1

(962 replies, posted in 1985)

the end wrote:

In Aalst zijn er verschillende talen gesproken door de daders, Frans, Nederlands (een paar woorden) en een onbekende taal. Voor die onbekende taal zijn er maar een paar opties die af te leiden zijn uit het dossier. Ik kan verstaan dat je benieuwd bent naar de opties maar dit is een cruciaal gegeven dat ik nu nog niet online ga plaatsen.

Hebreeuws ?

2

(259 replies, posted in Andere feiten)

the end wrote:

Lees wat er staat in die nota: Omkoopbaarheid en amoraliteit gaan hand in hand met onvoorzichtigheid, de realiteit overtreft de fictie Die omkoopbaarheid en amoraliteit, iets verder gestoord is, onvoorspelbaar, inconsequent, egocentrisch, megalomythomaan en zonder enige twijfel masochist. Die persoon uit de x-nota bevind zich in de buurt van een amorele sadist!

Een groot aantal eigenschappen lijken te sporen met wat we over Farcy weten, behalve dan dat hij masochist zou zijn, eerder sadist. Zo wordt een van de personen uit zijn omgeving als zijn slaafje beschreven. Dat de Fransen info over hem hebben, kan kloppen want hij is in Frankrijk geboren en verbleef nabij de grens. Het feit dat hij zolang ongestraft zijn gang kon gaan is toch niet normaal. Misschien moeten we de nota eens ontleden met Farcy als mijnheer X. Als partner/afnemer in het drugs voor wapens verhaal met de Libanezen bijvoorbeeld.

3

(270 replies, posted in Bouhouche & Beijer)

the end wrote:

Wat huurde Mendez aan Immobilière Meulemans? Zou het dus een tweede huis van Mendez in Jette kunnen zijn? Bouhouche had ook zijn winkel in Jette.

Puur speculatief: zou het kunnen dat Mendez de huur betaalde van de wapenwinkel van Bouhouche? En Bouhouche er de wapens verkocht die Mendez verdonkeremaande bij FN? Zo zou er makkelijk een zakenconflict kunnen ontstaan zijn.

4

(53 replies, posted in Organisaties)

Ik zie ook geen directe linken met bendefeiten. Maar enerzijds zien we Stefano Delle Chiaie hier geheime vergaderingen houden over clandestiene acties met de extremere elementen van VMO. Delle Chiaie is niet de eerste de beste in de wereld van het terrorisme. Voordat hij terecht moest staan voor de Bologna aanslag, was hij reeds beschuldigd van een bomaanslag op een bank in Milaan met 16 doden en meer dan 100 gewonden (1969), twee mislukte bomaanslagen, een bomaanslag op een trein in 1974 en een moord op een Italiaanse rechter in 1976.

Van Roger Spinnewijn is geweten dat hij in 1975 onderricht gaf in het gebruik van explosieven bij een door de Britse neonazi's van Colomn 88 ingericht trainingskamp. Hij is in 1980 bij de bestorming van de Brugse Halletoren en is hij ook aanwezig op een trainingskamp van de extreemrechtse protestantse Ulster Volunteer Force. Je zou je kunnen afvragen welke motivaties beide partijen hadden om samen te zitten. Ik vermoed dat de heren in juni 1980 niet samenkwamen om een potje te manillen. wink

Anderzijds zie je dan dat zijn goede vriend Elio Ciolini (aka Baccioni) via Robert Wellens (die een uitgebreide correspondentie voerde met Leon Degrelle) in rechts-politieke kringen in Brussel wordt geïntroduceerd en via deze kliek bij de Haemers bende terecht komt, waar zijn rol tot op heden onduidelijk is.

Het lijkt er dus sterk op dat beide heren heel bewust naar België komen met bepaalde bedoelingen. Of de Bende van Nijvel hiervan in het verlengde ligt is inderdaad verre van duidelijk noch bewezen.

5

(53 replies, posted in Organisaties)

En kijk wat we hier lezen over de intussen overleden Roger Spinnewijn:

"Maar hij is ook een man met vele buitenlandse contacten. Zo is hij aan de vooravond van de IJzerbedevaart in 1980, samen met Karel Dillen, gastheer voor een bont gezelschap van Duitse, Britse en Franse extreemrechtsen tot neonazi’s. Hij verwelkomt in Brugge ook de ‘nieuw-rechtse’ Franse filosoof Alain de Benoist."

De IJzerbedevaart vond in 1980 plaats op 29 juni.

6

(53 replies, posted in Organisaties)

Stefano Della Chiaie werd in 1980 opgemerkt op volgende vergadering:

Diksmuide, Belgium: June. International neo-fascist rally hosted by Flemish Militant Order (VMO), attended by neo-fascists from Italy, France, Spain, the United States and Britain. According to the British anti-fascist magazine Searchlight, a secret meeting was held in Bruges to discuss clandestine activities such as the exchange of personnel to effect jobs in each other's countries and the establishing of an escape network and the setting up of a network of "safehouses" for neo-fascists on the run. The British neo-fascist organisation, the League of Saint George, undertook to provide cover for wanted neo-fascists.

Bron: Stefano Delle Chiaie, portrait of a black terrorist | Stuart Christie | 1984

7

(84 replies, posted in Andere)

Scaramouche wrote:

Sebastiaan, in de reportage van TV Oost hoor je toch wie er gereageerd heeft (in het eerste interview van Edwig Steppé)? Het was zijn vroegere overste Procureur generaal André Van Oudenhove!

Inderdaad, ik had niet goed opgelet, bedankt voor de invulling.

8

(84 replies, posted in Andere)

Respect voor je getuigenis, maar waarom na al die jaren niet gewoon man en paard noemen, Mr. Steppé? Of moeten wij de papieren berg doorzoeken om weeral eens te gissen wie of wat? Wie waren je oversten en wat hebben ze concreet gedaan? Als de insinuatie klopt, gooi het dan toch volledig in de openbaarheid met naam en toenaam. Wat heb je te verliezen?

9

(46 replies, posted in Journalisten)

Karlo van Eigenbraxel wrote:

In dit artikel staat iets zéér opmerkelijks waarover (voor zover bekend) verder niets op deze website te vinden is. Het gaat over een buitgemaakt dienstwapen, afgepakt van de rijkswachters bij de overval op de Colruyt in Nijvel op 17 september 1983. Paul Ponsaers schrijft:

"Dat wapen duikt trouwens in december '84 op een wel erg merkwaardige manier weer in het dossier op. Een Libanees werd In Beiroet geëxecuteerd. Er zijn niet zoveel wegen denkbaar waar langs de wapensmokkel vanuit België naar Libanon zou kunnen verlopen. Tot nog toe is er maar één mogelijkheid in het ganse dossier.

Het betreffende handvuurwapen zal later teruggevonden worden in de zwaaikom bij Ronquieres.

Toch wel » Forum

10

(46 replies, posted in Journalisten)

Koen_H wrote:

Ik ben zelf historicus en vind het een interessante piste die Ponsaers voorstelt.
Wat mij opvalt op dit forum en bij de berichtgeving rond de Bende in het algemeen is dat we van de speurders eigenlijk nu al min of meer verwachten dat ze zich als historici gedragen: dat ze alle feiten en gegevens bovenhalen en daaruit de 'waarheid' naar boven halen, zodat die eindelijk mag geweten worden.
Maar zo werkt een gerechtelijk onderzoek niet. Speurders zoeken in functie van een vervolging voor het gerecht. Je kan als speurdersteam een berg indirecte aanwijzingen tegen een verdachte in het Bendedossier verzamelen, tot op het punt waar het hele team waarschijnlijk overtuigd is dat de persoon in kwestie er 'iets' mee te maken heeft. Wel, zolang daar niets tussenzit dat stand houdt in een rechtszaal sta je nergens en zit je in se voor het gerecht op een dood spoor. Volgens mij bulkt dit dossier uit van zulke 'dode sporen'.
Historici hebben dat probleem niet. Hun resultaten worden afgerekend op de bronnen die ze gebruikten en de methodologie.
Diep vanbinnen hoop ik van ganser harte dat de daders alsnog voor het gerecht kunnen worden gebracht en dat de slachtoffers gerechtigheid krijgen. De kans dat dit echter nog zal gebeuren slinkt zienderogen, om nog maar te zwijgen van alle fouten en onregelmatigheden in het dossier. Elke procedurepleiter zou ervan gaan watertanden.
Het alternatief zou dus ook kunnen zijn: dossier afsluiten, zeer forse schadevergoedingen voor de bendeslachtoffers en hun nazaten en een onafhankelijk historisch onderzoek/waarheidscommissie om voor die iedereen alsnog aan het licht te brengen wat er al die jaren echt heeft gespeeld. Laat de daders met naam en toenaam de geschiedenisboeken ingaan. Op de lange termijn is dat dan toch nog een vorm van gerechtigheid.

Volledig mee eens. Maar dan wel de wetenschappelijk aanpak, zoals met het mooie werk rond Lahaut. Nog nog Lumumba en Dag Hammarskjöld...