21

(81 replies, posted in Algemeen)

Interessant topic. Ik herinner me dat toen ik in Bangkok woonde, er regelmatig speculaties in de media waren over de verdwijning van Jim Thompson, in 1967. Jim Thompson was een Amerikaan die woonde in Bangkok. Hij had er het befaamde Oriental Hotel nieuw leven in geblazen en bouwde een zeer succesvol bedrijf uit in zijdeproductie (dat overigens nog steeds bestaat). Hij was in Azië een bekende society figuur en ontving veel gasten in zijn mooie traditionele teakhouten huis langs een van de typische kanaaltjes van Bangkok. Tijdens een wandeling in de Cameron Highlands in het noorden van Maleisië verdween hij spoorloos. Er werd een grote zoekactie opgezet maar het lijk werd nooit gevonden.

Omdat hij een bekend figuur was, en een verleden had bij het Amerikaanse OSS (Office of Strategic Services, voorloper CIA) en een korte internationale carrière bij het leger voor zijn latere bezigheden in Thailand, kwam een heel speculatie circus op gang. Kranten en boeken werden volgeschreven met allerlei theorieën over zijn verdwijning. De meest vreemde complotten en verklaringen passeerden de revue. Ik geraakte geïnteresseerd en las enkele boeken over zijn verdwijning.

Toen ik later eens in Maleisië was, las ik in een lokale krant dat een lokale truckchauffeur op zijn sterfbed had bekend dat hij Thompson per ongeluk had aangereden met dodelijke afloop. Hij had het lijk onmiddellijk in zijn truck gelegd en het begraven op een afgelegen plaats in de jungle. Hij was immers bang dat - vermits het hier om een westerling ging - er hem een grote straf boven het hoofd zou hangen. Hij wist nog waar de aanrijding gebeurd was maar kon de begraafplaats in de jungle vanuit zijn sterfbed niet exact omschrijven. Dit lokale artikel vond zijn weg niet naar de ruimere pers en ook niet naar de meer recente boeken over Jim Thompson (die het deze keer hebben over een kidnapping door Maleise communisten).

Het punt wat ik wil maken is dat er voor een op het eerste zich complex probleem ook een zeer banale oplossing kan zijn. De realiteit is nu eenmaal zo. Toch lijkt het soms heel moeilijk om deze realiteit te aanvaarden, vooral nadat jarenlang zo rijkelijk hierover werd gespeculeerd. Het lijkt wel dat hoe meer gespeculeerd wordt over de ware toedracht van reeks misdaden, hoe moeilijker het wordt om een banale reden te aanvaarden (variant van tunnelvisie) Sommige bendefeiten hebben misschien ook een zeer banale oorzaak of horen helemaal niet in het rijtje van bendemisdaden thuis.

22

(148 replies, posted in Westland New Post)

Merovinger wrote:

Une autre réaction de Michel Libert

Primo, il n'a jamais été dans une quelconque intention d'un quelconque responsable de l'Organisation dont on ne connait toujours pas le nom, chapeautant un nombre encore réellement indéterminé de cellules/satellites ou directions autonomes (entre-autres celle du WNP, Minerve, Trident, Beil, M80, etc ...) ... jamais, donc, il n'a été question de tourner nos armes vers des policiers ou des gendarmes. Insensé ! ... De plus se retourner et agresser des gens avec qui on collabore tous les jours à tous niveaux.

Is die M80 waarvan Libert spreekt dan de Mouvement 80, van Elio Ciolini, waarvan ook sprake in onderstaande quote ?

Merovinger wrote:

Een bericht van HERVE van 6 mei 2017:

Voici une citation de Michel Libert:

Christian Elnikoff m'a confié lors de son interview d'incorporation connaître un colonel Bastiani qui pouvait être éventuellement une recrue de choix car ancien de l'OAS.

Note: "colonel Bastiani" est un faux nom utilisé par Elio Ciolini ; la présence de Elio Ciolini dans l'entourage de Patrick Haemers a été pour moi l'énigme la plus féconde de ces dossiers ; Michel Libert nous apprend en plus que Patrick Haemers et Paul Latinus étaient liés, ce qui est d'autant plus intéressant que, selon son père, Patrick Haemers se sentait très bien protégé par "l'organisation" (dont le WNP serait un segment, bâti au départ de "Mouvement 80", un groupe originaire d'Italie).

Als we Michel Libert mogen geloven dan heeft Christian Elnikoff in zijn aanwervingsinterview voor de WNP gemeld dat Elio Ciolini eventueel een goede recruut zou kunnen zijn. Dat betekent dat Elnikoff Ciolini al kende vóór zijn lidmaatschap bij de WNP. Ciolini is in België echter pas in beeld gekomen in 1985 door zijn contacten met Thierry Smars.

23

(178 replies, posted in Westland New Post)

Even een losse gedachte - misschien is deze wel al geopperd op dit forum - wat denken jullie?

Op zoek naar een mogelijke verklaring voor de Delhaize hold-ups van 1985. Er zijn nogal wat voorbeelden bekend van de slaafse houding van de 'getrainde' WNP leden voor hun superieuren. Een bevel was een bevel, morele vragen waren niet van toepassing. De WNP-leden werden gedwongen tot vrij zware misdrijven (Herdersliedmoorden inclusief valse bekentenissen, stelen van Navo-telexen, inbraken bij belangrijke personen, ...). Wat mij hierbij opvalt is dat ze hier schijnbaar financieel nauwelijks voor beloond werden. Als je de levenswandel bekijkt van de leden: dit is toch uitzonderlijk? Zelfs de maarschalk zelf (Latinus) die zogenaamd in contact stond met DIA, Al Faez en consoorten moest geregeld geld schooien bij zijn moeder. De andere 'prominenten' zijn er later financieel ook zeker niet beter van geworden.

Laten we - zonder denigrerend te willen doen - kijken naar hoe het na 1983 gelopen is met alle WNP-leden, zelfs de belangrijkste zoals Libert, Barbier, Lammers, Dauphin, ... grote sommen geld hebben ze er duidelijk niet aan verdiend. Bij de ontbinding van WNP waren de meesten verbrand - een terugkeer naar hun oude job bij het leger was niet meer mogelijk, private beveiligingsfirma's van bevriende mensen waren zowat hun enige optie. Zou het niet kunnen dat enkelingen uit frustratie hun aangeleerde technieken wensten toe te passen voor persoonlijk financieel gewin?

Principes en moraliteit hadden ze al lang overboord gegooid. Ze voelden zich misschien ook gerechtelijk onaantastbaar. Volgens mij is van alle WNP-leden op hun processen slechts één iemand veroordeeld (Barbier na - valse - bekentenissen voor de moord in de Herdersliedstraat) - alle anderen werden vrijgesproken. Misschien dat het gerecht het WNP-verhaal snel achter zich wou laten, want er waren naast de zogenaamde infiltratie van Smets duidelijk ook andere contacten geweest tussen de staatsveiligheid en de WNP. De buitgemaakte bedragen zullen voor deze mannen die voorheen van een soldij moesten leven toch wel de moeite geweest zijn vermoed ik. Speelden deze daders dubbel spel en lieten ze hun collega's surveillance doen op warenhuizen voor hun persoonlijke plannen?

24

(237 replies, posted in Staatsveiligheid)

Merovinger wrote:

In de laatste paragraaf staat dat er in het persoonlijk dagboek van Smets hij tot driemaal toe aanslagen aankondigt op vroegere data dan wanneer ze effectief gepleegd werden. Uit die zin is het wel niet duidelijk over welke aanslagen Smets geschreven heeft (deze van de Bende van Nijvel of deze van de CCC). Dat dagboek werd in beslag genomen in het kader van het dossier 'Mendez'. Nochtans heeft Luc Hennart er altijd alles voor gedaan om het dossier Mendez afgescheiden te houden van de dossiers van de Bende van Nijvel en de CCC.

Zeer goed opgemerkt Merovinger - dankjewel - en veel belangrijker dan de mediagenieke reuzenstoet die de revue passeert... Dit illustreert volgens mijn bescheiden mening ook dat Vos een opener vizier had dan soms gedacht wordt.

25

(237 replies, posted in Staatsveiligheid)

Merovinger wrote:

Volgende pagina van een proces-verbaal, opgesteld door Eddy Vos op 3 april 1997, handelt over het verhoor van Christian Smets over zijn banden met de WNP, de verklaringen van Ostrovsky, de handgeschreven notities van Smets in een intiem dagboek, de eventuele linken tussen de Bendefeiten en de feiten van de CCC,  de banden tussen de staatsveiligheid en de Mossad, de verdachtmakingen aan Farce (Force) 17.

Is er iemand die weet waarop dit laatste (force 17) betrekking heeft?

Deze jongens? » en.m.wikipedia.org

26

(271 replies, posted in Algemeen)

Op woensdag 9 mei is er om 20u een auteurslezing door David Van de Steen in de Plantijnzaal van de Bibliotheek in Izegem. Hij zal het hebben over zijn boek "Niet schieten, dat is mijn papa", geschreven door David Annemie Bulté. Gratis inkom. Iedereen welkom.

27

(5 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Geboren 15/12/1945 op Mauritius. Woont nu in Soignies. Er werd door Graindorge en Magnée ook een Chang genoemd als zijnde betrokken bij de Bendefeiten.

28

(183 replies, posted in Westland New Post)

Heel interessante post, die enkele zaken in het juist perspectief zet, lijkt me. Top. Het zou fijn zijn meer informatie te vinden over de overtuigingen van Latinus in zijn jonge jaren (congres Italië, als ik mij niet vergis, wie was zijn grote voorbeeld?) maar ook om te weten of hij ook instructief was voor de CCC. En de oprichting van WNP, dat lijkt me een cruciaal moment, waar weinig over geweten is.

29

(18 replies, posted in Wapenhandel)

Ben wrote:

Maar het merkwaardigst vond ze dat er op het domein militaire helikopters landden voorzien van een typische rode neus en met de kentekens OP 951 en OP 651.

Dit vind ik toch zeer ongeloofwaardig. De enige militaire helikopters met een rode neus zijn bij mijn weten de SeaKing helikopters, die ingezet worden voor reddingsacties aan de kust. Zij hebben een groot kenteken RS01, RS02, ... Andere helikopters hebben als kenteken meestal OO en niet OP. Dat een van deze helikopters zou ingezet worden voor transport voor drugs of ingrediënten voor drugs vind ik absurd. Hoeveel kan zo'n helikopter laden en hoe ver kunnen ze (maar) vliegen, maar bovenal: ze zijn zo extreem herkenbaar. Wie zou zo'n toestel laten landen op een privé terrein/villa in Everbeek voor zo'n doeleinden? En als het voor transport van prominenten is, dat is al even absurd: zo'n helikopter van de kust naar Brussel overbrengen om iemand naar Everbeek te vliegen zonder comfort?

Hier een foto van een Seaking:

https://i.imgur.com/PXkbmcP.jpg

Enfin, Bouten heeft het in dit artikel uit Primo/TV magazine van 6 december 2011 ook hierover en de info zou komen van de BOB van Oudenaarde.

https://i.imgur.com/8LgMbfZ.jpg

30

(116 replies, posted in Andere)

Ben wrote:

Libert: "We waren een instrument in handen van vuile politici. En dat woord is nog niet grof genoeg. Van crapuul dat tot alles in staat is om macht te verwerven. Ik heb mijn jeugd verloren in de WNP. Men heeft ons gebruikt om mensen in elkaar te timmeren, om ze te schaduwen, in hun woningen in te breken en hun telefoons af te luisteren. Alles werd doorgespeeld aan Latinus, die het overbracht aan zijn opdrachtgevers. Zij gebruikten de informatie voor politieke chantage, al zou ik dat niet zo noemen. Ik noem dat de pragmatische benadering: als je crapuul chanteert, chanteer je niet. Op de stichtingsvergadering van de WNP had Latinus een van de doelstellingen omschreven: de bestaande partijen tegen elkaar uitspelen, de spanning opdrijven om zo de macht te herschikken tot iets nieuws. Wat, daar heb ik het raden naar, maar of het iets goeds was betwijfel ik."

Dit vind ik werkelijk een zeer belangrijk stuk informatie in de hele puzzel. Over de exacte bestaansreden en initiële opzet van WNP is zo weinig geweten. Toen onderzoeksrechter Lyna info over de WNP vroeg aan de staatsveiligheid werd ze wandelen gestuurd met een nietszeggend A4-tje. Dan weet je toch dat daar iets niet klopt en dat bevriende inlichtingendiensten afgeschermd worden. Nu heeft Libert al veel verklaringen afgelegd, maar deze - die ik nog niet gelezen had - lijkt me toch wel bijzonder interessant.