51

(22 replies, posted in Vragen)

Contacten gezocht

Hallo, ik ben op zoek naar mail adressen van advocaten van de burgerlijke partijen, onderzoekrechters, onderzoekcellen, politieagenten en politieke personen, ... rondom de Bende van Nijvel. Gelieve mij te berichten op robert.french@gmx.fr. Bedankt.

52

(67 replies, posted in Bewijsstukken)

geronimo wrote:

Dag Robert, bedoeling van deze slugs insnijden was om er een poor mans slug van te maken (is reeds een topic over). Het voorste van de slug word mee uit het wapen geblazen,waardoor de hele zooi bij aanraking een enorme rotzooi aanricht.

OK, had dit niet zo gezien, kan, maar toch blijft het bij "benaderende" onderzoeken die volgens mij geen enkel definitief bewijsmateriaal zijn. Daar ik destijds de Legia brenneke verkocht heb en de 3xdrie/ hagel verbonden met een staaldraad in een huls voor cal. 12 die de maximum schade kunnen verrichten, waarom dan zelf iets anders te doen blijft een open vraag zonder echt antwoord. Ze beschikten reeds over het equivalente.

53

(83 replies, posted in 1983)

Wat ook, de echte keuze van en professional valt niet alleen over het kaliber, maar welke kop men kiest. Lood, volmantel, spits, ... geven elk een andere wonde of uitkomst bij het indringen en verlaten van de massa. Zo uit het hoofd weet ik wel nog enkele, maar dit moet ik ergens terug opzoeken. In ieder geval, cal & grain + kop = verwachtbare schade verzekeren.

54

(67 replies, posted in Bewijsstukken)

Hallo Geronimo, ik denk niet dat de snede in de hulzen gemaakt zijn om slug of ze te transformeren naar iets anders. Om dat te doen plooi je de lamellen, aan de kop van de huls open. Want zo kort insnijden betekend een totaal verlies van je huls. Waar de snede is, is gelijk ter hoogte van de prop, dus onmogelijk nadien een dergelijk functionerende slug te bouwen met deze. De slug is en werd reeds gebruikt door de Bende van Nijvel en dit onder de naam Brenneke van Legia, dus, waarom dergelijke arbeid en slecht uitvoeren van deze snede om te beginnen? Deze zijn om weg te gooien.

Als je kijkt naar de foto, tel je 23 patronen, terwijl deze in een verpakking zitten van 25. Testen met deze hebben de leden van de BOB niet gemaakt, want de munitie is onbruikbaar geworden door de lange tijd in het water te blijven. Dus, geen ballistische proeven. Waar zijn dan die twee andere gebleven? Voor mij hebben ze geprobeerd deze op een schietstand te gebruiken om eens te kijken wat deze magnum kon doen in actie en men heeft deze geladen in een tweeloop cal.12 standaard met een kamer van 70 in plaats van 78. Gevolg, de beide werden afgevuurd en na het openen van de kamers, bleven ze steken in de kamer, dit wegens de uitzetting van de koperen voet en die als gevolgd hebben dat de ejectoren blokkeert en de hulzen strak waren ingeklemd. Dus leerschool, geen ervaring of technische intelligentie! Iedere kenner weet dat.

Natuurlijk kon het zijn dat men door middel van de snede, de hagel wou recupereren en deze te gebruiken in herlaad munitie, maar persoonlijk zie ik geen enkel voordeel, of een in het onderzoek afwijkende situatie te creëren om de speurder op een andere baan te sturen. Ik denk dat deze patronen gewoon gedumpt zijn om er vanaf te komen, meer niet.

Het is ook onlogisch dat een slug zou gemaakt worden op dergelijke wijze, daar het om magnum munitie gaat en dus ook niet in een "effectief" gebouwd wapen voor normaal slug gebruik niet overeenkomt met de bouw van het wapen zelf en de kamer die 70 mm bedraagt bij slugs. Zover ik mij kan herinneren werden slugs-wapens nooit gebouwd met een 78 mm kamer. De vondst is weer een tragedie in het onderzoek en houd een belangrijke tijd in beslag, om "niets" te bewijzen. Zo werkt nu eenmaal het volledige dossier van de Bende van Nijvel en teveel lange onderzoeken die nutteloos waren verlengde, zoals gekend, het volledige dossier.

55

(83 replies, posted in 1983)

geronimo wrote:

Was een nekschot. Als je er zeker wil van zijn dat hij dood is word dit al is toegepast.

Onzeker voor iemand die een 38 kogel gebruikt. De overlevingskansen met een nekschot zijn veel sterker en bewijst een filmverhaalkijker. Iemand die zeker wil zijn schiet in de kop in de hersenen, als het de kop moet zijn, ter hoogte van de slaap.

56

(67 replies, posted in Bewijsstukken)

Deze magnum patronen zijn van Browning en komen enkel voor op  de Amerikaanse markt. Deze werden speciaal ontworpen voor een serie half automatische wapens, meestal met gasdruk-terugslag. De conische kamer (waar de huls word geladen) van deze wapens zijn langer als de normale standaard jachtwapens en de lengte van deze zijn 78 voor magnum en 70 voor standaard cal 12.

De laatste cijfers zijn kenmerkend voor de Amerikaanse markt, en dus zelden voor Europa. Denkelijk de hagel doorsnede of gewicht. Ik bezit geen Amerikaans verklarend munitieboek, die staan zeker vermeld, maar USA. Mogelijk werden de hulzen doorgesneden om te vermijden dat ze in een 70 kamer zouden blokkeren of gebruikt worden en zo vernietigd.

57

(168 replies, posted in Getuigen)

Merovinger wrote:

Bedankt Robert voor deze informatie. De Bende van Nijvel schoot voor de eerste maal met een riotgun op 10 september 1983. Toeval?


Denkelijk geen toeval, wel bevestiging. Ben ook blij dat ik mijn loonfiche kon terug vinden. In ieder geval is het verbazend dat "nooit" hierover werd geroerd rond de aankoop en dit als bewijs werd toegeleverd aan het dossier.

Ik heb Ben een mail gestuurd met kort een overzicht, het comité P dat intern onderzoek levert heb ik daarvan terug op de hoogte gesteld in 2009. Vreemd is dat sinds kort en mijn laatste contacten deze "twee" bewijsleveringen, want er is ook nog de Dominikaanse Republiek in 1995, niet wensen te openen wegens de beroering die kan ontstaan rondom de politie corruptie rondom deze periode en enkele dossiers.

Dus, smijt ik het hier even op het forum, Mevr Turtelboom en de hoofdcommissaris van de SAT hebben beiden dat schrijven bekomen, en alleen de SAT heeft geantwoord "ze wisten van (mijn)de situatie". Kort onderhoud met het comité P, stilzwijgen....

58

(34 replies, posted in Bewijsstukken)

Beste Boemerang, kan je mij verwijzen, met een link naar een foto en informatie over deze cal16?  Helaas kom ik niet op het spoor van mijn collega, ik heb reeds geprobeerd en schijnbaar leeft hij nu in Luxemburg.

Beste Merovinger, zover ik mij kan herinneren heeft de BOB verschillende verpakkingen en merken meegenomen o.a. ook van Rottweil om de serienummers te hebben en later om ballistische testen uit te voeren. De Legia, dat is zeker. Men heeft ons later bevestigd dat het hetzelfde lot was. Nu kan het zijn dat later nog iemand terug gekomen is om verdere munitie te kopen, deze was destijds allemaal in vrije verkoop, dus geen vreemde situatie in een wapen winkel.

59

(168 replies, posted in Getuigen)

Zoals beloofd heb ik mijn oude loonfiche bediende wapenverkoper "kettner wapenhandel" terug gevonden van 01-09-1983 tot einde 84. Zover ik mij kan herinneren was de verkoop van de riot-guns en munitie in de eerste weken van mijn aanvang, dus september 83.

60

(34 replies, posted in Bewijsstukken)

3.25 heeft niets met kaliber te maken! Tevens, de teruggevonden overblijfsel van de doos zou ook van een kaliber 16/70 kunnen zijn. Alle gegevens die normaal zouden op de verpakking staan werden duidelijk afgescheurd, ook de barcode die een richting kon geven in het lotnummer. 3.25 is 100% zeker de diameter van de hagel, maar minder zeker voor cal12/70.

Deze getallen werden op de verpakking geschreven in de wapenwinkel. Zeker speciale merken die meestal gebruikt werden in kal. 16 om de enige reden dat kal 16 eerder een dames geweer was voor de jacht en iets lichter werd in de weerslag. Cal 16 werd ook alleen gebruikt in de klein wild jacht: gevogelte, ... Daarom de vermelding 3.25 wat dan eerder voor ganzen werd gebruikt.

Ik denk zelfs dat ik de schrijfwijze herinner en kan herkennen van mijn collega H. Carlos, die verfijnd op vele dozen de diameter vermelde. Carlos was een bril drager en had moeite met het lezen op "originele verpakking" wegens de kleine drukvorm. Ook omdat verschillende diameters in dezelfde toog waren en het gebeurde wel eens dat twee diameters werden verwisseld, zo hadden we snel een duidelijker overzicht.