61

(158 replies, posted in 1983)

Beste, ik heb dit gevonden in de homepage van de UDA-VVE, een naam waar de air-commandos de rijkswacht hebben bijgestaan:

Maar het werd ook stilaan de tijd van de CCC en de Bende van Nijvel. Regelmatig werd de UDA gevraagd om de Rijkswacht bij te staan in hun taken tegen deze gangsters. Ik herinner mij zo dat we in "de put van Calevoet" onder het bevel stonden van een Officier van de Rijkswacht. De put van Calevoet is waar de Delhaize van Beersel is gelegen, en enige dager daarvoor was daar een bijzonder bloedige aanslag gebeurd. Er zaten daar ook scherpschutter van de Para's. Die lagen in de slaapkamer van een beenhouwer, en in de nachtelijke duisternis, (het was reeds winter), kon je die mannen aan hun sigaret zien trekken, (mooie camouflage).

Heeft iemand meer informatie hierover?

Bron » www.uda.be | Korporaal JP Van Doorselaer

62

(168 replies, posted in Getuigen)

the end wrote:

Dag Robert

GEVELOT SFM 9mm

Ik heb een paar maand geleden een opzoekingen gedaan ik kwam terecht bij een lading Ingrams STAR voor de Spaanse Politie, er was iets met de wapens ik denk dat ze de test fase niet doorgekomen zijn of zoiets, en Spaanse fabrikant van munitie was failliet dus is er een levering uit Frankrijk gekomen. Ik vermoed dat de ingrams in Spanje gemaakt werden onder Licentie. Dit typ ik hier uit mijn geheugen ik zal het eens opzoeken.

Groet

Beste The End,

Star was in de jaren 60 en later een belangrijk wapenmerk dat door vele militaire en politie eenheden over de ganse wereld werden gebruikt.

De MP van star werd veel gebruikt door de lagere kwaliteit van gangstergroepen in de USA, wegens de goedkope prijs. De UZI was duidelijk de tegenhanger en praktisch gelijk van bouw en mogelijkheden.

Het samengaan van star en Gevelot, zoals ik reeds schreef, heeft duidelijk te maken met de slijtage verbetering van die combinatie. 

De star werd nadien slechter van kwaliteit, en merken zoals Colt, S&W, braken echt door met duidelijk meer "marketing" en betere technische kwaliteit.

De particuliere verkoop van sportschutters, en persoonlijke beveiliging, van star beperkte zich tot de 45acp en 9mmparabellum, juist voldoende om het merk nog mondjesmaat in de toonbank te hebben. De pistolen deden toen de beste omzet. Deze modellen benaderden de bekende 45 acp colt Governement mod. 1911, die zijn eer te danken heeft aan de Koreaanse oorlog en was het pronkstuk van de Amerikaanse militairen. Later zijn hieruit veel andere versies gebouwd, zoals de sport uitgave enz....

63

(168 replies, posted in Getuigen)

Gevelot: heb even nagezien. Société Française de Munitions, gesloten in 1992. Wist ik niet. Hier de link naar de afdrukken van de hulzen die ze maakten » headstampdesigner.free.fr Zoals ik dacht, militaire munitie en buitenlandse. Dus speciale wapens.

Wanneer U de link opent, kan U foto's bezichtigen van de destijds munitie. Dat opent voor mij een beetje van mijn verdoken geheugen. Zoals ik reeds beschreef, uitzonderlijke munitie die we in zeer beperkte oplage hadden voor enkele klanten die met zeer oude wapens nog schoten. De meeste hagelpatronen waren dan ook met kartonnen hulzen geperst in een koperen voet.

Als iemand deze hagelpatronen wenste was het om te vermijden dat de huls en koperen voet niet bleef hangen na het schot, en de lege huls bij ejekteren van het wapen ook goed functioneerde. Ook kleine kalibers van hagelpatronen, en zover ik mij kan herinneren een van de belangrijkste leveranciers van "primers" slaghoedjes.

64

(168 replies, posted in Getuigen)

Graag gedaan "the end". Ik zag nog even dat enkele vroegen naar GEVELOT SFM 9mm. Zover ik mij kan herinneren was bij ons in de winkel een klein aantal van deze munitie aanwezig. Gevelot, is denkelijk een Luikse fabrikant. Niet? Er waren enkele die vraag hadden naar deze patronen in 9mm. Maar bestond ook in de kleine hagelpatronen voor revolvers en pistolen die voor de verdediging werden verkocht. Deze wapens waren fictief en enkel mogelijk deze patronen a f te vuren en ook met gas-kogels.

Zeer onbekend merk, en inderdaad niet zo belangrijk als legia. Toch zoals ik zei, enkelen wensten deze merken. Waarschijnlijk 9 mm pistolen die van vrij ongekende makelarij waren en slechte kwaliteit. Dus denkelijk om haperingen te voorkomen met andere zwaar geladen munitie van 9 mm. Dit was om de culasse niet te beschadigen. Kijk eens naar Russische 9mm of andere niet Europese merken. Niet alleen pistool, ook andere MP of dergelijke.

65

(168 replies, posted in Getuigen)

the end wrote:

Dag Robert en of andere wapen kenners.
"De patronen afkomstig uit de riotguns blijken geladen te zijn met een bijzonder soort projectielen: 9 tot 12 loden bollen met een gezamenlijk gewicht van 32 gram."
ik wil graag nog eens duidelijkheid specifiek over de munitie met 9 of 12 bollen.
1. waarvoor gebruikt men dat in de jacht? En of andere?
2. was dit een veel verkopend artikel in die tijd of eerder in beperkte kring?
Dank bij voorbaad.

Beste The end,

Ik antwoord op uw vragen, om uw interesse naar de specifieke patronen die in de handel te krijgen waren, en voor welk doeleinde deze gebruikt werden.

Men moet wel begrijpen dat deze "theorie" niet kan worden geschreven met name over "herladen patronen" daar te weinig gegevens zijn van de genaamde "bollen"....zijn deze loden bollen tijdens de vaststellingen wel degelijk rond, of schenen ze rond te zijn geweest. Bij herladen kan de vorm anders geweest zijn als de voorgestelde "ronde" en bij inslag een andere vorm verkrijgen. Ook al zouden deze "bollen" uit kadavers werden verwijderd, is meestal een vervorming vastgesteld.

op1. 9 Balletes " bollen" deze werden "hoofdzakelijk" gebruikt in de jacht voor wilde zwijnen en reeën, dus zoals ik reeds schreef hoofdzakelijk in het Waalse gewest en Luxemburg. Met uitsluiting tot patronen met 12 loden bollen werd deze ook toegepast bij ganzen jacht, en deze was dan weer meer toegepast in de Vlaamse gewesten, zoals west Vlaanderen en oost Vlaanderen ( meestal in de winter periode).

Beide patroonsoorten werden ook hier gekocht om naar het buitenland te gaan jagen, zoals Polen Rusland, Australië en Amerika en Afrika . Dit soort van jagers is een beperkte sociale klasse die duidelijk uit de zakelijke wereld komen of echte amateur jagers die minstens een of meerdere reizen organiseerden die dan ook voor amateurs betaalbaar bleef.   

op2. Duidelijk een breed cliënteel, daar ook op schietstanden bepaalde cal12 werden uitgetest door hun eigenaars, zoals ik reeds schreef om impact te kunnen nagaan van "hun" wapen, en of te kijken wat voor schade deze kon aanrichten. Indien we blijven bij de sociale kringen van Jagers algemeen, werden vele soorten van hagelpatronen her en der verkocht, dus een specifiek idee vormen van een en gelijke sociale klasse is dan vrijwel onmogelijk. 

Daar geen enkele vorm van toezicht was over de verkoop van cal.12 kan je moeilijk een direct spoor maken in onderzoek. Je zou eerder wat vastgesteld is in het onderzoek, kunnen ondersteunen met patronen theorieën, en zo meer aanvullend werk met deze informatie kunnen bekomen.   

Als je kijkt in het volledige gamma en merken van patroonsoorten, hagelvullingen en grote, is het zo in te schatten dat de verkoop naar gelang de diameter van alle soort van cal.12 patronen de kleinste diameter het meest verkocht werden en zo afdalende verkoop kan berekenen naar de grote en grootste diameter soort.

Een sociale lijst kan je maken met de volgende gegevens.

1. particulieren-privaat 
2. Sport schutters, ball-trap en skeet, ook amateurs.
3. Plaatselijke jagers met kleine jacht aandelen in bepaalde gewesten.
4. Zakelijke en adellijke sociale kringen, met mogelijkheid tot het buitenland.
5. Zakelijke en eigenaars  van buitenlandse jacht domeinen en organisators van zeer specifieke jachtreizen.

66

(168 replies, posted in Getuigen)

Beste Walter Baeyens, bedankt voor je reactie. Juist de naam is zoals je zegt "trendy". En het is een zeer lang verhaal met zeer interessante informatie. Ik heb geen benul van hoe je een boek zou moeten "organiseren". De vraag werd mij 18 jaar terug reeds gesteld door een rechter die op pensioen was, en ondersteund via Ranx Xerox, maar ik had daar niet zo direct zin in.

Op de blog van Willy had ik dat geschreven in een Topic, maar wegens sommige "juridische" aspecten heeft willy dat eruit gehaald. Niet zo om het te boycotten, maar tenslotte is het zijn blog en hij is dan ook verantwoordelijk wat erop geschreven word.

We zouden daar eens over kunnen spreken. Alle opties staan open en je zou verbaasd zijn welke wegen ik doorwandeld heb, ontmoet en behandeld.

67

(168 replies, posted in Getuigen)

Beste werner, u kan met mij, en indien ik denk, dat het woord "ongeloofwaardig" mij meer als "leugenaar" overkomt, dit in alle vormen verder behandelen. Doch zie ik niet in waarom Ik U op de eerste vraag reeds met een basis van "overtrouwen" moet antwoorden. Het zou eenvoudiger zijn als U alles wat ik schrijf, door dezelfde beugel wil halen, en geen 50/50 spelletje te organiseren, zodoende de volle geloofwaardigheid te ondermijnen.

Ik heb begrip voor elke vraag, ook domme, maar laat ons eerlijk blijven en gezien bepaalde zaken niet geweten zijn, niet direct mij of iemand anders als "ongeloofwaardig" en dit "onterecht" te beschouwen. Zodoende kan elk lid ingeschreven, en op deze basis, zo beschouwd worden. Ook U zelf. Dat ik niet antwoord op Uw vraag, is U zeker duidelijk en wens ik hier geen Air-commando forum van te maken.

"Invincibiles et recti."

68

(168 replies, posted in Getuigen)

Werner wrote:

Robert French, ik ga mij niet uitspreken over uw verklaringen tot de Bende van Nijvel. Maar wat je vertelt over Kolwezi en de air-commando's lijkt mij totaal ongeloofwaardig.


Geen commentaar...

69

(168 replies, posted in Getuigen)

noorderling wrote:
Robert French wrote:

Kan je in het vervolg wat meer kleinere aspecten bij elkaar brengen, deze is zeer lang en moeilijk te beantwoorden....Niet teveel qoutes  samenkleven...

Robert, mijn quotes betreffen 1 reactie van u waarin u hardop denkt over de Bende.  Als u iets schrijft dan kunt u daar reacties of vragen op verwachten. Ik had het ook vraag voor vraag kunnen doen als u dat beter ligt of uw eigen gedachten overzichtelijker maakt, maar het zijn gewoon uw eigen woorden. Met wat ik nu lees, denk ik dat u een goede verhalenverteller bent over Bad Belgium, maar concreet gezien geen nieuwe inzichten over de Bende van Nijvel bijdraagt. Desalniettemin heel erg welkom op deze website.

Beste Noordeling,

Bedankt voor het begrip. De ontmoeting met Haemers blijft het middelpunt van mijn ervaring in het dossier en wat gebeurd is rond 1995.

Vergeet niet dat het niet de enige zaak is, en dat ik wegens mijn openbaring in het publiek ook andere zaken breng die Belgie, en bepaalde personen een beetje doen opschrikken..

Dus niet alleen hier, maar ook via mail ben ik steeds bezig over andere zaken, daarom...vraag ik U niet te veel vragen mengen in een aanvraag....

Ik schrijf graag de dingen zoals ik ze zie en voel met denkelijk dat beetje ervaring die ik heb. Soms is het moeilijk bepaalde zaken ook neer te schrijven, en zeker technische zoals hoe je een wapen technisch ballistisch kan wijzigen dat deze sporen veranderen.

Elke slagpin kan je een eigen handtekening geven, het wijzigt dus het spoor naar de afdruk in de "primer" slaghoedje.

Tegenwoordig zijn de technische crime diensten ongelooflijk ingesteld met vele technische mogelijkheden en ervaringen die meestal vanuit Amerika komen. Infra rood uitlijnen van kogel trajecten, inslag enz. deze kan je als "dader" bewerken dat er twijfels beginnen te ontstaan bij vaststellingen en bekende berekeningen. Daarom zeg ik dat destijds de bewerking van bv herladen van patronen een ander teken van ballistiek zouden verhalen, maar zo ver stond de technische kant niet van de speurders rond Haemers, en Haemers denkelijk ook niet de kennis had, ook al zou hij bijgestaan worden door kenners. Die periode was wel gekend dat je dat kon doen, maar of dat wel dan niet perfect zou verwerkt worden bij ballistische sporen zoeken, was wat voorbarig in deze tijd.

Het veranderen van de choke van een wapen is de diameter van de fabriek ballistisch instelling ook veranderen. Dus, bij hoog technische onderzoeken kan dit dwaalsporen veroorzaken in de technische berekening.

Het herladen met andere koppen in munitie, daar ook verandert wederom de basis van een onderzoek..nu is men veel slimmer als vroeger..dus kun je maar voorstellen wat in dat onderzoek naar Haemers en vervolg, eigenlijk nog als volwaardig kan worden aangezien.

geronimo wrote:

Merci Robert,

Jammer dat ik niet zo,n schrijver ben.  Had je in België gewoond had ik je graag is uitgenodigd. Ik heb destijds mijn muts ontvangen van een korea veteraan.Was mooiste dag van mijn leven, en  heb er sindsdien nog enkele gehad ( mooie dagen ).  Maar je moet je wel realiseren dat als je bij zulks een eenheid gaat je er gaat om het werk en niet om de glorie die je er zou moeten verdienen. Blijf schrijven op dit forum, kunnen de kennis goed gebruiken.

Doe ik...ik heb ook tijd om te schrijven, en denk uit oud beroepshalve en alle verdere 28 jaar ervaring met de wereld rondom bendes, politie enz..( heb dit alles al geschreven) jullie hopelijk ook de mogelijkheid te brengen van die zaken die weinig of niet besproken werden hier op het forum wat meer elementen naar voor te brengen...

Misschien komt het ervan dat  ik enkele 1000 km rijd richting Belgie..en mogelijk komt er een kans eens dat biertje te drinken...

70

(168 replies, posted in Getuigen)

noorderling wrote:
Robert French wrote:
noorderling wrote:

Waar wilt u naar toe ?

Beste Noorderling,

Uw vraag is mij niet duidelijk genoeg gesteld, ik hoop dat U deze iets fijner kan stellen...

VR. GR...

Robert French wrote:

Wat ik hier schrijf, is in naam van mijn Bron! U zegt ons land...ik, ben vrij op de hoogte wat ons landje van belangrijke figuren heeft in de gangsterwereld en uitgegroeid in alle uithoeken van de wereld. Of het nu over moord gaat, witwassen van misdaad geld, infiltratie, eigen criminele opbouw en pistes, en zeer betrokken bij grote namen in bepaalde maffia, wapens, explosieven, en extreem beschermd geweest in het voordeel van beide partijen,  dit is een leven "waar velen van dromen". En waar men normaal niet oud word.

U schrijft het, ik neem het aan

Robert French wrote:

Iemand die bv wapens wil uit de weg ruimen en ook bv lijken zoekt een autosloperij op en drukt deze samen met het eerste voertuig dat word samengedrukt als er alle waardevolle stukken van verkocht zijn. Die worden dan meestal in bulk getransporteerd en in de oven gesmolten zonder verdere controle. Of voor elke soort van wapen kan je met de slijpschijf je een uurtje amuseren en er bestaat geen enkel bewijs meer van, als je ze mengt met het oud ijzer.

Daarom stel ik mij de vraag of bepaalde sporen niet werden geplaatst op bepaalde plaatsen die zeker een dag aan het licht zouden komen.

De vraag is zeker terecht. Doch is er nog steeds geen geloofwaardig motief voor gevonden.  Werden er dan ten onrechte misdrijven aan elkaar gekoppeld ? Welk doel diende dat dan ? Of was het uit pure branie en provocatie  ? Er is geen enkele aanwijzing daarvoor. Politie kreeg eindelijk echte bewijsstukken in handen. Een soort doorbraak in de zaak.

Je zou het ook nog kunnen bekijken vanuit het perspectief van de predateurs, bandieten uit de onderklasse. De piste dat het een misdadige bende was zonder politiek doel of opdrachtgevers en beschermers. Stel idioten die idiote dingen doen zoals het droppen van hun wapens in een kanaal. Is er een bewijs of zware aanwijzing dat dit scenario is uitgesloten ?

Robert French wrote:

Het vervangen van slagpinnen na een overval, brengt al snel twijfel, en met riotguns kon je zo de "chocke" vergroten of zelfs de loop verkorten of vervangen...weg bewijzen..

Zou je hier aub voor een leek als ik iets preciezer willen aangeven wat je bedoelt ?  En welke conclusies of theses je hieruit kunt halen met betrekking tot het Bendeonderzoek ?     

Robert French wrote:

Je ziet ook dat ze pas later op zoek gingen naar kwaliteitswapens, en zoals gezegd bij de overvallen op de wapenwinkels, die ik snel even heb doorgenomen, bleek de helft slecht georganiseerd en zeer chaotisch beslist waar en welke wapens ze wouden meenemen. Terwijl de beste in de toonbank bleven liggen. De Bende van Nijvel en Haemers waren in mijn  ogen " avontuurlijk " op zoek naar adrenaline, en zonder bepaalde technieken dat wel is teruggevonden bij andere gangsters. De wapenkennis hebben ze leren vaststellen na ervaring op elke rooftocht..en denkelijk stuk door mij.

Waar wilt u naar toe ? Welke conclusies trekt u hier precies ? Er is ook geen sprake van wapenwinkels in zin van een trend. De eerste keer ging het om 1 wapen, de tweede keer een groep vooral wildwest pistolen, waarvan de daders aan het eind van de overval zeiden: "we hebben wat we zochten".

Robert French wrote:

Schietstanden konden ze niet betreden met die wapens, dus ook geen belangrijke trainingen op voorhand..alles eigenlijk salon-ervaringen. Het is ook, wat ik constateer, duidelijk met de tijd van het bestaan verbetert, en daarom moesten ze belangrijke bijstand hebben gekregen. U vertelt mij dat de huur garage boxen naast die van de staatsveiligheid lagen, dat verbaasd mij niets..

Ik ben het met u eens over het eerste deel , maar dan begint u over bijstand en die sprong volg ik even niet. Wat voor bijstand bedoelt u ?

Robert French wrote:

Europa is prachtig, het openstellen van verkeer, mensen, enz....maar minder samenwerking met politiediensten en communicatieproblemen..aanwerven doen ze mondjesmaat bij de politiediensten, want de goede worden 10 x meer betaald bij de maffia....

Gelukkig was dat niet zo in de tijd van de bende van nijvel ende andere bendes....anders waren ze nog veel rijker geworden...en misschien zonder zoveel doden te moeten achterlaten...

Ook dit volg ik niet helemaal, zou u dit punt dieper kunnen toelichten ? Zitten volgens u de politiediensten achter de Bende van Nijvel ? En hoezo minder doden ? Veel rijker ? Maffia ? Ik zie die link niet.

Dank

Beste Noordeling..

Wat een hap in een eenmalige boodschap...

Boeiend...

In eerste instantie...Haemers komt uit een rijke familiale situatie, waar ook vader Haemers zijn steentje heeft bijgedragen, zo blijkt.

We zijn in de 80 er jaren, en buitenom alle gekende gangsters en bestaande bendevorming rond deze tijd, en ter grote van ons landje,  Haemers een bende samen vormt.

Er is duidelijk een "begin" dat vrij chaotisch aanvangt,  en een interessante aangroei in alle verdere periodes waar van materialen en wapens gesproken word. Ook word met de tijd de bende groter en breid zich uit. Je ziet ook duidelijk dat zowel materialistisch alsook idealistisch de bewijzen groeien. En daar ligt nu de vraag...wanneer is de groep "bijgestaan" om steeds grotere projecten-overvallen voor te bereiden en aan te pakken. 

Zoals ik zeg, ik blijf zeer sceptisch over het feit dat de kern van de groep zich met hulp zich heeft laten uitgroeien.

In vergelijking van vandaag de dag, zijn de meeste van deze soort van overvallen minder van betekening, buten bv het feit van hier en daar een berichtgeving die een tiende aangeeft van wat de Bende Van Nijvel of Haemers heeft in elkaar gestoken. De inteligentie van de meeste gangsters groeit met de jaren, dus waarom blijvend slachtoffers maken, terwijl met iets meer overleggen en organisatie er duidelijk meer te verdienen was. Is de bende nu geraadpleegd om deze trend te behouden wegens een politiek belang..zover kan ik niet de zaak uitspitten, maar blijkbaar is ergens, en onbekend in welk voordeel, Haemers benaderd en over bepaalde informatie kon beschikken om verder zijn organisatie te "runnen"...

De bepaalde periode wanneer er een lange tijd niets werd gedaan door Haemers, blijkt in mijn ogen een belangrijke doorslag rond interne informatie. Dus, werd er aan Haemers gevraagd de boel stil te leggen. In deze periode zal men denkelijk een soort van vakantie genomen hebben, die dan weer stil werd bewerkt met nieuwe contacten in de voorbereiding naar een verbetering. Ook had men tijd om met bewijzen te beginnen spelen en de bepaalde dossiers te overlappen met het gevolg van wat het is geworden vandaag de dag.

Kan je in het vervolg wat meer kleinere aspecten bij elkaar brengen, deze is zeer lang en moeilijk te beantwoorden....Niet teveel qoutes  samenkleven...

Ik vraag U, als ik niet geantwoord heb, mij de vraag opnieuw in een ander kader te brengen..

Vr.GR.