had zelfs de JUISTE nummerplaat - die op de Saab 900 Turbo aangebracht was - onthouden: SX-676.

In de loods van Brouette waren in de zomer van 1983 een paar kinderen komen spelen, en die hadden hem daar zien staan, onder een groot wit plastic zeil: een fonkelnieuwe sportwagen. Saab 900 Turbo, achtkleppenmotor, 145 pk. “Waw”, zei een jongetje van veertien toen. Een van die jongens was Alain Capron, de zoon van de politiecommissaris van Boussu. Hij had zelfs de nummerplaat onthouden, SX 676.

Bron: De bende, een documentaire.

Met welke ernst werd het gerechtelijk onderzoek in de Bende van Nijvel gevoerd eigenlijk?

17

(26 replies, posted in Filière Boraine)

Een typisch voorbeeld is de Saab 900 turbo. De Bende wist precies wat ze hebben moest toen ze in de nacht van 7 op 8 juni 1983 via een dakraam garage Jadot binnendrong: een Saab 900 turbo, met een achtkleppenmotor (145 pk).

Die Saab werd was later gebruikt. Het parket in Nijvel had in 1984 al een vrij helder idee over waar de Saab drie maanden lang verborgen was gehouden.

Via tips, verificaties en - zelfs - bekentenissen van leden van de zogeheten Bende van de Borinage kon met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden besloten dat de auto was gestald op het terrein van Richard Brouette in Boussu. In een hoek, in een loods, of op een terrerin, verborgen onder wit plastic, zoals de politiecommissaris van Boussu vele maanden later onomstotelijk zou kunnen aantonen.

Brouette is een van de vele namen in het dossier.

Typisch aan de Bende van Nijvel is dat ze wagens stelen, er aan werken en de wagen pas later gebruiken voor de diefstal of ‘hold-up’.

Bron » p-magazine.com

18

(498 replies, posted in Algemeen)

ctrix wrote:

Geheel toevallig vernam ik op een blauwe maandag een aantal "toevalligheden" die mij er nu 100% van overtuigen dat de waarheid nooit aan het licht zal komen. Het land zou inderdaad daveren op zijn grondvesten. De angst zit er nog steeds, en blijkbaar terecht, diep in bij mensen die iets toevallig meemaakten.

Ctrix : Ik zou u aanraden met uw informatie eerst bij een degelijk advocaat te gaan en via hem de cel BW contacteren. Ik zou als degelijk advocaat Meester Walter Van Steenbrugge aanraden.

19

(498 replies, posted in Algemeen)

Oei, dat ziet er heel interessant uit ctrix... "Toevallige getuigen"?

20

(91 replies, posted in Andere)

Correctie : Walter Verstappen was de gerant van de Colruyt van Halle. U bedoelt waarschijnlijk Freddy Vermaelen?